- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
klepto
addikt
Na egy kis fejlemény:
Ha jól filózok, akkor ez lesz a következő gépem:
MSI K8N NEO4-F alaplap
A64 3000+ S939 proci
His Excalibur X800 256Mb/256bit
2x512/400 ram (a régi gépemből)
120Gb/8Mb Samsung Hdd
Chieftec 410W 12cm táp
DVD/DVD-RW szintén a jelenlegi.
Ez a gép akkor, ha nem értem meg a Sli lényegét a közeljövőben...
Ha mégis Sli rendszer lenne, akkor:
Asus A8N Sli
A64 3000+
Gf 6600GT (később még 1)
a többi pedig a fentebb leírtak...
Elsősorban az első konfigról kérnék véleményt
Hogy miért Ati X800? Mert bolttól és a GF 6600GT kártya tipusátol függően 5-10K különbség van csak a két kártya között, viszont tesztek egyértelműen az X800-at hozzák ki győztesnek, kivéve a Doom 3-at. Ezért szvsz megéri azt az 5-10k árkülönbséget
[Szerkesztve] -
Tigerclaw
nagyúr
A 64 bitnek semmi szerepe nincs a játékokban. A 64 bites processzor annyit jelent, hogy a regiszterei 64 bitesek, vagyis egy menetben képesek 64 bites számokkal műveleteket végezni, ráadásúl ez az egész számok esetében is érvényes, nemcsak a lebegőpontos számoknál.
A 64 bit méretű számokkal való gyors számítás szükséges nagyméretű adatbázisok kezelésekor, ahol gigantikus memóriákat és háttértárakat használnak. 32 bit esetén a megcímezhető tárterület kicsi az ilyen alkalmazásokhoz. Minden olyan alkalmazás profitál a 64 bites regiszterekből, ahol ekkora méretű számokkal kell dolgozni.
A játékok jelenleg még nem ilyenek és még jó ideig nem is lesznek ilyenek.
Sokan azt képzelik, hogy a 64 bites processzorok milyen gyorsak, hiszen a 64 a 32-nek a kétszerese. Ehhez a gyorsaságnak nincs semmi köze. Ami előnyöd van a 64 bites processzorokból: az architektúrális fejlesztések, a megnövelt utasításkészlet, a megnövelt L1 és L2 cache és a beépített memóriavezérlő. Ezek adják a A64 plusz erejét és nem a 64 bit. Még most is ugyanaz a helyzet mint korábban. Az egyforma árú processzorok teljesítményét kell összehasonlítani. A jövőben talán mégjobban számítani fog, hogy melyik játékot melyik processzorra optimalizálták. Az A64 jó processzor, de nem csodaszer. -
MaUser
addikt
64 bit előnyei: Bővebben: link Remélem ilyen arányban gyorsul a többi alkalmazás is.
Beárazásban pedig hardware piacos kollágák tudnak segíteni, de ha garosak a cuccuk számolj bolti netto körül, kivéve az 5900xt-t.
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
Esetleg ha (te, vagy valaki más) tudnál segíteni beárazni a jelenlegi gében, azt megköszönném
Gigabyte GA-8S655FX (hálaókari nélkül)
Intel Pentium 4 2,8/512/800
XpertVision Gf FX5900XT 128/128
2x512/400 TakeMs 5 év garis ram (még 4 év van rá)
Ibm 80Gb/7200 Hdd (ha esetleg Satára cserélném)
Philips 109S 19''-os monitor -
klepto
addikt
Ha nem a játéknál van szerepe a 64bitnek, akkor hol
-
Tigerclaw
nagyúr
A 64 bites procikat natívan kihasználó alkalmazások, játékok még kicsit arrébb vannak. Az pedig, hogy ettől gyorsúlni fognak-e a játékok, az majd kiderűl. A grafika ettől biztos nem lesz jobb minőségű, maximum bizonyos beállítások esetén gyorsabb, hiszen a megjelenítésért a VGA a felelős.
A 6600GT nemhogy nem butított verzió, hanem épp ellenkezőleg. A 6600GT kártya sokkal erősebb a 6600-nál. Jelenleg a 6600GT a legjobb ár/teljesítmény arányú VGA, főleg ha jó áron veszed. Az AGP-s verzión 100MHz-el lassabb memória van a PCIexpress verziókhoz képest, de ez a tesztek alapján nem jelent nagy hátrányt. -
MaUser
addikt
Intel: Bővebben: link (Persze a forrás nem a legmegbízhatóbb, de szvsz ez a valószínű.)
A 6600gt az erősebbik 6600-as kártya. A legjobb (és talán legolcsóbb) ilyen kártya a Leadtek WinFast PX 6600gt TDHBővebben: link. Ennek gyorsabb változata az Extreme most egész jó áron van az Aliencomputers-ben. A kártya egy évig biztosan elég lesz 1024*768-hoz (legrosszabb esetben aa nélkül), mert unreal3, ss2, cryengine2 jó darabig még nem jön. Ddr2 jelenleg nem nyújt többet a ddr1-nél, sőtt általában lassabb. A 3500+-os procit elfelejteném a helyedben, ha hajlandó vagy egy kicsit tuningolni, mert azzal máris nyersz majd 20.000Ft-ot.
Én ezt venném:
nforce4 lap (k8nf-9, an8, stb) ami teszik /boltban 28.000Ft
3000+ vagy 3200+ (utóbb majd 10eFt-tal drágább, de 200MHz-el nagyobb az órajele) /Ph!-n 30.000Ft v. 38.000Ft
Leadtek 6600gt /boltban 43.000Ft
Arctic Cooling Freezer 64 4500Ft
Ez 105.500Ft v. 113.500Ft. A te lapodért, procidért, vga-dért 70-80eFt-ot kaphatsz, esetleg kicsit többet, ha szerencsés vagy. Ennyi ráfizetést szvsz simán megér a sebességtöbblet, amit kapsz. -
klepto
addikt
Azért nem használom a válasz gombot, mert így minden felvetésre tudok reagálni egy hsz.ben
A válltáson azért gondolkozom, hogy hosszútávon a hamarosan érkező 64bites alkalmazásokat is tudjam használni. És igen, valóban a 64bit talán a játékoknál fog hozni egy jobb minőségű grafikát...
Az Intel megoldását azért vettem számba, mert az Intel procik viszonylag jó ártartók, a 2,8-as P4-em tavaly 29900.-Ft volt Gianninál, és a mai napig annyiért árulja! Ha nem itt a fórumon próbálom eladni, akkor 35-38k-t simán kérhetek értek, és egy 3.2/2M/800-as 64bites Intel proci itt a fórumon ''csak'' 42k, vagyis egész tűrhető áron kelleti magát
AMD vonalon a Gianni féle 3500+-os S939-es proci lenne a szimpi, viszont az jóval drágább az Intel procijánál, 49900.-Ft, ami miatt gondolkozom az Intel megoldásán
Ramok tekintetében egy 2x512/533 DDR2-es ram szintén közel egy árban van a 2x512/400DDR1-el, a 400-as DDR2 viszont egyáltalán nem drágább!
A másik ami miatt filózok a 64bites Intelen, az a 915-ös csipszet DDR1, és DDR2 kompatibilitása, vagyis alaplap/proci/VGA cserén kívűl nem kellene a bukszámba nyúli. Viszont a Pentium ellen szól az, hogy csak 1 ATA csatlakozó van a legtöbb lapon, vagyis itt meg vinyót kéne cserélnem SATA csatlakozósra
Szóval az alaplap/proci árban most az Intel a nyerő, de vajon a jelenlegi i915-ös lapkészlet el fog boldogulni a kétmagos PentiumD-vel is
A VGA csere értelme, és tipusa kezd letisztulni, köszi a tippeket, és a konkrét tipusajánlatot ezen a téren! Viszont ezzel kapcsolatban is felmerült még 1 kérdés; a 6600GT verzió nem butított verziót jelent a sima 6600-hoz képest, illetve ennek is jódarabig elég lesz a teljesítménye ugye?
U.i.: bocsi a sok kérdésért, csak nagyon meg kell fontolnom a cserét, mert a nyár vége után legalább 1 évig biztos, hogy nem fogok tudni költekezni a gépre, és nem akarok rosszúl dönteni, és nem szeretnék értelmetlen tízezreket kidobni az ablakon...
[Szerkesztve] -
Tigerclaw
nagyúr
Nem tudom, hogy milyen processzort akarsz választani, de ha csak olyan 3000+ vagy 3200+ ig mész el, nem vagyok biztos abban, hogy érdemes a jelenlegi 2,8-as P4-es konfigodat lecserélni, hacsak azért nem kapsz valami jó árat hsználtan.
Nekem 2500+ -os Bartonom van 3200+-ra overclockolva, ezért eszembe se jut, hogy azt bármilyen mai procira lecseréljem. Ami elérhető áron lenne az a 3000+-os 939 A64, de SZVSZ ez nekem nem hozna akkora pluszt, mint amit várnék attól a 35 rugótól. Az én VGA karim még gyengébb mint a tied, így nekem a következő upgrade biztosan csak egy VGA csere lesz (talán egy AGP-s 6600(GT), SEX-ben véve) Ez is csak a gémek miatt szükséges.
Szerintem neked is érdemesebb lenne még ezzen a konfigon maradni és csak a VGA-t lecserélni, emellett ahogy írtad TFT-is vennél.
Ha viszont továbblépsz, csak 939 AMD és PCIexpress.
Gondolj bele abba, hogy az FX5900 már ma is kevés, szóval a gépcsere után hamarosan VGA cserére is szükséged lenne. Itt már csapdába is estél az AGP slot miatt. -
MaUser
addikt
SLI szvsz most sem és később se fogja megérni annak aki az árat is figyeli. Miért? Mert 10eFt-tal drágább a lap, ma két 6600gt nem hozza egy 6800gt teljesítményét, ha meg később akarnál a mostani 6600gt mellé venni még egyet, jobban jársz ha eladod a meglévőt és veszel egy 6800gt-t. (Pl.: Két 9600pro nyújtaná egy 9800pro teljesítményét? Nem. Mennyi lenne egy új 9600pro? Mennyit kellene egy 9800pro-ra ráfizetni? Aztán ha egy év múlva el akarod adni a két kártyát alig kapsz értük valamit, míg a 9800pro-ért kaphatsz egy tisztességes összeget...)
Nforce4 jobb idekezelésben az nforce3-nál emiatt mindenképpen ezt javasolnám. (Via nem túl tuningbarát és kicsit lassabb is. Felszereltségük is rosszabb.) Pcie pedig akkor érné meg elsősorban ha 6600gt-t vennél. Azok ugyanis pcie csatolóval olcsóbbak és az 5900xt-nél jóval gyorsabbak. Inno felejtős, mert eszméletlenül hangos. Giga ram általában elég (ha Photoshop-olsz komolyabban oda kevés lehet). Ha csak 400MHz-et bír leveszed az időzítéseket (a64 topicban van egy ramidőzítés teszt) és 1T-t engedélyezed. Zalman felesleges. Jóval olcsóbban kapsz egy arctic cooling freezer 64-et. (Topic-ja is van.) -
AMD Power
titán
A Zalmannak meg nézz útána a hivatlos oldalán , vagy kérdezz rá más Topic-ba mert sajnos nem vágom a választ!
-
AMD Power
titán
A meoria elég szerintem 1GB elég mindenhez! De persze minnél több annál jobb , és most nagyon olcsók memók!
-
AMD Power
titán
De persze ha megakarod tartni a Fx 5900XT-t akkor úgye a PCI Expresssz felejtős , bár én már nem vennék AGP-s alaplapot , de persze ez a te döntésed!
[Szerkesztve] -
-
klepto
addikt
Kezdek az AMD felé hajlani, de lenne ismét egy pár kérdésem
SLI mennyire lesz szükséges a jövöben? Életképes lesz/lehet egy ilyen régi időket idéző megoldás? Szükséges emiatt nForce4-es alaplapot venni, vagy megteszi egy nForce3, vagy bárilyen más csipszetes alaplap? Az AMD még nem art a DDR2-nél, ez rendben is van. Akkor a memória maradDe mennyire érdemes PCE-re válltani? Az AMD-hez van bőven AGP-s foglalatú alaplap, és ebben az esetben ''csak'' egy alaplap/procicserével megúsznám a gépcserét. A kérdés csak annyi, hogy meddig elég még az FX5900XT, és a 1024/400-as DDR1-es ram? Ha megúsznám a VGA/RAM cserét, bár a ram csere talán nem lenne túl drága, akkor talán maradna egy jobb tápra, és egy LCD monitorra
Ja és még 1 kérdés: a Zalmann ALCU hűtője ugye felszerelhető a 939-es procira, és a hűtőteljesítménye is elég oda
[Szerkesztve] -
AMD Power
titán
FX-t csak azooknak érdemes venni akik már presztisből vesznek 200K-ért procit!
-
Tigerclaw
nagyúr
A 64 bites intel procik még csak most jelennek meg a boltokban és úgy tudom, hogy csak a 915, 925 jelű intel chipkészletek támogatják azokat. Ezek pedig nem tudom milyen tuningra lesznek alkalmasak. Várni kell, amíg meg nem jelennek az nvidia és a via megoldásai.
A 939 lábú A64 sokkal jobb megoldásnak tűnnek. Kipróbált és bevált sorozat, épp most jelennek meg az új 90 nm-re ültetett San Diego és Venice modellek (bővített utasításkészlettel (SSE3?)) Nem beszélve arról, hogy elvileg bármelyik mai 939-es lapba BIOS frissítéssel betehetőek később a kétmagos A64-ek is. -
MaUser
addikt
Árban rengeteg, teljesítményben elényésző, ha meg azt nézzük, hogy az Fx-ek még most is 130nm-es gyártási technológiával készülnek, a tuning miatt egyértelmű a sima a64 előnye. Táblázat:Bővebben: link
P4-et nem használok, mivel amire én használom a gépem, ott az a64 jóval gyorsabb: linux, matlab és persze játék. Hogy hosszabb távon melyik éri meg jobban nem tudom, de az a64 valamivel olcsóbb, videokódolás kivételével gyorsabb (ha nem akkor tuning megoldja), halk gépet lehet belőle építeni még erős tuning mellett is, és ha most veszel egy s939-es gépet pcie-es videokártyával, beleraksz egy 2500-re húzott procit, akkor biztos, hogy az M2-es foglalat és a DDRII eljöveteléig egy jó géped lesz. Esetleg érdemes megvárni az új stepping-es A64-eket a memóriavezérlő miatt, mert abban állítólag Bővebben: link megcsinálták, hogy működjön egyszerre négy modul 400MHz-en. -
klepto
addikt
Szóval akkor az Intel 64-bites megoldása felejtős?
A Soket939-es Athlon 64, és Athlon 64FX között mi a lényegi különbség azonos órajelen, és mennyi az árkülönbség? Melyik éri meg jobban hosszútávon? -
MaUser
addikt
Szvsz proci szinten a csere akkor éri meg igazán a64-re ha tuningolni is akarod. (Miért ne akarnád?
) S939-es a64-ek szinte mindegyike megy 2500MHz környékén. Mellé egy nforce4-es alaplap, abba pedig egy 6600gt és viszonylag olcsón megúszod a cserét. Persze csak ha nem videót kódolsz éjjel nappal, vagy valami erősen Intel függő alakalmazást futtatsz.
[Szerkesztve] -
AMD Power
titán
AMD64 939
-
klepto
addikt
Nem nyitok új témát, de megint a gépcserén gondolkozom
Mire érdemes lecserélni az alábbi konfigot:
Alaplap: Gigabyte GA-8S655FX
CPU: Intel P4 2,8/512/800
Vga:GeForce FX 5900XT
Ram: 2x512/400 TwinMos
Mire érdemes lecserélni a proci/alaplap párost; Intel 64-re, vagy AMD Soket 939 64-re?
Ha intelre cserélném, akkor mindennek mennie kellene, ha AMD-re, akkor a ram alaplaptól függően maradhatna. Kérdés, hogy megéri-e még a DDR l-nél maradni, vagy váltsak DDR ll.-re?
VGA-nál elkerülhetetlen a PCE-re való áttérés, de ezügyben is teljesen tanácstalan vagyok, hogy melyik kártyának van legalább ilyen, vagy ettől jobb teljesítménye ezzel azonos áron, lehetőleg az Nvidia vonalon maradva... Ami tuti, hogy nem akarok ennél gyengébbet, nem szeretnék VGA szinten visszalépni!
Szóval mire gyűjtsek -
klepto
addikt
Egyelőre kérdőben hagyom, hogy mi éri meg, azthiszem kivárom az új VGA-kat, és az AMD64 939-et
Viszont a ram ami még mindig piszkálja a csőrömet. Szügség van manapság 1024Mb memóriára? Meddig lehet kihúzni 512Mb rammal? Mihez elég, és mihez, mikortól lesz kevés az 512Mb ram? Az 1024Mb meddig lesz még elég? Az új 64bites gépekre is gondolok egyúttal, hogy később már ne keljen a ramon is agyalniA 400Mhz-s ramok mikor mennek ki a divatből, és mikor veszi át a helyét a 433, 466, vagy 533Mhz-s ramok? Lesznek azok valaha szabványok, és ki fogják szorítani a 400Mhz-s ramokat úgy, mint ezek a ramok most a 266-os ramokat?
-
zsoltee10
addikt
igen. elküldi postán, te meg a tied. a proci nem fog tönkremenni, ne parázz már. én még nem láttam rendeltetésszerű használattól p4 procit meghalni. még elégetni sem tudod tuning nélkül. ha meg mégis meghal, akkor visszaküldöd, és postafordultával küldi Gianni a másikat. ennyi. én ismerem, és nagyon korrekt srác.
-
klepto
addikt
válasz
zsoltee10 #68 üzenetére
Mert a kedvenc boltosom annyiért tudja beszerezni, és nekem nincs időm Pestre utazgatni
Ha esetleg valami oknál fogva gari baja lenne, akkor is Pestre kéne menni állandóan, és talán 1-2 hétig gépnélkül maradnék. Itt a városban legalább minden helyben van, és ha bármivel gond van, mindenből kapok cserét a szervíz idejére
Egyébként szerinted Gianni házhoz viszi a megrendelést? -
zsoltee10
addikt
Hát sztem ha már van egy jó p4 lapod, akkor tegyél bele egy 2.8C-t ami Gianninál 32 ropi, add el a cerkát, és kész. a cerka simán elmegy 10 körül, és a 2.8C annyira gyors, mint a 3200+ barton. elhiheted, nekem volt mindkettő, nem a levegőbe beszélek.
szerk: nem értem miért lenne a procicsere költsége 34k?én max 20k-t számolok.
ja és Gianni beszámítaná a cerkát is. -
klepto
addikt
Sajnos nem pörög, a P4 meg nem tökéletesebb, mint az Amd
Közben számolgattam:
Gépcsere költség:
Proci:
AMD Barton 2,8+: 27000.-Ft
Celeron beszámítás: 12000.-Ft
Különbség: 15000.-Ft
VGA
gForceFX 5700: 33250.-.
Rad 9100 beszámítás: kb. 7000.-Ft
Különbség: kb.: 26000.-Ft
Alaplap:
? MAX. 21000.-
Gigabyte beszámítás: kb. 15000.-Ft
Különbség kb.: 6000.-Ft
Ram:
2X512Mb ram: 48000.-Ft
2x256 csere kb.:16000.-Ft
Különbség: kb.: 32000.-Ft
Össz.: Kb.: 79000.-Ft
Ramcsere nélkül: 47000.-Ft
VGA csere nélkül: 21000.-Ft
AMD barton 2,5+-os procival: 14000.-Ft
Csak procicsere P4 2.8/800-ra: 34000.-Ft
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
Majd meglátom, lehet, hogy felhívom. Nem igen lesz most időm utazgatni, de majd kialakul. Bár jobban bízom egy boltban, és az sem utolsó szempont, hogy helyben van, és ha gubanc van, nem kell utazgatni a garit intézni, és a gari idelyére is ad csereprocit, hogy addig is tudjak számtekgépezni
-
guminyúl
tag
Változatlanul fenntartom, hogy processzorra felesleges garancia, nem tud garanciális körülmények között bedögleni. Ha berakod a gépbe vagy megy vagy nem elsőre, ha nem, 3 nap alatt nem lép le, másrészt elég stabilnak tűnik itt a PH!-n, hónapok óta árul itt.
Bővebben: link
Azt írja, még a beszámítás is játszik/játszhat módjával.
''Ja, hogy ez egy ember'' ááááááá
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
Ja, hogy ez egy ember
Én azt hittem, hogy legális bolt Pesten
Én inkább +10k, de akkor boltban veszem meg, mert oda vissza lehet vinni, ha gari gondom van, viszont egy ember bármikor eltünhet a látótérbőlAzért az, hogy olcsó, sőt 2/3 áron adja a bolthoz képest, az pozitív, de ha bedöglik, akkor utólág sokkal drágább, mint az, ami alapból többe kerül. Így igazolódik be az a híres mondás, hogy ''a drágább az olcsóbb''
A másik gond pedig az, hogy nem hiszem, hogy beszámítana egy Cerkát
Azért dobhatnál egy linket, hogy melyik topicban árúlja a portékáit
[Szerkesztve] -
guminyúl
tag
Ezt tőle kérdezd meg, az első hsz.-ben azt írja, hogy minden annyiba kerül, amennyi oda van írva, vagyis az árai bruttó árak. Nem véletlen, hogy mindenki nála vásárol. Bár én még sosem tettem, de nagyon készülök rá.
Szerk.
Linket nem tudok, én még sosem beszéltem vele, csak a fórumon láttam az árait. Hülyeséget meg nem akarok mondani. Így is sokszor beszélek össze-vissza.
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
Ez a bruttó ár?
Ha nála annyi, akkor máshol miért 35-36k+áfa ugyanazpl.: Bővebben: link
Szerk:
Egy linkt nem tudnál adni, mert a www.gianni.hu cím nem létezik
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
Akkor nem érdemes visszamenni AMD-s vonalra? Ezt azért kérdezem, mert az alaplapra max 5k-t kéne rádobni, a procicsere költsége pedig max kb. 15k lenne, ha 2,8+(333fsb/512 L2k)-os procira cserélnék, viszont ha beérném a kisebbel is, akkor max. 10k-t kéne ráfizetni.
Ez max. bruttó 20k, míg a fentebb taglalt proci 31k-ért nettó áron 31, vagyis az 38750, és arra kb. 26k bruttót kéne ráfizetni alaplapcsere nélkül -
guminyúl
tag
Ez mondjuk nem kis összeg (valóban
), viszont ezért mondtam, hogy a RAM-ok ráérnek később, mert akkor csak kb. 57k lenne a kiadás most és kb.17 később (2-3 hónap múlva). Én most VGA-t, köv. hónapban Gianni procit vennék, mert neki később is lesz (remélhetőleg). Így részletekben talán kibírható. Ha nem jön össze matektól az FX, akkor proci, VGA, RAM sorrendet tartanék, 1 hónapos csúszásokkal. Augusztusra meg is lenne a konfig. És addig 20%-kal kevesebbet ennék, az amúgyis egészséges.
-
klepto
addikt
''P4 2.8c Giannitól 31k
FX 5900 matektól 45k
2x512/400 RAM valakitől kb. 35k''
2x256/400 RAM: kb. 18k
P4 2,4 Celeron kb. 11k
Rad. 9100 kb. 8k
tag
Szerintem rosszul tudod, de szerintem mások szerint is
(pl. a kézikönyv
). Megy mind a 4 slot dual-ban, csak akkor A és B dual channel van. No, ez mindegy... Akkor, ha belefér a keretbe, legyen még 2x512 RAM is. Ez, ha sikerül matektól megvenned a VGA-t, kb. 110k lenne, mínusz a mostani alkatrészeid ára. Szerintem érdemes belevágni! Főleg, ha képes vagy elviselni, hogy ''mér nem 9800Pro-t veszel, olyan hülye vagy'' megjegyzéseket.
P4 2.8c Giannitól 31k
FX 5900 matektól 45k
2x512/400 RAM valakitől kb. 35k
Heh, elég jól hangzik, főleg, ha összejön. Én olyan 100k körül húzom meg a határt, amit gépre költök, és inkább megállok, várok egy kicsit, mint most is, én is VGA vásárlás előtt állok már 1,5 hónapja. Ha mindent beszerzel, 1,5-2 évig biztos elég lesz a gép. Ez 110k éppen belefér az én költségszemléletembe, persze biztos eszembe jutna párszor, hogy túl sokat költöttem gépre, tuti lehülyézném magam, de a játék közben ezt gyorsan visszaszívnám. -
klepto
addikt
Én úgy tudom, hogy a 4-ből csak az első kettőt képes dual módban hajtani, ha 4 van benne, azt már nem. Vagy rosszúl tudom
Egyébként árban ugyan ott lennék, mintha vennék még 2db 256Mb ramot, vagy a jelenlegit cserélném le 2x512-re. Kb. 1000.-Ft-al lenne drágább a második megoldás -
Alvin_ti4200
félisten
Nagy hibát követsz el, mert a 9800Pro nagyon időtálló kártya lenne. Nekem és még sok más embernek is ilyen kártyája van és semmi gondunk nincs vele. Én pl. 95%-ban játékra használom a gépet. Gondolod, hogy ha lett volna vele valami gondom, nem osztottam volna meg a PH!-sokkal?
-
-
Sundesz
addikt
Hát VGA ügyben marad az FX5700 ugyebár mert ATi nem kell! Én procinak Intelt tennék továbbra is!
-
guminyúl
tag
válasz
Alvin_ti4200 #42 üzenetére
Hagyjátok már a 9800Próval, nem akarja és kész.
-
_Volkovy_
nagyúr
Itt sírtok hogy a 2.4-es Celeron milyen lassú netre.
Akkor ezt kapjátok ki:én itthon egy 466 Celeronról netezek,amióta van itthon net. -
klepto
addikt
válasz
Alvin_ti4200 #42 üzenetére
Kedves Alvin: Radeont nem akarok még 1X !
Akkor már inkább egy Sis Xabre 600, amíg még kapható
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
válasz
parandroid #39 üzenetére
Ez előtt egy AMD 1,8+-os XP-m volt, és ahoz képest ez nagyon alantas sebességű, minőségű
Szóval még a netre is lassabb, arról nem is beszélve, ha fut a net közben egy víruskereső, vagy filmet konvertálok, akkor teljesen meghal -
parandroid
félisten
nincs azzal a géppel semmi baj, főleg ha zömében csak netezel...
várd meg, amíg normalizálódik a helyzet vga-téren (kijönnek az új kártyák) és annak függvényében vegyél 9600xt-t vagy 9800-at. akkor szerintem a játékokkal sem lesz gond. persze ha sok pénzed van, évente lehetne komplett konfigot cserélni, szerintem azonban most ezt még nem érdemes. térj vissza rá jövő tavasszal...
amúgy dunaújvárosnak meglepően jó árai vannak (valszeg mert közel van bp), volt kollégám járt oda fősulira, ő rendszeresen vásárolt unitelnél normális áron (közelítették a pesti árakat) - néha még most is vágyakozva bele-belekukkantok az árlistájukba
[Szerkesztve] -
guminyúl
tag
Én mindent tudok, minek ilyenekkel foglalkozni, felesleges mégegyszer rámutatnom, hogy végtelenül művelt vagyok
Szoktam műveltségi teszteket kitölteni, általában közepes (11/20) eredménnyel végzek. És utálom/gyűlölöm az RTL klubot.
Mellesleg:
Bővebben: link
Szerintem Neked pont megfelel(ne). -
Atlantis
veterán
Jól van ,nem turkálok én senkinek a zsebében. Bárhalkan megjegyzem, a jelenlegi konfigodból is cvsak a VGA-t és esetleg a RAM mennyiségét tartom gyengének(utóbbi még elmegy). Sokan nyomulnak ennél is kisebb géppel. Mindegy..
Nem ismétlem magam, szerintem az a leggazdaságosabb és egyik legjobb megoldás, amit írtam. -
guminyúl
tag
No, akkor az 5700-et felejtsd el. Az 5900 bármely verziója a Te kártyád. Ezeknek a csúcskártyáknak az ára nem fog annyit esni, hogy később 5700-ról kis ráfordítással tudj váltani valami jobbra. Nyárra kicsit olcsóbb lesz, akkor lecsapsz egy 5900-re, ezután örülsz neki.
Mint említettem, egy 2.4c bőven elég (boltból), de 2.8c is jó (bár azt boltól venni
kész rablás). Giannitól veszel 31k-ért egy 2.8c-t, egy processzorra minek gari, azt nem igazán lehet elrontani garanciális keretek között. Ez kb. 85ezer Ft.
Az AMD64 meg nem 85 ezres beruházás és hanem 185 ezres, és a játékra erős VGA kell, netre meg mindegy, hogy 64bit vagy sem. Hiába van AMD64, ha nincs mellette egy erős VGA, játékban elvérzik a gép. Márpedig az FX5700 minden, csak nem erős. Mire megint lesz pénzed gépre, addigra pont esedékes lesz a 64bit, ráérsz akkor beruházni, az akkor menő konfigra.
No, még ragozom egy kicsit. Ha most veszel AMD64-et, meg FX5700-at, lesz egy király procid és egy sz@r VGA-d mellé —> nem fogsz tudni rendesen játszani, fél év múlva +pénz VGA cserére. Ha most veszel 2.8c-t és 5900-at lesz egy erős procid és egy erős VGA-d, minden játék megy és nem is kell ezeket cserélni 2 évig. Ráadásul az AMD64-et is lecserélnéd 2 év múlva, akkor meg felesleges most +100ezret kiadni. -
klepto
addikt
Topicfelhozás
Csak nem, hogy mindenki tudáspróbázik a neten?
UP -
guminyúl
tag
Én is vettem 64bites 9100-est, a dobozán, sőt sehol nem volt feltüntetve, hogy 64bit. Mi több az AIDA is 128 bitesnek ismerte fel. Aztán letöltöttem az AIDA frissítést és akkor kiderült a turpisság.
Nem hinném, hogy az eladó röntgenszemekkel lenne felvértezve, de ez most nem is lényeges. Mellesleg nem olyan rossz az a kártya, nekem egy ideig elég volt, csak haladni kell a korral. Most egy 4 MB-os Matrox van, na ez már elég gyengus
-
klepto
addikt
Net 50%, Játék 40%, egyéb 10%.
Nagyjából ez a gép kihasználtsága.
Foglalat csere... Ezért gondolkozom a 754-es AMD64-ben, mert arról azt hallottam (itt a PH!-n is), hogy jó darabig meg tartják az eljövendő 939-es foglalat mellett, csak később majd kizárólag Duron proci megy majd bele. Ha ez így lesz, jobban eladható marad.
Igen mindenképp fejleszteni akarok, mivel ez a konfig még a fent felsoroltakhoz is gyengusz, de csak most a nyáron lesz erre a célra fordítható pénzem, és utána a közeljövőben valszeg nem lesz már rá módom. Ettől részletesebben nem szeretnék kitérni ennek az okára, kérlek elégedj meg ennyivelSzóval max. Augusztusig tudom kikazdálkodni, és utána lehet, hogy jövő nyárig, de az sincs kizárva, hogy 2 évig semmi pénzem nem lesz a fejlesztésre
-
naga
senior tag
Én nem akarom senkire se kenni, de ha valaki ezzel foglalkozik nap mint nap, akkor azért illene tudni, hogy mit ad el. Mellesleg én is belefutottam egy 64 bites szutyok Sapphire-be (gondolom a tied is az), csak az orosz weblapon tűntették fel, hogy melyik model (vonalkód alapján) 64 bites. De mindegy ez akkor volt, ma már lehet tudni, hogy nagy a bizonytalanság melyik milyen, ezért csak olyat szabad megvenni, ami nem 64bites, és ne akkor derüljön ki mikor otthon megnézed Aida-val.
-
Atlantis
veterán
Nem írtad, mire használnád a gépet és összeget sem említettél, de:
Alap+proci+RAM:Mivel mindkét procigyártónál foglalatcsere lesz, én nem váltanék lapot a helyedben, hanem ebbe vennék egy 3.0-s procit, hozzá 1 giga 400Mhz-es Brand RAM-ot(Hynix, Samsung, Infineon). Mindenképp fejleszteni akarsz? Ha vársz egy fél évet, akkor már kialakul a foglalat-dolog és hosszabb távra tudsz vásárolni. Persze, ez a te döntésed.
VGA:Én is az FX5900-et javaslom, inkább akkor vegyél eggyel kisebb procit, de ne vedd meg az FX5700-et. -
klepto
addikt
Jóban vagyok a boltossal, és ezt a karit is külön kérésemre hozta, és csak 1 helyen volt kapható (bejárta érte fél pestet). Ő sem tudta, hogy létezik belőle 64 bites, én sem.Itt a PH!-n sem tudta akkor még senki, csak rá kb. 2-3 hétre derült ki, hogy sz@r van a levesben, és van belőle 64bites is. Akkor nem a boltos hibája volt; vagy igen ?
-
naga
senior tag
Te vagy a vevő, hozzon a boltos azt amit kérsz, ha nem tud, akkor másik bolt után kell nézni, különben meg elég sok a kompromisszum, akkor gyakorlatilag ki vagy szolgáltatva a boltosnak. Ha meg jóban vagy vele, akkor mond meg neki pontosan milyen paraméterekkel rendelkezzen a kártya. Magadnak szeretnél jót, vagy a boltosnak könnyű beszerzést?
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
Vidék: Bővebben: link
Ok.: a gari intézése, mert hiába vennék valamit használtan, vagy pesten 1-2k-val olcsóbban, ha a gari miatt ráköltöm a benzire amit megspóróltam -
guminyúl
tag
Akkor vegyél FX5900XT-t, mert ez elég lesz sokáig, más alternatíva meg nincs, ugye (ATI felejtős) és FX az 5900 alatt nem nagyon van, akkor inkább maradjon a 64bites 9100. Ez, mondjuk 45-50k. Veszel egy P4 2.4c-t (25-30k) ez tökéletesen elég lesz 1,5 évig, a meglévő 2 RAM modul mellé bedobsz még kettő ugyanilyet (20k) és öröm az élet 2 évig. Ez max. 100ezer Ft, de a RAM-ok ugye ráérnek, szóval lehet 80k is. Ez az én variációm, leginkább a fix nVidia VGA miatt döntenék így.
-
klepto
addikt
Először: a vga dobozán, az oem-nél meg a zasin nem mindig van feltüntetve, hogy hány bites verzió. Ha én ki is szúrom,a ttol a boltossal még kiszúrok, ha nem veszem át, mivel csak rendelésre hozy vga-kat, tartani alig tart a boltban valamit. Nem azért mert béna manusz, hanem mert annyi van a piacon márkailag, hogy képtelen mindent tartani. Álltalában van nála olcsó és közép kategória, aztán kifújt. Pl. 1 mx4000, egy fx5200, talán 5600(xt), meg radeon 9200 (esetleg 9600xt). Nála álltalában olcsó cuccokat keresnek, mivel ő az egyik legolcsóbb a városban, de akinek komolyabb kell, azt úgy hozza.
Másodszor: amikor az új Radeonok megjelentek, még itt senki nem tudta, hogy a 9100-ből létezik 64bit-es is. Valahopgy ezt akkoriban az ATI elfelejtette közölni, csak az volt világos, hogy ez egy 8500LE átnevezve. Mire kiderült a turisság, addigra meg már megvettem. Úgyhogy nem a fórumozók hibája volt
-
háát, érdekes oldalról közelítjük meg a témát.. Nagyon tovább ragozni nem is szeretném, mert ugye nem erről szól a topic, de..
Azért nem olyan ördöngősség megkülönböztetni egy 64 bit-es és egy 128 bit-es VGA-t.. Nem hiszem hogy nehezebb lenne kiszűrni a 64bites ATI kártyákat, mint a 64 bites nVIDIA kártyákat..
És elég rossz helyen keresgélhetted a tanácsokat, ha a 9100-ról sokan áradoztak..
vissszatérve a témához, szerintem ha P4 rendszer mellett döntesz, procit mindenképpen itt vagyél a PH!-n, 2*512 ramot mindenképpen érdemes lesz beújjítani, de én várnék még július végéig kb.
Ha az alaplapod megfelel az elvárásaidnak, akkor azt nem kell cserélni, (bár szerintem egy intel konfigban, intel chip legyen..)
Videókártyára csak ATI-t tudok javasolni, de ezt már kielemeztük hogy neked nem jó, ezért erre majd mondanak mások alternatívákat.. -
Tithian
őstag
Alaplapot nem cserélnék, hacsak nem komoly tuningra szánod a gépet.
-
klepto
addikt
Ez a másik, amit meg szeretnék úszni. Sajnos sok olyan Radeon van, amin egyálltalán nincs feltüntetve, hogy 64, vagy 128bites-e, míg azért egy FX jobban behatárolható. Így jártam ezzel a mostani Radeonommal is, hogy itt a fórumon kértem tanácsot, és azalapján vettem egy Sapphire Radeont, és sokára derült csak ki, hogy 64 bites
Már az elején zavart, hogy messze nem olyan jó, mint ahogy sokan áradoztak róla
-
klepto
addikt
Egyelőre az ésszerűségi határ behatárolását várom tőletek, aztán, hogy amit javasoltok az 20k, vagy 50k-ba fér bele, az már az én gondom
Összeszedem azt a lét, amit szügségesnek láttattok velem. A cél, hogy legalább 1 - 1,5 évig használható legyen komolyabb ráfordítás nélkül. (ne keljen egyszere menet közben ismét mindent lecserélni, max. egy nagyobb proci, vagy egy videókari, de összességében ne keljen mindent egyszerre cserélni)
-
klepto
addikt
Nem tudom. Már 2x volt Ati-m, (Ati 7500, és most ez a 9100), és 1x egy Eagle GF4mx440, de valahogy a Gf képe, és színei nekem jobban bejönnek, mint az ATI-é. Ez szubijektív
Ez kb. olyan, hogy amíg mindenki új autóban Opelt, Suzukit, vagy Renault-ot vesz a 2millás kategóriában, addig én alíg várom, hogy ismét kapható legyen az új Dacia, mert imádom a keleti márkát, és ha egyszer összejön 2milla, csak Daciat, vagy Ladát fogok venni -
klepto
addikt
-
Szerintem ezt felejsd el..
GF FX5700
-
klepto
addikt
Gépcsere, ami még megéri. Vagyis mennyit érdemes költeni, és milyen irányelvet kövessek
Amim van: Gigabyte GA-8S655FX, 2,4Ghz Cerka, 2x256Mb/400Mhz ram, Gf9100 64Mb
Ezeket csereberélném, de mi az, ami még árban, és időtállóságban megérné? A fenti hardverek valamennyi tagja garanciális!
A tervek: a ramok helyett 2x512Mb/400Mhz.
Alaplap helyett, valami nForce 2, vagy egy AMD64 lap,
Proci helyett, egy AMD XP 2,8+, vagy 2,6+, vagy AMD64 3000+, esetleg egy 2,8Ghz/800Mhz P4 (ebben az esetben a lap marad)
VGA helyett egy GF FX5700, vagy az Ati kivételével más egyébb hasonló árú kártya (ez esetben javaslatot várok, és kérme tiszteletben tartani, hogy ATI-t nem akarok ismét! )
Szóval meddig érdemes árban elmenni, és mit érdemes cserélni, ill. mi lenne a fölös pénzkidobás?
Várom segítőkész válaszotokat
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- ROG STRIX X870-F + AMD Ryzen 7 9800X3D + 32GB DDR5 + Sapphire 7900 XTX Pulse 24GB + Win11 PRO
- Gigabyte H510M-S2H V3 alaplap és i5-11400F Processzor Csere
- 27%-os áfás számla / Mini PC / SFF / TOWER - Brand gépek - 4-9 gen. HP / DELL / Lenovo - 1 év gar.
- Lenovo Thinkcentre M700 MiniPC (i5-6500T/8GB/256SSD)
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!