Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ekkold

Topikgazda

válasz mezis #90696 üzenetére

Még egy kicsit a régi kondikról: Van otthopn pár darab rég MM gyártányú (Magyar Mechanikai Művek) kondim, az a sorozat aminek aluminium tömb kivezetései vannak M5 -ös menetes furattal, és csavarozott köréssel (pl. saruval) lehet bekötni. Pl. a 80-as években épített QUAD405 erősítőmben is ilyen kondik vannak, és a mai napig hibátlanok (bár manapság kevest használom) Pár éve lemértem néhányat, kapacitás a névleges érték kb. 120%-a, ESR 10...20mΩ körül (ma is simán jó lenne mint lowESR kondi).
    Ezek a kondik majd 40 évesek, és valószínűleg további 40 év múlva is kondik lesznek, igaz fizikailag majd 2x akkorák mint egy hasonló paraméterű mai kondi.

Azért azt hozzáteszem, hogy nyilván voltak rossz szériák is, pl. a forrasztható lábú sorozatok között gyakran előfordult, ezeket érdemes lecserélni.

• ekkold

Topikgazda

válasz mezis #90696 üzenetére

Némelyik régi kondinak is alacsony ESR-je volt, legfeljebb nem írták külön rá.
    "Pufferelni" 100Hz-et kell (a kétutas/graetz egyenirányítás duplázza a frekit), de az erősítő nem csak 100Hz-en rángatja a tápot, hanem ami éppen szól rajta - és ezeken a frekvenciákon is jónak kell lennie a tápnak - tehát akár 20kHz-en is.

Régen én is úgy gondoltam, hogy a tantál kondik sokmindenre jók, mert mindenhol ezt olvastam, ezt tanították. Aztán a saját tapasztalatok, meg mérések eredményei után arra jutottam, hogy ez egy nagy tévedés - főleg a régi "csepptantál" kondik egy kalap sz.rt érnek. Az újabb SMD verziók jobbak, de igazából audió erősítőben sehová nem valók...

Új hozzászólás Aktív témák