Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
guest
veterán
'napot!
Elolvastam egy pár hozzászólást (nem mindet), de nem nagyon láttam a fantasztikus XT-szót feljönni! :-) Pedig az volt csak a vas a korábbi C64-esem után! Volt benne 8MHz, 2db 360KB-os floppy, és KÉT DARAB 20 megás (!) winchester. Hozzá Hercules grafika (320*200, mono) és szép, papírfehér monokróm monitor, amikor még mindenki zölddel meg borostyánsárgával nyomta. Mindez '89-ben.
Ebből az időből maradt még egy örökségem: eredeti, gyári lemezeken Microsoft Windows 1.1-es grafikus felület! (Ekkor még a Win csak ráült a DOS-ra, külön kellett elindítani.)
A következő gépemet (286, 12MHz, 1MB RAM, EGA grafika (32 szín!), 60MB-os merevlemez) szintén szerettem, de a harmadik gép (386, 25MHz, 120MB HDD, 4MB RAM, mono VGA, 256K videoRAM) már utáltam: nem lehetett rajta Elite-t játszani, mert ahogy kiléptem a hiperűrből, egyből szarrá lőttek az ellenfelek. A játék sebessége nem volt a processzor teljesítményéhez állítva: amíg az XT-n egy perc kb. másfél percig tartott, a 286-oson egy perc egy perc volt, addig a 386-oson ez alig tartott tovább 10mp-nél.
Ezek voltak a szép idők! )))))
Ittseprohardver vendég
-
Bgs
senior tag
-
Don Vittorio
őstag
Volt nekem az egyszerű ABC-től meg Z80-tól a HT1080-on meg a Spectrumon keresztül eleinte minden. Aztán jött a C16, C64, párhuzamosan Videoton, Amiga 1000 és C+4, aztán ATARI800XL (szerettem), aztán a haverok mindenféle Amigái meg a studiós ismerős kölcsön-ATARI ST-i szép sorban. Az első PC egy Turbo-XT volt Herculessel (jól számolom? 15 éve?), aztán azonnal egy AT 16MHz 287 coprocival. Majd a Hercules helyett CGA, EGA aztán a VGA kihagyásával SVGA. Ebből lett a 386-25, majd a 386-33. Ez nagyon problémás gép volt, szinte azonnal 386-40 lett, majd egy nagy és drága újítással 486DX2-66 (az elsők egyike az országban - ó én marha!!!). Innentől folyamatosan majdnem minden egyes proci minden egyes variációja megfordult nálam. Pentium-60, 66, 100 és 133, majd 166. Innen meg már folytatni sem érdemes... :-)
40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.
-
Don Vittorio
őstag
válasz Don Vittorio #105 üzenetére
Nem, nem számolom jól, csak 12. Asszem. :-)))
40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.
-
Pé
senior tag
Elsö gépem egy Primo volt. (Aki még emléxik rá tudja hogy maga volt a technikai csoda, a fóliás érintőbillentyűjével együtt )
Majd C16 - feltunningolva 64K-ra !!!!
Aztán Atari 1040 STE - életem legjobb gépe volt... Amiga 500-at kenterbe verte. (kár hogy nem preferálták a fejlesztők és a vásárlók annyira mint az Amigát)
Aztán a sötét PC korszak Igaz az eleje kimaradt, mert nem voltam hajlandó az atarinál gyengébb vasat venni... így egy DX2-66 os 486 lett belőle.
Aztán a kb. 15 féle a mostani P4 1.6-ig -
törölt tag
Asszem nyilhatott volna Primo-s topic is
Primo, C64, 286 (16MHz!!), 386sx, 5x85, K5-133, K6-2 300, Duron600, 1600XP. -
guest
veterán
Hali!
Nekem egy XT volt az első gépen, azon tanultam meg a DOS kezelést. Az Indy500 játékot nagyon szerettem. Volt hozzá egy CGA monitor, 10Mb vinyó, nagy flopi. Király volt!prohardver vendég
-
őstag
Egy 0.9MHz-s C64 volt az első gépem Aztán egy 433MHz-s Celeron, Procomp VIA Apollo Pro chipsettel, egy ATi Rage Magnum 32MB-s VGAval De szép idők is voltak azok
-
guest
veterán
Sziasztok!
Nekem teljesen kimaradt a C-64, Amiga korszak, egyből XT 10 MHz, ami felpattant 4 éve egy 433 cerkára, de az Apollo alaplappal leszerepelt.
Most TB 900, ocsmány Tomato alaplappal. No tuning, max lúzerfeeling...prohardver vendég
-
guest
veterán
Ja, a 10 MHz turbo XT házán a felirat: FUTURE COMPUTER!!!!
Ma csak mosolygunk...prohardver vendég
-
guest
veterán
Az én számítógépes életem elég érdekesen indult Commodore plus/4-gyel és egy magnóval. (Tv és Joy rulez) Aztán nagy nehezen elkezdett beindulni a dolog egy 1541-es floppyval oszt még egy printer is lett, de ekkorra túlnőttem a gépen és a játékokon. KÖvetkezett egy IBM PS/1 286 30 MEg HDD 12MHz-s proc. 1MB RAM VGA monitor 256 Szín. Akkor nagyon menő voltam vele, de már akkor is kevés volt a célokhoz. Aztán hozzászoktam ahhoz az állapothoz, hogy 2-4 generációval lemaradok, így én is sok hasonló emberkéhez végigjárogatom az összes proc-ot ramot vid.kártyát stb... Aztán közben volt egy átmeneti másfélév Amiga, (ekkor már javában volt Gefroce 2 is) és nem bántam meg más a rálátásom. Persze most nem mesélek mindenkinek a 68000-es rendszerről, mert ez PCs fórum. ;)) A lényeg, hogy változik az ember hozzáállása. A windóz nagyon sux, főleg a 98. A helytakarékoskodással egyetértek, bár nem vagoyk gamer, nálam is nagyméretű háttértár lapul, mert lusta vagyok minden, másnap CD-t írni. ;)))
prohardver vendég
-
_Gudella
senior tag
Én elég későn kezdtem:
1992: ismerkedés 286-okkal, szakkörön.
első saját:
1994: 386 DX40 (AMD) 4Mb ram 420Mb vinyó(!!!! ez akkoriban talán a kapható legnagyobb volt, csodálták is rendesen. Sokáig 400Mb szabad hely volt rajta ). Ja és Genoa Hornet 1Mb-os Vesa local buszos vidokártya. Az volt aztán az igazi csoda.
Késöbb Cyrix 486 DX2 66MHz @ 80Mhz (első tuningom! ment 100-on is, de akkor folyton gyorsan párolgó kontaktsprével kellet fújni a bordát, hogy hűtse )
Közben a ram bővült 8 majd 16 megára, lett SB16 meg 4xCDROM
Amd K5 pr133 5 napig, aztán Cyrix pr200 @ pr233, 32Mb ram, Tseng ET6000. Ja meg 1.7Gb vinyó (Jó szar Seagate Medalist, be adta a kulcsot egy év alatt).
Celeron 300A @ 450, Abit BH6, 64 majd 128, majd 196 Mb ram
Celeron 633 @ 980, 13Gb Quantum vinyó.
Celeron 800 @ 1100
Mostani: P4 1.6A @ 2.4, 256Mb DDR333 -
Skica
őstag
HT1080,Primo,ZX Spectrum 48k,Enterprise 128K (állati joystik volt rajta,mindig játék közben repült el),Amiga 500 (később volt hozzá 40GB HDD+8MB memória kontroller maga az isten volt!!),Amiga 2000,Amiga 1200+120GB HDD+CD,Amiga CD32,286/16MHz,386SX 25MHz,486DX 66/100,5X86 133MHz!!! állati debesség volt,Pentium 100/133/166/200--166MMX/200MMX,Slot 1 Pentium 2 266MHz felhúzva 450-re állati volt (Tuning Király),Celeron 266,300A,366A,400A,Pentium 3 500/550/650/750MHz (ujjabb király 1GHz!!!),Pentium 1.5/1.6 s423 (Lábváltás miatt) s478 1.5/1.6A/2500MHz a mostani király.És mid ez a kis történet 1982-óta tart.... itt a mese VÉGE?????
.: No Comment Grp:.
-
Husky
aktív tag
40Gb HDD? 120GB HDD? Amigahoz? Huuu, amikor en a 20 megasokert csorgattam a nyalam, telleg jo lett volna egy olyan... .. Eh, milyen konnyu manapsag elgepelni... ... En keson kezdtem, '90 kornyeken... bar bevallom - elotte evekig csodaltam a haverok ZX-eit es C64-eit... hiszen '82-ben meg csak az olvasas elsajatitasaval voltam elfoglalva... Szoval A500-on kezdtem... aztan hegesztettem bele +512k memoriat... Majd mikor visszajott a szervizbol, megprobaltam meg egyszer, valamivel nagyobb sikerrel... Ha belegondolok, 1024k-ba akar' mar egy egesz floppy tartalma is belefert ha kicsit visszafogtam az OS-t es az utilokat...
Aztan jol elvoltam vele, nem akarodztam atallni PC-re, hiszen akkortajt meg hangra, kepre, sebessegre egyarant eleg siralmasak voltak... igy egy 100-as DX4-es volt az elso gep, ami mar elviselheto lepesnek tunt, valamikor '94-ben... Aztan meg ugye elszalad a lo az emberrel... 100@120, i200MMX, Cel400, P3/500... Aztan inkabb leszoktam a jatekokrol, igy most megpihenek egy idore egy 1400-as tuacerkanal... Valahol 4Ghz korul ujra ringbe szallok majd...Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!
-
Nowhereman
őstag
C=+4,
PC:Amd386dx40Utánam a kondenzcsik!
-
egamega
tag
Commodore 16
64-es
Plus 4 -es,
aztan 386,
486DX2 (66Mhz ! nem gyenge..),
Cyrix 5x86
Cyrix MediaGX 233 Mhz
Mosmeg: Athlon @ 1.2Ghz -
Nimrod
addikt
Konzol-játékokkal kezdtem (NES), majd 486DX2 (még most is). Valaki nem tudná odaadni régi gépét (gondolok itt C64-re, Atari-ra, vagy bármi másra)?
-
aticime
csendes tag
ZX spektrum. Aztan par ev kiahgyas es jott a PC 186-tol kezdve. Aztan egy rovid MAC idoszak, aztan meg mar eljen a 486. Eppen most tettem fel WinXP-t egy PI MMX -re. Egy kis fejlodest velek felfedezni a gepekben.
@i
-
Nimrod
addikt
Valakinek nincs meg a régi gépe? Gyűjteni szeretném a régi gépeket!
-
pRedATor
tag
Ne hanyagoljátok ezt a Topicot, ennél mindenkinek több emléke van a régi gépekről. Én Sinclair ZX Spectrummal kezdtem '84-ben. A mai napig megvan és jobban működik mint bármelyik mai gép. Pici de annál többet tud. A Zilog procis gépek királya...
A Videoton TV játékra emléxik vki? 4 isten játék volt(van) rajta... Meg csavargatható poti...
Aztán Sharp MZ-810. Ma már csöppet beteges,de azért megy:
Szines nyomtató(4szín) és 2,8-as floppy.
Egy kis Commodore PC, aztán 286 és eljutunk a mai gépekhez.
Ha vkinek van eladó régi csodája, akkor írjon Nekem! Plíz! -
Sidaries
őstag
Commodor +4 volt az első aztán egy XT, utána egy 386-os (Dx 40), 486 (Dx 80) aztán Pentium 166Mmx. Innentől már gyorsak a gépek.
I am the Visionaire, follow me if you dare...
-
Dalai Láma
őstag
válasz pRedATor #125 üzenetére
Hát tévéjátékból eddig csak egy Texas Instruments-szel találkoztam. Milyen király volt rajta a Parsec nevű űrhajós játék!
Szóval voltak régen jó dolgok! És akkor még nem ment az Intel vs. AMD vita! bár gondolom akkor volt más! De arra nem emléxem mert kicsi voltam.
Mostanában meg túl nagy gépigényűek a mai programok. Bár régen is így volt. Emléxem, volt osztálytársam PC-jén iszonyatosan szaggatott a Golden Axe!!!
De tényleg! színte élvezhetetlen volt! Pedig nem volt még vindóz, ami leszívja az erőforrásokat! DOS, pár megaram, de 4-nél tuti nem volt több, és egy kicsi pár megás vinyó! Hehe... Komodorban vinyó sem volt. Talán ezért is volt olyan olcsó!''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''
-
Tompo
aktív tag
Nekem a legelső egy HT 1024 (vagy hasonló nevű), utána egy 486-os majd egy 166mmx
-
pRedATor
tag
Tompo! Valószínűleg egy HT1080Z! Ez egy magyar csoda volt! Már régóta hajtok egy ilyet, de egyik suliban sem akarják eladni, mert ez ugye egy iskolaszámítógép volt anno... Nincs véletlenül meg vmi belőle??????????????????
Itt egy cím erről a gépről
http://oldmachines.prew.hu/hun_ht_1080z.htm -
Don Vittorio
őstag
válasz pRedATor #129 üzenetére
Az egyik rokonnál még megvan. Én is sokat nyúztam - azon tanultam programozni...
-
Padre
tag
1986: C64
1989: XT -> ez mekkora királyság volt akkor
ezután volt 386SX, 486DLC , P100, P166 , Celeron566@900....
Most meg Athlon XP...
mindenesetre én az XT-t szerettem a legjobban de sajna eladtuk réges-régen -
pRedATor
tag
válasz Don Vittorio #130 üzenetére
Csőváz Don Vittorio! Annál a rokonnál rákérdezhetnél a gépre, mert rákattannék azonnal: mondj árat stb; ja meg állapotilag milyen (tőlem akár a disznó s*gge alól is kiveheticsak legyen)
-
Lez
csendes tag
Emlékszik még valaki az Odra 1041-re (a szám nem biztos...). Többkilónyi lyukkártyával szaladgáltunk a hónunk alatt koli, gépelőkislányok és Tanszék között (NME). Aztán kapott a suli pár Commodore-t. Az első munkahelyemen: 286-os, 40 MB vinyóval, 1 MB RAM-mal. Ja, előtte a csodás Primo, BRG magnóval és Junoszttal. Sej-haj...
-
The_Tom
senior tag
ilyet meg nem irt senki:
Atari 520St Fm. Tok jo Szimulatorok voltak rajta. Rac Rally...
Üdv.Szerintem.
-
btotyi
tag
83-ban egy egykártyás 8080-as 2k ROM/ 1K RAM, hexa taszt
utána egy Texas TI99A (16 bites), ZX-81, Videoton TVC CP/M-el,
Turbo XT ..286,386,486DX280....1.7 XP -
matilaci
csendes tag
HT 1080Z
abc80
zx81
zx48
c64
szünet (15 év)
486dx266
PI166
750Duron
1.7XP -
vaki
aktív tag
Én egy Enterprise 128-al kezdtem, valamikor 87-ben (ha jól emlékszem), aztán 98-ban váltottam egy 200MMX-re.
A felhasználóbarát felhasználó
-
>guest<
tag
1985: HT1080Z, Primo
1989: XT, 286
Első otthoni gépem 1995-ben lett, egy 286 4MB!!! Ram extenderrel.
Most én is Athlon XP 1600+Na leléptem...
-
robekri
addikt
Nekem egy ultragyors, leselejtezésből:IBM XT nem egész 2Mhz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Turbó nélkül 1 Mhz!!!!!!!!!!!!!! (prince of persia 1 futott mint állat)
De ahogy olvastam a topicot ez egy elég sirály kezdés a gép terén.
Üdv.:Robe-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!
-
napos2600
tag
lehet mar hozzaszoltam de nem olvasom vegig
szal volt:
1. enterprise
2. amiga500
3. amiga1200 ehhez mar volt egy 420Mb-os vinyo is de ugye ez tipushibas quantum(?) volt es felzabalta magat kb. 1 ev alatt aztan 1 evig vinyo nelkul
4. pI-233@266
5. pIII-1GHz@1125MHz
ja es
1.5 nintendo64 !
: : : -
Nudli
csendes tag
Hát nem ma volt , egy PTK vagy HTK számológéppel kezdtem. 99 lépésig lehetett programozni.
Jó végtelen ciklusokat lehettet irni rajta, de sosem fagyott le.
És még ma is megvan, és működik.Nudli
-
Ürgülfütty
tag
ZX Spectrum
-
Ürgülfütty
tag
és természetesen SEGA MegaDrive
-
MasTer
tag
A suliban HT-n kezdtem el szám-tech-et tanulni. Az első két óra után mi tanítottuk a tanárt... Az első saját gép jó pár évvel később 386 DX-40!!!+4mB ram. Ez kellett a Doom-hoz. Megláttam, megszerettem, megszereztem nem ereszt!!!!
MasTer of puppets I'm pulling your strings...
-
carlito
csendes tag
válasz pRedATor #141 üzenetére
Azért működik ez, midd el!
Én is 87-ben kezdtem C64-el, amit 97-ben követett egy 166-os Pentium. Ebből lett 433-as majd 700-as Celeron, ami most 1050-en fut (alapfeszen!)
A 64-es a mai napig meg van, barátnőm mindig óriásit röhög, mikor előveszem a Space Taxit, meg kedvenc joytörőmet, az Uhg!lympicsetSFW
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI Mavic 2 Pro drón két távirányítóval- 2 akku +Smart Controller +szűrőkészlet +táska +landing pad
- GAMER PC: Új i7-12700KF/14700 -Új RTX 4060 - Új 16/32GB DDR4 - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- S24 Ultra 512GB (Sárga)
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- Lenovo / Dell / HP laptop, notebook töltő, adapter OUTLET
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest