- Fórumok
- TV & Audió
- Házimozi belépő szinten
- (kiemelt téma)
- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-01-11 14:15 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Azért vicces, amikor a pro audio vonal van azzal vádolva, hogy irreálisan drága.
Meg a mérés mintha valami ördögtől való dolog lenne, pedig az utóbbi évtized legnagyobb áldása egy átlagfelhasználónak, hogy otthoni szinten is elérhető lett, az ingyenes szoftverekről nem is beszélve. Olyan lehetőségeket nyitottak meg ezek, amikről előtte álmodni sem lehetett. -
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Anélkül, hogy a sub vitába beleszólnék tapasztalat híján, azért azt megjegyezném, hogy pont a nem pro audio az a terület, ahol az ár és a valós érték sokszor meglehetősen laza kapcsolatban áll egymással, ld. pl. hifi biztosítékot is el lehet adni akár több ezer dollárért is, ami sz@rt sem ér.

-
Joe123
senior tag
Nem csak attól függ, hogy a hangforrás(ok) hol van(nak) a szobában, hanem attól is, hogy te hol vagy hozzá(juk) képest hallgatói pozícióban. Ingyenes REW progi Room sim moduljával le tudod szimulálni adott méretű szobában, adott helyen hallgatva milyen átviteli görbére lehet számítani. Megmutatja hol lesznek kiemelések és beszakadások. De biztos van ilyen szimulátor webes alapon is és akkor telepíteni sem kell semmit.
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Én is csak 5-10cm-ről hallom az enyémeket (50 múltam mondjuk
), az úgy teljesen ok.Ez egyáltalán nem a D osztály ellen szólt, nekem is az van és már csak azt vennék. De volt valami, hogy a direktbe a tweeterre kötött D osztály esetén sokszor előfordult túl nagy zaj, még a Hifi műszaki szemmel topicban is volt téma nem olyan régen, de már nem emlékszem a részletekre.
-
Joe123
senior tag
Ha csak kicsi, az nem gond, az normális, az mindegyiknél van, ha egy csendes szobában fél méterről már nem hallani, akkor nem gond. Ebben van szórás a monitorok között, főleg a D osztály elterjedése óta, van amelyiket egy méterről is hallani, ami mondjuk asztalon használva már lehet esetleg probléma.
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Például egy sztereo rendszer színpad kép tulajdonságát miként lehet megmérni?
-
Joe123
senior tag
Á, nehogy azt hidd, hogy arra nincs kitalálva az okosság, hogy akkor miért nem járatják be a gyárban.
Ha áll a raktárban és nincs használva, akkor KIJÁRÓDIK.
Igen, a kábelek is. Sőt, azok főleg.
A kábelek között ABX teszten pedig azért sem tudnak különbséget tenni pl., mert az csak akkor jön ki, hogy ha sokáig bent van a rencerben a kábel. Az alatt áll be a bennük lévő fémek kristályszerkezete.
Ha megmozgatod, ki/be dugdosod, huss, oda a varázs, átmenetileg elillan a felsőbbrendű kábel előnye, megint járatni kell több tíz órát, hogy visszajöjjön. 
(Kicsit sajnálom, hogy nincs már meg sehol az egykori hificity archívuma, na ott végtelen mennyiségű ilyen bullshit volt.)
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
A telefont több ember látja, az erősítőt meg csak akit elhívsz magadhoz. Tudom, hogy nevetségesen hangzik, de sokaknál abszolút no.1 szempont a veretés, jobb anyagi helyzetben lévőnek mutatni magukat, mint ahogy valójában állnak. (Ld. még 25+ éves akkori felső kategóriás autók, amik se szervizt, se tele tankot nem nagyon látnak már.)
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Én úgy tudom a táblázat értékei azt jelentik, hogy adott frekvencián mekkora hangnyomást tud kiadni a sub anélkül, hogy 10% fölé nőne a torzítása. Tehát praktikusan azt mutatják meg ezek a mérések, hogy adott frekin mekkora hangnyomásig használható anélkül, hogy feltűnne a torzítása (sub tartományban az emberi fül meglehetősen érzéketlen a torzításra). Feszességet, gyorsaságot ezek a tesztek nem mérnek, ha csak nem indirekt módon a torzításon keresztül. Ha valamelyiknek nagyon hosszú a lecsengése, gondolom az belejátszik a torzításba is, de csak tippelek.
-
Joe123
senior tag
A reviewkból csak azokat kell figyelembe venni, ahol szabvány szerinti mérések vannak. Az "XY youtuber/akárki kapott egy tesztpéldányt és áradozik róla, hogy legközelebb is kapjon" típusú performanszok nem valódi tesztek, hanem kiegészítő marketing tevékenység, tesztnek maszkírozva.
Erre a listára lehet alapozni, itt rendes mérések vannak összeszedve. -
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Pro hangosítással, stúdiótechnikával foglalkozó cégeknél kell keresgélni, pl. Elimex vagy Pako. Nem kerestem meg külön, de biztos hogy lesz náluk csatlakozó is, bár a franc tudja, arrafelé főleg Speakont használnak gondolom. Jó eséllyel korrekt minőséget kapsz, viszonylag normális áron. Ezzel foglalkozó szakiknak kevésbé lehet a bullshitet eladni.
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Valamelyik régi PC-mben amikor túl hangos volt valamelyik venti és még nem voltak ilyen fancy gyári szabályzók, egyszerűen azt csináltam hogy elvágtam egy molex toldó megfelelő két vezetékét, megcseréltem és mindjárt csak 7V-ról ment 12V helyett és kussban volt.
Csak egy oldalcsípő és pár cm szigszalag kellett hozzá. Mondjuk kellően parasztul nézett ki, de akkoriban még átlátszó oldallapok sem voltak, szóval nem számított.
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Ha nagyobb egy hangszóró terhelhetősége, mint az eredeti, az nem baj. Az már inkább probléma lehet, hogy ezeknek a hangszóróknak a terhelhetőségen és az impedancián kívül még van egy csomó jellemzője (T/S paramétereknek hívják őket), amik nem térhetnek el nagyon az eredetiektől, mivel azokhoz tervezték a dobozt.
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
és nem érzem úgy, hogy le akarnak húzni
Az csak annyit jelent, hogy ügyesek és/vagy nem vagy érzékeny a lehúzásra. De attól még le fognak ezekkel. Legalábbis ha csak a hang a szempont. Ha bizonyos márkanévvel ellátott, legalább bizonyos árszintet megütő kábeleket akarsz birtokolni, esetleg placebora vágysz, az nyilván más. De attól nem lesz jobb a hang, hogy drágább kábeleket kötsz be.
-
Joe123
senior tag
Magyarul hallottam már FTF-ként említeni (Feleség Tűrési Faktor).
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Olyan nem tudom van-e amit hangfal kimenetre tudsz kötni (nagy esélyt nem látok rá). Mivel úgy nézem az erősítődön nincs vonalszintű kimenet, ezért egyedül a fejhallgató kimenet marad, annak a jelét át lehet lőni BT-n keresztül. Az erősítő mellé kell egy BT transmitter és ahogy feljebb írták, a fürdőszobába kell a hangszóró mellé egy BT vevő és egy erősítő. Ezekből olyat próbálj szeretni ami bírja a párát/nedvességet, mert kapni fogja a kiképzést.
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
I'am Dony, ada19 - köszi a gyors visszajelzést. Még egy kérdés, sub duplázás 3 vagy 6 dB-t ad hozzá? 3-ra tippelnék. (Csak teoretikusan, tudom hogy freki és elhelyezés függő.)
-
Joe123
senior tag
Srácok, visszaigazolást illetve korrekciót kérnék (ha szükséges) pár alap számítással kapcsolatban. Példaként tegyük fel hogy egy hangfalat 4m-ről hallgatva szeretnék 105 dB SPL referencia hangerő szintet. Jól gondolom hogy ehhez egy olyan hangfal kell ami 1m-ről 117 dB SPL-t tud? (Távolságot duplázva 6dB az esés ha jól gondolom.) S ha mondjuk az egyszerűség kedvéért ez egy 8 ohmos hangfal és 90dB az érzékenysége 1W/1m esetén, akkor a 117 dB SPL/1m-hez 512W bemenő teljesítményre van szüksége? (Úgy számoltam hogy a teljesítmény duplázása 3dB-t ad hozzá.) Köszi!
-
Joe123
senior tag
Egy hangfalnak túl sok baja nem lehet ha nincs külsérelmi nyom rajta vagy nem 30 éves, nem igazán van rizikó, de javítsatok ki.
Ha habosított gumiból van a mély(közép) hangszóró pereme, az 10-15 év után is nagyon szépen el tud rohadni és porrá mállani. Jó esetben van hozzá javítókészlet, de előfordulhat hogy nincs és nem lehet gyári állapotra hozni. (Legtöbbször attól még javítható csak nem lesz olyan mint a gyári.) Kondik is kiszáradhatnak a váltóban. Előfordulhat hogy agyatlanul meghajtották és megpörkölték a csévén a tekercset, stb. stb.
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Technikailag nyilván megoldható, mert hát sok sub is le tudja így választani a jelet. Viszont ekkor beleviszed az AVR végfokainak zaját, torzítását. Szakmailag nem tudom korrektül megindokolni, mert annyira nem értek hozzá, de a műszaki érzékem (józan paraszti eszem) azt sugallja, hogy ha aktív stúdió monitor, akkor inkább ne az AVR hangfalkimenetéről.
-
Joe123
senior tag
Azt nem tudom, nem értek az elektronikához, de én biztos nem akarnék hangfalkimenetre aktív monitort rákendácsolni.
Ha kizárólag PC a forrás (tehát nincs médialejátszó, okostv-n streamelés, ilyenek), akkor igazából megúszható az AVR, ha aktív monitorokkal oldanád meg, elég egy kellően sokcsatornás hangkártya. Viszont ez babrálósabb út, jobban bele kell ásni magát az embernek ahhoz képest, hogy leteszel egy AVR-t. -
Joe123
senior tag
Olyan AVR jó csak aktív monitorral aminek vannak előerősítő kimenetei, de akkor feleslegesek az AVR-ben lévő végerősítők, mivel azok ott vannak az aktív hangfalakban. Aktív monitornak nincs hangfalcsatlakozója, azokban jellemzően XLR-en, esetleg RCA-n lehet bevinni a vonalszintű (nem erősített) jelet.
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Igen, emlékszem erre a kommentedre. Ha jól sejtem, ha gyors subot akar magának az ember, akkor kb. marad a pro vagy a DIY. Az elérhetőbb árú consumerekről akkor nem nagyon lesz ilyen jellegű adat sajna.
Amúgy ezt a gyorsaságot egy passzív sub esetén befolyásolja, hogy milyen damping faktorú végfokkal hajtod meg? Vagy csak a driveren, dobozon, hangoláson múlik? -
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Én csak két oszlopban vettem észre. (A felső lilás PB-1000 méréseket nem tudom honnan szedték.)
S&V cikk mérések (1m) / nagy tábla (szürke soros) eredményei (2m)
20 Hz 110.6 dB / 104,6 dB (különbség 6 dB - stimmel)
25 Hz 113.0 dB / 107 dB (különbség 6 dB - stimmel)
31.5 Hz 114.9 dB / 108,9 dB (különbség 6 dB - stimmel)
40 Hz 119.8 dB / 113,8 dB (különbség 6 dB - stimmel)
50 Hz 122.2 dB / 106,2 dB (különbség 16 dB - nem stimmel, helyesen átszámítva 2m-re 116,2 dB)
63 Hz 122.5 dB/ 106,5 dB (különbség 16 dB - nem stimmel, helyesen átszámítva 2m-re 116,5 dB) -
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
De most miért? A sok voodoo tökéletesen betöltötte a feladatát, a tájékozatlan vendég és a kommentelők is vallásos áhítattal tekintettek a produkcióra.
Mondjuk még valami csodabiztosítékot hiányoltam a rendszerből, anélkül komolytalan az egész.
(Amikor a minap leírtam egyik avx topicban, hogy az mekkora lehúzás, úgy le lettem hurrogva, mint a huzat. Végül ki is moderálták, mert hogy offtopic, de azért azt otthagyták mástól, hogy micsoda változást okoz.) -
Joe123
senior tag
Ha már szóba került az MSO, mi most a konszenzus, mennyi sub kell a kiegyenlített sub tartományhoz? Eddig úgy tudtam hogy négy, de épp olvastam az oldalukon, hogy már kettővel is kiváló eredmény érhető el.
-
Joe123
senior tag
Na az jó, mert amikor én korábban ilyen nagyon specifikus technikai dolgokat kérdeztem tőle, akkor csak a semmitmondó bullshitelés ment, sok töltelékszöveg minimálisan hasznos információtartalommal.
@proci985: Na kb. ilyesmit tapasztaltam én is, ahogy írtam is feljebb, hogy ha valami nagyon konkrét technikai kérdésed van, akkor azon jó eséllyel elhasal.
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Megnéztem a presonus leírását, ok vaksi vagyok, de én nem látom hogy ez BT-s lenne. Amúgy ez nem "rendes" aktív hangfal, az egyikben van mindkét oldal erősítője, maga a hangfal passzívan vált. Ha már stúdiómonitort vesz az ember, érdemes olyat amiben aktív váltás van. (Hangszórónként külön erősítő, nem egy erősítő egy hangfalnak.) Illetve 70Hz-től indul, ez alá nagyon elkel egy sub.
-
Joe123
senior tag
Kell valami cucc, ami szabályozható vonalszintű kimenettel rendelkezik illetve átalakító kábel és úgy ki tudod próbálni.
-
Joe123
senior tag
Úgy nézem ezek aktív hangfalak, ha lehet rajtuk hangerőt állítani, akkor RCA - DIN átalakító kábellel elvileg rá tudod dugni az erősítőd Tape out kimenetére. Hangerőállítás azért kell hogy legyen rajtuk, mert szerintem az erősítő hangerő állítása erre a kimenetre nem hat (ha nem tudod a hangfalakon lehalkítani, teljes hangerővel üvölteni fog). Továbbá gondolom itt az összes csatorna le lesz keverve erre a két kimenetre. Szóval ez tényleg csak arra jó így, hogy kipróbáld őket. Üzemszerűen frontoknak olyan erősítővel lehetne ezeket a hangfalakat használni, aminek csatornánként van szabályozható preamp kimenete.
-
Joe123
senior tag
-
Joe123
senior tag
Valaki mintha itt is írta volna régebben, hogy olyan Atmos hangszórói vannak amik kikapcsolnak, ha 10-15 percig nem kapnak jelet, aztán kerül-fordul kikapcsoltak nála, annyira ritkán kaptak jelet. Én inkább költeném akusztikára az atmososítás árát ha valamit mindenképp csinálni szeretnék.

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- TV & Audió
- Házimozi belépő szinten
- (kiemelt téma)
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Disc Edition ( Lemezes Slim PS5 Konzol.)
- ÚJ/BONTATLAN Microsoft Surface Laptop 7 ULTRA 7 32GB 1TB
- ASUS ROG Flow Z13 2in1 i9 / RTX 3050Ti / 120Hz GAMER TABLET!
- Dell Latitude 5401,14" FHD,i7-9850H,16GB DDR4,512GB SSD,WIN11,ÚJ AKKU
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Meg a mérés mintha valami ördögtől való dolog lenne, pedig az utóbbi évtized legnagyobb áldása egy átlagfelhasználónak, hogy otthoni szinten is elérhető lett, az ingyenes szoftverekről nem is beszélve. Olyan lehetőségeket nyitottak meg ezek, amikről előtte álmodni sem lehetett.
Igen, a kábelek is. Sőt, azok főleg.