Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hunspikey
őstag
válasz
z-csongor
üzenetére
A tamperelés nagyon kemény... azon azért változtatni kéne. Egy mozdulat - felülről - asztallapra merőlegesen - vagyis egész pontosan a portafilter síkjára merőlegesen - mérlegen begyakorolt mozdulattal.
A tölcséres rázogatós vacakolás helyett, meg a grammolások helyett sokkal jobban jársz, ha parasztba ledarálsz 20 grammot és egy szűrővel rászitálod - aztán a felesleget egy késpengével egy mozdulattal lecsapod. Aztán tamper ahogy fentebb írtam.
-
soldier2
őstag
válasz
z-csongor
üzenetére
A kopogtatás előbb utóbb nyomot hagy a munkalapon, és akkor kapsz a barátnődtől
szvsz teljesen hagyd ki, csak eltolja az egész örleményt oldalra, és hiába hozod szintbe utána a tetejét. A "lóbálásról" amit az elején a tamperrel csinálsz megoszlanak a vélemények, de tény, hogy csak azzal + wdt-el tudok normális lefolyást elérni, egyébként csatornásodik mint állat, és feneketlen karral az együtt jár a fal a padló és a munkalap lemosásával
Szóval ne add fel, lesz jobb is. Tanulni a HAS b. viszont nem a legjobb, és állítólag hamar döglik. -
And06
aktív tag
válasz
z-csongor
üzenetére
nem jó a kávé eloszlatása a karban. szintbe kell hozni, ezt úgy tudod elérni, hogy teleteszed, és elsimitod. minimális veszteség lesz, gyakorlással(és a mérleggel) tényleg minimálisra vehető a veszteség.
igy most ott figyel egy szép nagy gödör az egyik szélén, amitől nem lesz egyenletes a kioldás, mivel a viz arra megy, amerre könnyebb neki. tamperelés szintén hibás szerintem is. fogd meg rendesen a tampert, majd egy határozott mozdulattal függőlegesen nyomd le, majd emeld fel, ennyi. előtte egy kisebb erejü lenyomás nem árt, azt is függőlegesen.
ha ez megvan, akkor lehet kezdeni az őrlővel a játékot. megjegyzem ez a kávé szerintem ki fog fogni ezen a gépen, valami könnyebben csapolhatón kellene gyakorolnod. a HB kifog még legjobb gépeken is, ha nem vagy észnél, főleg hogy 1 hét alatt megdöglik, utána meg mindegy mit csinálsz jó sosem lesz. -
tariattila
veterán
válasz
z-csongor
üzenetére
youtube-on ezerszám találsz használható videót a témában....
a tied viszont nemsemmi

ennyire körülményes adagolás után ilyen produktum... nagyon nem arányos az eredmény a rá fordított 'munkával'
de valahol el kell kezdeni!ronin kb elmondta a lényeget.... hajrá!
én mondjuk kihasználnám a daráló "karbaőrlő" képességét, ezzel sok sok
macerát megspórolsz...
a wdt-t nem ennél a technikánál kell bevetni.... az odébb van még -
ronin s8
senior tag
válasz
z-csongor
üzenetére
Ööööőőőő, izé....
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Minden nagyon szuper, minden szuperfenszi, minden ojan kászinómokkás!

Csak az eredmény marad el messze az espresso-tól.
Ha nem haraxol, mondanék néhány észrevételt. Szimpatikus a hozzáállásod, de nem kell annyit méricskélni, ezen a szinten a mérleg inkább akadály, sem mint segítség.
Inkább a darálás finomságára helyezd a hangsúly, mint a tizedgrammok lemérésére, emiket aztán fiús zavarodban mellé simítasz a végén.
A videó alapján túl durva az őrlemény, mégis elakad a lefolyás. Ez azért van, mert túltömöríted, amolyan "újhullámos" hókuszpókusszal. Felesleges ferdén körözgetni a tamperral, csak félrenyomod az őrleményt, és lokális göböket csinálsz azután, miután szépen megoldottad a daráló rögtelenítésát a tölcsérrel.
A kar szélére sodródott kávét csak úgy parasztosan söpörd BELE a kosárba! Ezután simán nyomj rá, de egyenesen, de kicsit. (olaszosan) 
A lefolyás a tizedik mp-ben indul, és kevesebb, mint 10 mp alatt van meg a kávé. Vedd finomabbra az őrlést.
Elsőre ennyi... -
-
dugesz77
őstag
válasz
z-csongor
üzenetére
Nem tudom mitől nem sikerülhet. Én eddig amiből próbáltam nagyrészt sikerült. Na jó a Tesco olasz szemesből nem. Mondjuk mi munkahelyen többen isszuk.Én 9 dl vízhez 60 g körül darálok közép durvára. Nem szitázom. A forralt vízzel kiöblítem az edényt olyan fél percig hagyom melegedni. Vizet kiöntöm és megy bele a darált kávé. Felöntöm kb. dupla mennyiségű vízzel mint a kávé, átkeverem 1 perc pihentetés. Mehet rá a maradék víz. Tető rá a dugattyút csak éppen lenyomom,hogy az összes kávét ellepje a víz. Öt perc pihentetés és utána szép lassan dugattyú lenyom a fenékig. Rögtön fogyasztva teljesen friss nem égett zamatos kávé. Szigorúan kis barna cukorral és tej nélkül. Kicsit állva hagyva elég harapós íze lesz. Reggelente 1,5 dl fogyasztva még az erős kávésokat is megmozgatja. Nem is kell több sokszor délelőttre. Sok kotyogós égett kávé után felüdülés. Megszerették jó páran a munkatársak közül. Lollocafe classicból például egész habos jópofa dolgokat löttyintettünk össze.
-
Surda-
őstag
válasz
z-csongor
üzenetére
Szia!
Először is ne szabadkozz, a french press abszolute témába vág, nem presso topic ez
French pressben én is kezdő vagyok,de abszolute ihatót, többek által is finomnak mondott kávét (bár nem karaktereset) sikerült összehoznom a következőből:3,5dl -be 21gramm 100% arabicát teszek (PacificPacific, ami kifejezetten szereti a magas hőmérsékletet).
A 9-esen presszó finomságot adó Graef cm70 est 14re tekerem.
Én gázon várom meg,míg felforr és egy pici hideget öntök hozzá, szerintem 20mp alatt nem hűl le 95-re ahogy írtad.
Először kb 1dl öntök a kávéra és finoman megkeverem,30mp állni hagyom, aztán felöntöm a 3,5dles üveget teljesen, finoman keverek még egyet rajta és áll 3,5 percig.
Leszedem a habot és lenyomom a dugót.
Így áll még 2percet.
Ez a video volt segítségemre.
Lehet ez sem tökéletes,de szerintem teljesen jó volt az így kapott kv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fotók, videók mobillal
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LG monitorok
- További aktív témák...
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Kompakt méretű Jura Ena micro 90 One Touch beépített cappuccino fejjel
- Saeco Syntia digitális automata kávéfőző szálcsiszolt fém burkolattal
- 58.5 mm full fém tamper
- DF64V DC motoros kávéőrlő gyári vagy plusz SSP HU késekkel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R5 9600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070XT 16GB Lian Li LANCOOL II Mesh C RGB 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte M32U Arm Edition 31,5 144Hz IPS 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Asus STRIX Gaming PC! Ryzen 5900X / RTX 3070 Ti / 1TB NVMe / 32GB 3200MHz / X570! BeszámítOK
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- CÉGEK FIGYELEM!! iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - 27% ÁFA-S SZÁMLA Kártyafüggetlen, 100% Akks
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
szvsz teljesen hagyd ki, csak eltolja az egész örleményt oldalra, és hiába hozod szintbe utána a tetejét. A "lóbálásról" amit az elején a tamperrel csinálsz megoszlanak a vélemények, de tény, hogy csak azzal + wdt-el tudok normális lefolyást elérni, egyébként csatornásodik mint állat, és feneketlen karral az együtt jár a fal a padló és a munkalap lemosásával

macerát megspórolsz...
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Inkább a darálás finomságára helyezd a hangsúly, mint a tizedgrammok lemérésére, emiket aztán fiús zavarodban mellé simítasz a végén.
A videó alapján túl durva az őrlemény, mégis elakad a lefolyás. Ez azért van, mert túltömöríted, amolyan "újhullámos" hókuszpókusszal. Felesleges ferdén körözgetni a tamperral, csak félrenyomod az őrleményt, és lokális göböket csinálsz azután, miután szépen megoldottad a daráló rögtelenítésát a tölcsérrel.
A kar szélére sodródott kávét csak úgy parasztosan söpörd BELE a kosárba! Ezután simán nyomj rá, de egyenesen, de kicsit. (olaszosan)