Hirdetés
- sh4d0w: Én és a számítógép
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ricshard444: iPhone 17 Pro Max - Kedves téglám
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- lezso6: Miért is jó, ha dohányzol?! Megéri rászokni!
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #93575 üzenetére
Éppen ezért írtam, hogy inkább az ESR a lényeg, nem elsősorban a kapacitás. Ha pedig még pontosabban akarok fogalmazni akkor a kondenzátor adott frekvencián (a veszteségeivel együtt) mutatott impedanciája.
Feltehetőleg az a 4700uF-os kondi aminek "izzott a lába" sokkal nagyobb ESR-t mutatna, mint a később beépített 4x1000uF - ez pedig pont arra utal, hogy különbség fő oka technológiai, azaz sima elko / low ESR elko közötti különbség. Abban igazad van, hogy felületnek is nyilván van köze a dolgohoz, mert a 4db kondi esetében ez is nagyobb, de ugyanakkor az eldisszipált teljesítmény sokkal kisebb.Viszont a példa kedvéért: egy 10uF-os fóliakondi teljesen más technlógia, és ennek a felülete sem nagyobb, mint egy elkónak. Ugyanakkor teljesen hideggé tett egy kapcsolóüzemű tápot (konkrétan a saját labortápom hálózati tápjában levő elkók melegedése szűnt meg gyakorlatilag teljesen). Ennek pedig egyszerűen annyi volt az oka, hogy a fóliakondi ESR-je drasztikusan alacsonyabb, mint az elkóké.
A konklúzió pedig: kapcsolóüzemű tápba célszerű alacsony ESR-el rendelkező kondenzátort építeni. Meg kell nézni a kondi adatlapján, hogy mekkora áramra lehet használni, és ennek megfelelően (is) kellene méretezni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo Tab M10 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS AlzaPower M7503CA Fast Charge 100W
- Motorola Edge 40 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3310
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest