Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Stoto

tag

válasz #94180096 #1904 üzenetére

Volt egy kis szabadidőm meg szerelgetős kedvem és egy rakás led hever már régóta a fiókban. Gondoltam kezdek valamit magammal és a ledekkel (nem félreérteni :D).
    Már régóta szerettem volna egy kis lcd kijelzőt a homeserver-em elejére, de elég drágák ezek a kis háttérvilágításos lcdk.
    Ennek ellenére nézegettem őket, illetve főleg azt hogy hogyan tudnám meghajtani őket linux alatt. A legegyszerűbb megoldásnak a párhuzamos port használatát láttam, ami rendelkezik 8 data pinnel és tetszőlegesen lehet programozni.

Innen jött az 5let, mi lenne ha a 8 data kivezetésre 8 ledet kötnék? Gyorsan be is szereztem 8 db 150 ohm-os ellenállást és egy párhuzamos port csatlakozót, a meglévő ledek mellé. Körülbelül 1 óra alatt meg is született a mű: párhuzamos portra csatlakozó 8 ledből álló ledsor.

Ezután jött a szoftveres része. Kis utánaolvasás után nekem úgy tűnt, hogy legegyszerűbben ANSI C nyelven tudom elérni a párhuzamos portot (olyan módon ahogy nekem kell). Pár perc alatt sikerült is felvillantanom a ledeket, majd pár órával később a ledsorom már realtime mutatta a processzor terheltséget.

Aztán kiderült hogy ez unalmas, mert az idő 95%ban olyan kicsi a proci terhelés hogy 1 led sem világít.
    A jelenlegi verzióban knight rider-hez hasonló mozgást mutat, végigfut balról jobbra majd 5 másodperc múlva jobbról balra, vár 5 másodpercet és kezdi előről. A processzorterhelés függvényében változtatja a várakozási időt 95%nál már nem vár semmit, folyamatosan fut a fény a ledsor egyik végéből a másikba. 100% terhelésnél pedig folyamatosan villogtatja egyszerre a 8 ledet.

Elég látványos lett, már csak fúrni kell a házra 8 lyukat ahol ki tudom bujtatni a ledeket és jöhet a beépítés. Ha eléri a végleges verziót az egész gép (sose :P ) akkor mindenképpen írok egy cikket a logout-ra mert már nagyon okos kis NAS :)

Új hozzászólás Aktív témák