Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bbandi

tag

válasz lbarjak #1922 üzenetére

Egyrészt igen, az egész rendszer - főleg a virtualizáció kicsit overkill a saját igényeimnek - ez részben nekem egy drága játék.

Másrészt ez a megoldás azért született, hogy a feladatok elkülönüljenek. Korábban egy openmediavault csinált mindent (akkor ext4 alapokon N36L-en), és rettegtem hozzányúlni, mert egyáltalán nem emlékeztem milyen kézi módosítások kellettek hogy minden menjen. Pl nagyon gyakran elszállt a flexget egy OMV frissítés után. Mégkorábban meg debian volt teljesen saját megoldásokkal, azt meg frissíteni voltam lusta.

Kísérletezési szempontból is sokkal jobb lett így, pl simán tudok kísérletezni többféle mediaszerverrel. Még olyan tervem is volt, hogy rakok rá egy pfSense-t és ez lesz a router is, de azt végül elvetettem, nem lenne jó, ha egy szerverkarbantartás miatt nem lenne netem.

A VT-d nem úgy működik, hogy egy hw-re/gépre használhatom csak, minden gond nélkül át tudom adni a másodlagos ethernetet az egyik random gépnek pl. - ha jól értem erre utaltál, de lehet félreértem.

• bbandi

tag

Látom sokan használnak itt ESXI-t, leírom az én rendszeremet, hátha valakinek hasznára válik (pl nekem ha netán újra meg kell csinálnom :) ), van benne némi kutatás. A cél az volt, hogy FreeNASt tudjak használni ÉS néhány linux szerver programot. FreeNAS ad erre valamilyen szintű megoldást, de nem tűnt túl megbízhatónak az alapján amit olvastam. A FreeNAS-nak minél közvetlenebb hozzáférése van a SATA vezérlőhöz, annál jobb. VT-d-n keresztül csak az egész vezérlőt lehet átadni, mind az 5 sata porttal.
    Talán egyszerűbb lett volna egy pcie SATA kártyát használni az SSD-hez, de valamiért nem ezt tettem. Végül ez lett a megoldás:

HW: Microserver Gen8, Xeon E3-1220L-re és 12GB RAM-ra upgradelve. Benne két nagy WD red, egy 120-as SSD az ODD helyén és egy 64GB-os SD kártya.

ESXI telepítve az SD kártyára. SD kártyán maradék üres hely felcsatolva VMFS-ként.
    Ehhez kell némi bűvészkedés, egy másik linuxos gépben hoztam létre a partíciót (igazából mindegy min, csak kezeljen GPT táblát és lehessen beírni custom filerendszer ID-t, legalábbis az fdisk nem ismerte a vmfs-t). Ezután újra fel lehet bootolni az ESXI-t, formázni a partíciót, utána elvileg fel is ismeri automatikusan, mint data storage-et.

SD kártyáara telepítve mint guest a FreeNAS, SATA controller átadva neki VT-d segítségével. Automatikusan bootol, felmountolja a két WD redet mirror ZFS-ben (később lehet, hogy RADIz1-re lesz bővítve), illetve az SSD-t, mint stand alone lemez. Mindkettőt továbbosztja NFS-ként, amit egyebek között az ESXI is felmountol. Az a tapasztalatom, hogy kb 3 perccel az után, hogy a FreeNAS guest bekapcsolt, lehet indítani a többi gépet, ami a freenas által osztott NFS-en fut (az állandóak mind az SSD-n, így idle-ben le lehet kapcsolni minden HDD-t).
    Igazából ez a lényeg, jelenleg fut rajta még 4 ubuntu server, dedikált célokkal:
    -transmission (szintén az ssd-re tölt)
    -miniDLNA (később valószínűleg rakok rá plex-et vagy emby-t)
    -openHAB
    -SAT-IP (megkapja az USB-s tv tunert ami bele van dugva a gépbe. Eredetileg tvheadend is futott rajta, de egy kernel driver bug miatt a kettő nem fér meg együtt)

Szóval ebben az a jó, hogy a teljes tárterületet a FreeNAS kezeli annak minden előnyével, minden feladatra jól elkülönített szerver fut, és idle-ben csak az SSD megy.

Mivel mind az ESXI, mind a FreeNAS csak olvassa a root könyvtárát, írás az SD kártyára nem történik - egy kivétellel: az ESXI-nek kell egy scratch partíció, aminek elérhetőnek kell lenni bootoláskor. Ez most sajnos az SD kártya. De gyakorlatilag csak a FreeNAS és az ESXI beállításai veszhetnek el, mindkettő elég könnyen helyreállítható.

Új hozzászólás Aktív témák