Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• viktorhu

veterán

válasz #49155328 #2616 üzenetére

Igen, egyszerre van presszós íze és az a "finomzaccos" mellékíze, fura.

Most kísérletképpen kipróbáltam igazi török kávéval is (korábban bosnyák "török kávéval", vagyis inkább "bosanska kafa"), ezzel az igazi török kávéval rosszabb lett az eredmény. Olyan nehezen főzte le, mint mondjuk a jacobs espressoját, vagy bármelyik krémesebb kávét egy kicsit határozottabb tamper után. Ezt most a kísérlet kedvéért egyáltalán nem tamperoltam, úgy töltöttem be, ahogy a török kávét (két púpozott kávéskanál adagonként).

Az eredmény hasonló lett a balkáni kávéélményeimhez, egy erősebb kávéfőző simán áttolta volna, de ez erőlködött vele, így túl is főtt kicsit (ezért elég hamar le is állítottam, így csak kis mennyiséget főztem le).

Felirat: fatűzön pörkölt török kávé. MADO - "valódi ízek".

A legfurább kávét egyébként Peruban láttam eddig. French press durvaságúra őrölik, majd ilyen kézi teafőzőszerűségen lecsöpögtetik (beteszik egy teaszűrőszerűségbe a kávét egy üveg tetejére, és lassan csorgatják rá kézzel egy edényből a forró vizet). Ez még egy egészen french press jellegű kávét ad, és mivel az alapanyag helyben termett és egészen jó, nem is lenne rossz az eredmény.

Viszont ezután ezt a kávét sűrítménynek használják, hagyják is kihűlni, mert úgyis tálaláskor felöntik egy nagy bögrében forró vízzel. Elsőre azt hittem, hogy teát isznak. Nekem az úgy borzasztó volt, viszont a családnál megtanulták, hogy direktben iszom a sűrítményt, úgy nem volt gondom vele :)

• soldier2

őstag

válasz #49155328 #2616 üzenetére

Én vettem törökkávénak való kávét Sarajevo-ban, és próbáltam presszónak elkészíteni. Sikerült elég finomra darálni a presszóhoz, de olyan sz.rt azóta sem ittam. Ha púderre daráltam simán befullasztotta a gépet. Szerintema török kávé élvezetéhez szümséges az adott környezet/hangulat, ha pedig lefőzik presszónak (mert pl félig rakja a kosarat, vagy annyira döglött, hogy úgy is lejön, akkor jó eséllyel élvezhetetlen)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés