Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• P.H.

senior tag

válasz bambano #96 üzenetére

Az lehet árulkodó jel, hogy az K10-es TLB-hiba Linux patch-e azt csinálja, hogy a lapozásból felhozott vagy újonnan allokált/feltöltött lapot a kernel automatikusan megjelöli Accessed-ként - ha csak olvasható a lap - vagy Dirty-ként - ha írható is az (ebből gondolom, eddig nem tette). Tehát eszerint a Linux lapoz csak olvasható memóriaterületeket is, ami lehet konstans-tábla vagy kód, más nem nagyon. Illetve még egy eset lehetséges: Linux és Windows egyaránt használ bizonyos spekulatív prefetch-algoritmusokat a HDD-re tárolt lapokra (más esetben kizárt, hogy visszaolvasott lap ne legyen legalább Accessed). Linux-ban nem vagyok járatos, a Windows nem különbözteti meg ezeket (sőt, a verem és a - dinamikus - adatterület is futtatható, én pl. használom is, futás közben létrehozott kódok - timer - esetén).

Továbbá az x86/x64 csak a fenti szinten nyújt hardware-es segítséget (Accessed+Dirty, DEB/NX ill. nem 'Present' lap esetén egy-egy megszakítás kiváltása), tehát ha ez így van, akkor az mégis külön táblázatok és software-es háttéradminisztráció létét feltételezi.

#92: az mmap()-et hogyan kell kiadni futtatható kódokra? (nézegetem pl. itt, méret is szükséges hozzá; a fordítók adják ezt?)

akosf: mindkét korábbi kód (@TRUNC és @ROUND) külön hívott belső Delphi eljárás, Delphi 4-ben kiírtam a disassembly-ablakból (a Delphi Enterprise Edition-ok mellé adják gyárilag a teljes fordítási forráskódot - VCL és runtime libraries -, a 4-es verzió felett még komplexebb a @TRUNC). Ha jól meggondoljuk, akkor gyorsabb truncate-sorozat a
    Set8087CW($xxxx); + ...round() hívások sorozata
    de ha valaki FPU control word-ot módosítgat, akkor már teheti assembly-ben is az egészet. De magas szinten is van gyorsabb 4-esben is, de ez meg ellentmond(?) a C-s szabványnak, hogy int_a=float_b mindig a kerekített értéket adja.

Aktív témák

Hirdetés