- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: A fapados NAS tuningolása
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bile Demon
őstag
Rájöttem, miért van az, hogy egy több órás LINX stabil OC beállitás mellett, miért instabil mégis a gép. Böngészőben pl.
Reprodukálható a dolog.
Kell nyitni egy Core Temp ablakot. Ez fogja mutatni a VID-t.
Mellé kell nyitni egy CPU-Z ablakot. Ez fogja mutatni a Vcc (Core Voltage-t).
Kell nyitni egy PRIME95 ablakot.
Torture test, mondjuk Large FFT-vel 4(vagy 8) tehát az összes magon futtatni.Tegyük fel stabilan múködik 4 magot terhelve, látszik, hogy a VID mondjuk 1.38V és a Vcc az LLC és offset beállitástól függően valamennyi, kevesebb, esik mondjuk 0.1V-ot és mondjuk Vcc=1.28V.
Le kell állitani egy szálon a terhelést (a file menüből STOP paranccsal), mondjuk a 4.-en. A VID lecsökken 1.37-re a Vcc pedig 1.26-ra.
Le kell állitani még egy szálat. A VID és Vcc tovább csökken.Nekem egy vagy 2 szálnál hamar jön egy 000124-es kékhalál, vagy egérrel vagy anélkül. Pedig ez a beállitás LINX stabil és 4 szálon PRIME95 stabil. De egy szálon már kevés a fesz, mert a VID vel a proci kevessebb feszt kér.
A jelenségen több féle képpen lehet segiteni:
0. Nagyobb fesz beállitása (magától értetődik), de nem mindig van rá szükség, pl 4 magos terhelésnél feleslegesen sok lesz igy a fesz és a hőtermelés.
1. fix fesz... biztos működik, bevallom nem próbáltam.
2. kisebb mértékű LLC kompenzáció beállitása. Ami hülyeségnek tűnhet, de mégis segit. Kisebb LLC-t kell választani DE a fesz esést kompenzálni kell a feszültség növelésével, tehát kisebb negativ offsetet, vagy nagyobb pozitivat beállitani. Összeségében ugyanannyi lesz a Vcc mint előtte volt az "extrémebb" LLC-vel.4 szálon a nagy terhelés(áram) miatt jobban ingadozni fog a feszültség, mondjuk a VID alá 0.15 0.2V-al le tud esni, pl. 1.38V-os VID-re 1.23V-ot fog kapni a proci. Tegyük fel ez elég neki. Nincs is semmi gond.
1 szálon terhelve a procit, a VID-je 1.28V, mert csak egy mag dolgozik kevesebb feszt kér. Kevesebb áramot vesz fel és kevesebb lesz a fesz esés is. Tehát a fesz esés is csak kb. 0.04 - 0.05V és ugyanúgy 1.23V körül kap a proci.
És STABIL.
Extrém LLC-vel és negativabb offsettel lejjebb vett fesz esetén nekem már kevés feszt kapott 1 magos terhelésen a proci.
(Ezek a VID-ek és Vcc-k Sandy-ra vonatkoznak, de a példa Ivy-n is hasonlóan működik.)Jó szórakozást!
-
Bile Demon
őstag
válasz
Robi_73 #12404 üzenetére
A tényleges teljesitmény felvétel jelentősen változik a Vcore csökkentésével. A feszültséggel kb. négyzetesen, tehát 20% fesz csökkentés kb. 44% fogyasztás csökkentést okoz. A hőmérsékleten látható is a csökkenés.
Pl. 40 fokos lehet a proci tokja (hűtő talpa) és 90 fokos a mag ez 50 fok különbség (külső belső hümérséklet között). Másik esetben, amikor 70 fokos a mag, csak 30 fok a különbség. Tehát a táblázatban a két véglet közt a hőtermelés és a fogyasztás is 50 egységről 30-ra csökkent, durván 40%-al.Amit a proci kijelez teljesitményt, az egy becsült érék, és ebben a becslésben nincs benne a külső feszültség, azt a Vid alapján számolja, azzal a feltételezéssel, hogy az előirt tápot kapja (előirt fesz esés, a loadline szerint), illetve figyelembe veszi a végrehajtandó utasitásokat, hogy azok milyen erőforrásokat is használnak a prociban.
-
Bile Demon
őstag
Búcsúzom is. Öröm volt köztetek.
3770K -> 2500KA procival együtt, mind a hőmérsékleteket, mind a hőmérséklet különbségeket downgradeltem. 4.5GHz-n 20 fokkal hővösebb Sandy, miközben 30W-al többet disszipál (a minimális stabil feszültégen.)
-az I7-ben nem tudtam kihasználni a HT-t (zavart, hogy "benne áll a pénz" miközben kikapcsolva tartom.)
-Zavart, hogy nem tudom rendesen lehűteni, mert ha a kupak 40 fokos, közben a (leg melegebb) mag 90, és akkor még csak alapfeszes 15% OC-ról van szó (4.5GHz), komolyabbat meg se tudtam próbálni.
-Zavart a 20 fokos hőmérsékletkülönbség a magok közöttAmi tetszett ay IVY-ben:
-többféle memória szorzó
-HD 4000 grafikus mag
-terhelésen energiatakarékosabb
-kb. 200MHz-vel kisebb órajelen tudja azt mind Sandy.A új proci szintén Costa Rica-s, és bőséges tartalékok vannak benne (4.5GHz @ 1.216V, max. 70fok (Mugen3 @ 1000rpm), 4.8-on se kell szétfeszelni, de ott már nem lehet "-"-ban az offset
), ennek kifejezetten örülök az "intel's best of NEW Thermal Technology(tm)"-val rendelkező 3770K után. Ez olyan, mintha nyertem volna a lottón.
(pedig Sandy semmivel se jobb, vagy gyorsabb, mint IVY, egyszerűen csak jobban tetszik.) -
Bile Demon
őstag
válasz
Repsol600 #12255 üzenetére
Ok köszi. MX4-el raktam össze. Kevesebbet használtam, mint utoljára (most nem két csík csak egy) de az se végig hanem középen egy kb 15mm-es kis szakasz.
Nem változtak s hőmérsékletek. Ez a proci ilyen.Számolgattam CPU teljesítményt. Idle power= 43W, gagyitápom hatásfoka 75% (sacc/kb). Pcpu=(Pwall-Pidle)*75%
A legmelegebb és legkevésbé meleg mag hőmérsékletének különbsége egyenesen arányos a disszipált teljesítménnyel. Vagy tényleg ennyi a hőmérsékletük, vagy a hőmérők hibája is egyenesen arányos a teljesítménnyel. Inkább az előbbire tippelek. Kérdés, mit szól a chip 20 fokos hőmérsékletkülönbséghez a közepe/széle között. Van benne egy kis feszültség.Ezek jöttek ki (fix maxra kötött hűtővel, Mugen 3 @ 1600rpm):
CLOCK VOLTAGE CORE TEMP POWER from the wall POWER of cpu
4x3700MHz (auto alapfesz LLC=5) 58 61 69 63 131W 66W
4x4200MHz (-75mV offset LLC=2) 60 67 74 69 157W 85W
4x4400MHz ( -5mV offset LLC=2) 64 72 82 77 181W 103.5W
4x4500MHz (+25mV offset LLC=2) 69 77 88 82 199W 117W -
Bile Demon
őstag
Csak lekaptam a hűtőt.
Így néz ki:Két vékony csíkot tettem rá párhuzamosan kb 1cm-re, oda ahol a mag lehet a sapka alatt.
Kérdések:
Ez jó így? Én úgy nézem picit tán sok volt a paszta, de nem akartam kevesebbet, mert a sarkokhoz már így se jutott, lehet nem is baj, mert a gyári cooler ott úgysem érintkezik.Melyik a jobb az MX-4 vagy a Mugenhez mellékelt paszta? Hogy rakjam ösze, középre kis pötty (sarkokhoz nem szokott már kijönni), vagy 1 vékony csík vagy 2? vagy kenjem el vékonyan bankkártyával?
Nem először pasztázok, és sosem volt még gondom, de IVY lehet, hogy érzékenyebb. -
Bile Demon
őstag
válasz
radi8tor #12192 üzenetére
Coretemp 1.0 RC4 és AIDA64 legfrissebb.
Ja a jó öreg Quad. Simán csak ráuntam, mert túlságosan időtállóra sikerült és régen megvan már.
Akkor vettem, amikor 55e-ért raktár söprés volt (Q9450 megszűnt és jöttek a butított felezett caches példányok.)Az IVY egy szálon és IDLE-ben sokkal sokkal takarékoabb, mint a QUAD. A memória sávszélesség is több mint duplája.
-
Bile Demon
őstag
HT tiltása kb. 3W csökkenést jelentett LYNX-ben (minden alapon). Mégis több lett a GFLOPS.
Hogy a gyári I5 alapból mennyivel takarékosabb fene se tudja. Szerintem ugyanaz a mag az is, csak le van tiltva a HT a konfig bitjein.
PLL feszt is csökkentettem 1.6V-ra, de ott kimérni se tudtam a fogyasztás csökkenést (alapon) így visszatettem a gyári értékre, biztos ami biztos.1600rpm-en valóban pár fokkal 2-3 jobb a helyzet, de amíg teszteltem is már zavaró volt a hangja.
A hűtő ígyis úgyis csak kézmeleg a CPU-ra 36-40 fokot ír, a magok belül izzanak, mert rossz az Rth jc. -
Bile Demon
őstag
válasz
radi8tor #12178 üzenetére
Bevallom ezt a hűtőt még nem vettem le. (Alaplap kiszedéssel indulna). De le fogom, most úgyis csak ideiglenes dobozban van. Jövő héten érkezik a konfighoz méltó ház.
Volt már rajta kezdetnek freezer7 pro rev2. Titan nano grease-el. Mindent úgy csináltam, mint a C2Q-nál, vékonyan elkentem a teljes felületre.
Aztán a gyári hűtő. Gyári pasztával aztán MX4-el középen kis pötty, elég jól szétterült, de azzal se volt jobb a helyzet, igazából a különbségeket ki se tudtam mérni.
Aztán a Mugen MX4-el pasztázva két vékony csíkban pasztáztam középen a mag irányában. Kb azonos nyomatékra húztam a csavarokat érzéssel, láttam kissé hajlott a lap, és kicsit lazítottam rajta.Alap órajelen és feszen 8 fok a különbség a magok között (terhelten). Akkor 130W-ot vesz fel a rendszer (idle 43W).
-100mV offsettel 4GHz-n 6 fok a különbség és 110W-ot vesz fel.
+25mV offsettel 4,5GHz-n 194W-ot kér és 20 fokos különbségek vannak...A +25mV-ot nem próbáltam csökkenteni, mert 4.6GHz-on már így is display driver hibával indul a WIN8 (aztán a linx és prime lefut sokszor!
) a display driver jobb stabilitásteszt?
Létezik, hogy egy mag 77 másik meg 96 fokos? A heat spreader valamennyire ki kell egyenlítse, még ha a hűtő nem teljesen jól fekszik fel akkor is. Szerintem inkább az lehet hogy a hőmérők kalibrációja már érvénytelen, mert 2x annyi hő termelődik a chipben, mint amire méretezték.
Egyértelmű, hogy a +500MHz nem ér meg ekkora többlet disszipációt, csak próbálgatom, 4GHz körül fogok megállapodni, vagy ott, ahol a 130W-ból megáll.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Repsol600 #12177 üzenetére
Persze. Megbántam, hogy nem 2500K-t vettem. Gondoltam a 8 szál majd milyen jó lesz...
És a 8MB cache is, visszalépésnek éreztem a 12MB caches C2Q után. Az első teszt lefuttásakor láttam, hogy az új rendszerben a memória is gyorsabb, mint a C2Q-nál az L2 cache volt.
A forrasztott kupak és a 4 szál miatt jobb választás lett volna a 2500K. A downgraden is gondolkodtam, de ebből már jól úgyse tudok kijönni.
-
Bile Demon
őstag
Üdv mindenkinek!
Beléptem a klubba az alábbiakkal:
IVY 3770K
Asrock Z77 Extreme4
Corsair vengeance 1866MHz, LOW profilra alakítva
Mugen 3 rev.b.Ismerkedés, első puhatolózások:
4GHz-t offset -100mV, LLC=5, stabil(nak tűnik)
következp ugrás:
4.5GHz-t offset +0.025V, LLC=2, stabil(nak tűnik) 1.23V CPU-Z-benCPU venti 1200rpm fixen. Max hőmérsékletek 10 kör 6MB-s LYNX után:
Core0: 77
Core1: 87
Core2: 96
Core3: 91
Elég nagy a szórás, pedig jól van rajta a hűtő... ez mennyire normális? tudom, hogy van 9 fok tartalék a Tjmax-ig, engem megnyugtat. Inkább az a kérdés, hogy ezen az órajelen ez normális, vagy kiugróan sok?LYNX AVX 126,6 GFLOPS (HT kikapcsolva.) ez ok?
HT-t napi használatra (játék, filmek, net) ki vagy bekapcsolni érdemes, vagy ennél a procinál, már tök mindegy? (úgyis olyan gyors minden).
Mit kell feltétlen levenni AUTO-ról? Ezekre józan parasztival is rájöttem:
-szorzó
-proci fesz offset
-LLC
-PLL overvolt disableegyéb? van valami amit még automatikusan állít a szorzó emelésével, és nem kéne?
vannak még ilyenek, hogy additional turbo overvolt, azt is tiltsam (fixálni 0.005-ben), vagy felesleges? ez akkor adódik a VID-hez ha 35-nél magasabb a szorzó, vagy mikor? Lehet, hogy nem a CPU feszt kéne ofsetelni csak az additional turbo voltage-t?
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- ASUS routerek
- World of Tanks - MMO
- Autós topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest