- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
StormMan #4552 üzenetére
Szia!
Nemrég egy másik hozzászólásban szóba került ez a téma, illetve ilyen nemcsak SATA - USB, hanem akár USB - USB között is előfordulhat. Például ITT említve volt, hogy USB-s háttértáraknál lehetnek eltérések a logikai / fizikai szektorméretek kezelése között. Illetve gyári kiszerelésű külső HDD-knél is trükköztek ezzel (példa), azért hogy pl. az XP kezelni tudja MBR alapon a 2 TB-nál nagyobb köteteket. Viszont mivel egy ideje végét ért a támogatása, ezért már nem / kevésbé erőltetik a gyártók az ilyen megoldásokat.
Egyébként ezen valóban csak egy másik firmware képes változtatni. A firmware-ek gondolom a station-drivers oldaláról lettek letöltve. Azonban az igazi és a hivatalos megoldás az lenne, ha a dokkoló gyártója biztosítaná a firmware-t. De ez általában ritka és pl. jelen esetben az említett modellnél sincsen a gyártó oldalán. Tehát szükség esetén külső forrásokból kénytelen a user beszerezni. De mindegy, a lényeg, hogy sikerült megoldani.
Köszönjük a tapasztalatok megosztását és a részletes beszámolót!
-
StormMan
tag
Sziasztok,
tapasztalataimat szeretném veletek megosztani. Sharkoon Rapid case-ek(USB2.0) után beruháztam néhány quickport(USB2.0+eSATA) dokkolóra is. Mivel semmilyen problémám nem volt a márkával és a felsorolt termékekkel, logikusnak tűnt USB3.0-ás QuicPort XT V.2-ket vásárolni. Egyet vásároltam februárban egyet pedig egy hete. 4TB-os WD Blue-val használom zenei instrumentek valamint grafikai sample munkáim mentésére. A korábban használt 4TB-os merevelemezt beraktam az új dokkolóba, csak egy 16TB-os partíciót láttam rajta, visszaraktam a régibe ott láttam a tartalmát és meg is tudtam nyitni. A GPT MGR és a HDD probléma szekcióba írtam erről a problémáról, de nem kaptam semmilyen választ, így elkezdtem a tesztelést egy hideg tartalék 4TB-os merevlemezzel.
Új dokkolóba formáz, minden rendben van régibe át rak, csak 16TB-os használhatatlan partíció látszik. Tehát az eszközök valamit máshogy kezelnek egymáshoz képest, így nem lehet oda vissza cserélgetni bennük a merevlemezeket. Hard disk sentinel-ben elkezdtem végig nézni a csatlakozási paramétereket és az eszközből kiolvasott adatokat.
Az új egy hete vásárolt dokkoló esetén az interface az alábbi értékkel szerepelt: SAT Standard USB/ATA (4K)
A Szektoronkénti bájtok mellett pedig ez: 4096 [Advanced Format] (4K)
Ezek az értékek ugyan így néztek ki a februárban vásárolt dokkoló esetén is annyi különbséggel, hogy nem szerepelt bennük a 4K jelzés.Ezt a témát olvasgatva itt a fórumon, szétszedtem mind a két dokkolót és megnéztem a chipeket.
Februári Sharkoon QuickPort XT USB3.0 V.2 – Jmicron JMS567
Októberi Sharkoon QuickPort XT USB3.0 V.2 – Jmicron JMS578Ezt követően megkerestem mind a kettőhöz az elérhető legutolsó firmwaret, és frissítettem.
JMS567 – 138.01.00.01
JMS578 – 124.01.00.02Tapasztalat:
Mind a két eszközben lehet oda vissza cserélgetni a lemezeket, az interface és a szektrononkénti bájtok paraméter esetén már nincs ott a 4K. Hiba nélkül működnek a merevlemezek, írás/olvasás terén sincsen probléma, sőt eddigi 95MB/s helyett 130/150MB/s sebességet produkálnak USB3.0->USB3.0 másolás esetén.Probléma okozója:
a két chip között változtattak a advanced format használatán, ezért az új vezérlő(JMS578) 4096 byte-os cluster méretezést használt a formázáskor, míg a régebinél (JMS567) 512 byte volt. Ezeket az értékeket csak a vezérlő és a merevlemez által támogatott értékek között lehet módosítani, Az én esetemben, nem volt olyan lehetőség ami mind a két dokkolónál működött volna, A FW frissítés ezt megoldotta, mert default, értékként úgy formáz, hogy nincs vele problémám, bárhpva csatlakoztatom a merevlemezt(USB3.0, SATA, eSATA) Tehát a formázás és partíciónálás máshogy történik meg a két chip esetén hiába azonos a dobozra írt model neve.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Filmvilág
- E-roller topik
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- További aktív témák...
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Fotó állvány eladó
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!