Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
etymon
újonc
Köszönöm, de van még kérdés a tarsolyomban...
Adott egy pesti többszintes bérház - legalább hatvan éves. A lakások betáplálása a szintenkénti őskövület elosztókból történik: öt darab bazi vastag vízszintes sín, tízes anyákkal. Három fázis, nulla és az ezen a ponton egy szintén bazi vastag laposvassal összekötött földsín adja ki az ötöt. A lakásokba egy-egy fázis (van, ahol mind a három) és a nulla megy innen, négyes vagy hatos alumínium vezetékeken a lakás mérőszekrényébe, néhány esetében pedig az előbb említett "föld"sínről bevitték a zöld-sárgát is. Igen, két alu vezeték, plusz a néhány lakás esetén látható, a föld zöld-sárgája is, ami már sodrott négyes rézvezeték. Egy ilyennel kapcsolatos a kérdésem. (azt nem sikerült kiderítenem, hogy az épületbe való belépésnél van-e valamilyen mérőberendezés, amellyel esetleg kiszúrható, ha a szintenkénti elosztókból esetleg lopják az áramot)
Jelen állapot szerint a szinti elosztó szekrénynél a lakás mérője előtt a nulla és föld között nincs mérhető feszültség, de a mérő után, a lakásban, ha a főmegszakító le van csapva, 3-8V feszültség mérhető az N és az L között, az N és a zöld-sárga között továbbra is "kvázi" nulla a feszültség, de ezen az öt méteren érdekes módon már néhány tízed Volt azért összejön... A kérdés az, hogy az előbbi átszivárgást kell-e az ELMÜ-nek vagy az ottani tényleges szolgáltatónak orvosolnia, illetve ez még belefér a tűréshatárokba?
-
etymon
újonc
válasz
csemberlen #39762 üzenetére
Ez is jó ötlet.
Más.
Olvasom, fentebb előjött, hogy éghető alapra tilos kismegszakító szekrényt szerelni. OK, de milyen üzletekben kapható megoldás van akkor, ha:
1) a régi fa villanyóra szekrény lecserélése aránytalanul nagy költséggel oldható meg,
2) illetve, ha a fa azért volt ott, mert egyszerűen az új műanyag szekrény (Hensel) - és valószínű több más gyártó szekrénye rögzíthetetlen, mert nincs lehetőség a furatok olyan kombinációjára, amelynek kifúrása ne jelentene veszélyt: az alatta futó egyéb csövezésnek, szomszéd villanyórájához tartó csöveknek vagy valamilyen mn falvezetékre?
üdv. -
Rocko66
aktív tag
Sziasztok!
Majdnem összeállt a kép.
Még maradt 1 lényeges kérdésA mostani felállás az,hogy a 3 fázisú Fi relé betápja alulra van kötve(2,4,6 pontba kötve)
Felülről az 1,3,5 pontból megy tovább a kismegszakítókhoz.Én úgy tudom,hogy a betápot felülre az 1,3,5 pontba kell kötni.
Melyik a helyes bekötés?
Honnan tudom eldönteni,hogy melyik oldalra kössem a betápot?
Mi történik ha nem jól van bekötve?Köszi előre is.
-
pjen
félisten
válasz
philoxenia #39761 üzenetére
Persze én tudom,gázzal úgy is lehet energiát nyerni:fogom a tele PB palackot és futok vele egy kört a ház tömb körül,ha megint fázom ujra.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Kb '91-ben olvastam először a hőszivattyús fűtésről, nagyon új dolgot elviekben nem tudnak mondani róla. A gyakorlati megvalósítás meg mindig kétélű dolog, bekerülési költség, vs. energiamegtakarítás.
Ha már sok-sok éve van gázzal működő hűtőszekrény, akkor nyilván lehet csinálni hőszivattyús fűtést, ami gázmotorral megy, az pedig nemcsak olcsóbb lehet mint a hálózati feszültséggel menő, hanem sokkal biztonságosabb is az energiafüggetlenség szempontjából. A hőcserélő a klímáknál a szabadban van tudtommal, az igazán hatékony hőszivattyús fűtés a talajhőt használja ki, ráadásul az nyáron duplán takarékos.
Gázzal nemcsak úgy lehet energiát nyerni, hogy elégeted, rossz hatásfokkal konvektorban. -
etymon
újonc
válasz
csemberlen #39755 üzenetére
Hoppá, lehet valamit nagyon elnézek vagy nem tudok, de biztosan segít a jobboldali pozíció?
Nézd a néhány hozzászólással feljebb látható fényképet (#39725) a 3 fázisú Fi relével, azonos gyártóval és egy fázisra vonatkoztatva. Azt hiába teszem jobboldalra, mert felül megy el a figyelt fázis, amit aztán a kismegszakítók alá javasolt vezetni a berajzolás szerint, hogy sorban erre a figyelt fázisra legyenek rákötve a kismegszakítók - tehát a Fi-relé felső sorkapcsáról átvezetik ott a fázist a kismegszakítók alá. Vagy nem érdekes, mert az ÉV relé, ha leold, akkor úgyis leválasztja mind a bejövő fázist, mind a bejövő nullát, ezért az áram folyása az összes áramkörön megszűnik, így aztán nem lényeges a "bemenő fázis", "elmenő fázis" kérdése?
-
pjen
félisten
válasz
philoxenia #39757 üzenetére
Én végig egyes szám első személyben irtam.Nyilván nálam 2/3 rész a költség a gáz fűtéshez képes.A sima tarifát pedig azért írtam mert lehetne jobb az arány a klíma javára ha H vagy GEO tarifát használnék.Egyébként nem az a lényeg nálam milyen gáz fűtés volt és milyen klíma (hőszivattyú)van.Hő szivattyúval fűteni abszolút értéken gazdaságosabb mint gázzal.Ez nem függ a lakás paramétereitől.Ha gondolod menj át a milyen légkondit a lakásba totyikba,ott nagyon részletes magyarázatokat találsz.
-
etymon
újonc
válasz
csemberlen #39755 üzenetére
Igen, ez lesz a megoldás! Köszi.
Apropó, mi lehet az oka, annak, hogy a másik hozzászólásra csak feltételekkel enged a rendszer válaszolni? Elrontottam valami beállítást a regisztrációkor?
-
philoxenia
MODERÁTOR
A hőszivattyú hatásfokát két fontos tényező befolyásolja, a hőcserélő elemek mérete és az elérni kívánt hőmérséklethez képest mért hőmérséklete.
Ez a mondatod általános: "Sima tarifával is kb 2/3 a mint a gáz, árban."
Előtte ugyan írod, hogy Te négy klímával fűtesz, de az ebből a mondatból nem feltétlenül derül ki, hogy Nálad kétharmad a költség és mivel nem tudjuk, hogy milyen gázfűtésed volt előtte, nem is könnyű viszonyítani...
Egyébként gázturbinás motorral hajtott hőszivattyú esetén például, hogy alakul az energiaköltség? -
pjen
félisten
válasz
philoxenia #39753 üzenetére
Ha vissza olvasol látod,hogy én kifejezetten az én házamról írtam,de a hô szivattyú HATÁSFOKA mindíg jobb mint a gázfűtés.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nálad ennyi, de nála nem biztos egyáltalán, a klíma elhelyezése, a külső tér mikroklímája, a házméret, hőszigetelés, mind befolyásolja nem is kicsit. Gázzal mivel fűtesz? Nekem például egy házon belül van cserépkályha és konvektor is, de vannak különböző kazánok is, más-más hatásfokkal, Nálad annyi, de ez nem általános szabály...
-
csibor
addikt
válasz
csemberlen #39747 üzenetére
Köszönöm. Nem tudom mit lépjek
Így kiépíteni lenne pénzem, de a másik két megoldásnál csak a papír munka horror árban lenne. A kondenzációs kazánokhoz meg a radiátorokat is túl kell méretezni. Szóval nem tudom melyik újamat harapjam. Relatíve olcsón legyen fűtésem, és évek alatt fizessek többet, vagy sokkal többért legyen később olcsóbban üzemeltethető fűtés. És persze kitudja 5 év múlva hogy alakul a gáz, elektromos áram árra
-
csibor
addikt
Központi fűtést kéne kiépítenem, de mivel több millió van feleslegesen a zsebembe, lazán veszem
Amit számolgattam akár fa, vagy gázkanán lenne, azoknál nagyjából 500000Ft költség lenne a tervezés engedélyezés, kémény ( fa esetén, kazánház is ) Ezért fordult az érdeklődésem a villanykazánok felé. Kinek milyen tapasztalata van velük? 85 nm kéne kifűteni. 18 C lenne az átlag hőmérséklet, és kiegészítő fűtésnek megmaradna a most használt kandalló. Valaki mesélte hogy a hűtő fűtő klímákhoz lehet kérni kedvezményes villanytarifát, itt lehet ilyet igényelni? Igen, van 3 fázisom, az nem probléma. Előre köszönöm a segítségeteket
-
csemberlen
őstag
válasz
Rocko66 #39743 üzenetére
Most nézem, hogy a bejövő PEN nincs összekötve a földelőszondáddal. Vagyis a bejövő kék helye a jobb felső sarokban van, és onnan kell visszahozni a FI relé jobb aljára. A garázsba a FI előttről kell elvinni a N-t, mert különben lever.
Családi házba ilyen kis táblát nem szabad tenni. Én panelba rakok ekkorát ha nincs 3 fázis, különben oda is 24 modul dukál.
A fát lángmentesíteni kell, valamivel. Régebben vízüveggel csináltuk. -
biker
nagyúr
válasz
Rocko66 #39734 üzenetére
igen, nem jó, símán kihúzom azt a vezetéket onnan, de ezt te is beláthatnád...
[mórickarajz]
[/mórickarajz]A két piros a kétféle vezeték, a fekete a csavarkötés hüvelye
Meséld már el, mi a rákom fogja megszorítani a kisebbik vezetéket? a jóisten? a vakszerencse?
Semmi... fogom, kihúzom -
fero02
nagyúr
válasz
Rocko66 #39736 üzenetére
Az elosztóból induló kábelt illő volna biztosítani.
Na most akkor, mekkora megszakító van a betáp oldalon? Milyen messze van a garázs? 5x2,5-es a tápkebele a garázsnak?
Jó így este barchobázni félinfók és újabb infómorzsák alapján.
mod: közben visszaolvastam. 3x16A a betáp. 16A-al biztosítható a 2.5-es vezeték, a kérdés még a hossza. De ha 16A-al biztosítasz, akkor ha baj van, akkor azon a fázison a lakásban is off lesz minden és értelme sincs egymás után 2 db ugyanolyan értékű megszakítót tenni. A fogyasztásmérő alatt C-s, vagy B-s megszakító van? Ha meg C13-as megszakítót teszel, akkor komolyabb 3 fázisú gép lehet el sem indul...
-
_Petya_
őstag
Az nem lehet, hogy az egy sima elmenő 5x2,5 a garázs felé, és ott külön FI relé, külön megszakító van? Tehát a fekete szürke barna vezetékek valójában nincsenek a jobb oldali 3 megszakítóba kötve, hanem csak pont ott mennek el valahova, és ez nem látszik a síntől? Akkor lenne értelme a FI-relé betápjáról lejönni bárminek..
Ha viszont tényleg hurok van, akkor meg... ha a cél a leválasztás (ahogy fentebb írta), akkor hogy fordul meg valakinek a fejében, hogy ehhez plusz vezetékeket kössön be gyakorlatilag ötletszerűen az áramkörbe?
-
Rocko66
aktív tag
A garázsnak nincs külön megszakítója.
A garázs betáp csak be van kötve a a fi relé betápjához.
Amit látsz 9 kismegszakítot abból 8db a nappali aram szetosztvs szobankent.
A 9. az ejszakai aramé.Van itthon 12 helyes 3f fesus sinem.
Úgy megtudom csinálni ahogy az altalam linkelt jo rajzon van.
Vagy is ott a megszakitok elott van a fi.
Fesus sinnel meg ugy tudom összekötni ha a megszakitok utan teszem fizikailag a fitA garazsnak meg akkor tegyek be kismegszakitot.
vagy ebben a formában hogy lenne jobb a fi rele elé kotni? -
fero02
nagyúr
Igen, sajnos.
És ha jól látom, akkor a (gondolom az ideiglenes dugaljra) kimenő 3x1,5 MBCU védetlen, betáp oldalon lóg (ki tudja mennyivel biztosítva)... valamint szintén védetlen oldalról vette ki egy szerintem 4-es MT-vel a nappali áramkör nulláját, ami a bal felső sarokban van.
Arról nem is beszélve, hogy ha az átkötések nem egynemű fázisokkal lett csinálva, akkor ott még pikk-pukk is befigyelhet.
-
fero02
nagyúr
válasz
Rocko66 #39724 üzenetére
Az, hogy küllemileg okádék egy dolog, attól még működhet helyesen. Itt ugye minden játszik, képről szinte alig átlátható, be van taposva minden, ahogy sikerült és szarul is van megcsinálva.
A lényeg: a fogyasztásmérő elmenő pontjaitól kellene 10mm^2-es MT kábelen beállnia az ÉV relébe. A relé elmenő fázis pontjaitól (L1, L2, L3) rögtön lehetőleg fázis sínnel továbbállni a megszakítókhoz, valamint a védett nullát (N) kivezetni sorkapocsra. Innen indul értelemszerűen minden nulla, valamint a megszakítók elmenő pontjaitól az áramkörök. Továbbá a földelések is, ahová EPH is köthető.
Ez egy viszonylag szépen kivitelezett, átlátható elosztó. Bár ennél sem értem, hogy miért nem az ÉV reléből indítja a fázissínt, hanem átkötéssel.
Az vezérelt (éjszakai) körnek külön ÉV relé és megszakító szükséges.
-
biker
nagyúr
-
biker
nagyúr
-
DeFranco
nagyúr
válasz
Rocko66 #39714 üzenetére
Csak kérdem: ez ez a ház?
-
Rocko66
aktív tag
A szurke/barna/fekete ha a fi rele elottrol korbe van kotve a 3f fazisfesu ala, akkor korbe kototted a kapcsolot, le is kapcsolhatod, tovabb aram alatt lesz
Ez a része nem teljesen érthető, leírnád egyszerűbben?
A pen vezetőt akkor a fi relé előtt válasszam szét a rajz szerint?
Többi része jó a bekötésnek?
Köszi előre is!
-
biker
nagyúr
válasz
Rocko66 #39706 üzenetére
Igy a budos eletbe nem old le
A szurke/barna/fekete ha a fi rele elottrol korbe van kotve a 3f fazisfesu ala, akkor korbe kototted a kapcsolot, le is kapcsolhatod, tovabb aram alatt lesz
Egy csavarkotes ala kizarolag egy keresztmetszetu vezetekek kothetok, siman nem fogja meg a vekonyabbat -
-
Rocko66
aktív tag
Akkor még is a szürke barna,fekete vezetékeket ami a garázs betápja,hogy kössem be,ha le akarom választani teljesen a lakástól!
Kérlek írd le nekem,hogy a képen látható hibákat,vagy ahogy fogalmaztál szar az egész,hogy javítsam ki?
Ebben az esetben kell a szelektív Fi relé?
Ha igen abból milyen értékű?Köszi előre is!
-
Rocko66
aktív tag
Jó értem én,hogy szar meg látom is!
Azért írtam a fórumba,hogy mit javasoltok!
Szóval még mindig nem kaptam választ arra,hogy mi történik ha ebben az állapotban marad a PEN szétválasztása?
Az meg,hogy 1 sorkapocsba van van a 2,5es és a 10-es vezeték azt a FI relébe bemenő vezetékekre érted?
A Fi relébe bemenő vezetékeinél látod a fekete,szürke,barna 2,5-es vezetékeket,azt azért köttettem be úgy hogy a garázs le legyen választva teljesen a lakástól.
Szóval az 5*2,5-es vezeték ami a Fi relé bementén van a garázs betápja! -
Rocko66
aktív tag
Sziasztok!
Nem is olyan régen írtam ide,miszerint egy teljesen felújított elektromos hálózatnál a vill szerelő nem cserélte ki a mért fővezetéket,és a Fi relét is kihagyta...
Idő közben ezek pótolva lettek,de most tudtam jobban átnézni a lakáselosztót,és arra lettem figyelmes,hogy a PEN vezető a Fi relé után lett szétválasztva,nem pedig előtte...A hálózat 3X16A nappali és 16A éjszakai.
Mivel még javába zajlik a felújítás ezért még szerelvények,és fogyasztók hiányában nem tudom tesztelni a hálózatot.
Mi történne jelen esetben ha így maradna a kötés(A PEN vezető a Fi relé után van szétválasztva)?
Egy kép a jelenlegi helyzetről:
Elvileg hivatalosan így kellene kinéznie:
Köszi előre is a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest