Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Zedz

addikt

válasz K1nG HuNp #7283 üzenetére

Nektek ki a front-end developer?

Ahogy az elottem szolo kollegak is irtak, mindenkinek mas. Egyszeru kerdesnek tunik az elejen, aztan kicsit jobban belegondolva azert komplexebb a dolog.

Nekem peldaul vitathatlanul beletartozik a sitebuild, a nevesebb FE oldali keretrendszerek es libek ismerete, az FE oldali bundlerek ismerete, egy SPA build es deploy folyamata. UI es UX erzek bonusz, de meg merem kockaztatni, hogy alapveto dolgokat illik ismerni ezeken a teruleteken is.

Es ezektol fuggetlenul nem art tudni, hogy nagyjabol mi folyhat a backenden is. Nem azt mondom, hogy mindenkepp fullstackbe kell tolni, de mostanaban mivel FE heavy appokat irunk, nagyjabol itt osszpontosulnak a dolgok, igy egy kicsit mindenre ra kell latni.

Aprosag.

• martonx

veterán

válasz K1nG HuNp #7283 üzenetére

Ez nagyon változó. Van ahol külön választják a front-endest a sitebuildertől. De van ahol meg a full-stack webfejlesztőkre esküsznek.
    Szerintem (aztán aki akar, majd megcáfol), azért valahol az a jó, ha a frontendes nem vérzik el a css-ezésen. Azt kell látni, hogy az utóbbi években rengeteget változott a frontendes. Régebben a frontendezés valóban minimális javascriptezésből, és inkább css-ezésből állt.
    Manapság viszont a js heavy, single-page appok idejében a komoly programozási tudás, komplex rendszerek átlátása (lásd alap angular projekt :D mikor, hol, mibe, miért éppen abba kell belenyúlnia) alapkövetelmény egy frontendesnél.
    Ráadásul a CSS is egyre többet tud, scss, less miatt az is komolyodik, szóval egyre inkább kezd a sitebuilderség (amihez némi dizájner véna se árt, de a UX-es szakmát végképp ne keverjük ide :D ) is egy külön szakiránnyá válni.

Szerintem.

Új hozzászólás Aktív témák