Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kutyek

senior tag

válasz cucka #56573 üzenetére

Értem, de nem értek egyet. Eleve furcsa, hogy egy hangszerre vonatkozólag jelented ki, hogy "nem alkalmazhatók a klasszikus zene intézményesült szabályai és hagyományai". Ha egy stílusra, zenei irányzata mondanád, még el tudnám fogadni vitaalapnak. Szerintem a klasszikus zene ugyanazt a 40 ezer éves hagyományt fejlesztette tovább, ami az összes zenénket megalapozza.
    Egyébként ha az a mondás, hogy olyan variabilitás jellemzi a gitár zenét, hogy az kottával már nem megragadható, azzal adott esetben egyet lehet érteni, de szerintem ez sem azt jelenti, hogy a leírt zene helyett hallás alapján kellene tanulni. Jazzben ott a lead sheet, ami épp azért elegendő a gitárosnak, mert olyan tömörséggel is meg lehet ragadni a dal lényegét, és mert a képzettsége miatt érti is, hogy milyen improvizációkkal lehet feltölteni az adott stációkat (vagyis a dal zenei jelentésének megfelelő ritmikai / dinamikai / frazeológiai utasításokat is tudja jelzés nélkül is, mert képzett, és érti a zenét, és mert látott már 1000 hasonló kottát, ahol ezek az utasítások szerepeltek).
    Ami a pörgős durva tempójú modern szólókat illeti (pl. Petrucci), azokat éppenséggel tabból, még inkább kottából könnyű megérteni / lekövetni, semmint hallás után.

De az is lehet, hogy elbeszélgetünk egymás mellett, és továbbra sem értem, hogy mi volt a kiindulópont, amivel azt hittem, hogy nem értek egyet :B
    Meg el is kell mennem aludni. Peace :R

Új hozzászólás Aktív témák