Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• HSM

félisten

válasz fgordon #60345 üzenetére

A gyártó nem teszteli egyenként az összes CPU-t, statisztikai alapokon van belőve egy fesz, ami adott minőségi paramétereket megütő CPU-knak megfelelő lesz, belekalkulálva a specifikált minimum VRM képességeit. Te a saját időd kárára kitesztelheted, hogy az adott proci az adott VRM mellett mennyivel kisebb feszen megy. (Nekem az a tapasztalatom, hogy a modernebb, utóbbi 3-4 évben megjelent Intel procik igencsak jól be vannak gyárilag lőve.)

Másfelől, könnyen előfurdulhat, hogy a gyártó egy speciális utasítás miatt ad meg magasabb feszt, amit mondjuk te nem használsz sűrűn, csak mondjuk heti egyszer fordul elő, és mondjuk minden 10. alkalommal rontja csak el a proci kisebb feszen. Ez egy sima otthoni usernek észrevehetetlen (lefagy havi 1X mondjuk a FF, újraindítja, szélsőséges példa) és nem gond. Ugyanakkor gyárilag így nem adhatják el neked, hogy itt van, kevésbé melegszik, de ne lepődj meg, ha néha fagy és hibázik. :DDD

Amúgy vannak speciális, ultra alcsony feszes modellek, mindig jelentős plusszárért, limitált mennyiségben, az úgynevezett ULV (Ultra Low Voltage) procik. :K Elvileg azok a legszigorúbb követelményeknek megfelelően sikerült példányok. Lehet, az aktuális szériáknál már amúgy máshogy vannak elnevezve.

A gyári supportot meg azért nem kapod meg, mert ezeket szépen belövik gyárilag, és ha felfelé állítanád, az lenne a baj, lefelével meg az, amit írtam. Bonyolultabb BIOS is kéne, amivel az átlag user úgyis csak bajt csinálhatna magának. Egy üzleti gép esetében pedig szerintem különösen elfogadhatatlan egy esetleges hiba előfordulása, amit az alulfeszelés okozhat.

Új hozzászólás Aktív témák