- Fórumok
- Egyéb
- Kerékpárosok, bringások ide! - Archívum IV.
- (téma lezárva)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- leslieke
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Luck Dragon: MárkaLánc
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Aktív témák
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
ez mondjuk egy jó kérdés, mert ha a bringaút el van választva az úttesttől, akkor is kell viselni a bringaúton is, ha kiértem a városból?
nálunk is van ilyen, de én se hordtam még soha ezeken a bringautakon sem a mellényt (mondjuk nehéz lenne, mert nincs is
) igaz, van némi közvílágítás, de a szabály erre sem tér ki....igaz, az lenne a logikus, hogy akkor kell, ha az úttesten közlekedsz, de ez így nincs benne.
-
rétisün
veterán
pontosabban:
"éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező a kerékpárosoknak az úgynevezett láthatósági mellény használata lakott területen kívül."
a kresz láthatósági (köznyelven kukás) mellényt ír, de persze más fényvisszaverős cucc is jó lehet. ha éppen nem olyan rendőrt fogsz ki, aki betű szerint veszi a kreszt, és a mellényhez ragaszkodik.
részemről igyekszem úgy szervezni a bicajozásaimat, hogy ne érjen kint a sötétedés lakott területen kívül

-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
ha jól tudom, hátsóváltónál nincs gond, simán működik, az elsőnél van valami pici eltérés (talán a bovdenhúzásban)
viszont azt is kalkuláld bele, hogy az outi hátsóváltók nagy része csak 27-28 fogas fogaskoszorúval jók, ha nagyobb, egyszerűen eléri a terelőlemez felső része a fogaskoszsrút. -
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
ha jobban belegondolok, nem is nagyon járok olyan útvonalon, ahol lámpa lenne
egyetlen egy van, melóbajárásnál, ott nem szoktam előretülekedni. utána viszont stop tábla van, ott szoktam, mert nagyon jól elférni.
szóval részben magam ellen is beszéltem az előbb
de a mai sorompós sornál nem láttam értelmét.
-
rétisün
veterán
én pont ezért nem szoktam "előrecsorogni"... pl. ma is, megállt a sor a sorompónál, én is megálltam, ahogy odaértem.
nem tülekedtem előre, mert minek? aztán ahogy elindult a sor, mentem én is. így is megelőztek persze az utánam odeérő autósok (pedig gyorsultam, isten bizony
) de legalább csak azoknak kellett megelőzniük, akik amúgy is mögöttem jöttek, azoknak nem, akik mellett tök fölöslegesen előrecsorogtam volna.ha jobbra akarok kanyarodni a lámpa/stoptábla/akármi után, ami miatt áll a sor, akkor még okés, hogy előrecsorgok, máskor nem látom sok értelmét.
amúgy ha tényleg elérek (elérünk) Zánkára, akit érdekel egy outi, kipróbálhatja majd az enyémet

ja, és lassan évforduló, akkor teszek fel képet
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
akor már eleve nem lehet 2-3 kiló, mint a cikk írója (tévesen, tegyük hozzá) írja. azért elég fura lenne majd +5 kilót rápakolni a versenyzéshez

F_Gergely: nem bántottál meg, mint írtam is feljebb, nem zavar. ha ez a véleményed, hát ez. amúgy sem könnyű engem megbántani, főleg ilyenben
de azért ne kezdjen senki kísérletezni, meddig mehet el 
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
hiába, úgyse mehetne vele a tour-on

"most új, elektromos sebességváltóval is felszerelt gépével vágott neki." ez a sor gondolom mégse erre a bicajra vonatkozik, mert a sram red nem nagyon elektromos sebváltós......
mod: érdemes elolvasni a hozzászólásokat. jól megdícsérik a cikk íróját

-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
ugye a nagy nyári tekerésekre készülődve kihasználtátok ezta szép napos, bár kissé hűvös,
viharosszeles időt?
akinek nincs bringája, az felmentést kap, többieknek nincs kifogás
-
rétisün
veterán
a 1,5" az ~42mm, a 28"-ost meg 635-nek is írják, a 27"-ost meg 622-esnek, bár átszámolva a 28" nem 635mm.
"Most valami 28"-os 1 5/8-os gumi van a gépemen. Ez amit kinéztem akkor valamivel keskenyebb lenne?..."
nem, inkább egy hangyányit szélesebb, a 4/8-ad felelne meg az 1/2-ednek, ez meg 5/8-os -
rétisün
veterán
jobbulást!
a bicajnak is, ha baja esett.
igaz, itt vidéken nincs akkora forgalom, mint felétek, de én, ha látom, hogy autó jön, mindig úgy készülök, hogy nem adja meg azt amit nem adnak meg amikor nincs megadva.
egyébként is, elsőbbsége annak van, akinek megadják.mondjuk ha az a kereszteződés tényleg olyan szar, esélyed sem volt ez ellen bármit is tenni.....
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
ha ez vigasztal (tudom, nem fog
) én már a 3. pár fékbetétet próbáltam ki a kelly's elsőfékjében, és mindegyiknek ugyanolyan nemszeretem hangja van. persze emiatt nem fogom visszarakni a régi kereket, hiába azzal nem volt ilyen. -
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
így látatlanban: a fékek, váltók bovdenezését cserélni kellene. a hátsóváltó, ha kézzel tudod mozgatni, valószínűleg tényleg jó lesz még, azt majd be kell állítani bovdencsere után. a fogaskoszorút és a láncot cserélni kell, hajtómű lehet, hogy maradhat, az a lánctányérok állapotától függ, mennyire van leharcolva.
a kerékagyakat és a középcsapágyat szét kellene szedni, újrazsírozni, beállítani.igaz, hogy fejlődik a technika, de azért nem fognak kiröhögni, mert egy 7 sebességes bicajt akarsz kicsit felújíttatni, főleg ha elég a láncot, fogaskoszorút, bovdeneket, fékbetéteket cserélni.
árakat illetően nem vagyok képben, de olyan 2-3 ezer plusz az új alkatrészek árára saccolom.
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
ha jól tévedek, a láncfeszítéshez lehet köze, de pontosat nem tudok én se
nem szoktam piszkálni 
a váltóbeállítás jó úgy, ahogy írtad: lánc alsó lánckerékre, váltókar ennek megfelelő állásba, bovdent megfeszíteni (én fogóval szoktam érzéssel meghúzni, amíg az imbuszcsavart meghúzom) aztán szükség esetén vagy a váltón, vagy a váltókaron finomállítóval még pontosítani a beállítást.
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
nem szeretem, amikor az Alsóerdőn ilyeneket rendeznek...mi ott sörözni szoktunk
mondjuk furán is szoktak nézni a versenyzők, ha éppen ott ücsörgünk sört iszogatva a pálya mellett 
amúgy ismerem a ZKSE pár tagját, az egyik itteni boltban dolgoznak ketten is, ha érdekel valami, rákérdezhetek....
Meme: kösz, ez nem túl bíztató. persze attól még lehetnek jó cuccaik, hogy ide a (tőlük számított) világ végére nem ért el a hírük.
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
könnyíteni...súlyra vagy áttételre?

(#49578) ludsimon: "Nem akarok most bringára költekezni" pedig még csak most kezdődik a szezon

-
rétisün
veterán
hidd el, sima úton nekem ez már mókuskeréknek tűnt......
jó, tudom, hogy az ilyen 22/34 meg hasonló áttételek az igazán pörgetősek, de nekem olyan nincs
az volt nekem ebben a legfurább, hogy valahogy egész úton olyan jól szaladt a bringa, hogy ez a 30 km sem zavart igazán.
-
rétisün
veterán
na, megvolt a mai tekerés is, amiből kb. 30 km-t
kellemesszembeszélben, 42/15-16-os áttétellel, 22-23-as sebességgel tettem meg
azt hiszem, ennyit még nem mókuskerekeztem egy bringázásom alatt sem 
de legalább az az eső, amivel még hét elején riogatott az időkép, a közelben sem volt, a széltől eltekintve meg igen frankó idő volt végre. -
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
mint ahogy azokat se, akik elől kistányér, hátul legkisebb lánckerék kombóval mennek....

-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
sajna ez így van, ahhoz képest, hogy mára nem is jósoltak szelet, bizony fújt elég jól, és persze valahogy sose hátulról
na, de a szél már csak ilyen, én meg csak azért sem hagytam magam 
mára ennyi bringázásra futotta (nem csak ez a hsz, ténylegesen is bicajoztam
) talán vasárnapra mégse jön meg az eső, aztán lehet menni hosszabbat is. -
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
én szívesen kipróbálnék a srammal szerelt outi bicajt, bár meg kéne szokni a shimano után a másfajta fékváltókart.
azért nem lehet annyira rossz, ha tour-okat nyernek sram red-el...
és a működési elv, a váltás ugyanaz, mint a rival meg a force esetében.mod: campagnolo-t is megsasolnám közelebbről...
-
rétisün
veterán
az apex a sram lagalsó kategóriájú outi szettje, ha jól tudom.....apex-rival-force-red, így jönnek sorba. hogy shimanoban mihez lehetne hasonlítani, nem tudom, de csak az árak összehasonlítása félrevezető lehet, lévén a sram szettek/alkatrészek jóval drágábak, mint a hasonló kategóriájú shimano-k (legalábbis itthon)
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
na, ha csak a csillaganya kell, akkor egy tipp, persze ennek is vannak buktatói. mivel az a csillaganya csak addig kell, amíg összehúzod a kormánycsapágyat, utána úgyis a stucni dolga inkább, hogy összefogja.
ezt a csillaganyár ki lehet váltani egy megfelelő hosszúságú csavarral, ami végigér a villaszárán, és össze lehet vele húzni a kormánycsapágyat.
valahol a topikban már volt ilyen linkelve.....mod: megkerstem neked, itt a megoldás. "egy kép többet ér száz szónál"
persze nem fontos egy ilyen kütyüt megvenni, lehet helyette barkácsolni is arra az 5 percre, amíg össze kell húzatni a kormánycsapágyat, de a képen látszik a lényeg. -
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
látod,ezekkl a vázcserékkel csak a gondok vannak....kellett ez neked?

-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
aki ma délután bringázni megy, annak elismerésem
régen volt ekkora szél itt mifelénk, mint ma
asszem, valamikor novenberben tekertem hasonló szélben, csak éppen akkor 12-15 fok volt hozzá, nem 3-5....sebaj, beállítom normálisan a fékváltókart a kelly'sen, meg a bandázsolást hozzáigazítom, aztán jöhet a jó idő

-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
á, miért hagyjam meg a nyeregcsövet, mikor van jó kis speckó karbon nyeregcsövük, majd' féláron, akciósan.
-
rétisün
veterán
igen, most már emlékszem, még kérdeztem is, hogy speckó nyregcső kell-e hozzá, mert nem a hagyományos sínek vannak rajta.
dqdb:
csak ha van feketében is 
mod: van...csak előbb írtam, aztán kattintottam a linkre.
mod2: van hagyományos sínekkel is, nyeregcső marad a mostani.

-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
különösebben nem érdekel, most emiatt nem fogok osztani-szorozni, hol tudok spórolni még 10 grammot. (nem is akarok. meggyógyultam
)csak mint érdekeksség, belinkeltem, hogy ilyen is van. amúgy én is kiváncsi lennék, mennyit ment vele a gazdája, ahogy azt a nyerget elnézem (80 gramm
) legalább két betétes bicajosnadrágban hajtja 
-
rétisün
veterán
durva......nagyjából a két kerekem+a hajtóművem olyan súlyú, mint ez a bicaj......
venember83: miért nem lepödtem meg?
grat... -
rétisün
veterán
így már értem....nem néztem még végig a képeket

nofene...BBB carbonváz....bicujuk/vázuk is lesz bbb-éknek?
-
rétisün
veterán
ha inkább aszfalton használnád a bringát, akkor valami trekking, vagy cross bicaj lenne a megfelelőbb, azok inkább valók városi használatra, mint egy monti.
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
76 km

amargo: nem tiszta scandium, alu-scandium ötvözet, súlyban és rugalmasságban is jobb valamivel, mint az egyéb (6061, 7075 vagy hasonlók
) alu ötvözetek. ennek megfelelően drága is, mivel a scandium elég ritka.
állítólag, valahol itt a topikban volt egy link, ott olvastam.KaraDani: nincs rossz idő, csak rossz öltözet

-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
fektesd le valami sima helyre, mondjuk egy elég nagy asztalra (már ha van rá hely) ha van benne 8-as, akkor az így lehet, hogy látszani fog, mert szabad szemmel biztos nem veszed észre.....
aztán lehet, hogy ez hülyeség, de az átmérőjét több helyen megmérve (persze itt van hibalehetőség bőven a mérésben) mindenhol egyformának kell lennie, ha nem, akkor nagy valószínűséggel "tojás" van benne.
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
esetleg egy 80-as kcnc stucnit? 31.8-as befogó, 91 gramm....
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
"Ez a bringafejlesztés rendkívül addiktív,"
az egyik bringaboltos srác egyenesen betegségnek hívja. nem igazán gyógyítható, legfeljebb időnként tünetmentes

-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
ha már hajtómű, engem meg egy kompakt outi hajtómű érdekelne, lehetőleg tripla. a középső lánctányér helyére szerelt 50-es lánctányér pont jó lenne az első váltó nélküli dolgozóbajárósra.....
-
rétisün
veterán
tárcsafék alapok.
valószínűleg jár hozzá az adapter, legalábbis az én avid bb7 road-omhaz adtak, kettőt is, attól függően, előre vagy hátra akarod felrakni a féket. (vagy nem emiatt, de kettő tuti volt hozzá
) de amúgy felrakod, beállítod (manualt kell hogy kapj hozzá, főleg ha ebike-on, újan veszed) és mész bicajozni 
azt gondolom már tudod, hogy kell neki némi használat, hogy összekopjon kicsit a tárcsa meg a betét, hogy tényleg úgy fogjon, ahogy kell.mod: na, itt aztán kérdés nem marad megválaszolatlanul

-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
"Retisun: nem akarok azert venni monoblokk-szerszamot hogy 3 evente egyszer hasznaljam, felnit befuzni sem akarok, ahogy villabol se szeretnek vagni."
nálunk 3 bicaj van itthon (csak kettő azt enyém
) én úgy voltam vele, hogy apránként megveszegettem a célszerszámokat, bütykölni amúgy is szeretek, pont a bicajt vigyem szervízbe? persze a nagyon speciális dolgokat (kerékfűzés, centírozás) én se vállalom, ahhoz béna vagyok, de amúgy szívesen elmolyolok vele.....főleg, hogy ezért csak alakulgatnak a bicajok folyamatosan
az utóbbi 4-5 bicajösszerakást/átépítést/szétszerelést már magam csináltam(#48780) fpeter07: hát baszki, titánium, karbon, 175 gramm/pár, ez drága?

TriackFeri: állítólag a villogó jobban figyelemfelkeltő, mint a folyamatos fény, de persze itt is meg kell találni az "arany középutat" fölösleges minden szembejövőnek kisütni a szemét.....
-
rétisün
veterán
-
rétisün
veterán
a dura-ace valahogy nem bejövős, nem tetszik
nem tudnám megmondani miért, talán a bandázs alatt vezetett váltóbovden miatt, fene tudja, vagy a fékváltókar alakja.mondjuk ettől függetlenül kipróbálnám a mostani ultegrát (ami két éve még gyakorlatilag dura-ace volt) meg a di2-es dura-ace-t is, de sokkal inkább egy campagnoloval és srammal szerelt bicajt vinnék el egy-egy körre.
-
rétisün
veterán
"egyből oldok az egyik lábammal, ha esély látok egy megállásra"
és aztán, ahogy lenni szokott, szépen eldőlsz a másik oldalra

nekem eddig sikerült megúsznom a padlózást, bár olyan volt, hogy csak a pánikszerű oszlopnaktámaszkodás mentett meg tőle. igaz, alig két éve, hogy spd-zek, szóval még nincs semmi veszve. viszont a dolgozóbajárós bicajon is spd, mintegy megduplázva az esés esélyét

#48714) ludsimon: na, az ilyen 2011-2012-es xtr közti különbséget én tuti nem fogom tapasztalni

Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Egyéb
- Kerékpárosok, bringások ide! - Archívum IV.
- (téma lezárva)
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Állítólag összeolvadt a OnePlus és a Realme
- OLED TV topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- BMW topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Bestbuy játékok
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P1 Gen2
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG Z790 i9 13900KF 64GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XT 20GB be quiet DARK BASE 701 850W
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3060Ti 8GB be quiet! Pure Base 500 Chieftec 700W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 10900KF 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung T7 külső SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GEN5!!! 14/12GB/s 1TB Gen5x4 NVMe SSD, 1 év gar
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Silver- 2 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS5240, 94% AKKSI
- Apple iPhone 13 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- ÚJ Dell Pro 16 Plus - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 235U - 16GB - 512GB - Win11 PRO - 3 év garancia - HUN
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
azokkal tényleg nincs akkora baj, viszont városon kívűl hidd el, vannak olyan utak, hogy csak na.....ott aztán megvan az outi "az út minden repedését érzed" feeling 
) igaz, van némi közvílágítás, de a szabály erre sem tér ki....

cserélni szokták, nem érdemes (talán nem is lehet) szétszedni.

és a működési elv, a váltás ugyanaz, mint a rival meg a force esetében.