Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Lompos48

nagyúr

válasz Batman2 #11520 üzenetére

Teszt körülmények között egy másik 555-tel felépitett négyszögjel generátorral, mint jelforrással próbálva tökéletesen megy a mérő egy zselés akkuról hajtva !

Ez jó hír!

Elsőként kicseréltem az 1N 4007-et 1N4148, vagy 1N918-ra (nem tudtam rajta elolvsani), aztán próba...

Ugyanaz a dióda 100%-osan.

Rákapcsolva a fényszórókat, mint terhelést a generátorra, a helyzet annyiban változott, hogy a jelzés vagy 2 LEDdel feljebbig ment el, aztán viszont hirtelen eltünt további lassú fordulatszám emelkedésre !!

Akkor nem kizárt, hogy az 555 trigger szintjén kellene változtatni. Ha bekapcsolod a fényt nő a fogyasztás, csökken az akkufesz., nő a gerjesztés, jobban tölt, a generátor által adott színuszok nőnek. Ahogy nő a generátor által adott feszültség az a 6x fordulatszámnak megfelelő pulzáló hullámforma ugyancsak nő, addig, amíg a "hullámvölgyek" szintje nagyobb lesz, mint az 555 triggerszintje, ami onnan kezdve nem ad impulzusokat. Ez mondjuk magyarázza, hogy elalszanak a LED-ek, de nem tudom mi van a plusz 2-vel, ami meggyúl.

Mérni még nem mértem műszerrel, hogy hogyan változik a fázis feszültsége, de szerintem akármilyen szabályozás van, egyik fázis sem szünhet meg,m csak az ereje kellene csökkenjen !

A legjobb egy oszcilloszkóp lenne, mert a műszer csak átlagokat mutat, de az is valami.

fesz. szabályozó integrált elektronikák milyen elven működnek ??

Pontosan nem tudom, de tény, hogy feszültségkomparátor, de utána hogy szabályozza a gerjesztést, azt már nem.

A frekvencia nem csökkenhet, ez természetes. Elméletileg a generátor mindhárom tekercse fordulatonként lead egy teljes periódust 120 fok fáziseltolással egymás hoz képest (gondolom nem többpólusú, de az sem változta a dolgon). A frekvencia gyakorlatilag egyenlő mindig a fordulatszámmal.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés