Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2501) ladybug válasza Lauda (#2499) üzenetére


ladybug
őstag

Hajaj, ha én azt most sorolni kezdeném..... Maradjunk annyiban sok állatunk van.

Kutyám van, meg anyáéknak is egy, és mivel együtt lakunk, így mondhatom, hogy két kutyánk van. Olvass vissza, még kép is van róluk. :)

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#2502) Lauda válasza ladybug (#2501) üzenetére


Lauda
félisten

Ok! :R

(#2503) Pinya007 válasza Lauda (#2500) üzenetére


Pinya007
tag

Boxer - keverék. A te németjuhászod se kutya! :)

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#2504) Lauda válasza Pinya007 (#2503) üzenetére


Lauda
félisten

Köszi, majd teszek még fel képeket! ;)

(#2505) Winner_hun válasza rlazol (#1130) üzenetére


Winner_hun
félisten

Jelenleg itt tartok, nem akarom elfelejteni kérdezést:

első szuriját 6, legkésőbb 8 hetesen kapja meg. Addig kutyaközösségbe, illetve olyan helyre, ahová más kutyák járnak még pórászon sem vihető. A saját kutyától is elkaphat vmit, őt is távol kéne kicsit tartani a haveroktól.

A dokit ilyen esetben ki kell hívni az első oltásokhoz?

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#2506) Winner_hun válasza rlazol (#2495) üzenetére


Winner_hun
félisten

Remélem nem értem félre a kérdéseket:
Milyet? Kant. Kölyköt.
Honnan? Őőő
Mire? Háziállat, hobbinak (vagy mit írjak, nem versenyzésre)
Milyen környezet? Kertes ház, udvarra.

[ Szerkesztve ]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#2507) ladybug válasza Winner_hun (#2505) üzenetére


ladybug
őstag

Ki is hívhatod, de el is viheted a rendelőbe. Mivel ott nem igazán érintkezik a másik kutyákkal, mert kicsi és fél, a kezedben akar maradni.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#2508) rlazol válasza Winner_hun (#2506) üzenetére


rlazol
addikt

oké, értem.
lényeg, h nem munkára v kiállításra. ebben az esetben könnyen elmehet a dolog az olcsó húsnak híg a leve irányba. NJ-nak nagyon sok betegségre van veleszületetten hajlamuk, ezért célszerűjó minőségű tenyészetből, igényesen tartott kutyát választani.
szülők és nagyszülők Diszplázia szűrésének hitelt érdemlő eredménye nélkül ne vegyél NJ-t, mert nagyon megbánhatod! :K

oltás: amikor megvan a kutya, irány doki. Mindegy, h kihívod vagy odaviszed, de még aznap (mielőtt beleszeretesz) nézze át szakember. Olyan rendelőbe vidd, aminek a kutya-macska a fő profilja, és ahol érzed, hogy Te, mint ügyfél fontos vagy. Az állatorvos bizalmi kérdés, akárcsak a saját dokid, akárhova ne vidd, csak mert közel van vagy olcsó. Ha írsz kb-i lakóhelyet, priviben szívesen ajánlok közeli helyet. Feleslegesnek hat, de ha 4 nappal később derül ki, h beteg, akkor már sose bizonyítod be, h azt a tenyésztőtől kapta, és ezen komoly összegeket bukhatsz.
ha vmi gázos (pl rühös a füle, atkás a bőre...) vidd vissza a tenyésztőnek, kínlódjon vele ő.
Ha minden rendben 4-5 nappal később első oltás.
EZUTÁN SE MEHET MÉG UTCÁRA!!!
az első oltás bakfitty, csak a kezdet, minimális védettséget jelent csak, főleg egy nj-t nem szabad egy szurival a seggében kutyaközösségbe engedni. Dokitól is függ, milyen sorozatot fog kapni, rendszerint a harmadik-negyedik után 5-7 nappal engedik utcára. Oltások között 2 hét telik el, általában 6-7 hetesen választják őket, vagyis 3-4 hónapos lesz, mire leviheted.
Ez kínlódás, tudom, de sajnos a kutya érdeke ezt követeli meg.
Chipes azonsító javasolt, győződj meg a regisztáció megtörténtéről is,a nélkül nincs értelme.
Félévente féreghajtás, folyamatos kullancs elleni védelem.

És egy jó tanács: a kutyatartás drága mulatság. Minél nagyobb a kutya, annál drágább. Egy babesia kikezelése (ami ellen nincs oltás, és kullancs terjeszti) egy nj esetében alsó hangon (de pesti áron) is 30-40ezer forint. Vidéken is 20 felett. Ha kutyát vállalsz, tudnod kell, h akárcsak az autó, ez is elromolhat, de itt nem lehet várni...

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#2509) Winner_hun válasza rlazol (#2508) üzenetére


Winner_hun
félisten

Göd (adatlap:))

Tenyésztőtől mennyiért lehet venni? A Diszplázia sűrés az micsoda? Ha megvan az a szűrés, honnan tudom hogy az eredmény jó vagy sem? Sose láttam, hallottam ilyenről.
Ha már megvettem és kiderül hogy valami baja van, azt írtad vigyem vissza. A tenyésztő vissza is veszi ilyen esetben? Vagy kell erről papír?:F
Chipes azonosító információbegyűjtésének a topik átolvasása után nekikezdtek.
BP-n ennyivel drágább a kezelés? 30-40k vs 20k

A kertre a nj mennyire van veszéllyel?

[ Módosította: Grafiqs ]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#2510) peterszky válasza Winner_hun (#2509) üzenetére


peterszky
őstag

"A kertre a nj mennyire van veszéllyel?"

Elaknásítja, az biztos ;)

Diszplázia

What else you gonna do on a Saturday?

(#2511) Winner_hun válasza peterszky (#2510) üzenetére


Winner_hun
félisten

Az legyen a legkisebb baj, más kártékony hatása nincs?:D

Hmm lehet érdemesebb nem kis kölyköt (6-8 heteset) venni hanem néhány hónaposat?:F

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#2512) Kidus válasza Winner_hun (#2509) üzenetére


Kidus
őstag

Babesia attol fugg....
Ha egybol eszreveszed, akkor jo esellyel segit rajta egy szuri, es kiheveri nagyon gyorsan.
Utana par hetig vedettseget is kap a kutya, de megelozes szinten ( mint oltas ) sajnos nem hasznalhato.
Ha nincs makod, es keson veszed eszre, konnyen belepusztulhat, nagyon sok sulyos szovodmenye van, es itt jon be az ar, injekciok, infuziok, folyamatos felugyelet mellett is kemeny kuzdelem. Videken kevesebb esely van korhazi apolasra, es folyamatos infuziokra. Pesten erosen javasolni szoktak a korhazi elhelyezest ( sok esetben sajnos mar nem is nagyon van valasztas, mert a kutya nem jarokepes ), es bent naponta tobbszor kezelik, folyamatos megfigyeles alatt van, etetni is kell, rosszabb esetben kateterezni, stbstb... ezeknek az ara is mind hozzatolodik a kezeleshez. Es meg igy sem biztos a siker.
Talan a legjobb modszer a figyelmes atbogaraszas minden seta utan, spot-on, es nyakorv kombinacio ( ezekbol tobb fele van, de csak jot erdemes venni ), es ha bagyadt a kutya, mar az is gyanus, foleg kullancs szezonban. Igaz ez nem kulonosen szembetuno, de odafigyelessel kiszurhato. Ha mar be is sargul, es esetleg veres a vizelete is, egeszen biztos, hogy azonnal orvos, de mivel a 2 allapot kozt nem sok ido telik el, es a kutya allapota rohamosan tud romlani, nagyon erdemes odafigyelni.
Ha gondolod, olvass utana, neten egesz biztos sok helyen le van irva a babesiosis.

Assuming Control

(#2513) rlazol válasza Winner_hun (#2511) üzenetére


rlazol
addikt

jókat kérdezel :)
tenyésztőtől 15-20k körül indulhat, felső határ a csillagos ég, 100 körül már törzskönyves, szép kutyát lehet venni. a nj ugyanakkor annyira mindennapos fajta, h akár ingyen is szeezhetsz ismerőstől, ha szerencséd van.

diszplázia: peterszky koll. által adott link igen jó. A lényeg, h örökletes betegség, így ha a szülők nem mentesek, jó eséllyel a kölykök is terheltek lesznek. Sajnos nem csak örökletes, nem megfelelő tartás és takarmányozás is kihozhatja. Amíg a kutya növekszik (kb 1-1,5 éves korig), nem érdemes szűrni. Ezért kell a szülőket ÉS a tenyésztőnél lévő tartási körülményeket nézni. Ha törzskönyves a kölök, ott a szülők DP eredményeit elvileg feltüntetik. Amúgy meg a szülőknek elviekben kell, h legyen hivatalos, röntgennel alátámasztott orvosi papírjuk a mentességről. Ezen rajta van a kategória (mentestől a súlyosan terheltig), laikusnak is érthető módon.
A DP-ben a gonosz az, h van, h minimális DPvel is durván sántít az eb és műtétre szorul, van, h durva elváltozás mellett se jelez fájdalmat. De ha nincs elváltozás, biztos nincs fájdalom. :)

Papír: ugyanolyan adásvételi, mintha autót vennél. a magyar jog a kutyát pontosan ua-ba a kategóriába sorolja ugyanis. Le kell írni, h ha a Te állatorvosod azt javasolja, akkor neki kötelessége visszavenni vagy állni a kezelés költségeit, ha igazolható, h a betegséget nála szerezte (EZÉRT kell azonnal elvinni, lappangási idő pl egy parvo esetén lehet 12-24 óra is, de annál kevesebb nemigen...)

CHIP: ez a kp - itt minden le van írva. Ha elveszik/szökik/lopják (ez egy kan nj esetében nem szokatlan) a chip az 1etlen, ami REÁLIS esélyt ad neked arra, h visszakapd.

Vidéken a nagyállat/vegyes praxisban is dolgozó dokik a kutyákat félvállról véve jóval alacsonyabb árat kérnek, és ettől még a minőségi klinikák se tekinthetnek el. Tény uakkor, h Pesten sokkal könnyebb színvonalas, jó rendelőt találni. Pesten minden ártétel drágább - a vizsgálati díjak is magasabbak és az árrés is. Tudod, a sok műkutyás városi gazdi sokkal inkább nyitott a kutyára való költésre, mint a vidékiek 90%-a.

Kert: mentalitástól is függ, lehet, h nem csinál semmit, lehet, h teljesen leamortizálja, virágok és kerítés veszélyben.

idősebb vs fiatal: az idősebb drágább, és nyilván könnyebb nevelni a kutyát, ha kis korától veled van, mintha pár hónaposan veszed. Egészségügyi szempontból az idősebb kevésbé rizikós. Ha pl tenyésztőnél, kutyatársaságban van az eb 3-4 hónapos koráig, gyönyörűen fog szocializálódni. Ha egy kennelben, egyedül és embert se nagyon lát, nehéz lesz nevelni. Körülményektől is függ, szerintem hozd el 6-8 hetesen.

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#2514) rlazol válasza Kidus (#2512) üzenetére


rlazol
addikt

winner a displasia-ról kérdezett, nem a babesiaról, ha jól csalódom :D
nem baj, az is fontos.
nálatokfelé van?

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#2515) Winner_hun válasza rlazol (#2513) üzenetére


Winner_hun
félisten

No végigolvastam a topikot, 1-2 helyen hagytam ki olyan részt ami nem érdekelt. Elég sok információra megkaptam a választ, így azokat kihagynám kérdezési listámból:D Viszont így alig kell kérdeznem.

Kutya adásvételi minta fellelhető a neten?

Vidéken a nagyállat/vegyes praxisban is dolgozó dokik a kutyákat félvállról véve jóval alacsonyabb árat kérnek, és ettől még a minőségi klinikák se tekinthetnek el.

Ez a "mnőség rovására" is mehet?

Kutyaól: kb mekkora kell? Mert összerakok, az a legkisebb gond, bele mit tegyek? Olvastam rongyról meg szalmáról meg szagokról...

Ivartalanítás: igaz az, hogy félénkebb lesz a kutya utána?:F Hallottam ilyet, viszont a hozzászólásokban nem olvastam ilyenről.

6-8 hetes, ahogy hozzámkerül majd (nyáron, remélehetőleg sikerül akkor szerezni) kaját mit kell neki adni? Szárazat tejjel vagy vízzel puhítva?

A kutyanevelés is fura, az orrára meg a seggére csapkodás. Nem volt még kutyám, az orrára csapás az utolsó lenne ha nem olvastam volna. Azt honnan tudom milyen erővel kell?

Kutyaiskola mennyibe fáj, hogy is működik, érdemes-e?

Na hirtelen ennyi, lesz még kérdésem szerintem:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#2516) Kidus válasza rlazol (#2514) üzenetére


Kidus
őstag

Te irtad a babesiat es az arat, arra kerdezett ra, ezert irtam reszletezve, miert :)
Meg ahogy mondtad, amugy is hasznos.
Displasia meg a tied :D
Nalunkfele nem tudom, de gondolom. Meg jo kis szivfereg.

Assuming Control

(#2517) nemcso


nemcso
senior tag

Németjuhászoknál tipikus betegség, hogy a gerinc problémájából adódóan már viszonylag fiatalon elkezdheti húzni a hátsó lábait. Úgy mozog mintha lumbvágós lenne.

Sajnos a mi, volt németjuhászunk is így mozgott 5 éves korától.

De végül szívbetegség vitte el.

Vegetáriánus - régi indián szó, jelentése "béna vadász"

(#2518) rlazol válasza Winner_hun (#2515) üzenetére


rlazol
addikt

Kidus: akkor én lemaradtam vmiről :D

nemcso: A DP-nek semmi köze a gerinchez. Ami gerices baj az a porckorongsérv és az ún CEC (cauda equina compressio). DP miatt inkább sántít egyik lábára, a gerincproblémknál a hátsó testfél gyengesége, nehéz felállás, riszáló mozgás a jellemő. Tény, hogy mindhárom gyakori német juhászokban. :(

kutya adásvételi - passz. talán van a neten, nézz körül. :F

Ez a "minőség rovására" is mehet? Igen. és megy is. Küldök priviben nevet, kit keress Gödön.

Kutyaól: legyen 3 oldalról zárt, meg tudjon benne fordulni, fel tdjon benne lln, ki tudjon benne nyújtózni. A kertre való tekintettel leginkább a rongyot javaslom betenni, de csak akkr, ha a kutya nem hajlamos megenni. :))

ivartalanítás: mindenki érdeke. Félénkebb nem lesz tőle. A különböző nemi stimuluosk megszűnnek, így az agressziója csökken, nem kajtat szukák után, jobban figyel a gazdira és nem lesz prosztata betegsége.

etetés: minőségi száraztáp, VÍZzel felöntve.

nevelés: egy pofont időnként le kell keverni neki, hogy tudja hol a helye. Ha odakap, ha nem engedelmeskedik, ha rossz. Tudni fogod az erőt. Nem kell szanaszét törni az állkapcsát, de érezze az erejét, a cél, h fájjon neki.

Kutyaiskola: ár-passz. Hogy érdemes-e?Pár hónapos korára kiderül. Ha megy a nevelés anélkül is, mert intelligens kutya és te is érzed a dolgod és van is rá időd, akkor nem kell. Ha nem bírsz vele, vagy szeretnél spec idomítást, munkavizsgát stb, akkor igen.

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#2519) Winner_hun válasza rlazol (#2518) üzenetére


Winner_hun
félisten

Thx.:R

Ami még eszembe jutott:

jutalomfalat: ha a kutya azt csinálja amit kell, jutalomfalatot neki. Namost ha tudja, hogy jól csinálta és megszokja a jutalomfalatot, mi van, ha a jutalomfalat osztogatás a jót csinálása után megszűnik? A kutya tudni fogja, hogy jót csinált? Esetleg a simogatás az kiválthatja a jutalomfalatot?

A rendelőbe vitel előtt a rendelőt érdemes felhívni, hogy mennyien vannak ott, van csak menjek és várjam ki a sorom?

Meg volt még valami ami most nem jutna még véletlenül sem az eszembe

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#2520) rlazol válasza Winner_hun (#2519) üzenetére


rlazol
addikt

jutalmazás - mindig arányos. Dícséret, simogatás, falat, játék, pórázról elengedés, akármi. Nem kell mindig ua, így nem szokja meg. Azt szokja meg, h az jó, ha szót fogad. Egy idő után szót fog fogadni ezzel együtt egy dícsérő szó mindig jár, ha szót fogadott.

telefon - a legtöbb rendelőben a munka meglehetősen hektikus. Van, h üres, van, h egy tűt nem lehet leejteni, és ezek az állapotok rendszertelenül és fél óránként válthatják egymást. Lehet, h létezik a rendelőben olyan, h időpontra bejelentkezés, akkor érdemes kihasználni, amúgy menjetek, amikor kényelmes, de szánjátok rá az időt.

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#2521) Kidus


Kidus
őstag

Meg egy dolog. Neveleshez mindig ugy kezdj neki, mint jatekhoz. Jatekkal lehet a legjobban tanitani egy kolykot. O is elvezi, te is kikapcsolodsz, minden feladat utan valamilyen jutalom, es helytelen teljesitesnel buntetes helyett mindig semleges viselkedes, ujra probalas.
Ha epp nem tanitgatas-jatszogatas kozben vagytok, olyankor ha rosszat csinal, tobbfelekepp el lehet erni, hogy ne tegye, minden viselkedesre kulon modszerek vannak ( pl. felugralasra lenyomas, agyra felugralas ellen mindig lerakas, stb... ), de nekem a legjobban egy egyseges hanguzenet jott be, ami lehet a "nem szabad", "nem", de akar egy eros szisszenes is, amit osszekothetsz egy kezlegyintessel, vagy egy seggre taslival erosebb esetben. Nagyon hamar tanulnak, figyelnek a reakciokra, testbeszedre is, elobb utobb az is eleg, ha csunyan nezel :)
Az enyem peldaul pontosan tudta, hogy ha ugy emelem fel a kezem, ahogy, akkor jobb, ha befejezi a macskatal fele vonulast :D
Ha ugy kuldod a helyere, hogy kozben a kezeddel mutatod, akkor is eleg lesz egy ido utan a helyere mutatni, vezenyszo nelkul is odamegy. Csak hogy konkret peldakat mondjak.
A lenyeg, sokfelekepp lehet tanitani, lehet vezenyszora, kezjelekre ( ebbol is nagyon sok van, tudok olyanrol, aki csak kezjelekre tanit be kutyakat ), a legfontosabb a kovetkezetesseg mindenek felett, es minden lehetseges esetben jatekos tanitas.
Ja igen, akar jutalom, akar bunti, azonnal a tett utan hatasos. Ha leverte a cserepes novenyt, aztan szanaszet szorta a foldet a lakasban, es te 2 oraval kesobb hazaersz, hiaba szidod meg. Ha epp a szajaban van a cucc, akkor tudja, mit akarsz.

Ha komolyabban erdekel, es inkabb otthon nevelned, mint kutyasuli, olvasgass utana, eszmeletlen sok okos dolgot lehet megtudni a kutyanevelesrol, mindenfele modszereket, okossagokat, segitsegeket talalhatsz, eleg a google. De en erosen ajanlom a kutyaiskolat, foleg egy nemet juhaszhoz :)

Assuming Control

(#2522) Winner_hun válasza Kidus (#2521) üzenetére


Winner_hun
félisten

Köszi, attól tartok egy adag guglizás még hátra van:))

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#2523) Geryson válasza Winner_hun (#2522) üzenetére


Geryson
addikt

Sziasztok Hölgyek, Urak!

Korábban itt beszélgettünk és kaptam segítséget ahhoz, hogy ha 2 egyforma kutyus lesz a háznál, akkor milyen neműek legyenek.

Sajnos a korábban kinézett óriás Schnauzer testvérpár, akik egy kan és egy szuka voltak, nem tudtuk elhozni, mert a hitel annyira elhúzódott, hogy nem mertük bevállalni. Időközben aztán születtek máshol kutyusok, szám szerint 6 szuka és 1 kan és ebből sajnos a kan már le is lett foglalva, szóval maradt 2 szuka. Oltások + féreg + chip + tetkó és törzskönyv a mi általunk adott névre kiállítva = 80.000 Ft / kutya, merthogy kettőt viszünk majd el. Ivartalanítás még az első tüzelés előtt meg lesz csinálva. A kutyusok most lesznek 6 hetesek, hetente látjuk őket és 12 hetesen kapjuk majd meg. A kennelben 7 felnőtt, valamennyire különböző korú szuka van, a kanok külön kint és még most van bent 7 kicsi is. Párharc semmi, csak néha egy-egy figyelmeztetés egymás közt.

Aztán a hétvégén elmentünk egy kutyaiskolába és hű meg há, oltottak minket, hogy szó sem lehet róla, hogy egyneműek ráadásul testvérek és pláne, hogy Schnauzerek! Komolyan mondom, hogy nem a suliról beszéltünk, hanem csak lebeszélés volt a részükről és így végül elmentünk. Ahonnan a kutyák jönnek ott azt mondták, hogy ez még igaz is lehet, de nem olyan helyről származó kutyáknál, ahol full együtt élnek a kicsik és a nagyok és a műtét is pozitív lesz erre a tulajdonságukra és ezenkívül a neveléstől is nagyon sok minden függ.

Szerintetek tényleg ennyire lehetetlen lenne 2 testvérrel együtt élni? Én attól nem félek, hogy nem fogom szigorúan nevelni őket, de azért sajnálnám ha itt tényleg vérre, életre menő harcok lennének (ahogy ezt beharangozta ez a kutyaiskolás)...

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

(#2524) Kidus válasza Geryson (#2523) üzenetére


Kidus
őstag

A kutyaiskolaban eros tulzasokba estek szvsz.
Temperamentumtol fugg, de siman lehet oket egyutt tartani, le fogjak ok rendezni, ki az erosebb, utana nem lesz problema. Feltekenykedes biztosan, de ez fuggetlen attol, hogy testverek, meg a fajtatol is.
Szerencsesebb lenne kulonbozo nemueket venni, mert azert elofordulhat, hogy csunyan osszekapnak, de az is egy megoldas, hogy csak egyet hoztok el, a masikat pedig mashonnan, masik alombol, mas nemut, kicsit kesobb.

Assuming Control

(#2525) Natasa válasza Kidus (#2002) üzenetére


Natasa
csendes tag

Szia csajsza! :)

Csak nem Pandáról van szó?

Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak úgy elmenjünk mellette!

(#2526) Geryson válasza Kidus (#2524) üzenetére


Geryson
addikt

Próbálok majd vigyázni rájuk és keményen közéjük menni ha vita van (állítólag ilyenkor le kell rendezni őket keményen mutatva, hogy NEM ők a riválisok, hanem te saját magad).

Sajnos a kettő már le van foglalva, sőt a nevüket is megkapták, így elhozzuk őket. Ha nem megy az együttlét, akkor elajándékozom, nem tudok mit tenni... :(

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

(#2527) Geryson


Geryson
addikt

Sziasztok!

Olvasgatom itt az elejétől fogva a topicot, ezzel egy csomó információt szerezve. Már a felénél járok! :)

Milyen furcsa ellenben az, hogy 6-7-8 hetes kutyákról mesélnek itt egyesek, ehhez képest mi 12 hetesen hozzuk el a miéinket. Nem gond az, hogy egyesek túl korán hozzák el a kutyusokat az anyjuktól? Mi amúgy a korán? Lehet az is gond, hogy ha valaki túl későn hozza el?

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

(#2528) Pinya007 válasza Geryson (#2527) üzenetére


Pinya007
tag

Igen, pl mi is korán hoztuk el, sokat sírt, hiányzott neki nagyon az anyja. Én úgy olvastam, hogy kb. 8 hetes kortól már el lehet hozni. De komolyabb kutyatenyésztők úgy oldják meg a dolgot, hogy már elhozatal előtt hetekkel látogathatják a leendő gazdik a kicsiket így ismerkedhetnek, nem hirtelen szakítják őket el környezetüktől és viszik őket az új otthounkba. Nem hinném, hogy abból lehetne gond, ha 12 hetesen hozod el.

[ Szerkesztve ]

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#2529) ladybug válasza Geryson (#2527) üzenetére


ladybug
őstag

Mi elég későn hoztuk el a kutyánkat az anyjától. Siettetni akartuk a dolgot, mert még 7-8 hetesen is azt mondták, várjunk. De megérte. Az első perctől fogva bízik bennünk. Nem sírt az anyja után. Szerencsére rögtön lett társa, mert volt egy kutyánk már. Hamar elfogadták egymást.

Szóval tényleg nem kell siettetni, és szerintem 3-4 hónaposan még nem késő elhozni, mert hamar alkalmazkodik az új környezethez, mert inkább kíváncsi, mint félénk ebben a korszakban. Nem úgy, mint 6-7 hetesen.
Remélem jól gondolom, de mindezt laikus kutyatartóként mondom.

[ Szerkesztve ]

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#2530) Pinya007 válasza ladybug (#2529) üzenetére


Pinya007
tag

Én is így láttam a helyzetet, mikor elhoztuk még félénk volt. Adtunk neki egy játékmacit, aztán ahhoz bújt és úgy aludt, édes volt! :)
Majd 1-2 hét és már mindenre kíváncsi volt, kimászott a kis elkerített területéről, aztán ahogy magkapta összes szükséges oltást elkezdtük felfedezni vele a környéket és kezdődött a nevelés... És hoppá, nyáron lesz 4 éves, hogy rohan az idő...

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#2531) rlazol válasza Geryson (#2527) üzenetére


rlazol
addikt

az ideális az, ha csak 3-4 hónapos korban bontják meg az almot. Így tudnak igazán megtanulni szocializálódni, más kutyákkal viselkedni. Ha közben eleget találkoznak emberrel is, akkor lehet belőlük igazán jól ikegyensúlyozott eb.

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#2532) Geryson válasza rlazol (#2531) üzenetére


Geryson
addikt

Köszönöm, hát remélem, hogy nekik is jót fog tenni a 4 hónapos kor főleg ennyi ember és kutya között. Nem szeretnék utána vitákat közöttük... :)

Más: olvastam egy csomó bejegyzést kullancsról. A dolog számomra is ismeretes, mert 2 cicám van és bár szerencsére eddig megúsztuk spot-on használatával a betegségeket, de azért sokat operáltam már ki nekik mindenhonnan. Szóval a kutyusok szintén keményen be lesznek védve és igyekszem vigyázni rájuk DE segíthet nekik ugyanúgy a B-Vitamin, mint egy embernek? Ugye nálunk ez úgy van, hogy a kullancs leválik a testről ha belekostól, mert nem bírja a B-Vitamint, amit mondjuk tablettában kell beszedni. Létezik ilyen kutyáknál is? Én beadom nekik minden nap, azon ne múljon... :)

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

(#2533) Pinya007 válasza Geryson (#2532) üzenetére


Pinya007
tag

Polybé szedése esetén a kullancsok számára (és lehet, hogy mások számára is :) ) visszataszító lesz izzadtságod. Kutyák viszont nem izzadnak bőrükön keresztül, így ez nem hatásos náluk alkalmazva szerintem. Kutyák talpukon "izzadnak" és lihegéssel tartják kordában testhőmérsékletüket.

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#2534) rlazol válasza Geryson (#2532) üzenetére


rlazol
addikt

macskáknak nincs túl sok, kullancs által terjesztett betegségük, és ezek is ritkák. Babesia, Lyme macskára nincs, és ezek a fő problémák. :)

ami a kullancs ciklusát illeti: felépítéséből adódóan egyszer szúr. Nem képes arra, hogy szúrás után szívás nélkül, vagy pláne a szívás felénél egyszer csak leváljon, mert rossz ízű a kuncsaft. Ha menet közben leválik az azért van, mert elpusztul. Ha valakire már rámászott, nem fog leválni róla. Az lehetséges, h nem mászik rá valamiért.
Ezt a b-vitaminos teóriát még sose hallottam. A különböző kullancsriasztók, akár spot-on, akár spray akár nyakörv hatóanyagai a bőr faggyúmirigyein keresztül választódnak ki. A B vitamin ott nem tud (vízben oldodó vitaminról van szó), izzadság mirigye a kutyának nincs, innentől kezdve, tök mindegy, h emberen valóban működik-e vagy csak urban legend.

nekem legendnek tűnik, mert a B-vitamin család (tucatnyi vegyület tartozik a B vitaminokcsoportjába, ebnnek megfelelően B1, B2 stb... vitamoinkról beszélünk) valamennyi tagja a légzési láncban, a terminális oxidációban, a NAD-FAD átalakításban vagy hasonló, olyan alapvető biokémiai reakcióban vesz részt (többnyire koenzimként), ami az élővilágban univerzális, tehát mindenhol ugyanúgy zajlik le, akár egysejtűről akár emberről beszélünk. Vagyis a kullancsnak is szüksége van, és benne is megtalálhatóak ezek az anyagok. Persze, jóból is árthat a sok, de nekem sántít az elmélet.

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#2535) Geryson válasza rlazol (#2534) üzenetére


Geryson
addikt

Igazából a macskánál arra gondoltam, hogy ne pusztuljon el, nem elsősorban arra, hogy ne terjesszen semmit. Egyenlőre még megúsztuk a gondokat, de több hónap kertben (vagy inkább vadonban) tartózkodás után csodálkozom, hogy soha nem volt semmi gondjuk.

A B-vitaminost én már orvostól is hallottam, gondolom akkor lehet benne valami, de a lényeg a lényeg, hogy ha kutyának nem segítene akkor úgyis teljesen felesleges ez a teória. Kiváncsian várom, hogy hogyan fogom észrevenni a nagy fekete kutyában a kullancsot, a franc ezekbe az állatokba... :(((

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

(#2536) Geryson válasza Pinya007 (#2533) üzenetére


Geryson
addikt

A teóriára visszatérve ezek szerint akkor mégis van esély, hogy a talpukon ne szedjenek fel kullancsot?!? :))

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

(#2537) Pinya007 válasza Geryson (#2536) üzenetére


Pinya007
tag

Az nagyon elvetemült kullancs lenne, amelyik a kutya talpát kezdené szívni! :D
Amúgy meg kutyára, nyakörv és/vagy spot on, magunkra pedig OFF, vagy társai.
Egyszer láttam már természetes megoldást (egy speciális gombafajtát szórtak repülőről a területre) kullancsok irtására, csak félő, hogy erre nem áldoznak erdőtársaságok.

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#2538) Geryson válasza Pinya007 (#2537) üzenetére


Geryson
addikt

Igen, nyakörv és spot-on tuti lesz, ezt használom egyéb állataimnál is, de jó lett volna valami olyasmi hír, hogy van úgymond "belső" védelem is. Itt is olvastam és tudom, hogy ha a vizeletén már látszik a kutyának valami, akkor az már akár késő is lehet, így marad a teljesen alapos körbenézés. Pécelre költözünk elvileg egy erdő mellé, így gondolom arra jó sokat fogunk majd sétálni és emiatt aggódom.

Amúgy pont ma megyünk megnézni a 2 kis vakarcsot (vagy inkább a hatot, merthogy még nem választottunk közülük). Hetente látogatjuk őket és most már bizony 6 hetesek a kiscsajok. Félelmetes, hogy egy ilyen kis "dögből" mekkora házörző lesz egyszer! Lehet mindjárt keresek valami megoldást, hogy fel tudjak tölteni képeket... :)

Már a 2000-ik hozzászólásnál járok! :)

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

(#2539) Geryson válasza ladybug (#1977) üzenetére


Geryson
addikt

Azt hiszem megnyertem a "legrégebbi hozzászólásra való visszautalás-kategóriát" :)

Mit szóltok az itt olvasható cikkhez? Az "early spaying"-re gondolok. A mi kennelünk abszolúte mértékben támogatja és javasolja, hogy legyenek a kiskutyusok az első 5-6 hónapban megműtve még az első tüzelés előtt. Tudtok esetleg azóta valami számottevő negatív avagy pozitív tapasztalatról a korai ivartalanítás esetében?

Kidus? Rlazol? Ladybug? :) Persze mástól is szívesen veszem ám a válaszokat!

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

(#2540) ladybug válasza Geryson (#2539) üzenetére


ladybug
őstag

Fogalmam sincs mire lehet jó a korai ivartalanítás. Egy csomó hormon szükséges ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, megfelelő fejlettségű legyen a kutyus. Ezek a hormonok pedig 5-6 hónapos korig nem alakulnak ki. Szerintem 1 éves kora körül illdomos a műtétet elvégezni.
Vagy rosszul gondolom?

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#2541) Pinya007 válasza Geryson (#2539) üzenetére


Pinya007
tag

Állatorvosunk nekünk azt tanácsolta, hogy az első tüzelés előtt ejtsük meg a műtétet, ez kb 7-8 hónapos kort jelentett. Műtét sikeres volt, kutya egészséges szép kifejlett példány.

Na majd jön rlazol és megszakérti! :)

Mintha lett volna már erről szó korábban, csak lehet nem veséztük ki teljesen?!

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#2542) Geryson válasza Pinya007 (#2541) üzenetére


Geryson
addikt

Igazából beszélgettetek róla, de senki nem tette le igazából a nagyeskűt, hogy melyik a jobb, melyik a rosszabb. Aztán lehet, hogy ezt nem is lehet így meghatározni, de az akkori cikkben is ír jókat a dologról (sőt, ott talán csak jókat ír). Kicsit olvasgatok neten is.

Más: Mennyi reális ár egy kutyaiskoláshoz? XVI. kerületben (ahol le akartak még arról is beszélni szinte, hogy kutyám legyen), 5.000 Ft / kutya / hó az ovi max. 1 éves koráig, utána meg 10.000 Ft / kutya / hó az iskola. Ez így korrektül hangzik nektek árban, elfogadható?

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

(#2543) rlazol válasza Geryson (#2535) üzenetére


rlazol
addikt

kullancs: B-vitaminra egy utolsó gondolat, hogy egy nagy tudású, a témában jártas embert idézzek: az, hogy mi büdösnek érezzük a b-vitamint (egyes kiszerelésekben), nem jelenti az, h az a kullancs számára is büdös és nem éppen vonzó vagy semleges. Sajnos szőrben (akár gyerek, akár kutya) lehetetlen biztosan és minden kullancsot észrevenni, ezért fontos a megelőzés. Régebben itthon is szokás volt a központi kullancsritkítás (mnint a szunygírtás) manapság sajnos erre nincs pénz.
Vizelet színe - hát, jó kérdés. Nem a vizelet színe dönti el a kutya sorsát. Van, h egyáltalán nem sötét, mégis (majdnem) belehal, van, h fekete és mégis gyorsan kilábal. A lényeg: ha gáz van, ne a pisi színét nézd, hanem az orvoshoz menj! A pisit elég, ha ő tanulmányozza. :)
Macskánál a fertőző betegség alatt azt értettem, h a kullancs fertőzi meg a macskát, aki ebbe belepusztul - szerencsére ilyen gyakorlatilag itthon nincs.

ivartalanítás: nekem nincs kialakult álláspontom. A műtét végző orvos számára egyszerűbb, gyorsabb, ha az állat már túlesett egy tüzelésen. A növekedéshez kellő hormonok hiánya meg egy jól hangzó érv. De a helyzet az, h pl amerikában rutinszerűen féléves kor körül csinálják, nehogy akár az első tüzeléssel baj legyen,és nincs káros hatása.
Azt se szabad elfelejteni, h ez egy tervezhető műtét, érdemes a körülményeket megnézni, vagyishogy pl egy februárban született, kerti kutya egy év múlva a legnagyobb téli lucsokban rohangálna a sebével. Lehet, h neki célszerűbb a korai műtét. Egy kora tavaszi kutya egy év múlvára akár már a második tüzelésében is lehet (hiszen genetikusan ősszel és tavasszal lenne a párzás, és ez még bennük van annyira, h ilyenkor jobban megindul), ami miatt megintcsak szóba kerül egy korai műtét. De pl egy nyár végi, őszi alom, ami simán kihúzhat tüzelés nélkül akár 1,5 évet is, a fenti logikát követve várhat a következő nyárig. A fajtát (a kóborló husky vs az ölben sétáltatott csivava), a gazdi kutyára vigyázós lehetőségeit, a környéket és az ott élő többi kutyát, ill. azok ivarát, az egyed fegyelmezettségi szintjét (mennyire jön vissza ha hívod stb) megint csak érdemes bevonni a mérlegelésbe.
Szerintem minden gazdi és minden kutya esetén más lehet a helyes időpont. A lényeg az, h mire a kutyának erős, sok petés tüzelései lennének, vagyis kb 1,5 éves korára legyen ivartalanítva. Ha addig neadjisten megtörténik a baj, beavatkozni akkor is lehet. :)

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#2544) Geryson válasza rlazol (#2543) üzenetére


Geryson
addikt

Köszönöm az összes választ! Hát olvasva a hozzászólásodat és a neten található többi hírt valószínüleg nálunk egy korai műtét lesz. Nyár végén a napsütésben pikk-pakk kihevernek mindent hamar és tavaszra, 1 évesen már el is felejtettünk mindent.

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

(#2545) Kidus válasza rlazol (#2543) üzenetére


Kidus
őstag

Itt mar 6 hetes allatokat is ugy kipakolnak, mint a sicc.
Ertem az allaspontot, menhelyrol csak ugy adnak orokbe, ha tudjak, hogy nem tud szaporodni, ezzel esetleg tovabb szaporitva az amugy is nagy menhelyi allomanyt, viszont ezt mar baromi korainak tartom.
Amugy meg tenyleg nagyon valtozo, mindenki mast mond, szerintem siman jo egy 6 honapos kutya ivartalanitasa, addig szinte felesleges, de akar kesobb is megfelel, csak ha ivarerett, figyelni kell ra, ahogy mondtad is, fegyelmezett allattal konnyebb, amelyik meg nem az, annal jobb elobb, mint kesobb.

Kullancs meg genyo dolog, megelozes, ahogy szo volt rola ( spot-on/nyakorv ), es minden erdei seta utan szigoruan kikefeles, es atbogaraszas mindenhol, kulonos tekintettel hajlatokra, fulre is, es igen, labujjak kozt is, farok alatt, mindenhol. De nem erdei seta utan is, kullancsszezonban, kotelezo. Figyelni kell. Nincs 100%-os szer.
Ha meg bagyatag a kutya, egybol doki, jobb felni, mint megijedni.

Assuming Control

(#2546) rlazol válasza Kidus (#2545) üzenetére


rlazol
addikt

nem elég erdei séta után, sajnos. A belvárosban is össze tud szedni, így minden séta után át kell böngészni. És védekezni, védekezni, VÉDEKEZNI!

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#2547) ladybug válasza rlazol (#2546) üzenetére


ladybug
őstag

Itt az utcánkban a kutyák zöme, amelyik kullancstól betegedett meg, az udvarban szedte össze a kis élősködőt. Sehol sincsenek biztonságban tőlük. :(

Mi a kutyánikkal ide-oda megyünk sétálni, van rajtuk nyakörv, és cseppeket is kapnak. Eddig szerencsére egy sem volt bennük. Viszont az én lábamra a múlt séta alkalmával rátapadt egy mocsok.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#2548) Geryson válasza ladybug (#2547) üzenetére


Geryson
addikt

Hát szomorúan olvasgatom, hogy bizony a kutyusoknál nem lesz már akkora szerencsém mint most a macskáknál van. Mondom, védekezni fogunk azon felül meg bízom abban, hogy a kefe lehozza még a bundából vagy kiszúrom később ellenőrzéssel.

Tegnap láttuk őket, továbbra is szimpatikus a piros és a rózsaszín nyakörves. Van időközben egy kék nyakörves is, hát az meg baromi kis harcias is tud lenni, nekem ő is tetszik. :) Aranyos, hogy a család egyetlen kanja olyan kis nyugis még mindig, hogy csak na. Kár, hogy ő nem eladó már (ezért tudunk csak 2 szukát hozni).

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

(#2549) ladybug válasza Geryson (#2548) üzenetére


ladybug
őstag

Rövid szőrű kutyánál könnyebb észrevenni a kullancsot. Az átnézés sosem árt, de ennek ellenére a csepp és a nyakörv kell.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#2550) Geryson válasza ladybug (#2549) üzenetére


Geryson
addikt

A cseppről amúgy csak annyit, hogy van egy iszonyat szende nőstény macsom (meg egy kandúr). Na amikor ennek a nősténynek benyomom a spotont észre sem veszi, de ha utána megérzi, akkor mint egy vadló olyan lesz, komolyan mondom! Olyanokat ugrál, hogy kidőlsz a röhögéstől! :) Persze később megnyugszik...

Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.