Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tomi_mod

aktív tag

válasz cintula187 #1681 üzenetére

Üdv!

Nah lerepültem...elöljáróban annyit, hogy megnéztem pár gépet, hogy jelzi-e a Sármelléki NDB-t.
    Nálam FSX-ben 428 kHz a frekije, beállítottam. Kb. 5-10 mp alatt meg is találja és hallani a morse kódját folyamatosan pittyegni, viszont 4 gépből 3 nem mutatta a műszereken. Aztán nézegettem a kapcsolókat és annál a háromnál volt külön egy ADF gomb néha a látható műszarfalon, néha a külön rádiópanelon, de ahogy bekapcsoltam a mutató iránybaállt.
    Szóval ha hallod a morse-t az már jó, csak keress kapcsolót, ha morse-t sem hallassz akkor passz :(

Na, de lényeg, hogy végigrepültem, igaz, hogy nappal, hogy azért lássak valamit, de most már sötétben sem lenne nehezebb.
    Ságvár-Kiliti ből indultam, közel van. Felszállás után (ÉNyugat) balra fordultam 90 fokkal így mentem a Balcsi déli partjának vonalában. Ahogy megvolt a forduló behangoltam a sármelléki adót, és a Heading-et beállítottam 357-re mivel ezen az irányon kell majd rárepülni.
    [link]
    Az 1-es pontnál kezdett pittyegni a rádió, de nem láttam semmit, aztán meglett akapcsoló így már volt mutató is...
    A 2-es pontnál az ADF mutatója gyorsabban kezdett mozogni ebből lehetett gondolni, hogy majdnem mellette vagyok, így megkezdtem a fordulót.
    Itt lényeges, hogy a heading (357) be legyen állítva, mivel akkor repülsz jó irányba ha az ADF mutatója pont a kívánt irányba mutat. Ha valamerre eltér akkor kicsit arra kell menni, majd vissza, szinte ugyanaz mint a VOR egy kurzusa!
    3-as korrigáltam én is -ez látszik, végül kicsit jobbra az adótól de jó irányban hagytam el. Ahogy irányt váltott a műszer megnéztem az órát, és a heading-et átállítottam pályairányra.
    4-es pontnál kb. 3 perc múlva -utasítás alapján- megkezdtem a balfordulót, és itt is figyeltem, hogy végül a HDG és az ADF mutató egy vonalba essen. Itt is kellett korrigálni, de ezt már nem a műszer alapján csináltam hanem vizuálisan :B

Új hozzászólás Aktív témák