Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
fagy53
nagyúr
-
fagy53
nagyúr
Ha Te csinálod, a lap és a proci 35K kb. + amennyiért el tudod adni a régit. Szerintem korrekt ajánlat a kereskedő részéről, mert 4k a munkadíj, + a nagyker-kisker különbözet a lapnál és procinál, ez a biztos haszna, a 10k beszámítás tiszta lutri, ezen nem keres sokat.
Rábólintani meg tudok, mert ég és föld a két konfig!

MZsoltee: azt a 18k-t nézd át mégegyszer, ha tudsz olyan helyet ahol E5200-at és egy P31-es lapot kapok 18k-ért újonnan akkor jelezd, mert az éri meg a legjobban!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fagy53
nagyúr
Megvan a harmadik, én is csatlakozom az előttem szólókhoz!

-
fagy53
nagyúr
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Akkor 100°C Tjmax a CoreTemp, remek.
Nekem 31°C idle, ami 37°C és 33°C magonként. Nagyon kemény terhelésnél,a magok közötti különbség szűk 1°C-ra lecsökken, ez kb 58-60°C környékén van, de csak magasabb feszen és IBT-vel tudom elérni ezt a hőmérsékletet.
Most 1.14V és 3.2GHz-en van és így kenyérre lehet kenni a procit, nagyon jól érzi magát.
-
fagy53
nagyúr
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Egyetértek darál0w-val, az Intel ezzel nem foglalkozik én sem találtam az oldalain semmit erről. Az Everest szerintem is az egyetlen támpont, ezt befolyásolni nem lehet, hinni kell neki. A CoreTemp-et is az Everest után állítottam be 100°C-ra, mert helyből 95°C-ot mutatott a Tjmax-ra.

-
fagy53
nagyúr
válasz
bakosgabor57
üzenetére
"Auton ennyire túlfeszel?"
Ennyire! Más is találkozott már ezzel, elkerülendő: mindig konkrét értéken / feszültség / legyen a beállítás. Az auto mint érték, csak a kezdetek kezdetén legyen bármelyik paramáternél, megismerve a lapot amit lehet konkrét értékre állítsunk be és persze jegyezzük meg!
-
fagy53
nagyúr
válasz
JustSimple
üzenetére
-
fagy53
nagyúr
válasz
birozoli7800
üzenetére
Kb 200MHz-es órajel kompenzálja a cache különbséget, azaz a 2200-at 3GHz-en kell járatni ahhoz, hogy pl az 5200 2.8GHz-en nyújtott teljesítményét elérje, ennyi.
Ez a játékokra igaz elsősorban, mert nem minden alkalmazás díjazza a kétszerakkora gyorsítótár méretet.banderasz77: ez jó, szerintem jobb mint az átlag.
-
fagy53
nagyúr
válasz
birozoli7800
üzenetére
- A 2200-ról váltani akkor éri meg, ha sokat játszol, ez a cache miatt, vagy 3.5GHz környékén szeretnéd 24/7-ben használni konvertálás, tömörítés stb miatt.
- 5400-at nem éri meg venni mert az 5200 és közte 4k különbség van, amit pár bill. lenyomásával megkeresel.
-
fagy53
nagyúr
Igen a BIOS-ban néztem de nálam szerencsére a BIOS ezen értékei egyeznek az Everest, GPU-Z és a RealTemp által mutatott értékkel.
A ProbeII-öt leszedtem, mert még mindig magánhordozza a régi ASUS betegséget, bugos a lelkem és néha vaklármát csap. Sok más segédprogi alaklmasabb erre a feladatra.
-
fagy53
nagyúr
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Addigra már vagy elmegyek földvárra deszkát árulni, vagy .... a kajámat is más rágja meg helyettem.
-
fagy53
nagyúr
Az élettartamát elsősorban a feszültsége és a hőmérséklete befolyásolja, a megengedett max fesz az Intel szerint 1.45V, ezen ne használd. 1.2V-1.3V között használva semmilyen élettartamkorláttal nem kell számolni, 20-30 év elég lesz?
Általában 1.2V környékén 3GHz-nél magasabb órajelet is beállíthatsz, az enyém 1.16V-on megy atomstabilan 3.2GHz.en. Ha nem nyúlsz a feszhez, mert biztosan kb 60 évig akarod használni a procit és a degradációnak a közelébe sem akarsz kerülni, akkor esélyed van a VID feszen kb 3GHz-ig elmenni, ez is elég minden játékhoz, a GTA4-et kivéve, de oda négymagos proci illik, mert azt a játék támogatja. -
fagy53
nagyúr
válasz
lajafix
üzenetére
Kösz, ez tiszta sor. Valóban, bármennyire is egy LC aluláteresztő szűrő van a FET-ek után nem kis kapacitású alsó taggal, komoly fesz. tranziensek lépnek fel a szakirodalom szerint. Rövid idejű lökések ezek, de nagyságuk 1-200mV is lehet, ha más lapokban egy előtét ellenállás segít ezen, igaz úgy hogy statikus terhelésnél is ejt a feszültségen, akkor az ASUS hogyan oldja meg ezt a problémát?
Az előtétellenállást ki lehet zárni, valamilyen más szűréssel vagy csak a fesz.csúcsokat csökkentő kapcsolás alkalmazásával érhet célt. Még nem néztem utána, hogy milyen IC-k végzik a feszstabilizálást, de megnézem ezt is , meg szkóppal azt, hogy a terhelésváltozásra milyen a proci tápfesze. -
fagy53
nagyúr
válasz
zoo8800
üzenetére
Azt az idle 50mV-ot arra érted, hogy amikor beállítod a BIOS-ban a feszültséget, akkor ahhoz képest pl az Everest ennyivel kevesebbet mutat, vagy a beállított értéknél már a BIOS "HARDWARE" menűjében is az újraindítás után ennyivel kevesebb az ott mutatott érték?
Nálam a beállított értéknél a BIOS kb20mV-tal kevesebbet mutat és ezt mutatja pl a CPU-Z is.
Ezért én soha nem beszélek a BIOS-ba beírt feszültségről, ez nem valós érték. -
fagy53
nagyúr
válasz
rumkola
üzenetére
Én meg azt nem tudom, hogy mitől megy a biztonság rovására, ha a proci terhelés alatt ugyanakkor feszt kap mint idle-ben?
Feltételezem egyébként, hogy egy Quad-ot megpiszkálva lesz dropp itt is, de ez a kis 45nm-es nem tétel egy 8 fázisú lapnak. A biztonság kérdése akkor jöhetne szóba szerintem, ha a proci tápfesze olyan túlszabályozott lenne, hogy a maximum fesz környezetében / 1.45V /a terhelésnél még rápakolna annyit, hogy átlógjon ezen az értéken.
Nálam 1.45V-on az 5200-nál bizony 10mV-ot átlóg, de nem írom meg az Intelnek, már csak azért sem, mert messze ez alatt használom.
-
fagy53
nagyúr
válasz
zoo8800
üzenetére
Igen, nő! 1.16V-on megy idle 3.2GHz-en, IBT-vel vagy bármilyen stab. progival 1.17V lesz a terhelés végéig. Több progi is pont ennyit mutat, grafikonok bizonyítják, nekem tetszik.
Lényeges, hogy amit a BIOS-ban mutat értéket a lap, minden más is ezt mutatja ez persze csak az idle-re igaz, terhelés alatt nem tudok a biosban kutakodni.pedrő: őt nem ismerem, én Giga lapot akartam venni, de véletlenül megláttam ezt az Asus-t 23k-ért és rögtön rabul ejtett.
-
fagy53
nagyúr
Idáig Giga P35C-DS3-at használtam, most Asus P5QL-E van alatta.
A Giga 6 fázisú, az Asus 8 fázisú és PCI-E 2.0-as és RAID-os, az áruk hasonló.
Az E5200 egyformán tuningolható mindkettőben, a lap nem akadály. A különbség mindössze annyi, hogy a Giga lap droppja 20-30mV, az Asus meg terhelésnél rátesz 10mV-ot.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fagy53
nagyúr
Vettem egy hűtőt, így megcibáltam a procit...hát a 2160 százalékosan jobban húzható!
1.44V-on 4GHz-en 5-10 pecig bírja a Prime95, aztán elköszön, vagy az egyik mag leáll.
Mivel úgysem akarom ilyen magas órajelen használni, nem mélyedek bele jobban a témába, gyakorlatilag 3.8GHz-en 1.41V-on stabilan megy, de nekem az 1.16V-on használt 3.2GHz tökéletesen elég.
-
fagy53
nagyúr
Mert visszaveszi az órajelet és a feszt energiatakarékossági okból idle-ben a lap.
Az órajelet úgy csökkenti, hogy az FSB változatlanul marad és a szorzót 6-ra állítja.
Az Everest betöltődésénél a procihasználat alacsony, ezért az akkori órajelet és szorzót jeleníti meg a betöltődés után. -
fagy53
nagyúr
válasz
kriszbon
üzenetére
Én is ezt gondoltam anno... OEM azaz tálcás megoldást, de amikor az egyik boltban 14.2k-ért kínáltak tálcást, a másikban 14.7k-ért box-ost, ez utóbbi mellett dontöttem. Gondoltam valamire még jó lesz, pl a venti.
Most magasabbak az árak de a hűtő kb 1.5k-t ér, azaz ennyivel kevesebbért kapod meg a tálcást.McBJani: a képeket legközelebb ne így tedd be, több kép esetén csak a linkeket rakd be! Keresd fel a lapod topikját, mert erre a kérdésedre talán ott tudnak válaszolni, vagy segíteni!
-
fagy53
nagyúr
-
fagy53
nagyúr
Nem értem, mert nekem a 2160-as procinál a Giga P35 és a P31 egyformán 9x200-at mutatott. Ennél a procinál a 800-as FSB miatt 9-es a max szorzó az alap 1.8GHz órajel miatt.
Az 5200-as a Giga P35-ben volt előszőr, most az Asus P43-as chipsetjét boldogítja és minden esetben a max szorzóval állította be az alapórajelet mindkét lap, 12.5x200.
Én ezt tartom normálisnak és minden más egyéb mögött húzodhat valami probléma.
Az első beüzemelésnél, gyári új lapról van szó és nem secondhand lapról, a bios a max szorzót állítja be az illető proci FSB-hez. -
fagy53
nagyúr
-
fagy53
nagyúr
válasz
darál0w
üzenetére
A feszültség és az órajel között nem lineáris a kapcsolat! Ahogy mész feljebb a fesszel egyre kisebb mértékben emelhetsz órajelet, logaritmus görbe! Tehát innen középtájon még elég nehéz megsaccolni meddig fog elmenni a proci. 1.45V-ig nyugodtan elmehetsz, onnan tovább már csak saját felelőségre, remegő kezekkel.
1. 6V-ig simán el lehet menni szerintem, megfelelő hűtéssel, de afelett már elég rizikós -
fagy53
nagyúr
válasz
zolka78
üzenetére
Mitől ilyen elképesztően gyors az a gép? Ami persze nem baj, talán a 2x1GB RAM?
Nézd meg maxon 5 körrel, hibázik-e?zoo8800: ez a visszavett RAM méret csak arra jó, hogy gyorsítsa a tesztet.
A leírás szerint minél több memóriát használunk annál pontosabb eredményt kapunk, akkor hát tartsuk magunkat ehhez, de így is gyorsabbnak kell lennie mint a Prime-nak.americanidiot: azt hiszem Pentium D-t még lehet kapni..

-
-
fagy53
nagyúr
válasz
kicsigeri
üzenetére
Én most az előbb 1GB RAM-ot adtam meg és 3 kört lefutott hibátlanul 3 perc alatt.
Ebben a tesztben az a jó, hogy nem kell órákig várni!
Ha a procit akarod tesztelni inkább, akkor kevés RAM-ot állíts be / 100-400MB / és 5-nél több kört /10-20/ vagy több. RAM tesztnél minél több RAM-ot, pl tedd maxra de 1-2 kör elég. -
fagy53
nagyúr
válasz
kicsigeri
üzenetére
A maximumnál nem tudsz semmit kezdeni a géppel mert a lehető legtöbb RAM-ot használja. Tedd a 2-re vagy a 4-re, a custom-nél annyi RAM-ot állítasz be amennyit akarsz, minél kevesebbet annál gyorsabban dolgozik. Én a az 5-nél kisebb köröket választottam., 3-at adtam meg, így három kört fut.
Ne keseredj el, írja a szövegben hogy a Prime 40 órát ment, ez a progi 8 perc alatt hibát jelzett. Ez a legkeményebb stabilitasteszt, emberibb változata az OCCT 3.0.0-ba is be van építve, amit én a leguniverzálisabb, legkönnyebben kezelhető tesztproginak tartok.
-
fagy53
nagyúr
válasz
kicsigeri
üzenetére
Használd az IntelBurnTest-et! Kegyetlenül leterheli a procit, de a RAM ot is és itt derül ki mennyire instabil a rendszered.
-
fagy53
nagyúr
válasz
tzsolesz
üzenetére
Csak az a gond, hogy ez idle, terheléssel van az igazi megmérettetés!
Terhelés nélkül 850-et forog a 2160-as hűtője , néma és 35°C-on tartja a procit.
Kemény terheléssel, nem a Prime95-tel, 2200-as fordulattal megy, de 60°C környékén tartja a procit, hangja persze van rendesen. -
fagy53
nagyúr
válasz
tzsolesz
üzenetére
Mire degradálodik, Te már árkon-bokron túl vagy! 1.45V a max, azt még bírnia kell tartósan, kérdés persze, hogy minek? A 3GHz feletti üzem elég kell, hogy legyen, a játékoknak legalábbis. 3.2-3.5GHz-nél nincs CPU limit egyik játéknál sem, persze tudom 4GHz-en 62 helyett 68 FPS-szel lehet nyomulni, de ez kit érdekel!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fagy53
nagyúr
Más ám a P35, most össze tudtam hasonlítani..
A P35 15-20%-kal gyorsabban kezeli a RAM-okat mint a P31. Itt is pofára estem, mert a tömörítések, kódolások miatt, ami ezen a P31-es gépen folyik, éppen a memória sávszélnek van nagy szerepe és ezért ideraktam az 1066MHz-es ramjaimat és annyit tudnak, mint a P35-ben futó 800MHz-esek.
Nekem kész csőd ez a EP31-DS3L. amellett, hogy semmi baja nincs, csak nem nekem való. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
americanidiot: hogyne lehetne, az Intel a datasheet-ben 1.45V max-ot ad meg az E5xxx procikra. A BIOS frissítés meg érdekes dolog, majd egy év kellett a Gigának, hogy kiadjon a P35C-hez egy BIOS-t, de csak annyit értem el vele, hogy eddig az 5200-as VID-et 1.137V-nak ismerte fel, most 1.15V-nak.

-
fagy53
nagyúr
válasz
South Velen
üzenetére
Részvétem !
A lapom P35C-DS3, de ennél jobban áll a témához. Szerintem a proci a bűnös, bár csak akkor derül ki igazán, ha egy másik lapban is így szerencsétlenkedik.....darál0w: az "L"-es lap nekem is gyengélkedik a tuningban, 320 MHz fölé az FSB nem igazán akar menni. boot bizonytalanságok jelentkeznek nála, nem erre valók ezek a lapok.

-
fagy53
nagyúr
válasz
Killerlaca
üzenetére
Pedig ott kell lennie az EIST-nek a hol a C1E- nek. A P35-ös lapomban két sorral alatta van. Nálad van egy Dynamic Energy Saver, ez az OS alatt futó program is ezt csinálja.
Persze szerintem a BIOS-ban is elég ezt megtenni, azért is mert az órajelen változtattál. -
fagy53
nagyúr
válasz
zoo8800
üzenetére
Van nekem AMD és Intel változatban és teljesen hasonlóan működnek. Én nem beszélnélek le róla, mert az általános használatnál nem hallani. 2D-s alkalmazások kicsi proci használat, bár DVD írásnál / film/ hallani őkelmét. Töröm a fejem, hogy az 5200-öt meglepem vele ha még lehet kapni, mert nekem mindig nagyon tetszett, ha a proci hűtő az alaplappal párhuzamosan dolgozik és kifele a gépház hátulján fújja ki a meleg levegőt.
-
fagy53
nagyúr
-
fagy53
nagyúr
válasz
darál0w
üzenetére
Nem rossz ez, nekem 1.20V-on megy a Prime95 alatt 3.4GHz-en, és éppen eléri a 60°C-ot a két mag / 60 és 58°C/ a 2160-as gyári hűtővel 2000-2400 f/min között forogva.
Használhatod a Prime95 helyett az OCCT v 3.0.0-át, univerzálisabb és grafikonon láthatod a mérés végén az eltelt idő alatt hogyan változtak a hőmérsékletek és feszültségek. Érdemes az Everest értékeit bevinni! -
-
fagy53
nagyúr
válasz
JustSimple
üzenetére
Cirmos - legegyszerűbb és legbiztosabb ha kiveszed az elemet, számolsz tízig és visszarakod. Használhatod a Manual-ban leírt rövidzár módszert is.
Én is azt hiszem, hogy a tart. bios működik. -
fagy53
nagyúr
Üdv!
Használjátok stabilitástesztekhez az OCCT 3.0.0 progit!
Remekül felismeri a procit, a szorzótól függetlenül a valós órajelet írja ki. Ha kevés a saját adatbázisa, plug-in pl. az Everest, így grafikonon ábrázoltatni lehet pl a RAM feszültséget is.
Hatásossága egyike a legjobbaknak, pl az Orthos elment többször is hiba nélkül 9 priorba 1 órát, ez meg 10 perc múlva hibát jelzet többször is és neki volt igaza!
NV VGA tulajok és a HD4xxx ATi tulajok tesztelhetik a GPU-t és a vmemóriát is, továbbá a tápegység kihajtására is lehetőség van. -
fagy53
nagyúr
válasz
Kolondrum
üzenetére
Fel lehet fűteni, csak amióta megjelent a Wolfdale állandó probléma, hogy extrém hőmérsékleti értékeket mutatnak a különböző diagnosztikai programok.Nem mindig és nem mindenkinél, de folyton visszatérő gond ez a fórumokon. Használd mindig a legutolsó verzióját az illető diagn. proginak!
-
fagy53
nagyúr
válasz
Kolondrum
üzenetére
Üdv!
Ez vicc, vagy olvasókat gyűjtesz csak nem akarsz ajtóstul a házba rontani.
2.5GHz és 12.5 a szorzó. Amit ráírnak frekit a procira azt fejenállva is tudnia kell akár AMD, akár Intel. Ha nem tudja gariztatni kell.
Olvastam a cikked, tetszik és szép munka, de 4-5°C-ért nem rentábilis a dolog. -
fagy53
nagyúr
Abból is kétfajta van. Ha mostanában vetted az biztos cl6-os, de tavaly még cl5-ös 1066 Kingmax-ok voltak. Nekem ilyen van, 1 éves és 5-5-5-18 időzítésekkel 2.2V-on 1175MHz a max. Ez csak a teszteredmény, nem ezen használom, mert a 1066 gyári órajel is bőven elég. A RAM tuningja hozza a legkisebb teljesítménynövekedést, de a legnagyobb instabilitást is!

-
fagy53
nagyúr
válasz
sid.:Rc211v
üzenetére
A legtöbbünk így van vele, de vannak nagyon jól sikerült példányok!
Ki kell fogni, neki sikerült...
-
fagy53
nagyúr
válasz
Shifty10
üzenetére
Nem általános, de nem is rendkívűli ez a különbség a két mag között! Nálam az AMD-n volt éppen ennyi, de ettől még nem lett semmi problémám, azóta is remekül megy.
Az 5200-asnál csak 5°C a különbség a két mag között, ez kb egy középérték.
A hőcsöveken nem igazán érezni a CPU hőmérsékletét, jóval hűvösebbnek kell lenniük, mint ami CPU tokozásán belül van. A két mag hőmérsékletének különbsége is jórészt a chip és a tok közötti hővezetés inhomogenitásának tudható be, ill a szenzorok esetleges szórásának a következménye lehet. Esetedben ez a két tényező feltehetően erősíti egymást, de nem kell törődni vele, mert kárt ez soha nem okoz. -
-
-
fagy53
nagyúr
Nem akarok erkölcsi prédikációt tartani, mert rám is igaz, hogy - az vesse rá az első követ, aki még nem vétkezett - én sem vagyok bűntelen, de más szennyesét miért vegyem magamra? Ha valakit elítélek valamiért, azt miért kövessem el én is?
A másik amin el lehet gondolkodni, hogy egy csepp semmi a tengerhez képest, de a tenger a cseppekből áll.....! -
fagy53
nagyúr
Nem szép dolog és lutri is, mert lehet, hogy az "okosok" ragaszkodni fognak az azonos tipusú cseréhez!
Hazavágni legegyszerűbben úgy lehet, hogy bele sem teszed a lapba, mert félresikerült esetben abban is tönkremehet valami, a 3V-nál nagyobb feszültséget kézben tartva sem viseli el a szerencsétlen! -
fagy53
nagyúr
-
fagy53
nagyúr
Ne törődj vele, tekintsd valósnak a CPU-Z vagy az Everest által mutatott CPU magfesz értéket!
A BIOS-ban beállított érték inkább csak tájékoztató jellegű info, míg az Asus segédprogijai mások és a saját tapasztalataim alapján nem tekinthetők egzaktnak.
A dropot meg úgy tudod megnézni, ha 0% CPU használatnál megnézed a CPU-Z által mutatott magfeszt, majd Orthos-szal vagy Prime95-tel 100%-osan terhelve a procit az így mért feszültségértékkel összehasonlítod, a kettő különbsége a drop. -
fagy53
nagyúr
válasz
ZCoyote
üzenetére
Nem, nem istenkáromlás csak egyszerűen vétek nem megtenni. Párszáz MHz-ről van csak szó, ami viszont sokat számít a legtöbb alkalmazásnál. Amikor megvetted a procit, ezzel a lehetőséggel vetted meg, hogy egyszerű módon és ingyen egy nálánál drágább proci órajelén tudod használni.

Új hozzászólás Aktív témák
- Kicsomagoljuk és bemutatjuk a Poco F8 Ultrát
- OLED monitor topic
- Projektor topic
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- World of Tanks - MMO
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Kivégezheti a kisebb VGA-gyártókat az NVIDIA döntése
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- További aktív témák...
- Eladó Oppo A78 5G 4/128GB / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024, 100% Akksi
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3871, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GameMax STORM Black 600W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Lehet, hogy maradok az 1.8-nál, mindezt - Maximum stress és 5 kör - után mondom.

Nekem kész csőd ez a EP31-DS3L. amellett, hogy semmi baja nincs, csak nem nekem való.