Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagy.matyika
aktív tag
válasz carl18 #24445 üzenetére
25-30 körül kapsz JBL charge2-3-at. Kb. 1000x jobb hangja van, mint amit te készülsz építeni. Kár ezeken a hordozható megoldásokon mesterkedni, ha csak nem minden áron az építés a cél. Jómagam vettem diszkont áron egy JBL Extreme-t. Olyan hangja van, hogy nem is érdemes ilyen méretben neki állni építeni olyat, mert nem lehet.
Intel I7 4770K, Gigabyte Z87-HD3, KLEVV Urbane 2400 MHz 2*8 GB, Gigabyte GTX 970 g1 Gaming, OCZ Agility 3, WD Green 1 TB, Scythe Grand Kama Cross 2, Noiseblocker Eloop stb.
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #25424 üzenetére
Hát mind az 1literes netto térfogat, mind a 15ezres költségkeret elég soványka a hifi hangzáshoz meg a jó basszushoz. Akkor már legyen 3liter, vegyél bele valami jobb mélyet egy magassal, és korrigáld ki a linkwitz-transform áramkörrel!
A passzív membránt hangolni és mérni kell, ahogy shalafi is írta.
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #25428 üzenetére
Hangdobozméretező. Ebbe beírod a hangszóróparamétereket és méretezhetsz vele dobozokat. A második fülön mutatja az átvitelt.
Piros felkiáltójel jelzi, ha valamelyik paraméter nem a legjobb hifihez. Ilyenkor érdemes kikorrigálni a már említett Linkwitz-transformmal (alul van a jelmagyarázat benne). Meg tudod építeni?Más hangszórót én nem ismerek, de nézz szét a kínálatban ezzel a két méretezőeszközzel felvértezve!
A linkwitz-transform emelése ne legyen nagyobb 20dB-nél (de inkább csak 10dB), hiszen a mélyek növelésével egyben korlátozod is az elérhető max. hangerőt a közép-magasban.
Én kikapcsolhatóvá tenném és tennék mélynyomókimenetet rá. Erre a kapcsolásra köthetsz aktív mélynyomót (a BT-vevőről adj neki bemenőjelet).[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #25431 üzenetére
Ezek az ún. Thiele-Small paraméterek, amik az adatlapokon szoktak lenni. Ha nem közlik, akkor kissé komolytalan a dolog (pl. olcsó, autóba való hangszórók esetén). A nevük egységes, szóval fr, Vas, Qts, Xmas és Sd kellenek.
Miért akarsz 2db hangszórót belerakni egy max. 1,7 literes dobozba??Én utánafórumoznék és külön, jó minőségű BT-vevőt vennék, de tehetsz egy próbát az integráltakkal is. tapasztalatom nincs.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #25433 üzenetére
Nincsenek hatalmas elvárásaim, csak azért szóljon is valahogy.
Ez mindenkinél mást jelent. Ha már egyszer megkérdezted egy fórumon, akkor a sz@rra nem fogunk rábeszélni.
Nem tudom, Shalafinak milyen tapasztalata van az ilyen kisméretű rendszerek sztereó információjáról (magnóm meg már régen volt utoljára...), de nem hiszem, hogy pl. 2méteres hallgatási távolságból bármilyen sztereó infót is adhat két, egymástól 15cm-re lévő hangszóró.
Az 1,7liter viszont nagyon hurka, szóval el kell felejteni a 2db hangszórót, én azt mondom. Vegyél olyat, aminek ismered a paramétereit! 8-10cm-es szélessávúak közt keresgélj, amiket hangra jónak mondanak! A TG9FD ilyen, csak drága és a szállítás is az, mert amerikai cucc. De zeneileg nagyon jó.
Talán a Hangszóró2000-nek (shalafi) van jó hangszórója; nem tudom. Ismerem még a Visaton márkát, de az erős közepes csupán. És az sem olcsó.
A Monacor-nak 1-2 példányát még dícsérik, talán azzal próbálkozz, de ne az univerzális, autós és hajóhangszóróival, hanem a jobbakkal. Head-Fi-n vagy máshol tessék utánaolvasni a kiszemelteknek!Nincsenek hatalmas elvárásaim, csak azért szóljon is valahogy.
Ha azonban tényleg ez van, és nem akarsz dobozt méretezni, meg korrekciós áramkört építeni, NYÁK-ot tervezni stb., akkor vegyél egy kész izét. Így nem látom, mivel kapnál többet egy épített cucctól...
Ha viszont van kedved/képességed komolyan foglalkozni vele, akkor meg is mérheted a hangszóród TS-paramétereit pl. az AudioTester nevű szoftverrel. Lelövöm a poént: amelyik hangszóróról nem közlik, azzal nem is nagyon lehet értelmes átvitelt és impulzusviselkedést elérni.Sajnos sem az említett típusról, sem az egyéb BT-hangszórókról nincs nagy tapasztalatom. Egy 140 fontos típust ismerek, az egy kalap k.ki, ez igaz.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz carl18 #25442 üzenetére
Ezek a kis JBL hengerek marhajól szólnak ahhoz képest a picsa térfogat és hangszóróhoz képest, ami van bennük. Szóval oké, nem hoznak egy szobahifi hangzást de nem is erre lett kitalálva egy hordozható motyó. Annak viszont piszok jók. Szabad térben a levegőben egy filegóriában felakasztva is olyat szólnak, méllyel együtt, hogy pislog az ember. Nagyon jó munka egy kommersz gyári valamihez képest. Szerintem nem, vagy kissé nehézkesen lehet ilyet építeni, a JBL-ek kis pici mélyközepei például méretükhöz képest iszonyú nagy löketűek, erre lettek kitalálva (valszeg van bennük kiemelés és/vagy valami linkwitz transform féleség egy kisebb D osztályú erősítővel hajtva, mert közepes hangerőn is már elég nagyot mozognak és erre van felkészítve a 2 kis mélysugárzó is). Én nem szenvednék vele a helyedben, hacsak nem lennék fanatikus építő.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
olajecset
tag
válasz carl18 #26847 üzenetére
Az én tapasztalatom, nagyon jól működik és meglepően erős hangja van. Viszont kissé kaparós, 4ohm-mos hangfallal, 8ohmmal már lágyabb. Bluetooth kapcsolódásnál kicsit megböki a hangszórót, eddig nem lett semmi bajuk.
Nekem inkább a TPA3116D2 jött be a D-osztályból 6 v 8ohm-mos hangfalakkal, szerintem TV-nézéshez pont jó. Zene hallgatásnál már valami hiányzik belőle. Ami érdekesség, hogy messzebbre is tisztábban szól. Egy külső winyo tápra kapcsoltam az is 12V, 2A-es és elég erős így is.
Azt hogy melyik Buetooth chippel szerelt lenne jobb nem tudom.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26850 üzenetére
A blogomban írtam a teljesítményről.
Vagy csak a hangminőség javul ha nagyobb voltot kap?
Én nem vettem észre ilyet.+ Most ha például 2X25 watt az erősítő, milyen erős hangfalakat érdemes mellé választani?
Szerintem hogy a hangfalat ne lője ki az lehet egy kicsit erősebb is.
Hát mindenképp, szorozd egy egész számmal! Amúgy a zene dinamikájától és spektrumától függ. Azt ne gondoljuk, hogy egy olyan bonyolult és változékony dolgot, mint a zene, egyetlen számmal tudunk jellemezni!Biztos van az az alkoholmennyiség vagy az a szintetikus anyag, ami után ez már uncompromised bass...
Mondjuk az nem semmi, hogy erről a rettenet taknyolásról ilyen marketingtehetséggel nyilatkozik! Az enyém se szebb, talán még rondább is, de legalább nem volt képem képet alkotni róla. Az enyémnek is hiányzik a legalja, de legalább nem torzít és nem puffog, és van egyfajta hangminősége (Visaton hangszóró, tuningolt BT-vevő stb.).Más részt megnéztem mennyibe kerül egy bluetooth hangszóró ami értelmesen szól, 45E forint
Hát én olyat még nem hallottam ennyiért, ami jó lenne. Ami 40Hz-ig lemegy, az inkább olyan 150k. Meg persze a torzítás se mindegy. 40k-ért sz@rt adnak (ne szépítsük), ami zenére alkalmatlan - szerintem.Otthon meg tudod csinálni jól, csak baromi "drága": kell hozzá vatta, meg egy nagyobb fa doboz, meg egy kis passzív szűrő a kapcsolóüzemű tápegységnek. Ezrekbe kerülhet!
olajecset: Bizony! A teljesítmény az kb. hangnyomás × sávszélesség. Jól mondom, Mester?
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26862 üzenetére
Márkákról nehéz nyilatkozni, típusokról könnyebb.
A passzív memebránnak nagyobbnak kellene lennie a hangszórónál. Nézz YT-videókat, néha eltalálják az arányt.Shalaifi linkelt pár hete egy harman kardon házimozi mélynyomót, 9cm-es, 1cm-es lökettel.
Minek két magas?
Kérdés még a térfogat, az elérendő hangerő, az alsó határfrekvencia, pénzösszeg, üzemidő, hangminőség stb.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26864 üzenetére
Hát kezdetnek az is elég volna ha már szólna 1-2 órát, aztán lassacskán majd javítgatnám mindig valamivel
Ez az, aminek semmi értelme. Egy megtervezett első építést is javítgatni kell majd jó eséllyel.Szóval durván 2 liter. Ha beinkeled a hangszórók adatlapját, kiszámolom, mit tud 2 literes zárt dobozban.
A passzív membránokról semmilyen paramétert nem mondanak (úgysem igaz a hangszóróé sem...), szóval marad a hangolás, amit a ráragasztott súlyokkal lehet megtenni.A max. hangerő annál nagyobb lehet, minél feljebb engeded az alsó határfrekit.
A magasat meg érzékenységben illeszteni kell a mélyhez, nem behasalni kettőt.
shalafi66: Ez telitalálat, jól kiszúrtad! Kár, hogy nem hajtotta meg Xmax-ig.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26868 üzenetére
A jósági tényezővel nincs egetverő gond, ide jó lesz. A frekimenetet meg kissé ki kell egyengetni. Hangolni ahhoz kell, hogy ne legyen idegesítő kiemelése, hanem ott dolgozzon a passzív membrán (frekvenciában), ahol a hangszóró már nem nagyon.
pont arról van szó, hogy kell kompromisszum a mély és a hangerő között.
A magasnak mi a típusa?
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26868 üzenetére
Írtam korábban, hogy a passzív membránnak nagyobbnak kell lennie. Le kell tudnia mozogni azt a térfogatot, amit a mélynyomó megmozgat, különben kiszakadhat, de mindenképp károsodik, valamint komolyan torzít is.
Vagy megérted, mikre kell figyelni és azokra tervezel, vagy vacak lesz. Sok mindenre kell sajna, ez nem olyan egyszerű, mint ahogy a youtuberek láttatják.Inkább valami kész hangdoboztervet keríts és faragj bele egy BT-s erősítőmodult! Hasból ne dolgozz.
Kínából a szállítás 2-4 hét szokott lenni.A basszus minősége és a hangerő közti kompromisszumot utólag is meg lehet kötni, egy utólag az erősítő elé betett kis áramkörrel. Ennek tehát érdemes helyet hagyni és hozzáférhetően szerelni, amíg kialakul a végleges állapot.
[ Szerkesztve ]
-
Mikisys
őstag
válasz carl18 #26862 üzenetére
Passzív membrán minek?
Nem passzol azokhoz a hangszórókhoz.
Tényleg nem kéne lesüllyedni a Titanichoz, valahol meg kellene húzni a határt, hogy mi az, ami hangsugárzónak nevezhető, hangszórónak mondható és nem csak a kinézete, meg az ára alapján.
-
Mivel nem olyan egyszerű hangsugárzót építeni, Én a kétutas rendszer híve vagyok, azt még meg lehet normálisan csinálni, otthon is, különleges műszerezettség nélkül is. El kell fogadni némely előírást, szabályt, meg kell tudni alkudni bizonyos paraméterekben. Amit sokan szidnak, azzal nem kell foglalkozni, amit sokan dícsérnek, azt is kritikával kell fogadni, vagy ha lehet, akkor meg kell hallgatni és utána dönteni.
Eleve olyan konstrukciót és hangszórókat kell választani, amik elérnek egy színvonalat, mert azokon nem szükséges tovább javítani, ami sok-sok pénz megtakarítást jelent. Ha meg jobbra vágyunk, akkor a spórolt pénzből és a meglévő eladásából, később valóban(?) jobbat lehet venni.
-
shalafi-barátunk gőzerővel dolgozik nekem 3db. jó minőségű mély-közép sugárzón, ha sikerül, közzéteszem a kész hangsugárzó leírását.Üdv!
-
shalafi66
veterán
válasz carl18 #26879 üzenetére
A lenézés, nem értem, hogy jön ide, hiszen mindketten ugyanazt állapítottuk meg. Én még azt is hozzá teszem, hogy hangsugárzót nem így készítünk. Annyira nem, hogy gyakorlatilag hozzászólni sem tudok, mert ötletem sincs, hol kezdjem el magyarázni (pedig én eddig mindig mindenkinek tudtam segíteni). De mintha nem is igényelnéd a segítséget.
Persze ezzel nincs amúgy semmi baj, ha ezt így szeretnéd, csak finoman szerintem jelezni kell a többi olvasónak, hogy nem ez a jó példa.
(#26878) Mikisys
A gőzerő más ügyek felé összpontosult, de valóban vár téged három összeragasztott mágneskör. Csak össze kell zömíteni a kosárral, és lágyrészeket szerelni bele.[ Szerkesztve ]
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
-
olajecset
tag
válasz carl18 #26884 üzenetére
Már bocs hogy beleszólok. De hány sávos lesz, mono, sztereó v 2.1(vagyis sztereó+mono)?
Árulnak olyan erősítő modult is amit 2.1-hez készítettek.
Én biztos nem rendelnék Kínából 22EURO fölött ha nem muszáj, mert áfát is kell még fizetni. És ott az ár nem tükrözi a minősséget, lehet a drága vacak de lehet az olcsó jó.
Esetleg magas sugárzót érdemes, mert kicsi és olcsó.
De inkább két széles sávú hangszórót raknék a sztereónak plusz a mély.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26892 üzenetére
Rezonálni fog a vékony fal, ami ugye hangot ad, és az nettó torzítás. Én 10mm pozdorját vagy MDF-et használnék hordozhatóra, ahogy tettem is. És ilyen méretben azt is kell merevíteni, 20×20cm-nél nagyobb felületek ne legyenek merevítetlenül!
Ha pl. 15g a mozgó tömeg (membrán+tekercs), akkor 15kg lenne a doboz. Hordozhatónál lehet kisebb is, de pár kg azért egészséges.
Mivel 2.1 kialakítása lenne ezért arra gondolok itt, 2 magas két oldalt elég volna-e hozzá.
Szerinted mi alapján lehet erre válaszolni? (adatlap, mérés, gyári felhasználás)Mi lesz az elektronika? 2.1-es hangváltó stb.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26884 üzenetére
Gondolom hangváltó kell a mélynyomó elé.
A magasak elé is kell. És mélyet nem váltunk passzívan, mert nagy és drága tekercs kellene hozzá, szóval 2.1-es erősítő kell majd. A kínai 2.1-eseknél a sztereó ágról nem szűrik a mélyet, szóval a magasak elé kell majd egy-egy kondenzátor mint hangváltó.[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz carl18 #26900 üzenetére
Itt a 92-95 számít, ami feltehetőleg a maximum hangnyomás, de nem tudni, milyen körülmények között, és nem tudni, hogy hány watt kellett hozzá. Ha tényleg 50, ahogy a marketingben írják, akkor azt jelenti, hogy a hangszórók alapból elég érzéketlenek, 75-78dB@1W, 200-2000Hz-ig.
Ami biztos, hogy a hatásos tömegcsökkentéshez NdBFe mágnes kellene.
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
shalafi66
veterán
válasz carl18 #26905 üzenetére
Rendben. Először találjunk hozzá hangszórókat. Mert egyelőre nem tudjuk, hogy mit is szeretnél pontosan.
És nem az a lényeg, hogy bkercso most pozitív vagy negatív véleményt fogalmaz meg (24-25 évesen már illik elviselni a kritikát nagyobb nyűglődés nélkül), hanem az, hogy igaz-e amit írt, és nem költenél rá, vagy hajlandó vagy pénzt áldozni a projektre. Semmi személyes nincs a dologban, csak tudni kell, hogy miből főzünk. Egyszerűen ez egy szükséges információ.
Ha valami meglévő hangszórót használnál, akkor távolról fórumon keresztül nagyon keveset fogunk tudni segíteni. Kellenek viszonylag pontos T-S paraméterek, szóval, vagy meg kellene tanulnod impedanciát mérni, vagy ha nagyon szépen befotózod, és beméretezed, én tudok rá mondani körülbelül használható paramétereket. Esetleg átugrasz vele Mezőkövesdre, és megmérem neked sörért/csokiért.
Ezután tudnánk továbblépni.
Ha új hangszórók vásárlására adnád a fejed, akkor a max. tömeg meghatrozásán túl, kellene egy elvárt alsó határfrekvencia, és max. hangnyomás. Ezek után tudok lehetséges megoldásokat ajánlani.
A Dockin D, nem tudjuk, hogy mit csinál. Amit a fr-hangnyomás mérésen látsz, az az elektronikával együtt érvényes, mélytartományban biztos, hogy kompenzált, és azt sem tudjuk, milyen volt a környezet-elhelyezés hatása, ezért a mérésből a 200Hz alatti frekvenciák szerintem értékelhetetlenek.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26904 üzenetére
Mert ezek műnyagkompozit dobozban lévő neodímuimmágneses hangszóróval szerelt darabok, nálad meg az sem világos, akkor most mely hangszórókat használnád. Fából építesz. Jobb hangminőséget akarsz a 45e-es kategóriánál, üzemidőre nem válaszoltál, ahogyan a hangszórók adatlapját se láttuk.
Gondolom, ez a 2kg nem a 0,9kg-os hangszóróval szerelt 2.1-re vonatkozik, igaz?
bakker egy full kezdő vagyok ha valamit elkúrok minek költsek rá sokat.
Egyrészt szeretnék összedobni magamnak valami használhatott + én ezt azért kezdem el hogy beletanuljak a dolgokba. Szóval nálam ez tanulás is tapasztalat szerzés is egyben, nem kell egyből High end audoprofilozásra gondolni.
Ehhez képest megkérdezed, hogy X kg-ból hény dB-t lehet kihozni, két gyári példa alapján. Muszáj volt röhögnöm rajta, elnézést! Hiszen a gyári dolgokat fullba optimalizálják tapasztalt mérnökök. Ilyen abszurd dolgot talán még nem is olvastam PH!-n az elmúlt 8 évben.Ráadásul ott van, amit Shalafi is ír, hogy a gyáriak elektronikusan kompenzáltak, nálad meg ugye egy egyszerű tervvel kell majd előállni, mert egy kompenzálóáramkört nem fogsz tudni összerakni, ahogyan a külön BT- és amp modulokat sem tudod úgy megtápolni feltétlen, hogy ne legyen hangos digitális zaj. Ezért egybemodul kell, amit meg nem lehet kompenzálni.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26914 üzenetére
Köszi az összefoglalót!
Ettől a súlya alapján simán elvárnám a 110 Decibelt
Felejts már el ezeket a butaságokat!Mennyit szánsz a középmagas hangszórókra? Jó lenne tudni a mély érzékenységét is... Így lehetne hozzá passzolót választani. Mindenesetre a legjobb lenne valami 5cm-es szélessávú, a mélyet meg felengedni 500Hz-ig, ha tud olyat a kis erősítő, ami majd kerül bele. Így a kicsiknek elég lenne fél-egy literes térfogat, és a sztereó kép sem romlana sokat (már ha lehet itt ilyenről beszélni). De feljebb amúgy sem tudják vágni a mélyről a középmagasat a 2.1-es erősítők. Inkább 200Hz a jellemző legmagasabb freki. Odáig meg az 5cm-esek nem mennek szépen le. Szóval lesz feladat...
Szóval ezt úgy gondoltam kapna mély közepet és magas hangszórót két szélre
Ez szép, de hol találsz ilyen erősítőt?kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
shalafi66
veterán
A terv
Meg kell néznem/mérnem azt a majdnem egy kilós hangszórót. És utána tudok válaszolni, hogy mit lehet vele csinálni, illetve a hangszóró mit tehet érted.B terv
Jó lenne tudni a mélyközép hangszóróra jutó térfogatot.(#26915) bkercso
Szerintem ne szaladj ennyire előre. Lépésenként biztosabb.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
Nyilván valakinek hulladékok ezek az olcsó hangszórók
A H200-el nem lesz gond szerintem. Meg az elektronikával is elrontják sajnos. Az, amit a blogomban leírtam, megvalósítható számodra (forrasztásügyileg)?shalafi66: Nem ez a köv. lépés? Olyan elektronika nincs forgalomban, ami olyan magasan vált a mono mély és a sztereó magas közt, hogy kis csipogót lehessen alkalmazni.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26919 üzenetére
De a mélynek mono-ra kell keverni a jelet, míg a magasaktól sztereót vársz, nem? Megoldás lehetne, ha a mélyhangszóród duplatekercses lenne.
Akkor 2 X 10 cm széles sávú ?
Ez már elektronikailag könnyebb lenne, ha találsz jó versenyzőt. Pl. Visaton FR10, DAyton audio ND90-4 vagy ND91-4. Bár, ha méret és súly, akkor mono-t építenék.Lerajzolom gyors Paintba a tervezésem
Ne fáradj! Liter és forint elég lesz. Meg dB és Hz.[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz carl18 #26924 üzenetére
El kell keserítselek, a Visaton nem jobb, mint a SAL. Most főleg nem.
Egy 2,5W terhelhetőségű hangszórót nézegettek a Visatontól.
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26928 üzenetére
A gond az, hogy 2db-ról beszéltél, míg én 1db-ra írtam a 3litert.
A mono hátránya, hogy a telón be kellene állítani, hogy monóba adja ki a jelet, mert egybe BT+amp panel esetén nem tudod megoldani a monóra keverést. Vagy megelégszel az egyik csatorna hangjával.
Az nem hangszín, hanem a szub hangereje, meg talán balansz (?).
Shalafi: Erre[link] gondoltál? Ez miben jobb az FR10-nél? A kitérése pl. kisebb.
[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz carl18 #26933 üzenetére
Én mértem, nem a H2000. Szerintem, amikor mértem, ilyen volt.
Annál a hangszórónál úgy kb. 2W-ig igaz, amit felírtál.
-
shalafi66
veterán
válasz carl18 #26935 üzenetére
Én valószínűleg egyiket sem választanám. Ha muszáj valamire rábökni pont ezek közül, akkor a Visatont nyugodtan kizárhatod.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26933 üzenetére
Akkor teljes hangerőn 100 Decibelt tudhat durván a Visaton?
1kHz-en, 1m távolságból igen.honnan tudja az ember hogy több kakaót kap mint amire gyárilag képes?
Torzít (mélyben), vagy füstöl. De úgyis a mély szokott a kritikus lenni, így a torzításból tudod.
Amúgy, ha hosszú üzemidőt szeretnél kevés akkuval, akkor 12V-nál nem adnék többet az erősítőre. Úgy meg lesz 10W-od 4ohmra. De szerintem az elég lehet.ha én szeretnék jobb basszust mondjuk 60 hz-et akkor arra van lehetőség ?
Vagy a lejátszó EQ-jával utánemelsz, vagy nagyobb dobozt építesz egy nagyobb hangszórónak. Előbbi lényegesen csökkentheti a hangerőt.
Mindenképp érdemes amúgy sarokba helyezni, úgy lényegesen több a basszus.shalafi66: Nem lettünk okosabbak.
De emlékszem, erre a harman kardon 9cm-est ajánlottad, amit az elején linkeltem. Kell mellé egy magas.[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz carl18 #26939 üzenetére
200Hz-et a kis papírszélű 10 centis szélessávúra szoktam írni. Valamit elnéztél.
Én azért nem csapnék le rögtön a nagyobbik HC10-re. Biztosan nem a legjobb választás, de 2000,-Ft körül ezt lehet kapni.
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26939 üzenetére
Akkor mindent tudsz.
3 literbe a SAL SRP1010-nek 30mm átmérőjű és 16,5cm hosszú reflexcső kell (ha a paraméterei igazak).
Így 60Hz-nél -6dB-re jön ki az átvitel, 50Hz-nél -7dB.A HC10-652-nél 3 literre 30mm és 15cm.
60Hz-nél -8dB, 50Hz-nél -9dB. Ehhez legalább nem kell magassugárzó, meg ennek akkor ugye jobban elhisszük az adatlapját.
2 liternél 16,5cm-es cső kellene és 2-4dB-t csökken a mélyátvitel.Ezzel tudsz számolgatni.
A dobozt lazán töltsd ki valamilyen csillapítóanyaggal, pl. vattával!
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26950 üzenetére
Még ennél is szűkös, hogy a membránok le tudják-e mozogni azt a térfogatot, amit a hangszórók diktálnak. És megint 2db hangszórót akarsz egy darab 3 literes dobozba rakni.
Kicsit már én is kezdem unni ezt... Hangszórónként kell 2, de inkább 3 liter! Fentebb leírtam, én mit számoltam (úgyis hülyeség ).Ha nincs jól behangolva a doboz, annak az az eredménye, hogy egyrészt lesznek csúnya kiemelések a rezonancia környékén, másrészt ezek időben is elnyúló hangot adnak majd. Ezért minden zenénél ugyan úgy fog szólni a basszus, amiből ráadásul egy bőgő-búgó, vagy épp puffogó massza lesz (attól függően, mennyire mélyre sikerül hangolni). Nem lesz játék a ritmussal és a hangszínnel, és nem lesz zeneszámról zeneszámra másmilyen basszus. Hamar meg lehet ezt unni; ugyanakkor a "kicsi térfogatból nagy hangot" elv leginkább így tud érvényesülni. Ugyan ez a helyzet a legtöbb autós mélyládánál is.
Részegen bulizáshoz a folyóparton lehet, hogy ez jobb. Én a magam részéről maradok a zenénél. Egy jó rendszeren a diszkózene vagy a mulatós is sokkal élvezhetőbb. És az is igaz, hogy ha jó a minőség, sokan nem igényelnek akkora nagy hangerőt.
105dB egy tisztességesen hangos rendezvényhangerő. Másfél óráig megfelelő basszussal (pl. 60Hz-től felfelé) hallgatsz zenét és megfájdulhat a torkod. Többször átéltem. Szóval ez felejtős, főleg szabad térben.
Ha készítesz egy dobozt, ami szobában, sarokba helyezve szépen lemegy 60-70Hz-ig és tud 90dB-t, az szerintem jó eredmény.
A kérdésedre:
A passzív membránok nehezebben hangolhatók a csőnél, már csak azért is, mert nem tudni róluk sokat. Ha Shalafi mester megméri a hangszóród paramétereit, kérd meg, hogy számoljon egy csöves dobozt hozzá és akkor nincs zsákbamacska-faktor!Azok a dolgok, amiket az elektronikáról, hangváltásról, mono-keverésről írtam, érthetőek úgy?
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26952 üzenetére
Azt hittem, ez bruttó méret és az 1cm-es falvastagság miatt végződnek a számok 2-re. Így pont nettó 3 liter lenne.
Most ha két hangszórót kap akkor a hangerő össze adódik? Mivel lesz hangosabb mint ha 1 hangszóró szólna?
Dupla hatásfok a nagyobb membránfelület miatt, és dupla teljesítmény, mert két erősítőcsatorna dolgozik. Összesen tehát 6dB plusz. A légteret azonban illene elválasztani és külön csöveket berakni.Akkor a 95 Decibel felejtős?
Amit számolsz, az csúcsteljesítmény, míg én átlagról beszéltem. Csúcsban meglehet a 95dB, azzal nincs gond. De a zenének van 10-20dB dinamikája (minimum, bár bulizenénél nem több).A szomszédok így is hozzájutnak majd a kiváló zenei anyagokhoz!
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26955 üzenetére
85dB igen hangos. [link]
Na akkor ha 1 hangszóró mondjuk szól 86 decibelt 1 watton, akkor két hangszóró már 92 decibelt tudna 1 watton?
2×1W-on, és leginkább mélyben igaz így. (Ott meg ugye nem szól ekkorát a 10cm-es hangszóró.)Hosszúság * Szélesség * Magasság / 1000
Tudtommal így kell a Litert kiszámolni
Megint elbeszélünk egymás mellett. Külső vagy belső méreteket írtál? Mert ha külsőt és 1cm az anyag, akkor az kereken 3 liter!Tisza tó mellé az ember kocsival megy, így oda nem kell a kicsi méret. Otthonra jó lehet, amit tervezel ,de hátizsákba már nem fér el.
Szóval előbb a legnehezebb résszel kéne kezdeni: eldönteni, mit akarsz! Eddig a 2kg-ról hallottunk tőled és 2 literről. Most meg már 4,6 liter.
Ha könnyűt akarsz, akkor kockaszerűt kéne építeni, nem elnyújtottat, mert a kockaszerűnek kisebb a fajlagos felülete.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26961 üzenetére
Most azt is én mondjam meg, mekkora az akksid? Mérd le! A mágneskör és a reflexcső többet fog elvenni.
A többi kérdésedre tegnap este leírtam a válaszaimat, kiszámoltam a csőméreteket és a mélyátvitelt 2 és 3 literre két különböző típusú hangszóró esetén is és linkeltem egy excel-számolót. Ez már innentől trollkodás, vagy az van, hogy komoly szövegértési nehézségeid vannak. (Sajnos sokaknak vannak; több tanár is van a családban, így tudom). Vagy figyelmetlen vagy és lusta olvasni. Nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
-
bkercso
nagyúr
válasz carl18 #26973 üzenetére
Pontosan, EQ-val tudsz majd jétszani. Majd kitapasztalod.
Házi felaladat kiszámolni az akkut, ha az erősítő 5W-ot fogyaszt átlagban (csúcsban ugye 10W 12V-ról 4ohmra). Nézzél hozzá töltőelektronikát és 12V-os step-up konvertert is. Kíváncsi vagyok!
-
magery
tag
válasz carl18 #26973 üzenetére
Szia!
Az én ajánlatom a számodra:
Két darab ilyen hangszóró egy dobozban, középen elválasztva egymástól.
A doboz belső méretei: 40x15x22cm
A reflexcső 4cm átmérőjű, és 10cm hosszú legyen. Természetesen hangszórónként 1-1 db.
Ezt már én nem szégyellném megmutatni a haveroknak sem. Igaz kicsit nagyobb mint amit te elképzeltél, de ez legalább szólni is fog az alsóbb tartományban is."Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."/Woody Allen/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Gitáros topic
- World of Tanks - MMO
- Gaming notebook topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Projektor topic
- Elektromos autók - motorok