Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 13 – Néhány egyszerű, de finom étel
- MasterDeeJay: Mi ez a pici videókártya? AMD E9173 teszt
- MasterDeeJay: Comet lake (10gen) és DDR3 - mert ilyet is lehet!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
- aquark: Zsebszámológépek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
Szia!
Nagyon amatőrként, részlegesen tudok csak a kérdésedre válaszolni (mivel magam is csak élvezem inkább a zenét), de hátha valami kis támpontot ad, vagy kiindulási információval szolgál.
1:Mit jelent az, h dallamhangszer?Szerintem az (paraszti ésszel), amin dallamot lehet játszani. Dallam = változó zenei hangok. Ha az ütőshangszereknél maradunk, dallamhangszer a xilofon, a cimbalom, nem dallamhangszer a triangulum, nagydob. Az üstdob az amolyan határeset, mert lehet belőle egy is, meg egészen sok is.
Pl. Zsoldos Béla: Üstdobverseny c. művében egyértelműen dallamhangszer a használati módja, mert több, skálázva található. Sztravinszkij: Tavaszi áldozat c. műve is ilyen még.
Egy Beethoven szimfóniában viszont csak egyetlen üstdob van, néha egy-egy üstdobütés hangzik el. Ott nem dallamhangszerként viselkedik.6:Melyik oktávváltó hangszer, a marimba v a xilofon? Mit jelent az, h oktávváltó?
Oktávváltó szerintem az a hangszer, ami nem csak egy oktávot, hanem többet fog át. A klasszikus klasszikus zenei hangszerek legtöbbje ilyen. (Milyen jól megfogalmaztam.
)
Pl.: fuvola, oboa, klarinét, trombita, fagott, kürt, harsona, tuba(?). A hegedű, és társai. (Ugye nem túl észrevehető, hogy szeretem a fúvósokat?
) A zongora, csembaló is oktávváltó ennek tükrében.
Az általad felsorolt két ütőshangszer közül pedig akkor a xilofon.
Ezek szigorúan nem hozzáértő meglátások, csak amatőr sejtések. Majd a profik kijavítanak.HGyu
MOD.: Affene, most látom csak a dátumot. Szegény ismerősödnek már édesmindegy...
De a kérdés akkor is érdekes, mélyüljünk el az ütősök világában!
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 15 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 86%
- AKCÓ! HTC VIVE Pro 2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S24 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 11 Pro Max 64GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4377
- Honor Pad 8 / 6/128GB / Wi-fi / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
)
) A zongora, csembaló is oktávváltó ennek tükrében.
De a kérdés akkor is érdekes, mélyüljünk el az ütősök világában!