- urandom0: Új kedvenc asztali környezetem, az LXQt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sh4d0w: Tele a hócipőm
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Ez nem olyan dolog, amit fórumon keresztül le lehet követni, vagy legalábbis minden részletét, rövid idő alatt.
Vannak rá trükkök, képszerkesztővel tükrözni az egyiket, két ablakban egymás mellé tenni és összenézni, de azért az időigényes is, és még akkor sem ugyanaz, mint amikor valakinek a kezében van, forgatni tudja stb.
-
Kernel
nagyúr
Nem olyan érzékeny az, inkább valami elkötés lehet. Ha nem sikerült jól utánépíteni, akár az is előfordulhat, hogy jelenleg is jó az IC, csak valami hiba miatt borult el a DC-szint. Utána persze el is szállhatott, amikor rákötötted a hangszórót, amennyiben akkor még nem volt szakadt. Plusz még leégett a hangszóró is.
Így simán előfordulhat, hogy beteszed az új IC-t és az is elszáll.
Megpróbálhatod kimérni az IC-t, hogy a kimenet és valamelyik tápág között kimutatható-e zárlat. Mivel azt írtad, hogy 41-42 V mérhető (ami az én fogalmaim szerint GND-hez képest pozitív értelmű), lehet zárlat a 14-13 lábak között.
Ha negatív, akkor a 14-15 között.
Egy ilyen végfokot egyébként csökkentett tápról (+/- 12 V) és áramkorlátozással is el lehet indítani, hogy ne menjen rögtön tönkre. Terhelést először semmit nem kell rátenni, ellenállást sem. Csak mérni a kimeneti DC-t.
-
Lompos48
nagyúr
-
DeNOx
tag
Sziasztok!
Nos a régi hangszóróval sok mindent kezdeni nem tudtam, ugyanis beégett, inkább rendeltem egy újat helyette. Most olyan gondom van, hogy rámértem a hangszóró felé kimenő + , - vezetékekre és azt tapasztaltam, hogy 41-42 Voltot mutat a műszer. Ez előtt rátettem egy 10 ohmos ellenállást és természetesen füstölt is ahogy azt illik....
Valószínűleg az IC van dögrováson vagy esetleg valahol máshol lapul a hiba? Tudnátok valami tanácsot adni ilyenkor mit érdemes kimérni? Előre is köszönöm a segítségetek!
-
mezis
félisten
Üdv.!
A legegyszerűbben egy elemmel. egy pillanatra rákötöd és hallani kell egy koppanást (dübbenést). Feszültségtől (áramtól) függően.
Multiméterrel 4 - 10 Ohm között kell lenni az egyenáramú ellenállásának. Ez még nem jelenti azt, hogy mozogni is tud a membránja. Arra az elemteszt való.
-
PHM
addikt
Kellő türelem és alapismeretek birtokában megy az fordítva is.
Persze az első kesze-kusza rajzot még le kell tisztázni, hogy olvasható legyen.
Anno, amikor még hírben sem volt internet, gyakran kényszerültünk ilyesmire.
Nyilván egy alaplap bonyolultságú áramkörnél ez még ma is esélytelen lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone 17 Pro Max Karl Lagerfeld tokok
- Gamer Szörnyeteg PC Ryzen 7 5700X3D NITRO RX 7800 XT 64GB RAM Full Corsair RGB
- Lenovo IdeaPad Y700 17"3 17ISK i5-6300HQ, GTX 960M 4GB, 32GB DDR4 2133MHz
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 16GB 512GB 15.6 új akksi 1év garancia
- DELL Precision 5560 i7-11850H 32GB 1000GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E6320 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I DVD I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3346, 100% Akkumulátor
- AKCIÓ! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Acer KG251QF 24 144Hz FHD TN 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest