- Lalikiraly: Letiltott a Marketplace
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...2.
- GoodSpeed: AdGuard Family Plan: Lifetime Subscription akár 9 eszközre!
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RIOS Gépház: Terheléses támadás alatt a PROHARDVER! lapcsalád
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsirfecske
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #1875 üzenetére
olcsó, egy 100-assal olcsóbban ez lenne ami még beférne a gépembe de nem reaper és xt. majd egyszer
-
zsirfecske
addikt
válasz
Lessmessino #1870 üzenetére
igen, ak620 dark zero arctic p12 a-rgb ventikkel. nem a ram miatt, elfért volna, viszont back to front airflow mellett sokkal jobb a hűtés hatékonysága. tehát minden meg van fordítva, hátul van porszűrő a házon és elöl fúj ki, közben a felső venti a cpu / vga felől távozó meleg levegőt is kinyomja. de itt van videón tesztekkel alátámasztva.
-
zsirfecske
addikt
válasz
szaboaron1.1 #1867 üzenetére
neem, csak linkelt képek a techpowerup review-ból, nagyon hasonló kari az enyémhez (bár eggyel robosztusabb), ezért érdekelt milyen belül.
Sundesz:
na ha mATX felé mennék valaha, tutira az lenne az én házam is, mégpedig a fa előlapos -
-
zsirfecske
addikt
hát ja, vágom, meg nem is az 1 dolláros anyagköltsége számít hanem a plusz meló öaszeszereléskor.
csak hát ugye utólag ezt pótolni nem tudom, ha garit vesztek a szétszerelésnél. na meg a ptm lapkát se jó matatni vsz.
Curtain:
amúgy engem nem az élettartam izgat, csak tökre optimalizálnám passzív módszerekkel ha már egy 300k hardver. -
zsirfecske
addikt
válasz
SirRasor #1856 üzenetére
jajj, már itt is írtam róla egy csomót, a gyártástechnológia miatt a pcb háta a vram mögött olyan forró hogy kézzel meg sem tudnád érinteni kb.
Pug:
amúgy szerintem azért nem szeretik átvezetni a hőt oda, mert nagy felületen tud nagyon forró lenni az alu backplate miatta, és az embereket ez megijesztheti. miközben gyönyörűen bordázható lenne, lásd a most linkelt hsz-emben is.amúgy vicces, de itt ugye a pcie 5.0 érzékenysége miatt nagyon közel került a gpu és így a vram-ok is a slot-hoz, így még jobban koncentrálódik a hő a kari tövénél. pont ott ahol általában léghűtésnél a cpu hűtőborda is közel van és nagyon meleg. persze a te esetedben ilyenről nincs szó, elég pöpec a cucc. de attól még én biztos rádobnék vagy fél kiló fekete eloxált alu bordát
Yutani:
a kutyus szeme világít, tehát az ott egy RGB spot: -
zsirfecske
addikt
Hellhound 9070 teardown végre, már csak a Reaper kéne
itt sincs thermal pad, és ez is 2 slot, szóval csak hosszabb és kicsit nehezebb kari, meg a ventikből 2 nagyobb.
-
zsirfecske
addikt
válasz
baphomet #1829 üzenetére
kazy tök okés cég, legjobb árakon általában mindent tudnak szállítani, csak hosszabb idő alatt. nem dolgoznak raktárról, sőt vsz olyan forrásból szerzik, ami kizárja a gyorsabb beérkezést.
jelen fos gpu helyzetben is remekül látszik, hogy tök sok minden csak náluk van, mert nem onnan jön a cucc hozzájuk mint a többi céghez. tehát lassú, de olcsó és sok minden elérhető, valamit, valamiért.
-
zsirfecske
addikt
válasz
szaboaron1.1 #1814 üzenetére
igen, tudom, a kommentem csak az alzára vonatkozott, hogy semmi nincs náluk, még sima 9070 se volt eddig egy ideje.
ha non-xt 9070-et akartam volna promózni, hellhound reggel volt 299k-ért iponon, de el is vitték hamar.
-
zsirfecske
addikt
válasz
szaboaron1.1 #1812 üzenetére
alzára most jött giga 9070 326-ért, de azon kívül csend és hullaszag, napokig nem volt 1 db kari sem különálló termékként
viszont firstshop-ban ugyanez most 314k-ra esett le (egy tizessel kb).
-
zsirfecske
addikt
most először látok Asrock Challenger 9070 karit, én ilyet akartam volna venni, kazy-nál 20k-val drágább (334k) mint a caseking-ről magyar áfával és németből szállítással (314k).
ha nem kaptam volna az első adag reaper-ből ezt most lehet megvenném, vagy inkább majd kicsit később, mikor 299k lesz ez is
-
zsirfecske
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #1727 üzenetére
igen, kb ez lenne a max reális ár (beleszámítva a pofátlan aorus túlárazást is).
-
zsirfecske
addikt
van alzán 1db aorus xt (385k), vigye akinek kell gyorsan.
-
zsirfecske
addikt
9070 uv/pl/oc dolgok, röviden de velősen. tetszik
-
zsirfecske
addikt
válasz
halleck #1690 üzenetére
+1 a sima 9070-nek ismét. mondjuk most már lassan csak azt kapni normális áron, az xt-k boltban mindenhol kifogynak, és most már a reaper is csak foramax-nál van, 309k-ért
persze aprón van választék, mondjuk pulse 319k-ért a piroskecskénél
vagy akár amazon-os fehér xfx 290k-ért. -
zsirfecske
addikt
válasz
SirRasor #1678 üzenetére
ja hogy backplate helyett sünik? úgy már esetleg, de max 15mm magas borda férne el kb (alaplapfüggő nyilván, felső slot-ba tett karira értve). illetve a backplate maga védi a pcb-t és strukturális stalibitást is ad, akkor már inkább thermal pad alá és egy rendes nagy egybefüggő borda rá. de erről már rengeteget filozofáltam itt is.
-
zsirfecske
addikt
válasz
SirRasor #1665 üzenetére
na hari már, de hogy tennél a vram chipekre ram sünit? 2 slot kari, a borda önmagában is tök vékony, az alatt nincs semmi hely mert:
tray86:
nyilván van thermal pad a memórián ami hozzátapasztja a coldplate-hez és elvezeti a bordára a hőt, mint minden modern videókarin, így a 9000-es sorozat minden tagján is. lásd pl ezen a nitro+ teardown képen:
a pcb hátoldala már másik kérdés, de a backplate még thermal pad nélkül is tök forró mindenhol, annyi hőt termel a memóriák fonák oldala is... -
zsirfecske
addikt
válasz
Woodcutt3R #1641 üzenetére
teljesen ok, pont tegnap raktam be a friss bench eredményeim, sima 9070 reaper.
-
zsirfecske
addikt
válasz
easy...rider #1639 üzenetére
köszi a leírást, öröm sima 9070-et látni, így tudok én is viszonyítani
kár a végéért, PH motor szégyellje magát, hogy nem fér el ennyi szöveg, drága a disk?
-
zsirfecske
addikt
-
-
zsirfecske
addikt
grat, 340w tuning kari!
viszont ez a superposi 4k neked is 9070 szintű, hogy van ez? vagy nálam az eggyel régebbi driver kavar be? 17512 pont volt azonos beállításokkal, lásd vhol fentebb, de akkor majd lefuttatom újból én is friss adrenalin mellett.
-
zsirfecske
addikt
válasz
hahakocka #1596 üzenetére
Reaper nagyon jó ha számít a 2 slot, Pulse meg inkább ha a megszokott Sapphire minőség kell, kicsit vaskosabb hűtéssel, de 3 helyett csak 2 ventivel, picit rövidebb karival. elvileg mindkettő elég hűs és halk kari átlagos igényekhez mérten (Honeywell PTM7950 általános felépítésű hőcsöves bordával). szóval reális játékos felhasználásra mindkét kari perfekt tud lenni, 293k (allegro.hu: Pulse) ill. 299k (foramax.hu: Reaper) áron jelenleg vehető.
a Pluse kicsit jobban kilóghat külsőben a piros feliratok és csíkok miatt, a Reaper teljesen letisztult, full fekete külsejű, némi fehér branding mellett. RGB egyiken sincs szerencsére.
PoE2 már most is nagyon jó, de a végleges verza mindent fog vinni, talán azt már érdemes megvárni (reálisan leghamarabb karácsony környéke). 1440p high (amit tudtam max-ra toltam, ott kicsit manuálisabban van a graphics settings).
Sundesz:
te amúgy hány karit rendeltél eddig a 9000-es száriából? -
zsirfecske
addikt
ha tényleg kell, hívjátok fel a foramax-ot, hogy ha van egy xt red devil szabadon, átveszitek... az info megvan, csak cselekedni kell
-
zsirfecske
addikt
én csak pislogok ezeken a számokon (fogyasztás és temp, 2000+ venti rpm-ek, 400k körüli xt árak stb).
most nyomtam bő másfél óra poe2-t 1440p max beállításokon 100+ fps körül végig a kis csotroga 2 slot-os reaper 9070-nel. ok, ez egy real world mérés, de amúgy is csak nem hardcore játékra használom a karit
ilyen értékek lettek közben:
full stock kari, teljes kussban, 932 rpm átlag / 1322 rpm max venti fordulat, 165w átlag / 220w max teljes fogyasztás, 371w max spike, miközben a max hőmérsékletek: 78 fok hotspot / 60 fok gpu / 87 fok memory.ennyike, a nem nagy igényemnek ez a kari totál megfelel jelen helyzetben 299k-ért
-
zsirfecske
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #1506 üzenetére
jó ezen nem veszünk össze, akkor pontosítva: szerintem alfa verzióban maguknak készül ES, de a ref-et mindenképp legyártják valamilyen mennyiségben, amit a partnerek is kapnak, és ami alapján tervezik a sajátjukat. aztán ha úgy van, a ref is piacra kerül de eddig mindig csak inkább az elején, aztán hamar kifogy mert korlátozott számban készül. amúgy jó kérdés, hogy ki gyártja a ref-eket, nekem volt 6700xt amd-től közvetlenül, de pl alzában lehetett venni sapphire/powercolor stb brand neve alatt ugyanazt. az is lehet hogy egyik aib gyártotta és a többi csak terjesztette saját név alatt, de az is hogy többen gyártották. aztán persze lehet hogy ES és végleges ref között még vannak kis szériás iterációk, vagy nincs is igazi globális, sorozatgyártott ref, mint ahogy most látjuk. sőt, most az amd nem csak hogy nem vett le az aib-k válláról terhet, még jól meg is szopatta őket az árvariával, meg korlátozott rebate kavarással.
-
zsirfecske
addikt
válasz
furdancs #1503 üzenetére
hehe, bevallom ezt már én is akartam linkelni, annyira kategorikusan volt kijelentve az elenkezője
amúgy meg nyilván mindig van valamilyen ref kártya, az amd mérnökök azon tesztelik a vasat, kérdés hogy a prototípus kicsiszolása után csinálnak-e kis vagy nagyobb szériás sorozatgyártást is. most vsz az előbbi volt, sff-be érdekes kari lenne, de vsz nem fogunk látni belőle eu-ban nagyon.
-
zsirfecske
addikt
jó kis háttérmagyarázat az árakra
Land:
uh itt van tényleg jó sok videó, bár tény, hogy nem annyira hallani ki a legtöbbjén a hangot, csak azt hogy valami nem ok. -
zsirfecske
addikt
biztos hogy nem tekercs hang ami pont a hátsó ventinél van? én anno cseréltem egy arctic p12 a-rgb házventit ami leghátul, közvetlenül a vga vége mellett volt, mert felőle hallottam csapágyszerű zajt. aztán kiderült, hogy nagyon fura cw hang volt ami pontosan abból az irányból jött, legalábbis a fülem úgy hallotta. nagyon halk, szinte csak közelről hallható neszekről beszélek.
nyilván engem is érdekel az ügy, ugyan sima 9070 reaperem van, de ugyanaz a venti része, és ez már a második hibajelentés itt. mondjuk az elsőt nem is értem:
"2200-2400-tól hangosan kerreg", nekem abszolut max 1700 rpm-en megy, nyilván más a tbp, de akkor is soknak tűnik. meddig pörög egyáltalán ez a 3 kis kerregő rajta? -
zsirfecske
addikt
válasz
hokuszpk #1430 üzenetére
bakker ez elég meglepő infó
mint pl ez a jayz2cents videó, felvet érdekes dolgokat. msrp vs drága karik power limtjei (ebből is kéne egy táblázat), meg hogy mennyit is keres (bukik?) egy aib egy karin stb.
-
zsirfecske
addikt
válasz
Hiei555 #1403 üzenetére
hát én se vennék aorus-t mikor mondjuk a top sapphire sima 9070 nitro+ 316k az olasz amazonról express szállítással együtt, bő 1 hét alatt kézhezkapva. ok, nem xt, de ugyanúgy 3x8 pin (12V-2x6) és baromi robosztus kari.
-
zsirfecske
addikt
válasz
Hiei555 #1382 üzenetére
caseking.de-n van készlet, ez már a magyar áfás ár, erre megy rá egy kis szállítás, de pár napon belül megjön.
-
zsirfecske
addikt
válasz
ggbuffon1897 #1373 üzenetére
amd-t amd-hez viszonyítottam, és ott igenis nagy fejlődés történt, szemben a zöld vs zöld karikkal. az nvidia legjobb kártyája (nem leggyorsabb!) továbbra is a 4080s, ami szánalmas
csak azt már b*sznak gyártani, mert akkor senki nem venné az újakat.
Javitott fogyasztasrol itt max a sima 9070 eseteben beszelhetunk.
a leghatékonyabb kari ma a 4080s, a második a 9070, de a fórumot követve látod, hogy a 9070xt mire képes ha erre lőnek vele. tehát a navi lapka hatékonysága adott, de az xt-t nyilván úgy hangolták gyárilag, hogy max teljesítmény legyen kihozva a fullos navi lapkából, emiatt nem érdemes a stock fogyasztással nézni szerintem az efficiency-t. olyan ez mint a 7700x és a 9700x viszonya, a zen5 persze fejlettebb architektúra de azt 65w-ra is optimalizálták, míg a zen4 előd 105w-ra van beállítva, ezért sokkal jobb a 9700x ilyen szempontból (is). tehát az amd újabban gyárilag "kevesebbet ad", de akinek kell az extra teljesítmény nem arányos fogyasztás árán (pl egy pbo-val 1.5-2x értéken kapsz mondjuk +20% teljesítményt), az egyszerűen bekapcsolja. és szerintem ez a jó irány, én személy szerint a 9000-es radeon szériát is ezért vártam mióta bejelentették, tetszett hogy nem akartak vele brute force-olni mint az nvidia (600w gpu irreális sok feldolgozóegységgel). és ezért is választottam szó nélkül a sima 9070-et, és a 9700x-et is, mert ezek illenek ebbe a szerintem józan szemléletbe.
-
zsirfecske
addikt
válasz
ggbuffon1897 #1364 üzenetére
...lenyegeben kiadtak ujra a 7900xt/xtx kartyakat nagyobb RT kepesseggel meg uj FSR-el.
Ja, tényleg, mit adott az AMD a javított fogyasztáson, csökkentett hőfokokon, drasztikusan csökkentett lapkaméreten, optimalizált idle fogyasztáson, durván emelt RT képessegen, a végre méltó FSR-en kívül?És mit adott az Nvidia az FE kártyák újszerű thermal design-ján kívül? Kb. csak minden elvárásnál alacsonyabb a generational leap-et és brutálisan elszálló árakat, hiányzó ropikat, még mindig olvadó tápcsatikat, zéró elérhető készletet.
-
zsirfecske
addikt
visszatérve a reaper 9070-re, nyomtam egy maxolt, ultra 1440p heaven bench-et:
bocs, de szerintem nagyon komoly, hogy az elvileg "legszarabb" hűtésű, legolcsóbb, 2 slot karival ez van. ok, a mem temp magas, de az minden karival 80+, de bakker ez itx házban, max 1400 rpm mellett, úgy hogy a procihűtőt hallom jobban max, de zömmel full csendes. 800 rpm körül indul az elején jó ideig, aztán 1300-on időzik zömmel és amikor bemelegik, jön az 1400+. a teljesítmény e mellé nekem full ok, és ha úgy nézem hogy ezt most 300k-ért, ebben a fos helyzetben meg lehet tenni, akkor biza pár hónap múlva itt nincs kérdés: hülye aki rtx-et választ reális gamingre, vagy csak szeret felvágni, pénzt égetni stb.Jacek pont a kontextus miatt az előbb megnéztük:
ugyanez ugyanígy full stock-on futtatva haveromnál 7900 gre és 5700x3d mellett 114.8 fps/2893 score, ami kb 11% diffi, miközben a gre 257k a foramax-nál. tehát ha kicsit normalizálódik a 9070-ek ára, teljesen jó helyen van teljesítményben, miközben a fogyasztása 220W vs 290W (total board power), azaz 31%-kal kisebb! és akkor a modernebb architektúra és szolgáltatások még szóba sem kerültek. -
zsirfecske
addikt
tényleg értelmetlen ezen rugózni, én light amd fanként azt mondom elcseszték. ha nem a k*rva profitot néznék egy percig meg hogy mit csinál az nvidia, hanem kihozták volna egyszerűen a saját összköltségükhöz mérten egy reális profittal, ugyanígy jó stock-al, ugyanekkor de elsőre mondjuk 599/529$ áron, és valahogy külön ösztönözték is volna a disztributorokat az árak tartására, akkorát nyernek hosszútávon hogy az na. a gamerek nem felejtették volna el egy ideig. de nem ezt tették, számolgattak, okoskodtak hogy lehet a legkisebb arcvesztés nélkül profitot maximalizálni még az nvidia árai alatt, aztán sumákoltak a dupla bejelentéssel, kavartak a partnerek felé stb.
én így képzelem, és még egyszer, ez a startra nézve lett volna fontos, mert idővel úgyis beállnak az árak, de ami most van az tényleg senkinek nem jó. ok, a nyerészkedőknek, a kapzsi viszonteladóknak igen, de szerintem tényleg van egy csomó olyan eset is hogy nem olyan áron kapják a normál boltok sem, amiben marad mozgástér.
szóval ebben a fos mai világban jobb lett volna egy normális, reális és kiszámítható launch, ha már a termék maga amúgy full olyan, mondhatni józan cucc.
-
zsirfecske
addikt
válasz
kicsako #1321 üzenetére
ja, de nem jön ám ki a matek. főleg, hogy az xt ára volt az, amit lejjebb húztak 599$-ra és a sima elvileg maradt az eredetileg tervezett 549$-on, ezzel borítva fel a balanszot és tolva mindenkit az xt felé (ami érdekük lehet akár olcsóbban is, mert nincs annyi sima 9070 a jó kiozatali arány miatt, hogy elárasszák vele a piacot). tehát a sima 9070 esetén nem is kéne ebből eredő kavarás legyen!
viszont mivel a példámban említett msrp árnál 31 500 Ft-tal ment drágábban legolcsóbban pl a reaper 9070 is (foramax/firstshop 300k), ami ~78.75 EUR diffi áfával együtt, itt jóval több van ennél. csak a nagyságrend kedvéért: 629 EUR vs 689 EUR a két kari EU msrp-je, tehát 60 EUR lenne a diffi, mégis itthon 50k = 125 EUR volt a reaper és reaper XT közt a rés. el van ez b*szva mindenhogy!
-
zsirfecske
addikt
válasz
parandroid #1315 üzenetére
tök oké, de nem egyről beszéltek. a lényeg, hogy ha van egy 9070 reaper vagy pulse kari ami mindkettő msrp modell, akkor annak az EU-ban 629 EUR az msrp ára. ebben benne van az áfa és a kereskedői haszon is (példa kedvéért legyen a német piac = 19% VAT). azaz bárhol ahol ennél drágábban adják, lehúznak, vagy legalábbis nem tartják az msrp-t (persze ez EU ár, a magyar magasabb áfa még rájön).
persze ez most kicsit bonyibb, mert az amd rákavart azzal hogy a karik fizikai kiszállítása után csökkentett árat, de a lényeg érthető. tehát 400 Ft/EUR árfolyamon nézve akkor leszünk okék, ha 268 500 Ft lesz a sima 9070 msrp modell a példámból mondjuk az alzán.
-
zsirfecske
addikt
ha valakit érdekel nitro+ 9070 amazon.de 795€ (~323k) ingyen szállítással.
-
zsirfecske
addikt
szerintem majdnem nyitás óta vagyok vásárlójuk, mert sokáig mellettük laktam. mindig minden jó áron volt, és a legfontosabb, hogy ha azt írták raktáron és holnap megérkezik, az úgy is volt. egy időben könyveket is náluk vettem, abban a legolcsóbbak voltak az országban! azóta megváltoztak a dolgok, még mindig tartják a kiírt szállítást, sőt a nem másnapi beszerzésű termékeknél is inkább előbb érkezik minden mint később, valamint még mindig kiváló a választék. viszont azzal, hogy céges vásárlóként nincs elállás, magánként is nagyon nehézkes bármit intézni náluk ami nem vásárlás, az újabban magasabb árak, és az ilyen szánalmas lehúzó akcióik (mint gpu megjelenésekkor a szemérmetlen skalpolás) egyre inkább elérik, hogy feléjük se akarok nézni
szerk.:
amúgy védelmükben szóljon, amit mindig hangoztatnak is, hogy ők nem milliárdos árukészlettel rendelkező óriás mint az alza, csupán nagykerekkel dolgoznak. ok, de a vásárló szemszögéből nem olyan bonyolult a döntés_ legyen olcsó, hamar álljon rendelkezésre a cucc, és ha valami nem jó, lehessen egyszerűen és gyorsan visszavinni a cuccot. ezekben az alza hibátlan, nem is lehet versenyre kelni velük, mégis, legalább mentalitásban lehetne próbálkozni. -
zsirfecske
addikt
ipon folytatja ahol abbahagyta... pure 9070 385k stb
de a prime 9070 se kutya 395k-ért, miközben a foramax-nál ugyanez raktárról:
jól jegyezzük meg ezeket a számokat, laza +17%-ot dobtak rá a srácok
nem hiszem, hogy ez csupán eltérő beszerzési forrással/árral indokolható volna, de persze nem tudom, nem akarok nagyon rosszmájú lenni.
-
zsirfecske
addikt
válasz
BoneDragon #1199 üzenetére
az igen, tényleg kiraknak random növelt áron valamit, aztán ha marad max kicsit lejjebb viszik. de a szomorú, hogy vsz nemigazán marad rajtuk így sem
ez amúgy a caseking-en 957,37 € magyar áfával + szállítás, de épp nincs. na erre még az ipon rátesz +10%-ot, pedig ez is bőven emelt ár már. egy kutya kölyke amúgy a scan uk/caseking/ipon is, mégis elég eltérő a gyakorlatuk (aka kapzsiság).
amúgy ilyenkor válik el a xar a májtól, jegyezzük meg jól szerintem ki hogy viselkedik ilyenkor, és ez alapján vásároljunk a jövőben is. az alza is kapja be, de mivel ők a gyártótól kapják a cumót, még a jobbik fajták, meg jó a rendszerük és ügyintézésük.
de a mostani launch alapján max respect a foramax-nak és a firstshop-nak
-
zsirfecske
addikt
de hát most vette, még az elállás tök sokáig opció, sőt a vevő is tudja fizikailag intézni helyette ha ő elindítja online a folyamatot. szóval ez csak megegyezés kérdése. és ja, valóban nem túl fair ilyen helyzetben kipróbálgatni mit tud úgy hogy egy jobb kártyád van, de szíve joga.
viszont mint vevő emiatt lenne az ember jó helyzetben, mert felár nélkül (ok, alapból van rajta így is by alza) meg lehet venni. be is tehetné egy box-ba és visszaküldhetné, de akkor abból nem lenne senkinek olcsó karija. kétlem hogy visszakerülne alzára 315k alatt felbontottként most
-
zsirfecske
addikt
válasz
ReSeTer #1194 üzenetére
jó, viszont ha úgy nézed, most meg lehet szerezni azonnal és normál áron. ok, kibontotta de 13 éves reg és biztos nem para, ha esetleg cw-s vagy ilyesmi baj lenne vele én előre megegyeznék az eladóval hogy próba után visszaküldjük.
amúgy még mindig jobb mint caseking-en 903,95 € + szállításért ugyanez (370k). persze annyiért jó hogy van raktáron...
-
zsirfecske
addikt
hopp, van aprón egy pure 9070 alzáról 315-ért, ezek szerint lehetett tényleg kapni ott is???
nemtom mikor, mert elejétől néztem és én nem láttam kosárba rakhatót belőle. mondjuk nekem a pulse kellett volna, szóval mindegy.
-
zsirfecske
addikt
1080p vs 1440p-hez mondanám, hogy az se mindegy milyen a proci. fullhd-ben azért már könnyebb cpu bottleneckbe belefutni. nekem 2x 24" 1440p 75hz volt a sweet spot eddig, de most már lehetne minimum 144hz-re ugrani. egy jó kis oled panellel mondjuk... sőt akkor már kettővel! na az még messzebb lesz
-
zsirfecske
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #1115 üzenetére
szerintem megvan a varázsa, én pl már kész vagyok karival, mégis ránézek néha
meg ugye itt a fórum, erre is kiváló, hogy más szól ha lát valamit. pl. nekem a foramax és asszem a firstshop infó is innen jött, köszi is érte mindenkinek!
-
zsirfecske
addikt
válasz
ReSeTer #1101 üzenetére
semennyire, hiszen alzán is árulják jelenleg, és ott csak 326 790 Ft. de nem véletlen van raktáron még mindig, mert jelen helyzetben őrültség nem xt-t venni 350-ért.
mindemellett megértelek, én sem akartam xt-t, pont a fogyasztás/teljesítmény arány miatt, meg a 300k lélektani határ miatt. de tény, hogy undervolttal az xt-t is ki lehet hozni hasonló wattal/hanggal mint a simát csak gyorsabban, nagyobb órajelekkel és több ropival. ha nem itx-ben nyomnám és elférne, illetve nem sietek launch-kor behúzni egyet, a mai hellhound-ot 360k-ért komolyan megfontoltam volna. de ha meg nem siet az ember vele, tutira megéri várni, mikorra lesz kínálat és lehet válogatni is a kártyák közt. pl van pár kari ami még nem is nagyon bukkant fel tényleg vehető készletben (asrock taichi, steel legend, challenger, xfx swift stb).
szerk.:
amúgy droppolgatnak ezek, firstshopon is van giga 9070 jó drágán (335k) épp, 1-5 darab fizikailag a boltban, azonnal átvehetően. -
zsirfecske
addikt
válasz
zsirfecske #1092 üzenetére
bocsi, de a lényeget nem emeltem ki:
nem mondanám melegedésnek, üzemi hőfok. én a reaper 9070-em alá tegnap beraktam a két ventit és stabilan 90 fok a memory temp, sosem ment feljebb.
szóval ugyanúgy 90 fok a max memory junction mint előtte, +2 alsó venti nélkül!és ugye ez ITX, szóval szerintem egy átlag gépben átlag gamernek a reaper úgy ahogy van plug and play és jó, csendes és hűvösnek is mondható. az xt picit már forrófejűbb, de szintén hosszú évekig várhatóan gond nélkül megy szvsz.
-
zsirfecske
addikt
válasz
hahakocka #1075 üzenetére
nem mondanám melegedésnek, üzemi hőfok. én a reaper 9070-em alá tegnap beraktam a két ventit és stabilan 90 fok a memory temp, sosem ment feljebb. de ez memory junction, ami a lehető legrosszabb érték!
amúgy a venti szerelés miatt kiszereltem, és akkor már megnéztem rendesen: ezen a karin nincs thermal pad a pcb háta és a backplate között, míg tudom hogy több másik kártyán/xt-ken jellemzően inkább van. gondoltam hogy teszek rá valami bordát de aztán rájöttem, hogy vsz nem számít annyit (épp tray86 screenshotja mutatja), nekem tökéletesen megfelel és nem foglalkozom vele többet. főleg, hogy amúgy szinte hihetetlenül jók a gpu/hotspot hőfokok egy 2 slot-os hűtőhöz képest!
/ahogy már írtam, ahol igazán baj volt (powercolor fighter 6700xt-m), ott 90 fok fölé ment a gpu. 110-115 fok körülig a hotspot és a memory temp is volt talán picit 90 fok alatt. ott csak teljes hűtés csere oldotta meg a gondot/
de úgy gondolom, hogy az messze a jobbik eset, hogy a memória kicsit meleg minden karin, miközben a gpu hőfokok tök jók, főleg hogy azokhoz van a venti vezérlés is állítva. de másképp: ha zavar a memó temp, fel kell venni a fan speed-et, vagy egy kis uv-t tolni. ezt én csak kíváncsiságból de meg is fogom próbálni, aztán sz hagyom stock-on, bízom benne hogy rendesen kitesztelték a gyártók
mcwolf79:
ráadásul ennyiért csak sima 9070 volt! ezen én is mosolyogtam nem keveset mikor a sajátomat tettem fel majdnem egy százassal olcsóbban. ugye ezt csak fomo miatt rendeltem, akkor még nem tudtam hogy lesz reaper. de már meg is van a srác elvileg akinek továbbadom. szerdán érkezik amazonról, majd azért egy fotót lövök róla legalább a dobozában. -
zsirfecske
addikt
aqua-ról eltűntek közben, de lett új készlet, elvileg mindkettő ugyanúgy azonnali 1db-os:
SirRasor:
nincs mit, majd oszdd meg hogy vált be -
zsirfecske
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #1054 üzenetére
hellhound xt nagyon jó vétel jelen helyzetben, én tuti azt választanám
ha valaki pesti és kibumlizik érte újpestre, azonnal viheti.
-
zsirfecske
addikt
jaja, most látom még van náluk (tutira azért lehet mert egyszerűen nem ismerik az emberek a foramax-ot, és még nem listázza az árkereső vagy vmi), én is azt választanám, nem kérdés. de ha valaki asus fan és azonnal kell, viszont az iponon tuf 9070 390k hétfőn átvéve nem buli neki. amúgy ennek kéne msrp aib feláron 300k körül lenni, nem?
-
zsirfecske
addikt
korán van, a lényeg lemaradt:
RobbyJr:
persze, csak gondoltam ha valaki most akar valamit biztosan, szólok. megjelenés perce óta nem láttam olyat, hogy alzán tartósan kapható volt bármelyik, ráadásul bemutatóteremben, raktárról. nyilván az ár miatt, meg hogy darabokban csepegtetik random időpontokban. -
zsirfecske
addikt
jó reggelt, asus raktáron alzában, róbert károly boltban azonnal átvehető (reggel 8:00 nyitás utám persze):
havalakit érdekel ennyiért a kistesó -
zsirfecske
addikt
válasz
hokuszpk #915 üzenetére
nyilván vannak neodímium mágnes insertek benne
megnéztem amúgy kézzel 15p superposition után a backplate-em, annyira forró, hogy tutira van thermal pad alatta, szóval holnap megnézem ventivel és utána venti+borda rásegítéssel a memory junction hőfokot. amúgy engem megnyugtat, hogy 90 fok fölé semmilyen körülmények között nem ment eddig. mondanám, hogy ilyenfajta hűtővel ez kisebbfajta csoda, de őszintén szólva úgy képzelem, hogy bármilyen op hűtésű kari is legyen, mindnél ugyanaz kell legyen a memória helyzet, hiszen ez a része mindnek egy kaptafára megy: pcb hátára thermal pad+pár mm vastag alu hátlap. egyedül a nitro+ a kivétel a dupla alu backplate miatt.
-
zsirfecske
addikt
vicces ez a dupla backplate, pont azt valósítja meg amit én pedzegetek (84 foknál meg is áll nálad a memory junction), csak egy batár nehéz és vastag mágnesesen hozzátapadó alu lappal, nem pedig lapos bordával amit hővezető ragasztólappal rögzítek. nyilván a nitrón át van padozva a vram csipek hátoldala a backplate-re, a reapernél meg passz. lehet írok a powercolor supportnak és megkérdem, mert nem látni be olyan mélyre és nincs teardown infó még a neten hozzá. a fenti képemen nem is jól jelöltem, azok a vrm thermal padjei a színén nem a vram csipeké. mondjuk ha nagyon forró nálam is a hátlap, vsz van thermal pad alatta, le is tesztelem full terhelés mellett kézrátéttel menet közben mert csak utólag fogdostam eddig.
-
zsirfecske
addikt
válasz
zsirfecske #876 üzenetére
közben találtam high res képeket épp az xt nitróról, egy oldalas a vram, és itt is van pad-ozva gyárilag a hátlaphoz:
gkovi:
majd a vram hőmérsékletekre kíváncsi leszek! meg hogy kézzel érintve mennyire forró a backplate, pls ha eszedbe jut nézd és írd meg, nekem most sokat segítene! -
zsirfecske
addikt
de ez nem a gyári padozás, hanem plusz padok és külső borda. mondjuk nekem ez kattanásom, ha passzívan meg lehet oldani első körben 5-10 fokot, akkor csak utána jöjjön minden
ez az uv/oc baba, mindenképp meg fogom majd próbálni, ha másért nem csak hogy lássam mennyire jó a chip az enyémen.
-
zsirfecske
addikt
éljen! amúgy én a reaper 9070-el épp ámulok, hogy 600 és 1300 rpm közt megy a venti alapból light gaming alatt, teljesen jó hőfokok mellett, alsó házhűtés nélkül! xt-nél már kicsit féltem volna a hasonló 2 slot coolertől, de amiket mondasz teljesen jó értékek.
viszont a memóriára visszatérve: már kérdeztem, de nem találok infót, pls valaki nem tudja, hogy a 9070 reaper-eknél egy vagy két oldalon vannak ram chipek ill át van-e vezetve a hő a backplate-re? tudom, itt van a gépemben, de elsőre nem triviális hogy szét lehet-e szedni egyszerűen csak a hátlap levételéhez, és neten nem találok róla még teardown képeket se.
annyit tudok, hogy érintésre így is tök meleg a hátlap, plusz oldalról megnéztem és szerintem nincs semmi pad a backplate és a pcb közt:
azért kérdem, mert anno a 6700 xt ref és fighter karimmal is megcsináltam a thermal pad mod-ot és alu bordákat tettem a backplate tetejére, amivel 10+ fokot esett a memory junction temp! lásd itt a képen:
ott csak egyoldalas volt a vram, de ugye a gyártástechnológia miatt annyira melegszik a pcb túloldala is, hogy megfelelő padokkal a backplate-re átadott hővel azt elvezetve nagyon egyszerű és visszafordítható moddinggal lehetne fine tuningolni a cumót.tray86 és a többiek, ezt ne úgy értsétek, hogy szar a reaper, szerintem ez minden karinál érdemes és megfontolandó mod lehet! pl bányász időszakban adtam el a ref xt-t, azon emlékeim szerint tényleg 100 fok felett volt gyárilag a memory j temp, és egy brutál alu tömb hűtéssel így nézett ki:
annyira jó volt utána a vram temp, hogy egy miner jelölt szónélkül elvitte, pedig én tényleg csak az optimalizált gaming hőfokok miatt csináltam -
zsirfecske
addikt
válasz
SirRasor #810 üzenetére
de ha 257k az 550$ msrp magyar árra fordítva és annyiért nem is új 7800xt-t kapni, akkor ki az a hülye aki azt választja? sokkal lassabb kari. még ha azt mondod 7900gre, akkor talán, de csak újban. amúgy nem is értem mit néztél, itt van a gre 260k alatt boltból, nem nobrainer akkor már
de mondjuk ha az a kérdés, hogy 293k 9070 vagy 260k 7900gre, az nekem megint csak nobrainer lenne a sokkal jobb perf/fogyasztás miatt.
carl18:
na ez így már más! ha 209k az alap 7800xt, és 299k az alap 9070, akkor kb 43% drágábban kapod meg jelen helyzetben az új gent, miközben raszter teljesítményben kb +25-30% az előnye csak. viszont ott vannak az új funkciók, az rt teljesítmény, fsr4 stb. szóval igazából szépen be vannak rendezve az árak, újban simán van helye a 7800xt-nek, 7900gre/xt/xtx-nek is a 9070/xt karik mellett. a sorból csak az nvidia lóg ki, de elég durván -
zsirfecske
addikt
válasz
MaddeNNNN #806 üzenetére
ezt nagyon jó hallani (illetve nem hallani)! amúgy én biztos nem emelném a power-t feljebb, stock fogyasztáson is diminishing return az xt
egyszerűen nem éri meg a plusz hőt/hangot/fogyasztást ez a pár pont/százalék szvsz.
egy cp2077 bench-et még benyomok aztán elhallgatok mára:
a 6700xt ennek a felét(!) se gurította 188W mellett (65 fps avg), ez meg 220W-ból még full RT-vel is bír annyit fenti beállításokkal.szeretem! köszi a fórumtársaknak hogy végül az itt írtakkal átbillentettek a vásárlás felé
-
zsirfecske
addikt
válasz
SirRasor #792 üzenetére
299k firstshop, én is tartottam tőle, mert legalsó polc, de nagyon kellemesen csalódtam eddig. aztán majd ki tudja, pl a coil whine-t még nem jelenteném ki, mert nem tudtam rendesen meghallgatni. tök csöndben ha a fülem nagyon közel rakom hallok elektronikus motoszkálást, nem tudom ez annak számít-e, talán a 6700xt-men még hagnosabb volt de ott sem nevezném whine-nak. először ott is azt hittem, hogy a venti zörög nagyon halkan magasabb frekin, olyasmi volt. lehet hogy még nem volt szerencsém vonyító karihoz, azért nem tudom. meg amúgy nem játszom nagy fps-en, a játékok menüjében szoktam észlelni ahol nincs fps cap.
tranceplanet:
up az elmondottakért, elvből nem vennék nvidia karit, még ha csillogóra is polírozná a micsodámat, annyira taszít az egész cég ceo-stul meg vaksüket fanboy táborostul. intelbe simán beszállnék, de ott meg a procik vannak lemaradva, akkor már adja magát az amd-amd konfig -
zsirfecske
addikt
durva, hogy a 6900xt még mindig ennyire tartja magát. mondjuk tetszik, hogy a kettővel újabb gen kb a 2/3-át fogyasztja ugyanakkora teljesítményen, így kéne haladni előre mindig. a 9070xt viszont ezt az előnyt sajnos el is veszíti, az ő fogyasztásával már nem skálázódik úgy a teljesítmény.
-
zsirfecske
addikt
igen, uv nagy barátom mert régen rá voltam kényszerítve. de elsőre akarom látni stock-on, aztán ventik (az mindentől függetlenül kell, mert vannak is meg az egészséges ház airflow miatt), esetleg backplate hűtéssel és utána uv. de már most látom, hogy ezen a karin én vsz nem fogok nagyon uv-vel játszani, mert minek. 1440p monitorok és nem high refresh rate. gondolom az lesz a kövi fejlesztés majd egyszer
RobbyJr:
itt a 8k, basszus beteg, 1300 rpm körül ment közben szinte végig a venti:
amúgy rájöttem hogy nem is tökölök mással, max még egy heaven és furmark.
-
zsirfecske
addikt
ma már nem megyek sehová, szóval fogom tesztelni kicsit nemsoká. sp (akkor 8k is) és time spy mert ezeket tudom összevetni az előző karival.
hőfokok elsőre legendásak egy ekkora hűtővel, és a hang sem volt vészes, de ez még kiderül. a 6700xt fighterem 110 hotspot-ot produkált mielött hűtőt cseréltem rajta, korábban a referncia 6700xt-m meg 105 fok memory junctiont, szóval innen nézve tényleg állat jó. amúgy nemtom a 16gb vram két oldalon van-e a pcb-n, ami teardown-t láttam 9070 xt karikon ott a hátlapon is volt modul és a backplate-re volt thermal padozva a hő. ha itt is így van és forrósodik a hátlap, akkor rakok rá alu bordákat is és megnézem úgy a vram fokokat. de előbb stock teszt, aztán majd +2 ventivel is csekkolom.
-
zsirfecske
addikt
na egy gyors jelentés a Reaper 9070-ről: ez bakker első blikkre a fapadosságához képest egy tök jó kártya!
épphogy beszereltem, részletek később, de íme a külső és a fit:
csinos, letisztult, vékonyka, nem bazi nehéz (basszus nem mértem le, pedig akartam), a shroud nem kopogós műanyag, elsőre vékony aluminiumnak érződött, abszolut + csalódás).
simán befér, kábelrendezés, gpu támasz később, bár ez utóbbi nem is nagyon kell majd.Sundesz: nagyon simán aláfér egy Slim P12, 1+ cm hely van köztük, pont ideális, de ezt még csak próbaképp tettem alá.
3DMArk nem volt fent, egy nagyon gyors POE2 kört mentem, ezalatt a fenti hőfokok alakultak (nincs még két alsó venti ugye!), coil vhine-t még nem hallottam, de valami motoszkálás biztos van, vájtfülű vagyok, később.
-
zsirfecske
addikt
a tech influencerek nagy része amcsi vagy ausztrál, ott meg volt rendes inulókészlet, és kevésbé jelentkezett a retail scalping. no meg még alszanak is, szóval ez érthető.
der8auer meg lusta
Sundesz:
ez most már épp nem igaz, van az 20% is és nagyon limitált a készlet. jövő héten gondolom ez megváltozhat. -
zsirfecske
addikt
közben még kapom az értesítést, megint van pulse:
csak drága (tegnapi nyitóár +200 EUR alsó hangon) és nem hamar lesz, preorder. ejj, nem jó előjelek ezek
kezdem nem bánni, hogy nem vártam az AsRock Challenger 9070-re, amit eredetileg kinéztem. csak így is maradjon
RobbyJr:
ezen felröhögtem, hónapokig vártam anno a házra, mert számomra ez volt a tökéletes méret, és 1 év alatt állt össze ilyen faszán a cucc. pont ellentétes a cél, hardcore SFF-nél ugye kb 2x annyit elkölt az ember mintha ATX-ben nyomná -
zsirfecske
addikt
válasz
DanCox977 #725 üzenetére
héé, ezt kikérem magamnak, ha ez a böszme szörnyeteg ilyen kulturáltan elfér benne akkor bármi
ez után a Reaper lötyögni fog benne. sőt, még gondolkodtam, hogy a 2x Arctic P12 Slim helyett rendes P12-ket rakjak be majd alá, ha nem kéne egy kis légrés, pont beférne a 25 mm is
szóval ne tessék leszólni a CH160-at, 6 db 12 cm venti lesz benne gond nélkül, kiválóan hűthető, az AK620 Dark Zero a képen egy csomó mATX házba se férne be...
-
zsirfecske
addikt
na az király annyiért, grat!
DanCox977:
én tapasztalatokat később fogok tudni megosztani, de inkább csak a hang, hőfokok és fogyasztás érdekel majd, meg hogy hogyan fér el a deepcool ch160-amban. nem az oc teljesítményre megyek egy full base spec-es karin, főleg hogy 6700xt után nekem minden jó lenne amúgyis -
zsirfecske
addikt
firstshop nem cicózott, éjfél előtt rendeltem és már át is vehettem. ha már elkapott az ár fomo
-
zsirfecske
addikt
hát ja, azt nemtom tudjátok-e de az ipon és a caseking egy raktárról dolgoznak vagy egy kutya kölyke, értem már az áraikat
közben reggelre nem jobb lett az ár, hanem rosszabb
iponnál közben a sima 9070 reaper 334 990 Ft, ez lenne kb a caseking ár (azaz a kezdeti firstshop/foramax +11%), csak ott nincs listázva sem (legolcsóbb kapható 9070 a pure 910 EUR-ért, ami 364k). -
zsirfecske
addikt
van giga raktáron bőven most is, nem a készlettel van baj...
a legdurvább, hogy itt el is néztem, nem voltam belépve, ergo nem a magyar áfás árat hasonlítottam, az a fenti képen látszik jól.
tehát 1008 EUR a sima 9070-ért(!), nájsz. ez pontosan +50%(!) a 671 EUR-os launch árahoz képest ami délután 3 körül a kosaramból fogyott el. elképesztő
-
zsirfecske
addikt
elég, sőt! tfx 750 táp és itx, minél kisebb fogyasztás a cél, ugye a 9070 a 4080s után a leghatékonyabb (perf/watt) gpu jelenleg (lásd gn steve video).
csak ez a 2 slot necc (bár így elfér még alá is két házventi), de felteszem ha rápróbálok, kiderül mit tud. így sz*ptam be anno a 6700xt fighterrel is, aztán raijintek morpheus 2 core hűtőcserével egy baromi jó kari lett belőle
-
zsirfecske
addikt
lehet, hogy igazad lesz, kérdés meddig tart. nem mindegy, hogy permanens vagy 1 hónapig mondjuk.
engem is elkapott a fomo, eu amazonon még volt sapphire pulse 9070 normális áron délután, rá is nyomtam idegből. aztán észleltem, hogy ez nem pulse, hanem a fehér pure, ami nem fér be a házamba... de nem töröltem a rendelést, mert akkor kezdtek emelkedni az árak, gondoltam max elcserélem valakivel. szóval jövő hét közepén lesz vsz egy ilyenem aprón, feltéve hogy addigra nem lefelé mennek az árak, mert akkor inkább visszaküldöm. de mondjuk erre kicsi az esély
most meg nézegetem mégis a reaper 9070-et, rádumáltatok hogy jó lehet a hűtése és a firstshopban holnap átvehető
-
zsirfecske
addikt
alzán bár az árat nem jelenítik meg még ilyenkor, de működik a rendezés (ez már a 6800 széria startkor is így volt)! így 9070 esetén 100% hogy 314 990 Ft vagy annál drágább lesza két asrock (a pulse meg ugye valami 325k körül volt ha jól rémlik, szóval a steel legend vsz a best buy):
9070 xt esetén pedig 375k vagy drágábban lesznek, azaz a legdrágábbak a jelenlegi kínálatból:
illetve hogy miért kapják be a kereskedők, lásd a ma 15:00 kori screenshotolt árhoz képest nicsak, megint kapható a giga gaming, szolid 273 EUR áremelkedéssel:
tényleg nyalintsák meg a kokuszgolyóim! -
zsirfecske
addikt
na ezt vajon hogy hozták ki belőle
budget 9070-ekről beszélve: a sapphire pulse 2.5 slot (súlya 1kg) pedig csak két ventis, az asrock challenger 2.5 slot (918g), az asrock steel legend 2.9 slot (1135g), a giga gaming oc 2.5 slot. ezzel szemben a reaper a legkisebb minden irányban, nem tudom a súlyát de ugye csak 2 slotos! a fizika nem hazudhat szvsz. ráadásul a gigán vapor chamber van és komolyabb rézblokk. nem értem
-
zsirfecske
addikt
válasz
szaboaron1.1 #500 üzenetére
hát ja, a 10% a karin az pont az ssd ára, vagy a 9600x és 9700x közti különbség, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az elmúlt években nem volt igazán sikeres az AMD a GPU piacon, idén ezért a középkategóriára helyezi a hangsúlyt.
- Eladó egy Asus Tuf Rtx 3070 Gaming OC 8GB videokártya
- XFX SWFT 319 RX6800 16GB VRAM 2027-ig ALZA gari
- Gainward RTX 4070 Ti Super 16GB GDDR6X Phoenix - Új, 2 év garancia - Eladó!
- MSI RTX 4070 Ti SUPER 16GB GDDR6X GAMING X SLIM WHITE - Új, 2 év garancia - Eladó!
- SAPPHIRE Radeon RX 6750 XT 12GB DDR6 Pulse
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Gen1 - i7-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z390 AORUS ULTRA alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest