Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Brave_86

    aktív tag

    válasz Brave_86 #2425 üzenetére

    Chatgpt válasza hasonló:
    Itt egy poolish előtésztával készülő pizzarecept 15 db, egyenként 250 grammos pizzához. Ez összesen 3750 g tészta.
    A poolish egy előerjesztett tészta, amit vízből, lisztből és kis mennyiségű élesztőből készítünk. Ez segít az íz kialakulásában és javítja a tészta szerkezetét.
    🧪 Ajánlott összetétel:
    Hidratáció: 65%
    Só: 2,5%
    Élesztő: friss
    Előtészta (poolish): 40% az összliszthez képest
    Liszt (Caputo): 600 g
    Víz: 600 g
    Friss élesztő: 1 g
    Elkészítés:
    Keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és a lisztet.
    Fedd le, és hagyd szobahőmérsékleten 12 órán át (vagy hűtőben 16-18 órát).
    Összes liszt szükséglet: kb. 1500 g
    (Mivel a poolishban már van 600 g liszt, a maradék: 900 g)
    Hozzávalók:
    Poolish: már elkészült
    Caputo liszt: 900 g
    Víz: 3750 x 0,65 = 2438 g víz, de már 600 g a poolishban → maradék: 1838 g
    Só: 3750 x 0,025 = ~94 g
    Friss élesztő: 4-5 g (a poolish után csak kevés kell)
    Poolish előkészítése (12–16 órával előtte).
    A dagasztótálba tedd a maradék vizet (kb. 1800 g), majd a poolish-t.
    Add hozzá a lisztet, majd dagaszd össze kb. 5–10 percig.
    Add hozzá az élesztőt, majd a sót.
    Dagaszd simára (kb. 10–15 percig).
    Pihentesd a tésztát 20 percig.
    Végezz 1-2 hajtogatást (opcionális).
    Pihentesd újra 1 órát szobahőn vagy tedd hűtőbe 12-24 órára.
    Oszd 250 g-os darabokra, gömbölyítsd.
    Keleszd 2-3 órát formázás előtt.

  • Brave_86

    aktív tag

    Poolishoz és a tésztához kérnék tanácsot:
    Ajánlat ugye:
    200/300 g víz
    5 g méz
    5 g élesztő
    200/300 g liszt (Caputo - Manitoba oro)

    Most több bucira (12-15db) lesz szükség. Így hogyan kellene eljárni, mindent duplázzak? Ebben még nincs tapasztalatom:F
    Pizza app 30%-os Poolishoz 689 g lisztet illetve ennyi vizet javasol, 0,17 g friss élesztővel.
    Ezt az utóbbit nagyon kevésnek érzem a fenti mellett. 1 óra után kb 22 órát lenne hűtőben (6-7C).

    Hűtőből ki 1 óra pihentetés után lenne a többi alapanyaggal bedagasztva. (Liszt Caputo Nuvolára gondoltam)
    Az app ide ír még több élesztőt.
    1607 g list
    689 g víz
    69g só
    4,73 g friss élesztő
    15-20 p pihentetés után, hajtogatás és egybe bucizást követően még 1 órát pihenne. Aztán lenne kibucizva kb 240-250 g /db) Utána még kb 2 óra pihentetés szobahőn a sütés előtt.
    Mit tanácsoltok? :R

Új hozzászólás Aktív témák