Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mikisys
őstag
válasz Primary92 #23437 üzenetére
Nem a hagyományos értelemben vett Bass-reflex doboz. Nem lehet hangolni, mint egy sima reflex-dobozt, hanem ez kész, úgy ahogy felépítették és beletettek egy jó hangszórót.
Az Onken doboz egy több oldalsó résből álló, viszonylag nagy űrtartalmú doboz, amibe hátulról(!) kell a hangszórót beépíteni, cserébe egyenletes átvitelt és igen jó mélyhangokat, hallhatunk. A sok kisebb rés és határoló falai igen masszívvá teszik a dobozt, tehát nem fog rezonálni itt-ott. Vastag anyagból kell megépíteni 25mm, vagy 1"-es keményfából, réteges-lemezből. Komoly súlya lesz, e-miatt nehezen mozgatható, de hát ha valaki egyszer rászánja a pénzt és munkát, meg a jó hangszórót, az nem akarja sokat elmozgatni otthonról.Kellemes Ünnepeket!
Üdv!
-
Károgó
csendes újonc
Jó napot! Ha van egy segítőkész Guru a környéken, kérem szakértse meg nekem az alábbi videót:
Youtube
A kérdés az, hogy ha venném ezt a típust, ami igen olcsó, megérné-e valóban ez a kis munka-befektetés a "szemmel hallható" különbség eléréséért? Nos az én sejtésem azt mondja hogy igen. De szeretném hallani egy hangfalakat "mélyebben" ismerő szaki véleményét, benyomását erről. Előre is köszi a fáradtságot! (Nekem nem pontosan érthető, hogy mit bütykölt az áramkörön. Látszólag egy tekercset iktatott be... Forrasztani irtó jól tudok, de nem vagyok mélyen jártas a szakmában.)
Tényleg szélsőségesen ultra nagy alázattal jöttem. Leírtam hogy nem vagyok szakértő és segítséget kérek egy mondatban összefoglalva a videón látottakat. Lám segítséget nem kaptam, de beszólást igen, amit PH külön engem még figyelmeztetéssel jutalmazott. Most tényleg kivagyok lelkileg. Én kompletten nem értem ezt az menetet. Még egyszer tréfásan és jókedvvel egy utolsót megkísérelve, aki szeretve tiszteli ismeretlen anyukámat homályosítson engem fel egy komplett kapcsolási rajzzal! Azt én is látom h egy tekercs be lett iktatva, aminek a paraméterei meg vannak adva. Oké. Nem értem pontosan hova? Nem világos hogy cserélt-e kondenzátort. Talán. A képen a tekercs mellett mintha lenne vmi még a szigszalaggal rétekerve.
Aki szeretne segíteni kérem írjon privátba! Ebből fogom tudni h segítő a szándék. Nagyon szépen köszönöm előre a legkisebb infomorzsát is! Elnézést kérek, hogy türelmetlen vagyok az arctalanul burkoltan-nyíltan hülyéző stílushoz, ami lényegi mondanivalót amúgy nélkülöz.
-
fero02
nagyúr
#23454 - #23458 hozzászólások hová tűntek?
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Az otthoni, kezdetleges hangtechnikamhoz szeretnek vásárolni egy uj RCA kabelt. A gepem (szerintem, es nagy valoszonuseggel) noname hangkartyajaval es az erositovel kotnem ossze, ami mar egy 17 eves darab, bar ez azthiszem hogy erositoknel annyira nem is nagy kor. A ket hangfal szinten ugyanennyi idos. Viszont ugy gondoltam ezeket akkor mar egy kevésbe noname RCA kabellel kotnem ossze. A kerdesem, hogy mellyek ezek a markak, es esetleg hol tudom oket beszerezni.Elore is koszonom a segitseget
UdvSamsung Galaxy A55 5G
-
Mikisys
őstag
válasz fero02 #23461 üzenetére
Valószínűleg engem szidalmaznak, vagy torkolnak le azokban, úgyhogy ne hiányold.
Nem kell mindent beszopni, elhinni ismeretleneknek, ami az interneten hangzatos nevű web, vagy blog-oldalakon olvasható egyes híres, avagy hírhedt hangsugárzóról, erősítőről, egyebekről.
Sok a félrevezető, félretanult ember leírása egyes dolgokról, elméletekről. Saját mérések és tapasztalatok hiányában sokan sok mindent elfogadnak, ahogy olvassák az interneten, pedig nagyon sok a tévedés, téveszme, félretájékoztatás, aminek lehetnek üzleti megfontolású alapjaik, de semmi közük a hangtechnikához, vagy annak egyes részeihez.
A hazai szakemberek között sem egységes a meglátás, mindenki mást favorizál, mást tart jobbnak, ezekkel nem lehet vitatkozni, mert eleve alulmaradunk a kérdéseinkkel. Mert kérdezhetünk, de választ nem kapunk, mert nem foglalkoztak, és nem foglalkoznak vele ma sem eléggé alaposan. Ha pedig foglalkoznak valamivel, annak olyan ára lesz, hogy senki nem vesz belőle, ekkor meg igénytelenséggel vádolják meg a közönséget, holott nem mi vagyunk igénytelenek, csak nem esünk hanyatt minden újdonságtól. Amikről gyakran kiderül, hogy már ismert közel száz éve, csak nem így fogalmazták meg. Persze egy újszülöttnek minden vicc új.
Na.BUÉK!
Üdv!
-
shalafi66
veterán
-
Mikisys
őstag
válasz Károgó #23466 üzenetére
A 10uF-ot felére csökkenteném, vagy a 8,2Ohm-ot dupláznám meg, mondjuk 15Ohm/10W-os ellenállásra.
Ez a Zobel-tag, (10uF+8,2Ohm) vagy impedanciaegyengető megterhelheti az erősítőt, tehát nem mindegy mekkora kapacitás és ellenállás van ott.
A 270uH tekercs helyett inkább 680uH lenne jó, kevésbé visítana a két mély.
Ha sok a magas még ezután is, akkor azzal párhuzamosan lehet 22-33Ohm/5W közötti ellenállást betenni.
A változtatásokat hogyan kontrollálod? Mérni tudsz valamilyen paramétert?Üdv!
-
Károgó
csendes újonc
válasz Mikisys #23467 üzenetére
Huh... A hifizéssel is kb az a bajom h érzésre mérik javarészt. Hiszek mindent mert nem tudom lemodellezni fejben ezeket a kapcsolásokat h mi hova vezet. A videóból az tűnik ki h a hang részletezőbb nyitottabb hangzású lett. Talán. A mélyekből persze semmi nem derülhet ki ennyiből. Tehát ha próbálkoznék akkor csak is 1x. Mert annyira nem vagyok elszánt h így a 1/2 életemet eltöltsem a fangfaltuninggal. Nem lehetnek nagyok az igényeim mert a pénzt nem szeretném fék nélkül beletolni.
-
shalafi66
veterán
válasz Károgó #23468 üzenetére
Ez a videós módositás nem egy biztos dolog, eredetileg sem hozzáértő csinálta. Biztosan változott valamennyit, de nem tudni, hogy jó lett-e.
Mennyi pénzed van amit rá tudsz szánni?
A 10uF + 8,2R nem terhel.
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
Mikisys
őstag
-
Károgó
csendes újonc
válasz shalafi66 #23469 üzenetére
Gondolom egy pár hangváltó 4-6000ből megáll. Max 10e. ha elég vehemenciával győzködtök h az a kis lépés biztosan megéri még. Érdemes többet? Megfordítva... A dobozok 27e volt párja. Alapnak nem rossz különben szvsz. Egy hangváltó berakása egy kis tömés kábelcsere engem elszórakoztat.
Ez a hang fölül nagyon nem nyílik ki. Maszatol, visszafojtott. A mélyek így sem élhetetlenek, de még ha lejjebb menne jobban tudnám szeretni. Ennyi a baja. Fölül segít a hangváltó lent meg a bélelés. Ez az elvem.
Ha kitaláltok nekem vmi egyszerű váltót azt előre szépen megköszönöm. Egy kész megvehető lenne a legjobb. Egy linkre gondolok egészen pontosan ha találtok egy elfogadhatót. Impedancia 8 ohm.
-
shalafi66
veterán
válasz Károgó #23471 üzenetére
Ennyi pénzből már kaptál volna használtan normálisat.
Hangváltót senki nem tud ajánlani neked, mert ahhoz legalább az egyik hangfalad, meg kell mérni, és tervezni rá új váltót, néhány, de minimum egy napos munka alapszinten is. Ajánlgatni lehet, enélkül is, de az úgysem lesz pontos, csak hozzávetőleges. Kellenének hozzá normális fotók a hangszórókról meg a doboz méretezése, belső térfogata. Bár szerintem igy nem érdemes belekezdeni.
A hangszóróval párhuzamos R+C tag jól működik, ha jól használják.
[ Szerkesztve ]
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
Károgó
csendes újonc
válasz shalafi66 #23472 üzenetére
Ennyi pénzből már kaptál volna használtan normálisat.
Na pont ezt így ebben a formában tök fölösleges volt leírni. Szvsz. Egy kicsit azért körbenéztem. A 80e nél kezdődik ami már nevet visel magán... 50 ezer alatt a lutri berhelt kategória erősen felüti fejét. Polc sugárzó kiesik. Ne is firtassuk. Álló kellett. Pont. De átrágom majd magam lassan a problémámon ha máshogy nem megy.
Az előbb meg az R+C-ről beszéltek le.
-
User64476
őstag
Nem lehetne ennek a topicnak csinálni egy összefoglalót? Mindig ugyanaz a verkli, sokaknak segítene, ha egyből látnák, hogy érdemes nekiállni a témának.
-
nagy.matyika
aktív tag
válasz Károgó #23473 üzenetére
Preludium megfelelő állapotban + állvány 80-100 ezer forintig körberöhög bármit, amit hangfalnak csúfolnak. Modifikálni ezeket nem kifejezetten érdemes, mert nem ér annyit az egész.
Házilag, komolyabb hozzáértés, lehetőségek és mérés nélkül, annyit lehet tenni, hogy a hangváltót, kábeleket kicseréled jobb minőségű komponensekre, illetve fülre tömhetsz, a hangfalak elhelyezésével sakkozhatsz.
Intel I7 4770K, Gigabyte Z87-HD3, KLEVV Urbane 2400 MHz 2*8 GB, Gigabyte GTX 970 g1 Gaming, OCZ Agility 3, WD Green 1 TB, Scythe Grand Kama Cross 2, Noiseblocker Eloop stb.
-
.DLL
veterán
válasz nagy.matyika #23475 üzenetére
Az ideálishoz képest túl sok tömés mit okoz zárt doboznál? (főleg pl. szub esetén, hagy ha álló hangsugárzó mély hangszórója külön elzárt kamrában van.)
A kérdés bárkinek szól, csak a te hozzászólásodra jutott eszembe ez a dolog.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Károgó
csendes újonc
válasz nagy.matyika #23475 üzenetére
A mi mit röhög körbe az sajnos nehezen átvehető fogalom. Egyelőre a fanatizmusommal több baj van mint a pénztárcámmal. Az olcsó használt hifi egy pillanatnyi fellángolást okozott. De nekem nem érdemes többet belepakolni pénzileg.
Házilag, komolyabb hozzáértés, lehetőségek és mérés nélkül, annyit lehet tenni, hogy a hangváltót, kábeleket kicseréled jobb minőségű komponensekre, illetve fülre tömhetsz, a hangfalak elhelyezésével sakkozhatsz.
Itt egyről beszélünk.
A körberöhögés mint fogalom nálam így néz ki (gondolom másnak is): Műsorforrás (hanghordozó, minőségi hangfelvétel)->Lejátszó egység(ek)->Erősítő(k)->Hangkábelek->Hangsugárzók->Akusztikai tér->Emberi hallás.
A hangsugárzó nem éppen mellékes, de ezt az egységet főként az erősítővel együtt szeretem értelmezni, amiknek az adott helyen kell elérni egy elképzelt magunk elé vetett szintet. Nem a tesztekét vagy egyéb véleményekét stb! Legfeljebb vezethet emez, de nem befolyásolhat. Hogy miről mit adok neki műsorként az egy másik felvonás. Elképzeltem vmit és úgy érzem nem járok messze tőle. Ehhez egy kis segítséget kértem nem véleményt az van nekem is 30 év hifizés után még ha nem is vagyok vérbeli vagy megszállott. Tőlem 100 méterre helyezkedik el egy igen komoly nevű audiofhile-bolt (szalonnak is nevezhetném ) Csak az a gondolat tart vissza, h átlépjem a küszöbét h eleve a véleményformálást fontosabbnak tartják a bemutatásnál. Tehát hasonló érzésem lenne mintha egy templom küszöbét kellene átlépni. Márpedig én elégé gyenge hitéletet élek. Üdv!
-
nagy.matyika
aktív tag
válasz Károgó #23478 üzenetére
A Preludium már bizonyított, mind mérve, mind pedig meghallgatva. Ahogy Pázmándi Úr szokta mondani, ami mérve jobb, az értő fülnek hallgatva is. Ezért is esett róla szó, hogy azért a pénzért, amiért te vetted a hangfalad + fejlesztenéd, kapni jobbat.
Én kíváncsi voltam, vettem egyet, nagyon kellemeset csalódtam, nem bántam meg és nem adnám el, mert bele kéne nyúlni a zsebbe, hogy hasonló hangút vegyek. Még egy jó hangkártyát fogok venni a közeljövőben, mert már próbáltam kölcsön motyóval és nem kevés pluszt hozzá tud adni.
[ Szerkesztve ]
Intel I7 4770K, Gigabyte Z87-HD3, KLEVV Urbane 2400 MHz 2*8 GB, Gigabyte GTX 970 g1 Gaming, OCZ Agility 3, WD Green 1 TB, Scythe Grand Kama Cross 2, Noiseblocker Eloop stb.
-
shalafi66
veterán
válasz nagy.matyika #23479 üzenetére
A prelu nagyon alap dolog, de tényleg jó, ezek a mai olcsó hangsugárzók sajnos messze vannak tőle. Még váltómódosítással is. Ilyesmit építeni is, hát, kb. 50-60000,-/pár minimum, új hangszórókkal és dobozzal.
De más, hasonló gyártási idejű Vifa vagy SEAS hangszórókkal szerelt hangfalak is nagyon jók a mostani mozis vagy 2.0-ás felhozatalhoz viszonyítva. Sok a lehetőség használtban. És ezeket mondjuk megéri pontosabban újraváltózni is, mert jó az alapanyag.Egyébként irtam, a megoldás, elvinni valakihez a hangsugárzót, aki korrekt hangváltót tud készíteni mérések alapján. Aztán ha egyszer le lett dokumentálva, akkor már másolható. Ez sem egy hatalmas összeg, viszont így fórumon nem tudunk eleget segíteni, mert az alapinfók hiányoznak.
-
Mikisys
őstag
A túltömött hangsugárzó mélyhangot nem fog kiadni magából, ráadásul még halkabb is lehet, mint tömés előtt.
A cél, a lehető legkevesebb csillapítóanyag beépítése, mert az a belső térfogatot is befolyásolja, ami nem vezet jó eredményhez.
Nem liba a hangsugárzó, hogy tömjük teli valamilyen(?) anyaggal.Üdv!
-
-
shalafi66
veterán
A csillapítóanyag mennyiségének növelésésvel csökkennek a jósági tényezők, általában nő az alsó határfrekvencia, de laposabban esik a hangnyomás töréspont alatt. Hangszóró- és helyiség-függő, hogy szükség van-e rá, és mennyire. Csak mélytartományban működő hangsugárzónál hangoláshoz használjuk a csillapítóanyagot, nem állóhullámok csillapítására. Ha jó a hangszóró és a doboz, 1,0 alatti a teljes jóság dobozba építve, akkor általában nem kell sok.
-
robi12ster
tag
Sziasztok. Nem rég írtam ide, hogy régi sal hangszóróimból építek házimozit. Meg van minden doboz, most a hangolást tökéletesítem. Az aktív mélyládánál tartok. Van egy kis problémám. A láda térfogata 15.5 l. A hangszóró 60w 8ohm sal 1620 as. Megszólaltatás közben, a subcsöveken sípoló szerű han jön. Próbáltam különböző csövekkel rövid-hosszú, 45-60mm átmérővel. Tisztára olyan mint amikor üvegbe fujunk.
-
User64476
őstag
válasz robi12ster #23486 üzenetére
Nagyobb átmérőjű csőre lesz szükséged... Viszont az hosszabb kell legyen ugyanoda hangoláshoz.
-
Mikisys
őstag
válasz robi12ster #23486 üzenetére
Nagyobb átmérőjű reflex-cső és abba a falára, körben vékony filc borítást kell ragasztani. Ez a filc-réteg csökkenti a "sípolást", suhogást.
Mondjuk, Én még ilyet nem hallottam, bár a hangszóró maga is kelthet ilyen hangokat, nem bajnok minőségű.
A reflex-csőnek a térfogata számít, ha nagy az átmérő, akkor rövid cső kell, legalábbis normál esetben, mert nem orgonát épít bele a dobozba az ember.Üdv!
-
Mikisys
őstag
válasz robi12ster #23489 üzenetére
Lehetne nagyobb a szubláda (50literes, legalább) és akkor nagyobb hangszóró is beleférne, de az így már drágább, viszont lényegesen többet, jobbat nyújtana.
Üdv!
-
Mikisys
őstag
Én nem így tudom, de nem ez a lényeg. A végén meg labirintus lesz a csőből, olyan hosszúra adódik.
Az USA-ban a single-driver, azaz, egyhangszórós reflex-dobozhoz a csőben mozgó levegő-tömeget, illetve, annak fékező hatását veszi figyelembe a hangolásnál és a membrán hatásos felületének minimum a fele a cső keresztmetszete. (350cm2 felületű membránhoz 175cm2 csőfelület, minimum.) Sok paraméter függvénye a reflex-doboz és cső hangolása, eleve csak bizonyos hangszórók felelnek meg ilyen célra.
A cél minél rövidebb cső alkalmazása a "tutulás" (dudálás, sípolás, süvítés) elkerülése érdekében.
"Bolond lyukból bolond szél fúj" - hogy magyarul körbeírjuk a lényeget.
Nagyobb doboz mindenképpen előnyösebb lenne, nagyobb hangszóróval, ami lehet zárt doboz akár, simább lefutású mély-átvitellel.Üdv!
-
robi12ster
tag
Ezt valahol n is olvastam, csak nem akartam elhinni, hogy olyan nagy keresztmetszetnél jó legyen. És mi van két csővel. Ugyanolyan keresztmetszet és még rövidebb.
-
.DLL
veterán
válasz robi12ster #23493 üzenetére
Ha ezt az analógiát eltoljuk a véglet felé a szemléltetés kedvéért, akkor vegyük azt, hogy például a cső keresztmetszete megegyezik a hangszóró(k) felületével (tehát jó nagy), hossza pedig megegyezik mondjuk a dobozfal vastagságával, pl. 2,5cm, tehát jó rövid. Elképzeltük? Akkor ez tulajdonképpen nem más min egy lyuk a dobozon, akkor hol a Helmholtz rezonátorunk? Mármint van, csak nagyon magasan lesz a rezonanciafrekvenciája, ahol a nyílás ráerősít a hangokra, pedig pont alul kéne emelnie, ahol a dobozba foglalt hangszóró hangnyomása már esik.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Mikisys
őstag
A hangszórónak van egy jól mérhető rezonancia-frekvencája.
A reflex-doboznak is van egy rezonancia-frekvenciája, a méretétől függően.
Ha a kettő azonos, akkor a hangszóró rezonanciája alatti frekvenciákra erősítőleg hat a doboz és lesz két impedancia-púp, ahol a hangszórót a doboz erősíti és egyben csillapítja is. Például Fs 60Hz-es hangszóró rezonancia esetén lesz púp kb. 45Hz-en és kb. 90Hz-en, ami azt jelenti, hogy 45Hz-től számíthatunk jó átvitelre.
Biztos láttatok már ilyen frekvencia-impedanciamenet görbét, majd a reflexdobozba tett hangszóró impedancia-görbéjét is nyilván láttátok már sokszor. Itt az a lényeg, hogy jó hangszóróval annak a rezonanciája alá is le lehet menni az átvitellel és még ott is minden rendben lesz. Ehhez jó hangszóró kell, ezt már sokszor írtam, tehát ami kb. 0,3-as vagy kisebb Qts-paraméterű. Ezekhez rövid cső és nagy felület szükséges.
Aztán ahogy gyengül a hangszórónk, 0,4-0,7 Qts mellett már nem valószínű, hogy jól érzi magát reflex-dobozban, de be lehet hangolni, hosszú és kisebb átmérőjű csővel, vagy csövekkel, de itt nem tudunk a rezonancia-frekvenciája alatt méltányolható hangteljesítményt kapni, mert a hangszórónk szétszakadna, ha ott is hajtanánk.
Ehhez jön még, a kis doboz, kis hangszóró kis lyuk, gyenge mélyátvitel, nagy torzítással.
Nagy hangszóró, nagy lyuk, nagy dobozban dögös méllyel, kis torzítással.
A lyuk lehet ám olyan is, hogy a hangszóró belülről van felfogatva, de távtartókon keresztül, tehát nem ér hozzá az előlaphoz, csak a csavarok fogják oda. ezeknek a csavaroknak a ki-be tekergetésével lehet behangolni a dobozt, ami reflex-dobozként funkcionál, cső és plusz lyuk nélkül.Üdv!
[ Szerkesztve ]
-
Kun89
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy van egy hangfalam amibe 6 ohm-os hangszórók vannak. Ebből elszállt a mély.
Kicsrélhetem e ezt 8 ohm-os hangszóróra? Válaszotok előre is köszi -
Mikisys
őstag
Nem.
Ha nincs más megoldás, akkor igen, de a másik hangfalban is ki kell cserélni, hogy egyformák maradjanak. Meg a hangváltót sem ártana módosítani az újabb hangszórónak megfelelően, szóval, ez nem egy egyszerű dolog, nagyon sok mindennek kell passzolnia ahhoz, hogy jó eredménye legyen a cserének.
Olcsóbb megjavíttatni azt a hibás hangszórót és marad minden eredetiben.Üdv!
-
robi12ster
tag
válasz robi12ster #23493 üzenetére
Sziasztok. Megnöveltem a térfogatot 27 l re, a reflex csövet 10- esre. Igy már nem fütyül a cső, viszont a hangszóróm félhangerőnél berezonál , srp 1620. Ha kibélelem a dobozt, fog javulni? Mert most csak félkész állapotban van. Még a merevítések is hiányoznak.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Tőzsde és gazdaság
- SSD kibeszélő
- Terminátort idéző választ adott a Google AI, az emberek halálát kérte
- Milyen monitort vegyek?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OLED TV topic
- Házimozi belépő szinten
- Milyen routert?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest