Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Aktív témák
-
350 G leejtésnél nem sok. Számoljunk csak. Tegyük fel, hogy másfél méter magasból esik le, és mondjuk 0.5 mm-en belül lassul le, ez a maximum.
s=1/2*g*t*t, t=sqrt(2*s/g).
t1=(ebben az esetben)=sqrt(2*1.5/10)=sqrt(0.3)=0.55 saccra.
v=0.55*10=5.5 m/sec.
0.5 mm-en belül lassul, tehát
0.0005=t2*v-1/2*a*t2*t2
0=-0.0005+t2*5.5-t2*1/2*a*t2
v=a*t2
a=v/t2
0=-0.0005+t2*5.5-1/2*t2*t2*v/t2=-0.0005+t2*5.5-1/2*t2*5.5
t2=1.8181*E-4
a=5.5/1.8181*E-4=30250
Azaz 3000G.
Lehet, hogy valahol elrontottam egy előjelet, de nem hiszem. -
marki.
csendes tag
Természetesen függ az időtartamtól, hallottam már 150 G-s terhelésről is versenyzőknél.
Az új HDD-m 350g-s túlterhelést(rázkódás) bír ki (hehe). Amit rögtön le is teszteltek a boltban, mikor az eladó csaj a polcról levéve leejtette(Jújj). Semmi baja nem lett. -
keopsz
HÁZIGAZDA
szerintem attól függ, h ez a ''g'' ez spídben/koxban/krekkben/exben mérendő-e.. :)
meg persze, h mennyire koszos az anyag.. -
zrubi
senior tag
válasz
CsendPenge #74 üzenetére
Sajnos nagyon ritkán :))
-
g5hic
tag
Egyebkent ma, vagyis holnap reggel 8ra megyek a gepert, most lett kesz a festes. November ota nem motoroztam, ugyhogy mar alig varom:))))
Mentem honda mtx-el, akkorat taknyoltam vele valami szantason, hogy orom volt nezni.
Egyebkent neha a fonnyadt kis monitorzombiknak (nem kell megsertodni reszben en is az vagyok) ki kene probalni egy jo kis motorozast, lehet, hogy gyorsan leszoknanak a counterstrikerol:))))
udv
janos -
Atrox
tag
Akkor kicsit dübörögni fogsz a v2-vel. :)
Én is 125-öst akarok venni. Csak endurot és nem cross-t. A kétüteműeknek tellég egyeletlen a teljesítmény leadása. Azért olyan kiszámíthatalanok. :) Bár nekem volt 80ccm-as Honda mtx-em, arra nem volt jellemző hirtelen teljesítmény növekedés. -
Vaze
őstag
en nemszeretem a G-ket:DD
ma azis elegvolt hogy 10.000-er kilometert jottem nagy nagy Repcsivel:D -
g5hic
tag
'89 frissen felujitva lefestve: 800e korul!
A kovetkezo szinte biztosan valami 2 hengeres valoszinu aprilia rsv mille , valami 2-3 eves...
Egyszer kiprobaltam egy honda cr?rc? 125ot a sarhegyek kozott, na az valami nagyon durva volt, ezek a ketutemuek vadallatok...
Utana orom volt visszaulni a nyugodt, bekes 130-140 loerore:)))
udv
janos -
Cathfaern
nagyúr
válasz
DJ Mixer Pro #80 üzenetére
OFF
ÁLLJ MÁR LE!!!!
ON -
DJ Mixer Pro
tag
Én kb. 800000000000000 -ret
-
Gab
őstag
Hu.
Most ki miről beszél?
Én eltereltem egy kicsit a témát.
De vagy te rántasz be Lomos, vagy csak én saját magamat. -
Lomos
aktív tag
en szeretek 1-2 G-tol gyorsulni. Mar fogyoban van, de majd veszek masikat :-PP
-
Jazzy
tag
Nekem is kb 1-2G-ig van tapasztalatom, helikopterezés kb. 3 órán keresztül volt szerencsém 1-szer tapasztalni, mit mondjak nagyon nagy élmény volt!!
-
Gab
őstag
azzal tegnap találkoztam
-
Sanya
nagyúr
G-ről nekem a G-pont jut az eszembe....:DD
-
Gab
őstag
Hát itt már mindenről volt szó.
Gyorsulásról, G-ről, szállásról.
Hétvégén 69-es partin voltam. Ott is volt minden. -
mozso
senior tag
Par helyesbites:
1. itt a foldon, mindig 1G hat rank alapesetben (fuggoleges iranyban), ezert nem birjak sokan a hullamvasutat, szabadesest, repulot, mert akkor a normalis 1G nem hat mindig
2. nagyon nem mind1, mennyi ideig hat az a bizonyos tulterheles! 22-50G-s terheleseket ezredmasodpercekig bir az ember (katapultalas, karambol). Soproni Karoly (MIG-23) 55G-s tulterhelesbe halt bele... :(
Mig egy amerikai onkentes 60G-t is kibirt egy tesztszanon, ami vizben lassult. Szoval egy dolog, hogy hany G, de nem mind1, hogy mennyi ideig es milyen iranybol. -
g5hic
tag
ekkora motoroknal mar csak 1-2-3 masodpercnyi kulonbsegek vannak, amit ha a rajta ulsz nem igazan erzel! Elegge kapaszkodni kell, foleg a durva kigyorsitasoknal egyesben...
1. fokozat 120km/h
2. fokozat 180km/h
3. fokozat 220-230:)))
Jo dolog motorozni:)
Egyebkent elado...
udv
janos -
mzperx
aktív tag
Én az emberi szervezet által elviselt legnagyobb lassulásértéket 30G-re tenném. de ekkor már minden bajod lesz, átmeneti látásveszés, szem teljes bevérzése, stb.
-
leontm
tag
az f1 pilotáknak asszem 2-3g-t kell birniuk, kanyarokban. azért kell olyan erős nyakizé nekik, különben azt se tudják majd hol áll a fejük.
kedves krokodilvadász barátunk a ng-ról is beült egy vadászgépbe, és már pár g-nél elájult. sztem az átlagember kiképzés nélkül nem bírna sokat több mp idejére, magamból kiindulva... -
zrubi
senior tag
válasz
CsendPenge #56 üzenetére
Szerintem is őrült...
de neki köszönhetjük, hogy ma már 'babákon' ki tudják tesztelni az ilyenekt... Ugyanis ő kezte el ezeket összehozni...
Az meg csak jó hogy egyről beszélünk, így biztos nem veszünk össze :D -
Sanyo
senior tag
Jah es katapultalaskor 20-22G eri az emberi szervezetet, de csak nehany ezredmasodpercig. Ezt karosodas nelkul kibirja, foleg a mai ulesekkel amik mar nem ugy robbannak be mint egy szojuz raketa. :) (ACESII, K36D)
-
zrubi
senior tag
válasz
CsendPenge #34 üzenetére
''Kicsit soknak tűnik egy-két érték. 12G?''
Nem, nem sok az.. de mint írtam, csak igen kis időre, azaz <1sec.
A G ruha pedíg csak a folyamatos nagy terhelés elviselésében tud segíteni, mégpedíg úgy, hogy a belső fala felfújható, és több szakaszra van felosztva. Adott esetben a megfelelő szekciókat felfújják, így segít abban hogy a vért (és egyéb testrészeket) a ''helyén'' tartsa.
Viszont vörös- ill. szürkevakság ellen nem véd... :)
És egyébként is ez a szűk keresztmetszet az ember esetén... (tartós túlterhelésnél)
A Spektrumon volt egy filesorozat a ''crash test dummies'' megteremtőiről.
Amig ilyenek nem voltak a faszi saját maga próbált ki olyan dolgokat, hogy felgyorsította magát egy rakétával és a végén egy falnak ütközött valami pilótafülke szerü dobozban. Hát már nem emlékszem milyen terheléseket bírt ki, de szerintem simán volt az vagy 20~30G (ülve, mellkas-hát irányban) A faszi utána ugy nézett ki mint aki beállt a homokfúvó gép alá pucér bőrrel... Külső sérülés nélkül egyszerűen kijött a vér a bőrén keresztül...
durva volt... -
Sanyo
senior tag
Hat itt vagy. :)
Egyebkent az egyetlen lezuhant Mig-29 gepunk pilotaja is azert kerult ''beszukult tudatallapotba'' mert pozitiv 5-6g-bol nyomta at -4g-be ha jol emlekszem. Lelassult korulotte a vilag, nem volt kepes erzekelni a gep helyzetet. Annyit csinalt meg hogy ratolta a teljes gazt de akkor a gep mar nem ment elore csak lefele. -
zrubi
senior tag
Tényleg durva:
először csak szépen kezd minden pirossá válni, majd nem látsz semmit csak pirosat.
Ha ilyenkor nem csökken a terhelés akkor jönnnek a komolyabb dolgok:
- a szemed majd kiguvvad, (ez csak kellemetlen)
- elpattannak a hajszálerek az orrodban, szemedben, agyadban. (ezeket már nem illik egyedül megtapasztalni, mert akkor már nem lesz kinek elmesélni...)
Kis terhelés esetén kis időre viszont csak tényleg annyi, hogy néhány mp-ig nem látsz csak pirosat :) -
Qorthral
őstag
Hi!
Milyen érzés az a vörös vakság?? Mert elég ijesztoen hangzik...
Üdv: TommyG :)) :t -
PrinczA
őstag
Az asszonyt megkerdezte v.ki hany G.-t bir ki? :D
-
Tsaba
csendes tag
válasz
CsendPenge #34 üzenetére
A 12G nem irreális. Először is ilyen mértékű terhelés csak <1mp-ig lép fel, egy edzett G-hez szokott szervezet ruha nélkül is kibírja. Sok pilóta barátom van (nekem is volt már szerencsém kis motoros gépet vezetgetni) köztük van vadászpilóta is. +6G-t tartósan tudnak húzni ruha nélkül is. Egyébként a mai modern vadászgépek már nem korlátai a pilótának, inkább fordítva. Az ami gépek fly by wire rendszere bizonyos terhelésnél (asszem +10G) leszabályozza a manővert. Nem azért mert a gép nem bírja, hanem mert nem kockáztatják, hogy beájuljon a pilóta 10-20mp-re. Ezért is képes pl a mig 29-es könnyedén lefordulózni az F-16-ost. (megpersze a jobb sárkány ée morcosabb hajtőművek miatt). Pont a fentiek miatt kísérleteznek a pilóta nélküli gépekkel, nincs meg az emberi test korláta. a -G az már izmosabb, abból már 5-6 is izmos. a legdúrvább pl a +6 ból -4-be nyomja a botot a pilcsi:)
-
Gaskin
aktív tag
Jóvan látom már más is ugatott. Visszaszívtam...
-
Cefa
senior tag
válasz
CsendPenge #36 üzenetére
Miért te még nem nyomtál fekve 500 kilóval. Szerintem a 10-20-30 G teljesen leális.
Most viccen kívül. Van olyan bogár ami kibírrja az 1000 -G-s gyorsulást is.
egyébként amikor mászik egy bogár és hirtelen megficskázom akkor egy pillanat alatt biztosan hat rá +10-20 G a következő pillanatban amikor koppan valahol akkor meg -10-20 G oszt semmi baja se lösz. Mászik tovább. Ügyesek ezek a bogarak -
g5hic
tag
En 11 masodperc alatt 200km/h-n vagyok, az mennyi? :)
udv
janos -
CsendPenge
őstag
Az lenne az érdekes, ha 13-15 G tényleg előfordulna. Pl. ha egy ember felsőteste 40 kg, akkor 13-15 G túlterhelés esetén ez 520-600 kg (!) terhelést jelentene a testének! (+gerinc) Arról nem is beszélve, hogy szinte teljesen biztos, hogy elájulna. (ugye nem kell mondanom, hogy ez egy vadászgép esetében a biztos halállal egyenlő)
-
CsendPenge
őstag
Kicsit soknak tűnik egy-két érték. 12G? G ruhával, vagy nélkül? Mert G ruha nélkül már a 6 is sok, tartósan nem lehet elviselni (beszélgettem egy vadászpilótával, illetve repültünk is együtt, de csak motoros gépen) Ha jó az infó, akkor +9-9.5 G a max, amit pár másodpercre el lehet viselni, természetesen ruhával. Negatívban nem ugrik be pontosan, de a vadászgépek nem bírják nagyon a negatív túlterhelést (konstrukcióból eredően), de szerintem 4, vagy max. 5 lehet, amit ember pár másodpercig kibír. De akkor már keményen vörös vakság.
Személyes tapasztalat (AN-2): 3-4 G pozitív (azt mondták, hogy ''koppanásig húzva az ancsát, az ennyi), negatívban nem tudom, de a kabintető állított meg :D (életem legnagyobb élménye volt, és a legcsodásabb is) -
zrubi
senior tag
Érdekes topik egy hardver oldalon :)
Szóval én pilóta vagyok, műrepültem is pár órát...
Először is nem mindegy milyen irányú terhelésről beszélünk.
- fej->láb: (+) így műrepüléskor simán beugrig a 6G is, ezt lehet bírni... extrém esetekben felugorhat akár 12G-re is, de ez csak max~ 1 mp-re. Na ezt már nem mindenki bírja :)
Ilyenkor kimegy a vér az ember fejéből -> minden szürke lesz, nem látsz semmit. Ezt hívják szürkevakságnak. Igen érdeke érzés 2~3mp is van mire visszajön a kép, a terhelés megszűnése után...
- láb->fej: (-) normál műrepülés: max -4G extrém eset: -9G
Ezt az ember sokkal rosszabbul bírja, gyorsan előjön a vörös vakság: a vér a fejedbe tódul -> minden piros lesz, men látsz semmit...
- mellkas-hát: Így sokkal nagyobb erőket képes elviselni az ember: +-12G simán.
- oldalirány: Na ez elég gáz ettől lehet igazán hányni :)
Folyamatos hátonrepülés esetén meg olyan mintha kigúvadna az ember szeme...
Ki kell próbálni... :) -
tocsa
senior tag
Csak mint volumen (hangember) írok ide, mert nekem még nem volt részem ilyenben.
De volt szerencsém látni a Discovery-n egy sorozatot, aminek a címe valami ''túlélés szélsőséges körülmények között'' volt (nem vagyok teljesen biztos, mert az NG is volt egy ilyen sorozat). Iszonyatosan érdekes volt. Volt szélsőséges hideg, forróság, nyomás, stb.
És mindezeken keresztülment egy pacák (aki mellesleg eddig a legmagasabb hullámot lovagolta meg a földön (talán ausztrál)). Kemény, kitartó fickó. A szélsőséges hidegben pl. laboratóriumi körülményke között is lehűtötték a csávót erősebb hipotermiáig (35 fok alá, már dideregni sem didergett).
Szóval a szélsőséges nyomás rész sem volt semmi. Először a pasas szabadmerülésben vett részt úgy, hogy előtte sohasem búvárkodott 10m-nél mélyebben. Lemerült 30 méter mélyre. A szabadmerülés ugye: egy levegővel (!) csinálja végig az egészet. Durva.
Na. És a lényeg. A pasast elvitték egy amerikai pilótakiképző központba, ahol pilótákat rendszeresen vizsgáztatják. A pilótáknak évenként (vagy csak x évente) le kell tenni a vizsgát, ahol tartósan (fél-1 perc) el kell viselniük a 9G-t. A pasas is részt vett a tanfolyamon. Ezek után 6 G-nél nem nagyon bírt többet, de már annál is fél perc végén kókadozott.
Az egész egyébként elég durva: az embernek az összes izmát meg kell feszítenie, mindent beleértve, hogy minél több vér maradjon az agyban, így nem ájul el. A levegőt nagyon gyorsan, hirtelen, erős légzésekkel kell venni, hogy utána egyből megfeszíthesd a mellkasodat.
A vadászpilóták lazán nyomták egyébként.
Ja, és mikor ez a rész (extrém nyomás) volt soron a sorozatban, akkor a megelőző héti a beharangozóban pont ebből vágtak ki egy részt. Pont azt, amikor a pacákot 6G-n gyrosítják a pörgettyűben, az arcán látszik, hogy iszonyatosan erőlködik (az egész képben az arca van csak és, a gyorsítás miatt kicsit rázkódik). Az is látszik rajta, hogy már egy kicsit kókad, ájulás kerülgeti. Hirtelen veszi a levegőt, és a levegővétel közben azt hajtogatja, hogy ''nem kapok levegőt!'' meg, hogy állítsák le, meg hasonlókat. :)
A teljes rész megtekintése előtt ez a pár másodperces beharangozó eléggé töményen hatott. :) -
artesz
tag
-
Gaskin
aktív tag
Nekem volt szerencsém hallani Besenyei urat, amikor plusz, és minusz(!) 10-12 g-kről beszélt, amit át kell élnie néha. Szóval überelik a műrepülők a vadászpilótákat. Vadászgépben erős túlhúzásokál extrém esetben 13-15g is lehet, igaz itt már lehet hogy a gép is károsodik, pilóta meg ájul. Egyszer olvastam, hogy itt nálunk még anno, egy szovjet pilóta 13 g-vel húzott meg egy Mig-21-est, és leszált vele. Igaz utána nyugdíjazták a gépet, mert annyira torzult a törzskeret. Katapultálásnál default 20-22g-t kapnak a srácok, ájulnak, és rendszerint kompressziós gerinctöréssel végzik. Az emberi szervezet végső tűréshatára elvileg 70-80 g. Nem tévedés, ennyi! Ha nekimegyünk az autónk oldalfalával (ahol ugye nem igazán vagy gyűrődőzóna) 45km/h-val egy stabil nagy fának, és esetleg mégsem törik ki a nyakunk, akkor kb ennyit kapunk. Edzett szervezet, állítólag kicsit 100 fölé is mehet. Igaz itt rendkívül kicsi időtartamokról van szó. Egyszer olvastam, hogy van valami elb..ott ''bantu'' törzsben, ahol azzal szórakoznak, hogy kötéllel a lábukon ugrálnak több 10 méteres szakadékokba. Na ott mennyi lehet...
-
DJ Mythos
aktív tag
Egyszer én is kipróbálnék vmi iszonyatnagy gyorsulást! :DD
-
DJ Mythos
aktív tag
Ezér' az se semmi amikor elnyomsz a haverokkal 1-2g-t! :DD
-
Atrox
tag
Jah meg a lift is nagyon jó mikor megindul és megáll: :)
-
Dirtyz
őstag
Talán egy Bungee jump-pal lehet ezt érezni, esetleg egy frontális karambollal;]
-
KovacsUr
addikt
Nem olvassa véletlenül a fórumot Farkas Bertalan? Itt az alkalom, hogy hozzászóljon :)
-
Atrox
tag
A kérdésem ez lenne. És hogy milyen érzés egy több G-s gyorsulás. Valakinek volt már ilyen élményben része?
Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gitáros topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Autós topik
- Óra topik
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- További aktív témák...
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Bomba Ár! HP ProBook 650 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest