- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Polarstar #7777 üzenetére
Hoffmann nagyon részletesen körbemérte és kóstolta a témát. Konklúzió szerint brikka hideg, moka meleg vízzel. Dixi.
Ja persze brikka se presszót főz, de egy közelítő alternatívát. Aki kotyogós presszót akar, az mélyen a zsebébe nyúl az utóbbi évtized szerintem legjelentősebb kávés innovációjáért és vesz egy 9B baristát.
kchris78@ hosszú történet. Így lesz garantáltan finom és égés mentes.
Sőt, egészen elvetemült módon olyat is lehet (ha igazán jó, világos pörkölésű finomságot készítenél), hogy forró vízzel nagyon óvatosan körbeöntöd a kosárban lévő őrleményt, vársz 20mp-t, hasonlóan a filter első "blooming" felöntéséhez (jó nagy mocskot fog csinálni szinte mindig) és utána tekered rá a tetejét (aljában a forró vízzel) és készíted el 🧑🍳 -
törölt tag
válasz
Polarstar #7777 üzenetére
A régi időkben sajna soha nem hallottam előmelegítésről, nem volt brikka.....70-es évek, nyolcvanas évek elejéig: villanyos főző, azt hiszem orosz. Lépten nyomon felrobbant, erre valaki kitalálta, hogy levágja az aljáról az elektromos részt vagy talpat vagy mit és így gázon főztek az emberek, vagy villanyos kályhán. A szűrő miatt utána is felrobbangatott de így futott sokáig....közben megjött nem tudom pontyosan mikor a kotyogó, mire Bp-ről vissza költöztem a falunkba már az volt a szüleimnek, ez 1976-ban volt vagy pár év múlva?! Természetesen ehhez abszolút nem darálhattál finomat mert felróbbant volna vagy nem jött volna semmi ki belőle. Maximum az omnia silk jött le (vagy karaván, stb stb), a későbbiekben próbáltam az omnia klasszikot az már keverve sem jött ki a csövön. A mienken kérésre mivel szerte ez dívott a falvakban, kicseréltem a szelepet egy 6-os csavarra és most is az van benne, nem robbant fel sose csak ha kicsit is finom anyaggal próbálkoztunk nem jött ki semmi. Tehát ezzel olyan eresztést amire a jelenlegi ismereteink szerint ráfoghattuk volna, hogy micsoda jó kávékat ittunk egyszerűen képtelenség lett volna főzni. (egyen kávék voltak évtizedekig!)Igaz volt aki még ezt az egyszerű 2x2-őt is el tudta rontani mert igen, megkínáltak borzalmakkal. Én bármily furcsa szerettem az omniát. Azonban hol ihattam hol nem ma már úgy gondolom azért mert gyomor ideget és hányingert csinált és olyankor leálltam akár évekre is. A falvakba soha nem hallhattunk olyat, hogy világos, sötét, közép akármilyen pöri, savas, nem savas és még sorolhatnám. Ami kijött a kotyesz csövén azt főztük. Sok sok éven át a legközelebbi boltban daráltuk a kávét propelleres darálón.
Abban az időben vagy mindíg?! az volt mindenfelé a divat, hogy a kávén nyerészkedtek irodákon, honvédségnél, különböző munkahelyeken pl gyárakban (csepeli vas és fémművek) volt mindenütt egy megbízott és az főzte a finom nedűt.
Visszaforgatta a kávé zaccot. Úgyhogy jelenleg kijelenthetem, hogy szinte hót ziher, hogy életemben sem ittam presszó kávét. Persze akkoriban fiatalon özön szórakozóhelyeken kávéztunk de az imént ecsetelt módszerekkel verték át a népet.......később egy volt Bpesti étteremben dolgozó sráccal dolgoztam a csepeli gyárban, ő kiokosított mi folyik a finom kávé és egyebek terén is.
És igen, vagy a klasszikus 40 éven át vagy volt az 50 is úgy tudtam, hogy nagyon finom kávét ittam amikor ittam - mármint itthon az omniát.
Egy biztos, qrva erős volt! És ráadásul még azt is tanultam, hogy is kell főzni....púposan a szűrőt, olyan lassú lánggal alig pislogjon és utána órákig olyan gyorsan újítottuk fel a házunkat, hogy öröm volt nézni. Utána ebéd és újból egy ilyen kiütős omnia!
Háááát, így törpént!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged