Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz azbest #94859 üzenetére

Sziasztok!

T400 CPU hűtés témakörében korábban már értekeztünk itt a fórumon. Gondoltam leírom, hátha másnak is ihletet ad. Arra szerettem volna megoldást találni, hogy egy 0-24-ben üzemelő T400 esetében lehetőleg ne kelljen 6-12 havonta CPU ventit cserélni / szétszedéssel karbantartani. Természetesen a standard rendszeres portalanítást továbbra is tervezem elvégezni, de talán így egy picit egyszerűbb lesz a művelet.

• Sikerült beszereznem egy Noctua NF-A4x20 FLX típusú 40mm-es ventit (12V)
    • Ehhez rendeltem egy 3-pin FAN - DC 5.5*2.5mm adapter kábelt (az eladóval ellenőriztem hogy biztosan egyezzen az adapter kábel és a venti csatlakozójának polaritása, valamint 5.5*2.5mm méretű csatlakozót kértem.)
    • És így a ventit egyszerűen csatlakoztattam egy DC 12V-os tápegységre.
    • Valamint bekötöttem még egy Noctua ultra low noise adaptert is, így 5000 RPM helyett 3700-on pörög.
    • A noti szellőző nyílásától "szívja" a meleg levegőt, vagyis kifelé fúj.
    • A venti rögzítésére kell még majd valami megoldást találnom, de mivel nem nyúl hozzá senki, így nem is mozdul el.

Tudom, egyelőre jelenlegi formájában elég tákolmány a megoldás (és hát a légáramlás hatékonysága szempontjából sem optimalizált), csak kíváncsi voltam hogy egyáltalán életképes-e az elképzelés. Az első tesztek szerint úgy tűnik igen: korábban ha TPFanControl-al SMART módra állítottam a profilt, akkor a venti 65C foknál kapcsolt be és a CPU hőmérséklet 62-65C fokra kúszott fel és ki-be kapcsolta a CPU ventit, amit ugye szeretnék elkerülni. A külső ventivel ugyanolyan CPU energiagazdálkodási beállítások mellett a CPU 49-51C fokos, ami számomra bőven az elfogadható tartományon belül van, valamint így nem is kapcsol be a noti saját ventije.

Új hozzászólás Aktív témák