- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Aktív témák
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Kérdeznék, hogy a Cross/Trekking kerékpároknál van a 28"-os méret. Ez miért jobb, mint a montiknál a 26"-os az országútra?
Gondolkozom, hogy nyárra beszereznék magamnak egy másik kerékpárt, túrázásra... De gondolkozom a montin, vagy e kategória között.Jelenleg (már több mint 10 éve) ugyanaz a montin van odahaza, öszteleszkópos kis Hauser, és egész jól bírta a Bükk terepeit, és 10-20km-es országút sem volt előtte akadály sosem.
Ami nekem tetszik benne, hogy kényelmes, igaz hogy 8km hosszú emelkedő után a hátsó rugó beáll a végére, de amúgy kényelmesnek érzem a jelenlegimet a hátam szempontjából, mivel egyenesebb a hátam...
Meg ahogy néztem sok trekking kerékpárnál ez az egyenes kormány van, amit én szeretek, én szeretem az ilyen bmx típusút, aminek a markolata magasabb van, mint az a rész ami a kormányszár kapcsolódik. (Egy részt terepen segít, meg kényelmesebb) Ebben a kategóriában ez lecserélhető?(Még sosem volt más a mountin kívül és ezért érdeklődöm, hátha van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata)
Illetve egy Trekking egy erdészeti útat mennyire bír?
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Téli kerékpározáshoz esetleg hegyi, 50-70km-re, ti hogyan szoktatok felöltözni?
-
Lacces
őstag
válasz
norbee2244 #35405 üzenetére
"Nem a vas a lényeg hanem az azt hajtó ember." - Ebben nagy igazság van, köszönöm!
-
Lacces
őstag
válasz
norbee2244 #35400 üzenetére
Jah, új felnik, új bicajok, tényleg kell a technikán fejlesztenem
. Muszáj haladni a korral, én 10 éves technikákon élek még mindig
.
Még van valami jó gumileszedő márka?Michelin egy picit drágának hangzik a márka alapján, Schwalbe is. Decathlon nincs a környéken
. Most gyűjtöm a pénzt, és minden téren igyekszem megfogni a pénzt
. Csak pesti árakat is meghaladó bicaj boltok.
Vagy melyik nem ajánlott, márka? Majd figyelek a kialakítására.
Köszönöm mindenkinek a hsz-eket.
-
Lacces
őstag
válasz
salieri. #35392 üzenetére
és norbee2244 köszi.
Csavarhúzó, már elkeseredett cselekedett volt tőlem...
Ezek a gumileszedők megsértik a felnin lévő festést? (Ahol a perem széle, és a gumi találkozik ott fekete festék van. Ha végig húzom rajta, akkor azt is leszedi a gumileszedő?
A gumileszedő tetszik, kipróbálom. Csak furcsa volt, hogy most nem akar az Istennek sem lejönni a drága
. Most már égett a tenyerem, ezért hagytam abba. Meg mindig lebírtam szedni kézzel őket, most meg furcsa. Meg ebbe nehezebben is ment vissza a gumiköppeny, ez is feltűnt ennél a felninél.
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: Hogyan kell leszedni a külső gumiköpenyt?
Vettem most egy garanciás, akciós hátsókerék felnit. Duplafalú, talán btx márka. No mindegy.
Már az elején feltűnt, hogy ebből valami eszméletlen nehéz kivenni a gumiköpenyt. 2-szer sikerült, ma 3-jára nem jött össze... kifogott rajtam. A többi kerékről (ami úgyanúgy duplafalú, csak olcsóbb kategória) abból simán kitudom venni a gumiköpenyt.
De az a technika itt nem válik be.
Most szerszámmal is nekiestem, (csavarhúzó) de nem jön le, az egyik oldalának a pereme a felniben ragad folyton, és attól tartok, hogy vagy a felnit fogom elferdíteni előbb-utóbb vagy a gumiköpenyt teszem tönkre.Valakinek, valami link, leírás, videó van?
Hálás lennék érte
-
Lacces
őstag
Köszönöm de inkább nem kerékpározom már a Bükkben
Bükk térképet nézve az összes kerékpárút bemegy a védett területekre.
Meg mivel most megnéztem 2 térképet így nem tudom, hogy melyikben lehet bízni kerékpár utak terén
Mindegyik mást mutat.
Ezek a Koo, Poo... oo az mit jelent?
-
Lacces
őstag
válasz
venember83 #33826 üzenetére
és FehérHolló, köszönöm a válaszokat!
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Természetben való kerékpározás szabályairól szeretnék érdeklődni.
Hétvégén tervezem, hogy kimegyek a Bükkbe, nézegetem túrista és kerékpár útakat.
Ha a túrista utakon kerékpározok az rendben van gondolom, ha meg letérek akkor meg tolom a kerékpárt vagy az ösvényen hagyom. Én valahogy így tervezem.De vannak valamilyen szabályok? Én biztos hogy ösvényen megyek max kerékpárral, meg tolva, gyalog is inkább, mert kitaposni növényeket egyáltalán nem akarok, és ezért inkább ösvények, utak stb.
Nekem erről kéne információ, hogyan illik a természetben kerékpározni.
-
Lacces
őstag
válasz
venember83 #33705 üzenetére
Ezt hogy kell letölteni?
.kmz formátum, és teló nem olvassa be.
Pedig jó lenne valahogy a Bükk térképét leszedni nagy változatban
-
Lacces
őstag
Sziasztok
A neten van központi hely, ahol használható kerékpár térképet lehet letölteni?
Elsősorban a Bükk érdekelne, de nagyon régi térképet találtam a Miskolci Egyetem honlapján. -
Lacces
őstag
válasz
Mewryck #28126 üzenetére
Nem, 7-es volt már rajta akkor is
Shimano, ugyanolyat vettem most rá neten, 2500 postával. Itt lazán elkérik a 3600-t is. Akkoriban volt 45.000-50.000Ft-os bringa.
Most ezt vettem: Shimano MF-TZ21 7s
Lánc, ami rendelés alatt van: Shimano HG 40 (vagy 40J...)KMC Z30 - itt 1700 volt a legolcsóbb...
Na, akkor majd mi tartjuk a kapcsolatot!
Centírozásra lehet kiúgrom akkor Mezőkövesdre. És akkor megnézem azokat a külső gumikat is!
Figyumár ha itt tartunkVan valami olcsó pumpád, amire rátudok csavarni a régi pumpaszelepeket? Nem is bicajhoz, hanem focilabdához kellene
Van régi bicaj szelepen, és csak hozzá 1 pumpa kell. De bementem múltkor mindenhova 1500Ft mindenhol... hát mondom, még 5 éve ezek 600-800 volt
... meg a legtöbb csak autószelepes és nem lehet rá csavarozni...
Amúgy egy új fogaskereken a régi lánc mennyit bír ki? 1-2 hét még belefér így a használatba?
szki: jöhetsz! Várlak szeretettel, lehet megérné
-
Lacces
őstag
válasz
Doki-HUN1978 #28122 üzenetére
Max bowden, fékpofa, belsőgumi
Mindig foglalkoztam vele és meghálálta, sokáig bírta. Pedig csak egy mezei Hauser.
Motaba78 - ha az lennékMost jelenleg a szerszámokat szerzem be hozzá.
-
Lacces
őstag
válasz
greenmukk #28120 üzenetére
Sokba kerülnek, különben már rég ott hagytam volna őket. Láncfelrakás is csak 1100Ft a legolcsó helyen, Fogaskerék le és feltétele 3000Ft.... mind a 4 bicaj szervíznél voltam a városban...
Csak az bosszant, hogy le kellett cserélni 2 alkatrészt, és erre továbbiakat kell lecserélni.
Bár mondjuk nem kéne panaszkodnom. 10 éves a bicaj, és ezenkívül sosem volt semmi súlyos hibája, így megérdemel egy kis megújítást... -
Lacces
őstag
válasz
Mewryck #28116 üzenetére
Hát nem tudom mi tévő legyek, lehet leteszem a kerékpárt és elgondolkozom az egészen, hogy mi legyen.
Azzal a kezdődött az egész, hogy hajtáskor a hátsókerék kicsapodott a váznak, guruláskor nem. Komplett kereket cserélni kellett. Közben apám szétbuherálta a fogaskereket, vehettem újat, mert a szakik szerint az is deformálodott... Akkor kiderül, hogy lánc is kell rá. (De ebben a városban duplája mindennek, egy KMZ láncért (ami máshol 700-800 és alig jó) elkérnek lazán 1800-at...). Most meg új külsőgumi + belsőt is cserélni. Valahogy nekem ez így sok... Most ez a külsőgumi nagyon felb**** az agyam... Megnéztem most, optimális a nyomás. 2,5 bar... Pedig amikor beleraktam akkor nem volt ilyen, most hogy használom szakítja a felni... Lehet inkább egy másik felnit kéne vennem?
Egy picit félek, hogy jó veszek még rá gumikat, de akkor még valami más probléma is beüt...Én személy szerint nem hittem volna, hogy ha valamit lecserélek, akkor vele együtt mást is cserélnem kell. (Például azon is meglepődtem, hogy sokan mondják, ha láncot cserél csak az ember, akkor fogaskereket is kell cserélni.)
Most meg attól tartok, hogy ha új külsőgumit akarok venni, akkor felnit is kell majd venni?
Sok kicsi csere / javítás, sokra megy...Lehet veszek akkor még egy külsőgumit vagy belsőt és akkor meglátom. De ha azt is szétkapja a felni... én dobom ki az egész bicajt
-
Lacces
őstag
Lenne még egy kérdésem
26"x1.95-ös külsőgumi köpeny helyett lehet-e 26"x1.75-ös külsőgumi köpenyt használni, ugyanarra a felnire? 26"x1.95-ös felnire. Remélem hogy már belsőgumit vagy mást nem kell cserélnem
. Csak egy komplett hátsókerék + fogaskerék csere miatt, hihetetlen, hogy mi mindent kell még lecseréni, hogy jó legyen a bicaj
-
Lacces
őstag
válasz
Mewryck #28093 üzenetére
Aham. Nah ezeket nem tudtam... 10 év alatt sosem kellett kereket cserélni, egyetlen egy bringán sem, így nem néztem utána.
Kerékkel kapcsolatban még: A kerékagyban a csapágyak jól be van zsírozva, majdnem teljesen ellepi a zsír, az mennyire jó vagy rossz?Hát igen, a külsőgumi régi. Oldalfala szakadozik. Ott szakad, ahol találkozik a felnivel. Nem találom a szakszót. Erősen kidörzsölte... (és így felszakadozik). Lehet ebédidőben csinálok róla egy képet, ha még így sem voltam eléggé tiszta.
Guminyomást a külsőgumihoz kell igazítani, vagy a belsőhöz? Hazafele úgy is benzinkút mellett megyek el, majd ott meglesem a nyomást. Amúgy ilyenkor alacsonyabb nyomást érdemes adni neki, hogy ha szakadozik a külső az új kereken?
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Hál Istennek rég voltam kerékpár boltban, így nem tudom, hogy szokott menni a következő szitu:
Vettem egy új komplett hátsókereket, duplafalú alucsapágyas. És hát nézem már másodiknap a kereket... a felni szedi szét a külsőgumit. (pedig nem most kezdtem a szerelést) Ráadásul enyhe nyolcas van az egész kerékben... Holott nem ugra-bugráltam a bicajjal.
Csak engem ez nagyon bosszant, valahogy átverve érzem magam. Az új keréknél elfogadott manapság, hogy nyolcas van benne? (Én valszeg, visszamegyek és visszakérem a pénzem...) -
Lacces
őstag
válasz
venember83 #27786 üzenetére
Köszi a választ, majd rálesek, még kulcsot kell vennem hozzá, amivel letudom szedni a helyéről
Meg a hajtómű esetén van valami zár is, azt le lehet simán pöckölni? Vagy ahhoz valami spéci szerszám kell... -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Hajtóművel vannak gondjaim (elővettem x év után a bicajt
, és a hajtóműven kívül mindent helyrehoztam)
Szóval az van, hogy a hajtómű, minden megtett 180foknál kattogást hallani.
Ha baloldali hajtókar lent van, kattog, ha a jobb oldali, akkor kattog.
Ezt mi idézheti elő? -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Van egy ilyen probléma:
Bicaj hajtómű, vettem használtan a bicajt. Na szóval látszik, hogy a bal hajtókar cserélve lett, és néha rosszul lett becsavarva... vagyis olyan mintha új menetet képeztek volna... rosszul van becsavarozva... Ekkor új hajtómű csapágyat is kéne vennem?
Ilyesmire gondolok... -
Lacces
őstag
válasz
N.GÁBOR #23963 üzenetére
Támogatlak, +1.
Nekem is van egy 10 éves Hauser bicajóm, igaz össztelós. El lehet képzelni, hogy kis 16 évesként nem kíméltem, csak felnőttebb koromban, most 26 évesen, és csak egy tengelytörést kapott, de már arról öcsém tehet, ő használta.
Városban, kint a földi terepen, kavicsos pálya, sokat ugrattam velen cross pályákon. Sőt katonai pályán sem kíméltem. Jól bírta. Nagyon jól.
Csak néha elég volt karbantartani. Soha semmi komoly baja, még sárban is jól bírta.
Persze nekem sosem volt márkás kerékpárom (KTM, Merida, alu váz bármi) így nincs összehasonlítási alapom. De nekem így is nagyszerű volt vele tekerni
Csak ennyit akartam üzenni Ati3120. -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Nekem kellene egy kis segítség, (nem reklámot csinálni, ezért előre is elnézést kérek, ha esetleg annak tűnik).
Én keresnék egy online kerékpárboltot. Ahol "kosárba lehet rakni" az alkatrészeket, és azt elküldik házhoz. Egerben itt sokkalom az árakat. És most is keresek Google-ban, de valahogy nem vagyok megelégedve az online áruházakkal...
Meg én egy olcsóbb városi mtb kerékpárt akarok felújítani (Kerék, abroncsok, belsőgumi, hajtómű és nyereg kell elsősorban). És nem a drága márkás alkatrészek. Mert ha lopják a bicajt akkor keveset bukjak
Vaterán és Teszveszen a kínálat is gyér, két eladó, meg valamiért nem tud válaszolni, biztos úsznak a pénzben.
Ha van valakinek valami, azt privátban elküldeni (így nem tűnik reklámnak itt a fórumon), de addig én is keresgélek, hátha találok.Másik: Ha kerékpár vázat akarok újrafesteni, akkor a festéket le kell szednem róla, gondolom.
Alapozó kell a vázra, és aztán mehet rá a rendes festék?Kromozott nyeregcsőnél a rozsdát, hogyan lehet leszedni?
-
Lacces
őstag
válasz
rétisün #23263 üzenetére
Igen lehet, ez tényleg nem kazettás, nem tudom mi a különbség a kettő között...
10 éve megvan a kerékpár, azóta a tudásom is leragadt. Tengelytörés miatt kéne leszedni az egész cumót... De lehet beadom akkor a boltnak, hogy csinálja meg ő, ha olcsóbb mint szerszámot venni..., meg hátha rak bele már ingyen zsírt is
Köszi a választ -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Nos próbáltam a hátsótengelyről a régi "megarange fogaskereket leszedni", kaptam itt anno egy leírást. Hát nem tudom... valaki nem tud erről egy videot küldeni, hogyan kell leszedni? Néztem youtube-on is de valami speci eszközt használnak. Nekem meg olyan nincs.
Műszakis haverokkal is próbáltam, de ők rajtuk is kifogott, hogy ezt hogy a csodába kell leszedni.Én elől semmilyen odaszorító csavart nem látok. Hátul sem igazán...
-
Lacces
őstag
válasz
Doki-HUN1978 #21709 üzenetére
porvédő az egy gumisapka? Én arra a műanyag korongra gondoltam
Köszi, majd megnézem, ezt megpróbálom leszerelni azt a racsnit, ha megy...
Bár úgy vagyok vele, lehet veszek egy komplett hátsókereket, mert ahogy néztem a boltokat, 5000FT-nál olcsóbb tengelyt nem akarnak árulni
-
Lacces
őstag
válasz
Doki-HUN1978 #21707 üzenetére
Nah itt jön a bibi, mert a porvédőt levenni nem tudom, hogy kell. Ugyanis én úgy láttam, hogy ez rávan csúsztatva. Olyan mocskos, hogy két anyát nem láttam.
De a "másik oldalán" sem látni 2 anyát. Hazamegyek este, és megnézem mégjobban.
Vagy nagyon vékony lenne az anya?Bár én és a műszaki ismeret
. Magát a robbanómotort jobban átlátom, mint egy autónak a karosszériájában való húzalozást, vagy kerékpár szerelést.
Majd meglesemCsak összejön.
Amúgy ez a szétkontráhás mit jelent? Jah igen, és merre forgasam az anyákat majd?
Például beállok szembe északnak, és előttem van a kerék... Akkor előre kell mozgatni a kulcsot, és nem hátra, igaz? (Szégyen, de ezt sosem bírom megjegyezni... mindig van egykét alkatrész amin próbát végzek) -
Lacces
őstag
válasz
Doki-HUN1978 #21704 üzenetére
Netes videót / Leírást tudsz ajánlani?
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
1. Tengelytörést kapott a bicaj (gondolom). Ha gurulok vele, akkor egyenesen megy a hátsókerék, ha viszont meghajtom a pedált, akkor egyből kicsapódik a kerék bal vagy jobb oldalra (már nemtom melyik) egyből a váznak... ferdén menne... De egyenesen gurul.
Kérdés: Tengelyt cseréltessek benne, vagy az egész komplett hátsókereket?2. A fenti hibát, szerelővel végeztessem el, vagy próbáljam meg egyedül, a hátsókereket levettem, nézegetem, hogyan kéne leszedni a fogaskerekeket... de ha levenném is (lefeszíteni a kerékről) visszarakni már kérdéses lenne... esetleg célszerszám nélkül lehetne ezt odahaza?
3. A másik fontos dolog a kerékpárral kapcsolatban, hogy egy összteleszkópos monti, csak egy Hauser márkájú, de már 10 éves
. Én ahogy tudtam karban tartottam, de célszerszámok nélkül például a tengelyeket sosem szedtem szét, benne nem zsíroztam, max ahogy tudtam szilikon spray. Mert lehet mégis akkor már jobb egy szerelőhöz leadni és végezzen rajta egy komplex felújítást? Egy ilyennek mennyi lehet az ára?
4. Egerben van megbízható kerékpár szerelő, vagy akit tudtok?
-
Lacces
őstag
még egy kérdés:
24"-os és 26"-os kerékpár pedálja (hajtóműkarja) méretre megegyzik? az egyik beszerelhető a másikba?
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Ma kaptam meg egy bicajt, ami a vaterán rendeltem. Sajnos több hiba van rajta, mint amit írtak róla...
A segítségeteket, és véleményeteket kérném!Az első teleszkóp nem működik! Teljesen merev!... Zsírozás, olajozás megoldja? Nekem van egy lassan 8 éves hauserem (ami még mindig jobb állapotban van mint ez, de gondoltam mivel másik városban vagyok fősulis, hogy a helyi járatot kiváltom bicóra) annak a teleszkópjában van rugó, ebben nincs, meg az újabbakon sem láttam. Ez gond lehet?
Hogyan tudnám elérni, hogy a teleszkóp mozogjon? (Tudom, vannak zúzógépek, kalapács, de a poénokat most hagyjuk lécci :-)... picit csalódott vagyok, de jöhetnek a jó viccek :-D)A másik, hogy a pedálról sem írt... az is elég érdekes... látszik, hogy a jobb oldali és a baloldali rész nem egyik, nem ugyanaz a pedál. Emiatt a jobboldali pedál olyan, mintha nem egyenesen járna, hanem egy enyhe nyolcas járása van! Befele húz, mintha a bokám kiakar fordulni, vagy lecsúszni róla... Na most ezzel a hibával mit csináljak? vegyek új pedálokat?
Te mit tanácsoltok? (visszavételezést már kezdeményeztem az eladóval), de ha lehet inkább megpróbálnám egy magam javítani, minél olcsóbban, ha lehetséges.
Bármilyen segítő választ és tanácsot szívesen fogadok!
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Az alábbi kérdésem lenne:
Debrecenben melyik a legjobb kerékpárszerviz és bolt? Vagy a legolcsóbb?
A válaszokat köszönöm!
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Bicóm hátsókerekével van egy nagy gond.
Hiba leírása:
Ha pedállal hajtom meg a kerékpárt (alias hátsókereket), akkor a kerék a baloldalra, teljesen kitér, és neki "ütközik" a váznak. Teljeseben beleszalad, így nem lehet tovább tekerni. Mintha kiakarna fordulni.
Elsőnek nyolcasra gyanakodtam.
Azonban (szerencsére Egerben élek, a dimbes-dombos hegyvidéken) Lejtőn lefele, csak simán gurulva, a kerék középen van! Simán gurul a bicaj.
Következtetésem: Csak akkor csapodik a balváznak neki a kerék, ha pedállal próbálom meghajtani.
Mittől lehet ez? Néztem a tengelyt, igaz futólag, de nem találtam nagy hibát...
Hogyan lehetne ezt javítani? Esetleg egy komplett hátsókerék cserére lesz szükségem?
Segítségetek előre is köszönöm!
Aktív témák
● Olvasnivaló az
1. hozzászólásban.
● 2013.04.01-től fokozottan ellenőrzik a rendőrök a kerékpárosokat!
● Bringás jókívánságok:
- Ésszel!
- Széles utat, gumifákat!
- Örökös hátszelet!
Itt a jó idő (és a magas UV sugárzás), úgyhogy hosszú túrák előtt kenjétek be magatokat naptejjel!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Samsung Galaxy A03 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest