- Mindent a StreamSharkról!
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz concret_hp #799 üzenetére
Olyan helyen kérdezed ezt, ahol nem lehet ajánlani ingyenest? Szerintem fog ez menni segítség nélkül is.
-
concret_hp
addikt
horvátoknál jól működő androidos gps-t tudtok ajánlani? az se baj ha ingyenes
vagy fullba vagy sehogy :D
-
törölt tag
válasz BlacKSouL #796 üzenetére
Jó, de azért lehetne választási lehetőség.A Split- Vela Luka ( Korcula ) hajóúton igazán lehetne olyan jegy is,ami nagyon feláras ugyan,de nem döglik éhen a csóri utazó. A baj, hogy nincs alternatíva.Kajára visszatérve, én kutyabuzi vagyok, cuncarépa ( beagle ) is jön mindig velünk,jó teszt a vendéglátóhelyeken,hogy mi az amit hajlandó megenni ( nagy kaja könyörgős amúgy ),Horvátba a vendéglők zömében bele se hajlandó szagolni a ' leeső falatokba. És ez mindent elmond a nívóról.
-
BlacKSouL
addikt
válasz #16729600 #794 üzenetére
Az utolsó mondattal tudok azonosulni. Hogy legalább nagyjából reálisan kell beállítani az ember igényeit, a vidékhez, helyi viszonyokhoz mérten. Elvárni valamit ami nem jellemző ott, az irreális. És főleg csalódást okoz.
Hajótúrán meg nem eszünk/iszunk, ez közismert tény Legalábbis nekem 2005 óta az.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
vadászcsiga
félisten
Kár ezen vitázni, kinek ez kinek az. Nekem kell a kultúra is, legyen az gasztronómia, építészet, történelem. Olaszoknál ez pl együtt van, sajnos a tengeruk meg sem közelíti a horvátokét plusz fizetni is kell érte. Kompromisszumok.
Ausztriát imádom. Gyakorlatilag bejártuk egesz tirolt. Csodaszép ország, halisten itt lakunk a határon úgyhogy közel is van. A nép az egyik legszerencsésebb a világon, nagyon szeretünk velük keveredni különböző hotelek panziók etkezeseinel.Szunya1
Wifi olyan kint,mint az elveszett aranyváros,drága és mindenki csak kutatja.
Ez szó szerint igy van. Ugyanezt fogalmaztam meg en is múlt heten[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz BlacKSouL #793 üzenetére
Mint mondtam a tájért/Adriáért megyünk vissza,nem az ország nem létező vendégváró szisztémája miatt.Első idők után rájöttünk,hogy semmilyen szervezett programokon nem szabad részt venni.A hajóutakon pld. a korlátlan étel/ital fogyasztás az valami iszonyatosan tré haldarabot, nyers káposztával,meg valami helyi vízkőoldónak is használható bort jelent. És nem, nem az olcsó zsé class van megcélozva,hanem nívós szálláshely,vendéglő,cukrászda.Sajnos jó fagyit pld. tavaly előtt Brelában sikerült enni,a többi felejtős volt.Számlát én még sehol nem kaptam.Wifi olyan kint,mint az elveszett aranyváros,drága és mindenki csak kutatja.Mindezt felülírja persze a táj szépsége.Tavaly Omisban pár péksüteményesnek felajánlottam,hogy 3X os árat fizetek,ha adnak olyat ( sütnek nekem ) ami nyomelemekben legalább tartalmazza a kiírt dolgokat.
Ausztriában,ha a legutolsó helyi falusi vendéglátóhely közelébe érsz,még a tücskök is hangos Grüß Gott kiáltással fogadnak,de ez van a helyi Sparban is pld. Én ennek ellenére ajánlom az Adriát,de a Balkáni mivoltát be kell szerintem mindenkinek kalkulálnia,hogy jól érezhesse magát. -
BlacKSouL
addikt
válasz #16729600 #792 üzenetére
Vicces. Soha nem volt gondom sem szállással, sem útlevéllel, sem fizetéssel. Sem szállodában, sem apartmanoknál, sem a tourist office-nál. Ha a Balkán túránkon zárás előtt beestünk egy horvát túrista irodába, munkaidőn bőven túl is segítettek a megfelelő szállást megtalálni, nem mentek haza míg elégedettnek nem láttak. Az útlevelet maximum addig kérték el, míg leírták előttem az adatokat.
Azonban akkor nem értem, házhoz mentek a lóf.szért? Tudjátok hogy szar, tudjátok hogy utálni fogjátok, tudjátok, hogy csalódni fogtok, tudjátok, hogy az egész nem ér annyit, mégis oda mentek Sőt visszajártok.
Svájcról a következő emlékeim vannak: szerintem csak feketék dolgoznak, mert ahogy említettem a repülőtől a francia határig csak fekete emberekkel találkoztam, akiket megszólítottunk, nem akartak angolul érteni, mogorvák voltak, senkin nem láttam egyetlen mosolyt sem, pedig csak útbaigazítást kértünk Genf belvárosában, és akik nem feketék voltak, de szóbaálltak velünk, azok el akarták venni a táskánkat, és kizsebelni ami nálunk van. Ráadásul a repülőről leszálltunk 19:30-kor, és 21:05-ig a reptér alatti pincében ácsorogtunk, mert nem tudtak bérelt autót adni. Foglalva volt, fizetve volt, és mégis ott várattak, és kérdésre csak annyit voltak közölni hogy sorry, just a few minutes. Akkor most ez melyik műfaji különbség?
Ausztrián többször átutaztam. Hosszabb időt nem töltöttem el ott, de muszáj leszek elmenni egyszer megnézni, hogy hogy látnak vendégül kulturáltan.Az lehet a baj, hogy az osztrák stílust várjátok el olyan teljesen más kulturájú emberektől, akiknél semmi nem indokolja ezt, kivéve a ti elvárásaitok. De nem értem miért kellene az egész világnak mindenhol úgy működnie, mint Ausztriában.
-
törölt tag
válasz vadászcsiga #790 üzenetére
A Horvátok ott tartanak most kb,mint mi a Zimmer Feri filmben,amikor is elmászott a tányérból a páros debreceni kolbász. Az első,a második és a századik gondolatuk is az,hogy jól lehúzzák a vendégeket.Standard balhézással kell kezdeni pld egy nyaralást az aktuális szálláson.Ugyebár elvennék letétbe a párom ,vagy az én útlevelemet/személyimet.Erre mindig közölnöm,kell hogy én ott nem hagyom,mert mindketten vezetünk,másolják le,ill. ha kell előre kicsengetem az egész összeget.Vagy nem tetszik hívják ki a rendőrséget.Ausztriában élek,nem is jutottam levegőhöz,amikor olvastam,amint egy Svájci,vagy itteni vendéglátós kultúrát összehasonlítanak a Horváttal.Műfaji különbségek vannak,egyszerűen nem is lehet egy lapon említeni a kettőt.Ennek ellenére visszajárunk a táj miatt,de az egész egyéb körítés színvonalában egy rakás lósz@ar.
(#791) BlacKSouL Hát nem tudom lehet valóban nem egy helyen( országban) járunk?
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
válasz #16729600 #789 üzenetére
Nem jártál még Montenegroban vagy Albániában, akkor értenéd mennyire civilizált Horvátország ezekhez képest. Igen, alapvetően balkán, de hát aki odamegy csak nem azt várja, amit mondjuk Ausztriában vagy Belgiumban. Vannak akik Indiába mentek 3 hétre nyaralni, mégsem utálkoztak, amikor a Gangesz partján élő kultúrát látták. Pedig a döglött tehén tetemét a fekete vízben fürdőző emberek mellett látni valószínűleg meglepőbb lehetett, mint magyarként egy szomszéd országban számlát nem kapni.
Apropó számla. Sosem vertek még át, ha volt számla ha nem, valami papírt mindig kaptam, és a kiszolgálással az esetek 95%-ában elégedett voltam.
Hadd ne soroljam fel milyen ételeket ettem már, és abból mennyi volt olyan amit itthon kínkeservesen sem tudnékmegennimegkapni , és ami kiváló volt. Akadt kevésbé jól elkészített étel is, de mondd, hogy Magyarországon az összes étterem vagy vendéglő kiváló Michelin csillagos. Ha szerinted nem létezik gasztronómia, akkor igen sajnálom, hogy pont ilyen rossz helyeket fogtál ki, de akkor valamit rosszul csinálsz.
A lekvár nélküli fánkról inkább nem beszélnék, mert itt nálunk híresen kispórolós ám a szokás. Ahhoz képest semmivel sem rosszabbak a kintiek, de lásd előző gondolat vége.
Az őslakosok pedig részemről védelmet kapnak. Ha láttam valahol kelletlen, teszetosza, lusta, álmos, semmirekellő unott személyzetet és lakosságot, az pl. Görögország. Ennek ellenére nem mondok róluk igazán rosszat, mert az az ő kultúrájuk, ők azt szokták meg, lehet ezt tudni, ha érdeklődik az ember, és nem érik meglepetések. (Ez csak példa)De azért kíváncsi lennék mely országokat istenítjük akkor igazán, mert talán Skandinávia kivételével szinte mindenhol jártam már Európában, de kiemelkedően intelligens, kulturált, gasztronómiai csodákkal tűzdelt, mindenről számlát adó néppel én bizony még nem találkoztam.
[ Szerkesztve ]
-
vadászcsiga
félisten
válasz BlacKSouL #788 üzenetére
Jó hát nincs ebben semmi rossz. En igy gondolom te meg ugy. Nekem ez a taktikázás az indulással, ha rosszul választasz iszonyatosan megszívod nem jön be.
szunya1
Pontosan. Zlatni rat gyonyoru volt kétségtelen de Balkán ahogy írod. Brac közepén ahogy Supetarbol Bolba mentünk megálltunk egy ilyen helyi étteremben vacsorázni hogy na most majd jol megkostóljuk a helyi kaját de grill kaja néven olyan halas ételt kaptunk amit megcsak nem is előttünk grillezett, tányéron olyan elrendezés volt mint itt a 80-as években.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz BlacKSouL #786 üzenetére
Az ország csodálatos,de azért a Balkán széle ezt nem szabad elfelejteni. Kaptál Te már számlát bárhol,bármiről( közérteket,talán benzinkutakat kivéve )? Én jó pár éve járok vissza,a fejlődés annyi,hogy mostanában nem kockás füzetlapon adják a számlát,hanem vonalason. Ettél te már egy jót,én max. közepeset.Gasztronómia az nem létezik.Kaptál már reggelire olyan fánkot,amiben több volt a túró-lekvár mint a mikrogramm ezredrésze? Mondom azt ország csodaszép,de ha nem élnének ott őslakosok,simán el tudnám viselni.
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
válasz vadászcsiga #787 üzenetére
Abszolút semmi, csak én 2005 óta járok oda, van hogy egy évben kétszer is, és se jobbnak, se rosszabbnak nem ítélem, mint más tengerparttal rendelkező mediterrán vidéket, országot.
-
BlacKSouL
addikt
válasz vadászcsiga #785 üzenetére
Akkor nem értem. Pár napja még azt írtad, Isztria gyönyörű, most meg azt hogy nem érdemes oda menni.
Korábban csodálatos volt, most meg már csak kabóca és kő.
És már az ország sem ér semmit.
Ezért nem értemA bunkó magyar típus mindenhol bunkó, akár Krétán, akár Korfun, akár Spanyolországban, akár Tunéziában voltam. De a bunkó magyarok eltörpültek a többi nemzet "az a típus"-ai között. Tehát nem Horvátországot részesítik előnyben "azok", ott vannak mindenhol.
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
válasz vadászcsiga #782 üzenetére
A kulturálatlan magyarok miatt nem lenne szabad egy másik országot szidni kompletten, ahova beteszik a lábukat. Kanadába se menjek, mert tele van innen kivándorolt kisebbségivel?
-
BlacKSouL
addikt
válasz vadászcsiga #782 üzenetére
"Isztriara amugy sem érdemes menni, ha megis azt mondenkeppen szlovenián keresztul.
Horvátországba, tisztelet a kivételnek pont ez a típus jár akit írsz. Mi most voltunk harmadszor de utoljára. Gyonyoru a tengeruk de kultúra az semmi. Kabóca, és kő az egesz. Ami az autópályán történik, na az is egy nonszensz, kritikán aluli. Ennyit ez az ország nem ér."Igen
-
BlacKSouL
addikt
A magyar autópályákon, főleg az M7-esen vasárnap esténként versenyzőkhöz képest a horvát viszonyok igencsak kulturáltak, szállodába nem nagyon illik menni észak-Horvátországban, és gyanítom nem nyaraltál még együtt németekkel, angolokkal, franciákkal, oroszokkal és olaszokkal, mert akkor nem szidnád a hozzájuk képest néma magyarokat. Én hálistennek jártam már rengeteg országban rengeteg szállodában és rengeteg néppel, kultúrával találkoztam, és elhiheted, a nyaraló magyar csak számunkra ordenáré, valójában egy apró kis észrevehetetlen pötty más nemzetek nyaralóihoz képest...
vadászcsiga: 9 év 12 alkalmából merítkezve mondhatom, hogy egyetlen negatív tapasztalatom nem volt sem Isztrián, sem általában Horvátországban. Én is kritikus vagyok, és mondom, vannak tapasztalataim másfelé is, de semmivel sem rosszabb a hely, mint másfelé. Legyen elég annyi, hogy minket munkatársammal Svájcban, a Genfi tó partján akartak kirabolni. Ráadásul az első 100 ember akivel a repülőből kiszállva találkoztam, echte őslakos fekete
svájcivolt. Horvátországban meg még soha nem ért atrocitás.Úgyhogy akkor soha többet nem megyek Svájcba, és senkinek sem ajánlom, mert nem érdemes...
Nyugodtan mehet bárki Isztriára, találni fog akár 10 napra való látnivalót, és fürödhet a tiszta tengerben.
-
törölt tag
Egyetértek, mi mindig aug, legvégén megyünk,minél délebbre.Honfitársakkal elvétve találkoztunk eddig.Dubrovnik környékére ők nem igazán jutnak el.Mondjuk akikkel eddig összefutottunk jó fejek voltak,kivéve amikor Mljet szigetén az egyik társaság belehugyozott a Studenac mirelit pultjába és észrevették.Ilyenkor ciki vagy nem átmegyek Osztrákba és meg se szólalok magyarul.
[ Szerkesztve ]
-
fokukac
nagyúr
válasz vadászcsiga #777 üzenetére
szeptemberben kell menni, olyankor a tömeg már otthon van, nincs dugó, a pálya szinte üres, a szállás pedig olcsó, de a tenger még meleg, mármint nem Isztián, hanem délebbre.
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
vadászcsiga
félisten
Isztriara amugy sem érdemes menni, ha megis azt mondenkeppen szlovenián keresztul.
Horvátországba, tisztelet a kivételnek pont ez a típus jár akit írsz. Mi most voltunk harmadszor de utoljára. Gyonyoru a tengeruk de kultúra az semmi. Kabóca, és kő az egesz. Ami az autópályán történik, na az is egy nonszensz, kritikán aluli. Ennyit ez az ország nem ér.[ Szerkesztve ]
-
fokukac
nagyúr
válasz BlacKSouL #773 üzenetére
A távolság-különbség nem jelentős.
De ha figyelembe veszed a kapuk miatti torlódást, plusz az oda-vissza 12-15 ezer forintos horvát autópálya-díjat, valamint a 15 eurós szlovéniai matrica árát is, szerintem versenyképes a szlovéniai útvonal.
-
busman
veterán
válasz vadászcsiga #774 üzenetére
Hát én az isztriára soha többet nem jövök a horvát autópályán. Drága is, lassú fizetés a kapuknál, belső sávban 110- el versenyző gyökér helyiek.Majd elfelejtettem, a szállodában a legtahóbbak a magyarok.. hangosan, már majdnem kiabálva pofáznak. Étkezésnél tolakodnak, hatalmas adagokat szednek, aminek a fele megy vissza.. nagyon szégyellem magam.
[ Szerkesztve ]
I'm not talented, I'm skilled.PS5
-
vadászcsiga
félisten
válasz concret_hp #770 üzenetére
Mi egy hete vasárnap reggel 7-kor indultunk, mint feljebb írtam kés a vajban ugy jutottunk el Zadarig.
Senkinek nem javasolnám a szombat reggeli indulást.fokukac
Mi eddig mindig szlovenian keresztül mentünk. Nincs vele baj csak hosszú[ Szerkesztve ]
-
sitotomi
tag
válasz concret_hp #770 üzenetére
Mi is így kalkuláltunk először, egy 5-6 közit indulással...
De van valami pálya építés is Zágráb előtt ha jól tudom, meg azért tömeg lesz a kapuknál turnusváltáskor.
Plusz aki nem jut le péntek este a balcsira az szombat hajnalba megy... késő lehet az az 5 órai indulás szerintem, ahogy BlacKSouL írta.
Bár az éjfél az meg húú bakker semmi alvás meló után... Egy hajnali kettővel lehet kiegyezünk. -
BlacKSouL
addikt
válasz sitotomi #768 üzenetére
Pestről ha péntek éjfél körül indultok, akkor kb. 9-10 óra körül vagytok lent délelőtt kényelmesen. Érdemes szétnézni merre lehet strandolni, és a strandcuccal a délelőttöt már a strandon pihenve, úszkálva, szundizva eltölteni. Az így is úgyis egy plusz fél nap ott töltött idő, ingyen.
Hajnali 5 már bőven késő, akkor pont 8-9 körül vagytok a nagyobb kapuknál odaát, az meg elég gyilkos már akkor is.
Persze egyre többen gondolkodnak már hasonlóképp, így már az éjféli indulást véve alapul is elég szép tömeg szokott vonulni, jellemzően már a határ túloldalán. M7 olyankor még Siófoktól lefelé kihalt.
-
sitotomi
tag
Sziasztok!
Szombati napon,14:00-tól foglalhatjuk el a szállást, 3 kocsival megyünk.
Szerintetek mikor kellene indulnunk Pestről, hogy a nagy dugókat elkerüljük? Pula a cél.Van aki azt mondja elég hajnali 5-kor, de szerintem azért korábban kéne...
-
fokukac
nagyúr
válasz concret_hp #765 üzenetére
van egy nagyon fasza panorámás benzinkút már Sveti Rok után - jó drága minden, de ott látszik először a tenger.
IGaz, az már majdnem Zadarnál van.Pleased to meet you - hope you guess my name
-
törölt tag
válasz concret_hp #765 üzenetére
Szerintem a legjobb raftingos hely Omisnál van a Cetina folyón.Van szervezett [link] és lehet a felső szakaszon kísérő nélkül is,de az a nehézsége miatt inkább profiknak való.Mindenesetre nagyon szép a Cetina.
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
válasz vadászcsiga #764 üzenetére
azismindegyforma?
raftingolásra valakinek bevált hely? (szintén Zadar és igen tudom szlovéniában van sok, de most nem oda megyünk )
-
vadászcsiga
félisten
válasz concret_hp #763 üzenetére
Benzinkúton. Más nincs.
-
concret_hp
addikt
Zadar felé a pályán hol érdemes megállni pihizni kicsit? még a magyar oldalon tervezünk tankolni, szóval 1 v 2 megálló tipp jöhet
-
BlacKSouL
addikt
válasz vadászcsiga #755 üzenetére
Nem mindegy, hogy az valoban bankkartyas fizetes, vagy elore vasarolt "matrica", ami egy elektronikus kartyaolvaso rendszer, igy a kapu erzekeli a kozeledo kartyat es azonnal nyit a sorompo. Ennek hianyaban fennakadasok szoktak adodni. Persze ezert ott is mindig ul egy kezelo, akivel meg tudjak oldani a fizetest, de addig all az a kapu.
[ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
válasz vadászcsiga #755 üzenetére
Megerősítem, 2-kor indultunk, Zágrábig gyorsan eljutottunkonnan a következő 100km 5 óra. A pálya önmagában is borzatmasan hullámzik, néha feltorlódik, a kapuk meg lehajtók pokol.
Mobilnet:
Nagy mákom volt, A3/A1 kapunál osztottak Telekomos prepaid sim-et 1hrk-val feltöltve. Ha 110 kunával feltöltöd, aktiválható ingyen 1 hétig érvényes korlátlan 4g mobilnet.
Feltöltés megoldható magyar bankkártyával, csak meg kell adni valami címet, én megadtam a szállodáét. -
vadászcsiga
félisten
Nem árt újra elmondani hogy aki jót akar magának szombat reggel ne induljon útnak Horvátországba.
Mi még itt vagyunk Bračon de ismerősok ma hajnalban visszaindultak és arról számoltak be hogy a masik savban Zadartol Zágrábit összefüggő kocsisor van, a levegő 38 fokos.
Mi múlt vasárnap reggel indultunk, mint kés a vajban úgy jutottunk el Zadarig majd másnap Trogirba, és végül Bračra. Igazuk volt horvat ismerősöknek a vasárnapi gyenge forgalomról.
Továbbá erdemes a régi határátkelőt használni ahogy BlackSoul írta (köszi a tippet), mert ott megállt az idő Rajtunk kívül senki nem ment át, aztán könnyeden vissza lehet jutni a pályára, igaz mi Sopronból indultuk Sárváron es Zalaegerszegen keresztül. Végig aszfaltos az út, es szep a táj. Arrafelé is megallt az idő. Mármint Zalaegerszegtől lefelé.
Annyit mondtak még hogy jóval a Zadari fizető kapu előtt hazafelé ketté válik a pálya, egy bankkártyásra, es egy készpénzesre. Az előbbiek siman tobabb jutnak, ők sajnos a kp-st választották aminek 9km araszolás lett a jutalma. Nekem ez újdonság, oda felé nem volt ilyen. Ezen kivul nem volt gond.Amúgy irgalmatlan hőség van Horvátország szerte éjjel nappal.
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
A két ország érvényes útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal rendelkező állampolgárai az utas- és áruforgalom számára kijelölt határátkelőhelyeken vízum nélkül léphetnek be a másik állam területére.
Magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő érvényes magyar személyazonosító igazolvány birtokában – ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes kártya formátumú igazolványt is – utazhatnak Horvátországba. [link]
Vagyis a végleges személyi kiállításának idejére adott ideiglenes igazolvány elég kellene hogy legyen. Remélem az legalább kéznél van
Tudomásom szerint a jogosítvány nagyjából nemzetközi formátumú, vagyis mindenhol el kell ismerjék vezetői engedélyként, és személy azonosításra alkalmas ugyan, de nem helyettesíti a személyi azonosító okmányokat.
De persze lehet, hogy rosszul emlékszem.De nem: [link]
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
válasz concret_hp #745 üzenetére
Német márkával...visszahozzák, nem tudtad?
konyi79: útlevél sincs?
-
BlacKSouL
addikt
válasz concret_hp #739 üzenetére
Én még soha nem fizettem szállást Kunában, csak EUR-ban Sőt, Boszniában is és Montenegroban is EUR-al fizettünk.
Sőt, az idei szállásfoglalásunkhoz a foglalót is EUR-ban utaltam át...Szóval nyugi elég standard
-
konyi79
addikt
Hali,
Jogosítvánnyal ki tudok menni horvátba, ha le van járva a személyim, és nem jön meg addig?
Köszi! -
törölt tag
válasz concret_hp #739 üzenetére
Kicsit lejjebb kellene tekerni az oldalon,amúgy is ez a gyakorlat ált. ( bár lehet euroban is fizetni sok helyen. )
A fizetés a szálláshely helyi pénznemében (HRK) történik. A(z) EUR pénznemben megjelenített ár a foglalás napján érvényes árfolyamon alapszik, és csupán tájékoztató jellegű.
(#741) concret_hp Akkor viszont nem értem a kérdésedet,nem tudom logikailag levezetni.
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
Már mindenki elutazott, vagy mindenki tud mindent?
-
concret_hp
addikt
-
fokukac
nagyúr
válasz concret_hp #734 üzenetére
nem vagyok mentalista, de szerintem én jobban tudom, hogy mire gondolok.
több magyar banknál is él ez a 20 db bankjegyes limit, így 20 ezressel 400 ezer Ft a max. felvehető összeg.Pleased to meet you - hope you guess my name
-
fokukac
nagyúr
válasz concret_hp #732 üzenetére
Az ATM-ek gyártói általában 20 bankjegyet határoznak meg max. egyszerre kiadható lóvénak. Tehát ezt kell megszorozni a legnagyobb bankjeggyel.
És ez általában országfüggetlen.Pleased to meet you - hope you guess my name
-
concret_hp
addikt
mennyi a max kess amit kiadnak az automaták? ~10 000 kuna lehet a limit?
-
BlacKSouL
addikt
válasz vadászcsiga #730 üzenetére
A korábban említett 12 alkalomból egyetlen egyszer volt, hogy nem pontosan adtak vissza, de miután megszámoltam és szóltam, rendesen visszaadtak. Egy 5 Kunás hiányzott.
Szóval az arány az én tapasztalataim szerint nem rosszabb, mint itthon bárhol.
Noha 2005-2006-ban még én is többször azt hallottam, hogy nagyon meg kell nézni.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
vadászcsiga
félisten
Friss árak gorican-split-brac viszonylatban:
95-ös benzin 10,32-10,60kn-ig. Olcsóbban nem láttam.Kapuknal egyáltalán nem vágnak át, sokszor nem voltam Ho-ban de ez régebben sem volt jellemző.
Parkolás altalaban 10kn/óra.
Kávézók, ettermek wifiben gyengék, írjak hogy van de iszonyat lassú. Inkább ne is lenne.
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
tegnap 387ért láttam egy olyan kúton, aminél ~2vel olcsóbb a legtrógerebb lukoil amit tudok a környéken, de annál már volt, hogy 5-6ft-al olcsóbban tankoltam bp szélén valami ipartelep oldalába csinált kúton
szóval mondhatjuk sztem, hogy most olyan 384 az alja, de biztos linkel valaki valami világvégi helyet úgyisvagy fullba vagy sehogy :D
-
BlacKSouL
addikt
Melyik szabolcsi faluban? Mert itt nálunk a legolcsóbb Lukoil tegnap 400,9 volt, a MOL ugyanekkor 403,9
Vagy ha Pest, akkor hadd ne mondjam megint amit gondolok...Amúgymeg, aki már idén volt ott, az fogja be Augusztusban megnézem.
[ Szerkesztve ]
-
fokukac
nagyúr
válasz BlacKSouL #722 üzenetére
én voltam ott, vagy Te voltál ott? (én totózom???? )
megnéztem, 10,44 kunáért tankoltam május 6-án.
Az 41-es árfolyammal 428 Ft/ liter, tehát legalább 50 Ft volt a különbség literenként.
Mivel azóta tényleg emelkedett az olaj ára, felteszem, ez emelkedett.Ui. én tegnapelőtt tankoltam MOL-kútnál 387-ért, ha a horvátknál nem emelkedett, az még mindig 40 Ft különbség.
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
-
fokukac
nagyúr
válasz concret_hp #716 üzenetére
EU-tag, semmiben nem különbözik attól, mintha Ausztriába mennél, én még sosem szaroztam ilyen nemzetközi zöld kártyával.
A benzin nem kicsit drágább, mint nálunk - én utoljára május első hetében voltam, akkor Magyarországon ilyen 365 Ft körül volt a benzin, a horvátoknál pedig olyan 420-ra jött ki. Szóval Kanizsán érdemes tankolni, igen. Vagy Boszniában.
Pénzt én a helyedben még itt váltanék. a Marzs ott is akkora, mint itt, de ha előbb eurót veszel, majd abból kunát, akkor kétszer bukod a marzsot. Az ottani kp-felvétel pedig a bankok nagyszerű eladási árfolyama miatt nem túl rentábilis, nem ajánlom. (ui. nem középárfolyamon számolnak el, ez gyakori tévedés!)
Ha már kártya, akkor inkább fizess azzal mindenhol.Pleased to meet you - hope you guess my name
-
olcsii20
újonc
Sziasztok! valaki tudna segíteni?
12 főre szeretnénk apartmant Horvátországban..aki tud valami bevált apartmant, annak címét, elérhetőségét azt megköszönném
-
BlacKSouL
addikt
válasz concret_hp #716 üzenetére
Szerintem más nem nagyon kell autó- és iratügyileg. Engem/minket az elmúlt 9 évben (12 alkalommal) mindösszesen egyetlen egyszer állított meg horvát rendőr. 2006 augusztus 16-án, hajnali 3 körül asszem a zágrábi körgyűrű volt, vagy már Karlovác környéke. Két autóval mentünk, ők az út szélén álltak, kijött, integetett az elsőnek, az első autó után kiálltunk a másodikkal is, meglátta a rendszámot, és hogy ketten vagyunk, aztán intett is hogy menjünk-menjünk tovább.
A határon eddig soha nem történt semmi, a forgalmit néha elkérték, de nem mindig jellemző, megkérdezték hova megyünk, mondtuk az úticélt, aztán visszaadták és mehettünk is. Sokszor csak a kis fülkéből az ablakon át adogattuk a dolgokat.Igen, a benzin valamivel drágább, autópályák mellett főleg hasonlóképp, mint nálunk, a tengerpart környékén meg valamennyit rátesznek mint mindenre. Nem egetverő különbség, de pártíz forintnak megfelelő különbség szinte biztos van. Mi is úgy szoktuk, hogy még a határ előtt megtankolunk, és ha sok kirándulás nincs, akkor még visszafelé is kifutja kb. Balatonig.
A váltást passzolom.
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
válasz BlacKSouL #711 üzenetére
no adom az értetlent, de még nem voltam autóval arrafele
szóval igényeltem nemzetközi zöldkártyát (ez ugyanaz, mint a sima remélem, mert csak azt lehetett választani a biztosítónál, hogy zöldkártya igénylés). pótkereket megnéztem, irataink jó sokára járnak le. ezen kívül kell még bármire figyelnem?
most úgy tervezzük, hogy vas reggel megyünk, hétfőn jövünk vissza 8 nap múlva, így talán elkerüljük a nagy sorokat.az az infó helyes, hogy picit drágább a benya náluk, tehát megéri teletölteni Kanizsán / Letenyén?
eurót milyen marzzsal váltják?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz vadászcsiga #714 üzenetére
Nem mondom,hogy nem szép nagyon. De azt igenis állítom, hogy Dalmácia déli része még annál is nagyságrendekkel szebb. Aki meg esetleg nyár végén,szeptember környékén megy,az délen még simán fürödhet, akkor is amikor az Istrián szar az idő és már ródliznak a strandokon .
-
vadászcsiga
félisten
-
törölt tag
Nem kell hozzá valóban általában semmilyen más azonosítás,elég a kártya.Szerbiában se kell a tankoláshoz.Épp ezért elhagyni még annyira sem annyira érdemes a kártyát, mint máshol. Amúgy meg nem cseszegetés ,de nem értem ezt az isztria dolgot.Pár száz kilométerrel délebbre,nagyságrendekkel szebb minden,kb arrafelé kezdődik az igazi mediterránum.
-
fokukac
nagyúr
válasz concret_hp #710 üzenetére
Persze, hogy lehet bankkártyával fizetni a kapunál. És úgy nem is vernek át a visszajáróval.
ui. Mondjuk nem tudom hogy csinálják, ugyanis nem kérnek pin-kódot, és van, hogy a terhelés sem azonnal, hanem csak egy nappal később jelenik meg a kátyán. Mint kártyás fizetés fura, mintha offline fizetés lenne.
-
BlacKSouL
addikt
válasz concret_hp #710 üzenetére
Rendszeres Horvát utazóként nálunk szinte mindig marad annyi apró, amiből majdnem pöccre ki lehet számolni előre a kapunál fizetendő összeget. De ha mondjuk adott összegre adsz valamennyit, akkor már előre tudod, mennyit kell visszakapnod. És igen, szerintem jobb emiatt is itthon váltani talán. Bankkártyás kapufizetést nem tudom. Valószínűleg lehet, de nem mondanám biztosra.
Pula
Nemcsak Zágrábig, de még Karlovácon túl, egész Bosiljevoig olyan laposkás. Vannak a határ és Zágráb között is alagutak, meg 1-2 dombocska, Varaždin, Novi Marof meg Breznicki hum környéke, de az még messze nem megerőltető. Aztán a nagyobb dombocskák Karlovác után Bosiljevonál kezdődnek, és emelkedik szinte végig az út, aztán a csúcs valahol a Tuhobić alagút környékén van. Onnantól meredeken ereszkedik, hosszú íves kanyarokkal le egész Rijekáig.Zadar felé rég jártam, de ott is kb. Bosiljevonál, azaz a déli elágazónál kezdődnek a dombok, ott kicsit hosszabban megy végig a hegyen, aztán egész sokáig megy magasabban, és az utolsó nagyobb hegyet Sveti Roknál már csak annyira mássza meg, hogy az alagutat ne a hegy tövében kelljen átszelni. Onnan meg szépen lekanyarog a partig kb.
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
válasz BlacKSouL #708 üzenetére
az árakat má' kikerestem, köszi
ott terveztem felvenni kp-t, de akkor ezekszerint az a legtutibb, ha leglaább annyit szerzünk itthon, hogy az autópályát ki tudjuk fizetni kp-val pontosan (vagy bankkártyával lehet fizetni?)mennyire dimbesdombos a terep? Zágrábig sík azt vágom de viszonylag hamar szét tudnak szaladni a lovak a verdámon
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
válasz concret_hp #707 üzenetére
Goričan - Sveti Helena 42 Kuna. A határátkelő után kb. 1 km-el van egy sorompós kapu. Sorbaállsz, odaérsz, kapunál bal tükörrel szorosan az automatához állsz, de ez kevés, úgyhogy derékig kihajolsz a lehúzott ablakon, gombot nyomsz, kis kártyát elveszel, zöld lámpa sorompó felnyit, kilősz, padlógáz. Majd x km után elérsz a Zágráb elkerülő körgyűrűhöz(az ottani M0, ami ott kifejezetten ingyenes, mert ők ortodox hülyék), ott ismét van egy kapu, ahol sorbaállás után tükörrel szorosan a bódéhoz állva, ablakon derékig kihajolva átadsz a fülkében lévő bácsinak/néninek 42 Kunát, vagy amennyi nálad van, majd elveszed a visszajárót, a sorompó kinyílik, a lámpa zöld, de te még az ablakon kihajolva lassan szépen megszámolod. Ha stimmel, elköszönsz, padlógáz. Ha nem stimmel, reklamálsz, ő visszaad normálisan, megköszönöd, padlógáz.
Kb. így.
Körgyűrű végén a Lučko kapunál ismét húzol egy kártyát, ha szerencséd van, kijön a 21
Ezután attól függően, hogy Zadar A1, vagy Rijeka A1-A6 pályákon 121 Kuna(Zadar), vagy 70 Kuna(Rijeka) lehajtóknál adott összeg fizetésére felkészülsz. Adott kapunál lásd előző pontbeli tevékenységek.
Rijekánál elmész a "körgyűrűn", ami ingyenes, mert ortodoxok, hülyék, majd Pula felé az A8-A9 utakon húzol egy kártyát ismét az Učka alagútnál, ami alapból 28 Kuna, de ha továbbmész Pula felé, akkor asszem a Vodnjannál lévő lehajtónál fizetsz ismét 53 Kunát.
Zadar felé meg szerintem már csak a Zadari lehajtónál fizetsz ismét a kapunál 121-et.Magyarul Pulába 3 kártyahúzás, 3 fizetőkapu, Zadarba pedig kettő.
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
hogyan van ez a fizető kapus téma? a cél Zadar v Pula , akkor a határtól hányszor kell megállni emiatt? úgy nézem bp-ről ugyanolyan messze vna nagyságrendileg, melyik a tutibb?
-
busman
veterán
-
busman
veterán
válasz vadászcsiga #702 üzenetére
El lehet kerülni ,én is most néztem .
I'm not talented, I'm skilled.PS5
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen asztali médialejátszót?
- BestBuy ruhás topik
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Tőzsde és gazdaság
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...