Új hozzászólás Aktív témák
-
DraXoN
addikt
Aktuális terv az uniós politikában, hogy minnél több háztartást hőszivattyúra (akár fűtésre alkalmas klímára) állítsanak át, mert csak így biztosítható hosszú távon a független európai energia politika (egyszerüen nincs elegendő fosszilis energiahordozónk, áramot termelni meg sok módon lehet).
ugyan nem volt erős tél, de a legutolsó szezonban a kb 30nm házamat kb. 500kw-nyi energiából kifűtöttem egy klímával (rossz, 30 éves ablakok, szigetelés nem nagyon van... első tél beköltözés után .. na, nem volt idő a tél előtt rá), azt nem is 21fok volt a cél, kíváncsi voltam "mennyi lesz" így 24-25 fok volt kb. végig.
Ez ezen kalkulátor alapján-> [link] :
A1 kedvezményes tarifán: 17996Ft
A1 nem kedvezményes tarifán: 35052Ft
H tarifán: 11341FtGondoltam idén szigetelek, de számolgatva az év elején úgy döntöttem nem éri meg (és kihúzok még 1 évet), mert jövőre kapna némi bővítést a ház (49nm-re bővülne, plusz új tető szerkezet és, elő lenne készítve tetőtér beépítéshez).
Tavaj a tél előtt annyi történt csupán, hogy mikor az első pár hideg nap bejött nagyon érződött, hogy "baj lesz", de egyedül felülről húzott erősen a hideg (szigeteletlen födém), így kapott 10-15cm nyi üveggyapotot (azért nem egységes, mert az alacsony tető esés miatt a szélekre csak 10cm fért be).. Az épület könnyű szerkezetes, kb 5cm kőzetgyapot van a falakban csupán, de az ablakok katasztrófálisak (azokon gondokodtam nagyon, hogy kéne csinálni velük valamit).Ezt egy levegő-levegő hőszivattyú eredménye egy nem túl jól szigetelt épületben (igaz, egy relatív drágább "3.5kw" kategóriájó klímával). Egy talajszondás biztos hatékonyabb, de 3-4x-es áron van. Amit megfigyeltem, az olcsóbb klímák, hiába "fűtésre optimalizáltnak" mondottak, sok idő rajtuk a DF mód (leolvasztás). Az enyém lényegesen gyorsabban vált üzemmódot (fűtés-hűtés között) mint a szomszéd olcsóbb klímája.
Magam részéről viszont terveznék egy olyat, hogy veszek majd egy 2. olcsóbb klímát, amit beépítek egy központi szellőzés csatornába. Lényegesen olcsóbban megcsinálható DIY módon mint egy-egy gyári rendszer (nem is értem az árkülönbséget, szerintem valami kartel lehet a piacon, vagy akkora az árverseny a split klímáknál, hogy már-már épp, hogy csak nyereséggel árulják az egységeket? míg a komolyabb rendszereknél azért "fogtott a ceruza").. gyakorlatilag majdnem azonos, csak más a hőátadó közeg és máshogy vezérelt szoftveresen.
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel 9 128GB - Porcelain (fehér) - 35 hónap garancia
- Zsír ASUS TUF A16 Gamer Tervező Laptop 16" -30% AMD Ryzen 9 7845HX 16/1TB RTX 4060 8GB QHD 2,5 165Hz
- Szép! Lenovo Thinkpad T14 Strapabíró Laptop -60% 14" Bivaly Ryzen 5 PRO 4650U 6Mag 16/256 FHD LTE
- Új dobozos Lenovo IdeaPad Gaming 3 Gamer Laptop -20% 15,6" RYZEN 5 5500H 16/512 NVIDIA 2050 4GB FHD
- Dell 7410 Laptop 14" FHD/i7-10Gen/MS Office/DDR4 16Gb/1Tb M2/HDMI/USB-C/CAM/Wifi 1Év Gari 27% Áfá-s
- Új állapotú PS5 Dualsense Edge kontroller eladó/garanciás 2026.12.10-ig/ingyen foxpost ,mp
- Samsung A41 64GB Független DUAL SIM
- Lenovo Thinkpad T540p 15.6" i5-4200M, 8GB ram, 240GB SSD, HDMI, Webcam, BT, HU bill, Win11 megkímélt
- LG Ultragear Gaming Monitor 31.5" QHD 2560x1440 165Hz Refresh Rate 1ms MBR 3000: 1 HDR10
- Vezetékes Xbox 360/PC kontroller