Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brekkk
senior tag
Sziasztok,
Vettem egy Hyperx fury 240 gb-os SSD-t. Vadonat új, kisker garis
Az mitől lehet, hogy a SMART adatok resetelték magukat?
A SMART adatok között van írási és olvasási adatmérő, meg működési idő mérő is.
Már volt benne 88 giga olvasás, és 70 giga írási adat és volt benne 70 óra működés már.
Na most ezeket az adatokat kinullázta a SMART. Mostt minden adatot ismét 0-ról számol.Szerintetek mitől lehet? Hibás az SSD?
Köszi
Brekkk -
Brekkk
senior tag
Még egy kérdésem lenne.
Intel H67-es vezérlőhöz melyik a legfrissebb Intel RST driver amit fel lehet telepíteni?
Jelenleg a 11.7.0.1013-as van fent. Van frissebb?A 12.5-ös verziót már nem tudtam feltenni. Telepítés közben megáll.
-
Brekkk
senior tag
Az egyes pontban nem válaszolják meg a kérdésemet.
Ott is az a verzió van leírva amit én is írtam, de az nem a legfrissebb.
Közben meg meglett a válasz. A 12.8.0.1016 a legutolsó verzió, ami telepíthető H67-es laphoz, normál AHCI módban. Az újabb verziók csak BIOS-ban beállított RAID módban indulnak el.Egyébként meg nem kezelte a 4 Tb-os HDD-met a beépített windows AHCI driver. A BIOS látta de a WIN7 nem. Az IRST telepítése után meg meglett. Engem is zavar a sok drive amit az USB leválasztás esetén le lehet állítani, ha nincs fent az IRST. Jelenleg 6 eszköz van a gépben. Nem akarok véletlen sem másik eszközt leválasztani, mint az USB-re dugott drive-okat.
Egyébként meg, ha nem tudsz a kérdésre érdemben válaszolni, csak egy másik kérdéssel, akkor nem kell hozzászólni. ennyi!
-
Brekkk
senior tag
Igen ismerem az SSDOK programot. Használom is. A beállításaimat is ezzel ellenőriztem
Azért nem küldtem SSDOK program képet, mert igazából csak az érdekelt, hogy találkoztatok-e már ilyen problémával, hogy lenulláztak a SMART adatok. Ez nem egy szokványos hibajelenség. Ilyenre valószínű emlékeznétek, ha lett volna már ilyen. Lehet nem is hiba akár.Az tény nem írtam, hogy frissítettem-e firmware-t. A válasz az rá, hogy nem.
Az SSD-n frissebb firmware van, mint amit le lehet tölteni hozzá a hivatalos oldalról.
HD sentinel fut állandóan, ott bukott ki a dolog a SMART nullázásról.Én nem akartam azonnali választ a kérdésemre. Azért tettem fel itt az IRST-s kérdést, mert találtam hivatkozást is itt a topikban rá. Innen szedtem le egy frissebb verziót, mint ami nekem volt. Ezért kérdeztem, hogy mi az esetleges legfrissebb, hátha itt valaki naprakész ebben a témában.
Mint látod nem vagyok lusta megkerestem magamnak a választ.A kérdésedet értelmeztem félre. (Kioktatásnak)
"IRST drivert minek teszel fel?"Szép napot
-
Brekkk
senior tag
válasz metrion #21763 üzenetére
A C partíciódat át tudod migrálni az új SSD-re, de mivel a BOOT RAID 0 módban történik így szerintem BSOD-vel fog indulni a WIN7. Egy próbát megér, hátha RAID módban tartott vezérlővel menni fog az SSD is. Viszont RAID vezérlős módban nem biztos, hogy lesz TRIM támogatásod. Ha jól tudom H77-es chipsettől felfelé már van az Intel RAID-ben. Fel kell telepíteni hozzá az RTS drivert az Inteltől.
[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
Sziasztok,
Van egy Samsung 840 Evo 120 gb-os és egy Adata SP 900 120 gb-os ssd-m.
Az egyiket el szeretném adni, mert már nincs rá szükségem.Melyiket érdemesebb megtartani?
Köszi
-
Brekkk
senior tag
válasz Raymond #35831 üzenetére
Nekem a gyári MS driverrel nem lehetett belőni a Trim-et. Csak manuálisan lehetett bekapcsolni, hogy menjen, de minden újraindításnál kikapcsolt állapotba került. Illetve az összes SATA porton lévő eszköz úgy jelent meg mintha cserélhető lemezek lettek volna.
Sajnos az MS driverrel is van gond.
Nálam Intel AHCI driver oldotta meg a gondot. (Csak AHCI driver!!, mindeféle sallang nélkül)
[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
"phoenix64" Milyen fizikai hardverezköz van közös IRQ-n a SATA vezérlővel? ) USB hub, hangkártya, vagy hasonlókra gondolok)
[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
Létezik olyan, hogy egy SSD nem kompatibilis a Lapommal?
Ha SATA2 v 3 portra kötöm az SSD-t, akkor pár napon belül iszonyatosan belassul az SSD.
Amint törlöm róla az adatokat és majd visszamásolom visszagyorsul az SSD, de pár napon belül ismét lelassul.
Viszont USB3 portra kötve semmilyen belassulás sincs és tökéletesen megy az SSD.
Asrock H67-es lap és egy Kínai Goldenfir 512 GB-os SSD-ről lenne szó.
Intel AHCI illeteve Sandard windows AHCI mellett is ugyanez a helyzet.Nem röhög az SSD-n. Szinte ingyen volt. Illetve teszt céljából vettem.
USB3-ról is nagyon gyors, de igazából gépbe szeretném építeni.Szinte teljesen megegyezik egy Patriot P200-as SSD-vel. Még a firmware elnevezése is megegyezik.
[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
válasz Graphics #39845 üzenetére
Olvasási sebesség leesik 2-3 mb/sec körülire egyes részein a meghajtónak. A max sebesség pedig 150 mb/s körül alakul. USB 3-on folyamatosan 240-250 megával ír olvas nem lassul be
Sata vezérlőn 350 körül tud folyamatosan olvasni, amíg be nem lassul.
Mit értesz használat alatt? Játékok vannak rajta csak[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
válasz Graphics #39847 üzenetére
Egy P67-es lapban tudnám még megnézni. De az a H67-el szinte megegyezik.
Illetve tesztelni hosszabb idő lenne, mert 5-6 nap kell mire teljesen belassul. Ezt meg nem tudom megtenni.
HD sentinel szerint 100-as az SSD
SSDOK szerint is minden OK vele.Lehet valami az én hardverkörnyezetemben, amit nem szeret.
-
Brekkk
senior tag
válasz zizidor #39849 üzenetére
Kábelcsere megvolt. Sajnos nem számított.
Igen ismerem a jelenséget amit írsz, de ott az történt, hogyha leesett az átviteli sebesség nem is ment vissza többet. Nekem meg hol 2-3 MB/s az olvasás, hol 150 MB/s hol pedig 60.USB3-on folyamatos 240 -250 mb/s-el olvas és nincsenek benne lassulások.
Én a SATA kontrollere gyanakszom, hogy ott van a bibi. Erre már nincs újabb driver, se BIOS update. Eljárt az LGA 1155 felett az idő. Nálam is 2011 óta üzemel már.
Hasonló lehet mint az AM3+ lap és 860 EVO. -
Brekkk
senior tag
válasz Frawly #39856 üzenetére
A másik SSD egy Samsung EVO 860 mellette.
USB használat mellett semmilyen belassulás nincs az SSD-n tehát valami a SATA portokkal nem klappol.
Az az érdekes, hogy amióta be van dugva a goldenfir SSD azóta az EVO 860-on elkezdett nőni az Ultra ATA CRC error-ok száma.
De az is lehet haldoklik a 9 éves alaplapom, és innen van minden baj forrása.
Bár a HDD-ken nincs nyoma semmi problémának ami alaplapra utalni.Lehet Kinai nem szeretni Koreait.
Majd letesztelem önállóan a Goldenfir-t, hogy nincs mellette bekötve a 860 EVO.
-
Brekkk
senior tag
Olyan kérdésem lenne, hogy az NVME SSD-t melyik slotba tegyem? Abba amelynek a CPU ad PCI-express sávokat, vagy a chipset által adottba? Vagy teljesen mindegy?
ASUS prime x570-p a lapom. -
Brekkk
senior tag
NVME ssd-nél, az AMD NVME drivert telepítsem fel, vagy maradhat az standard windows NVME driver?
-
Brekkk
senior tag
Sajnos nálam is előjött a HP EX920-as probláma.
Eszméletlenül lelassult a lemezművelet. Bármi megnyitása 15-20 sec volt.
Szerencsére újraindítás megoldotta.
Utánanéztem a neten. Sajnos ez előfordul ennél a szériánál.
Sajnos HP driver nincs hozzá. Feltettem a neten ajánlott intel 760-as NVME ssd széria driverét, ezzel eddig így nincs probléma.Okozhat ez gondot?
Illetve olyan kérdésem lenne, ha veszek egy másik NVME ssd-t más gyártótól, hogy kivátsam a SATA-t, akkor lehet fent egyszerre 2 különböző NVME vezérlő, mondjuk intel és Samsung?
-
Brekkk
senior tag
SSDOK Nvme meghajtókat nem kezel? Az SSDOK v1.5.6.0 nem ismeri fel a meghajóm.
-
Brekkk
senior tag
válasz tasiadam #40930 üzenetére
Nekem van egy 512 GB -os verzióm a goldenfir SSD-ből. (Tavalyi vétel).
Vegyesek az érzéseim vele kapcsolatban.
Olyan problémám merült fel, hogy kegyetlenül belassult. 3-4 mb/sec olvasási sebességre, folyamatos használatkor. Ezt úgy kell érteni, hogy 1-2 hét használat után egyes területeket csak 2-3 MB/sec sebességgel lehet olvasni. Van olyan szektor ahol pedig gyors marad.
Teljes törlés után visszagyorsul. Mintha rossz lenne a TRIM kezelése.Amióta nem használtam IVY és Sandy bridge környezetben, és formázáskor a szektorméretet is elállítotam az alap beállításról azóta mintha jó lenne.
Ez kb 8 hete megy az új beállításokkal. Azóta jónak tűnik. nincs belasulásom.Valószínű az SSD ugyan az mint a Patriot P200-as széria.
Még a firmware számozása is hasonló.
Sőt a Patriot P200-as firmware-t frissítené is rá, a gyári partiot software, de mivel frissebb firmware van a goldenfir SSD-n így csak lefut a frissítés és marad fent az eredeti, régebbire nem lehet downgrad-elni. -
Brekkk
senior tag
Az mitől lehet, hogy egy Samsung 860 EVO-ra a legfissebb samsung magician software azt mondja, hogy nincs firmware frissítés, mikor a valóságban van?
Az EVO-n még a legelső firmware van fent amivel kijött a gyárból, azóta pedig van vagy 2 frissítés legalább.
Lehet BOOT drive-ra nem enged firmware frissítést csinálni?
Manualba fel lehet rakni valahogy? A magician software-t megkerülve?[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
válasz ricsip #40986 üzenetére
Az alábbi van rajta.
RVT01B6Q
A legfrisseb RVT04B6Q. Az az érdekes, hogy egyszerre 2 ilyen SSD-t vettem.
Az egyik egy AMD-s gépben van másodlagos meghajtóként ott felajánlotta a frissítést.
Az Intel gépben (amin az 860 EVO a rendszer meghajtó), pedig nem lehet frissíteni.
Mindkét drive serial numberje: Genuine.
Samsung Magican pedig 6.1.0-ásKi érti ezt.
Köszi, kipróbálom.
[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
Van egy kingston A2000 1 tb-os NVME SSD-m. Venni szeretnék rá bordát, hogy jobban hüljön a VGA alatt.
Namármost a kingston matricát ráragasztották az SSD-re.
Gondolom, ha ezt leveszem akkor ugrott a gari, vagy nyugodtan tegyem a matricára a bordát? -
Brekkk
senior tag
Köszönöm mindenkinek. Akkor megy a matricára a thermal pad és a borda
-
Brekkk
senior tag
válasz Hegyirabló #41444 üzenetére
Napi 20-30 giga simán felmegy csak Win10 használattal.
Én is soknek tartottam a napi írásmennyiséget, de ennyi. Kicsit tudtam lejjebb szorítani csak, pedig órákat szórakoztam vele, hogy leszorítsam. Néhány gigával sikerült csökkenteni a napi írást. Rengeteget Log-ol a WIN10. El sem hittem mennyit.
Ezen a meghatón van a Temp könyvtár? Erre megy a netezés is?
Erre megy a driverek letöltése?
Ez mind mind eszi az írást, ha ezen vannak.
A 60 TBW sajnos nem sok, főleg, ha 5 év garis a meghajtó. Havi 1 Tb. Elivleg csak Winnel és alap használattal elég lesz, ha megvan a WIN beállítás.[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
válasz scott_free #41537 üzenetére
Nekem is hasonlót csinál egy Goldenfir SSD.
Ha teljesen legyalulom róla az adatokat utána jó lesz.
Én arra tippelek, hogy a vezérlő túlmelegszik az SSD-n és megbolondul. -
Brekkk
senior tag
Nem találtam megfelelő topikot. Ha tudtok akkor kérem irányítsatok át.
Külső USB - NVME házat keresek.
Használtok ilyet?
Milyen az ajánlott típus.
USB 3.2-es szeretnék.
Egy HP EX 920 512 GB-os menne bele. Szerencsére annyira nem melegedős.
Most is hűtés nélkül fut róla a rendszer. és 55-60 foknál soha nem volt melegebb.Ha tudtok ajánlani vagy topikot akár köszönöm előre is.
-
Brekkk
senior tag
válasz King Unique #51471 üzenetére
Köszönöm a válaszokat mindenkinek.
Nem gondoltam, hogy a 2,5-ös külső ház topik jó lesz nekem. Azt hittem kaptak saját topikot az nvme külső házak. Bocsi
-
Brekkk
senior tag
válasz Pyttawrx #51502 üzenetére
NVME drivert bármelyik gyártóét fel lehet tenni bármelyik NVME SSD-hez?
Olvastam, hogy kisebb differencia van a Samsung, MICRON, INTEL, MICROSOFT driverek között.Nekem azért lenne ez érdekes, mert a HP EX920 512-es NVME SSD-m olvasási tempója megvan a 3200 MB/s, de az írása csak 450 és 500 MB/s között van, az 1700 MB/s helyett.
Ezen SM2262 vezérlő van, és több embernél is gond volt vele X570 és B550-es chipset-ek mellett. Valami kompatibilitási gond lehet. Nálam is előjött X570 mellett.
Több gyártónak is ami SM2262-est haszál előfordulnak gondjai ezekkel a chipsetekkel.
INTEL 760P, HP EX920, ADATA XPG 8200 stb.Emiatt gondolnám, hogy kipróbálom különféle meghajtókkal.
Jelenleg INTEL 760p Drivert használok hozzá, mivel a WIN10 beépített driverrel 1-2 havonta csinált olyat, hogy teljesen belassult az SSD. 5-10 MB/s írás olvasás, ami egy újraindítás után tökéletesen megy. Intel driver mellett nincs ilyen, soha nem lassul be.
De az INTEL és a MICROSOFT NVME driverrel is lassú az írás.Ezért gondolnám, hogy kipróbálom hozzá a MICRON v SAMSUNG NVME drivert. Hátha valamelyiktől jó lesz.
Próbáltatok már ilyet?
-
Brekkk
senior tag
-
Brekkk
senior tag
válasz PROTRON #51509 üzenetére
Kipróbáltam a Phison drivret.
(NVMe driver v1.5.0.0 WHQL)
Tökéletesen indult vele a gép és bootolt a WIN. Annak ellenére, hogy Silicon motion vezérlős SSD-n használtam.
Sajnos a gondomat az alacsony írási sebességet nem oldotta meg.Kiváncsiságból egy SK hynix NVME drive-al is kipróbáltam a Phison drivert.
Azzal is ment minden gond nélkül -
Brekkk
senior tag
válasz tasiadam #51511 üzenetére
Kicsit optimalizálnak a driver-en. Hibajavítások akár.
Akár gyorsulhat is a rendszer tőle. A korábbi linkemet nézd meg.
Nekem a gyári WIN driverrel voltak gondjaim (Belassulás. Irás olvasás 5-10 mb/s lett mindaddig amíg újra nem indítottam a gépet), amit a Inteles driver javított. -
Brekkk
senior tag
Mivel lehet haldoklik a HP EX920-am. Nagyon belassult.
Read 2700 MB/s Write 450 Mb/sA cseréjét is kinéztem.
Egy Kingston Fury renegade heatsink verzióban.A kérdés az lenne, hogy a heatsink elfér-e egy PCI-e VGA alatt?
-
Brekkk
senior tag
válasz Graphics #51587 üzenetére
100 gb adat. 512-es drive.
3 éves múlt. 18 Tb írás. Boot driveként üzemel 808 nap üzemidővel. 100/100-as
AS bench szerint alignment OK
Trim ok
Indexelés kikapcsolva.
Már szinte mindent ami a neten fellelhető volt megcsináltam.
Partíció törlés és win reinstall nem volt. De ez most nem opció.
Naponta dolgozom a géppel. Klónozásban gondolkodom és mejen tovább. -
Brekkk
senior tag
válasz King Unique #51591 üzenetére
Szia,
Reggel mértem gyorsan ATTO. és CDM-el.
Az írás mind2 esetben 470 MB/s maximum.
Maximum hőmérséklet 57 fok volt. 59 fok volt a maximum hőmérséklete a drivenak amit valaha logolt.
Semmilyen terhelést nem kapott a drive. Alap win esktop futás.
A CMD NVME SSD módban futott.
PROTRON:
Köszi.
Nekem annyit elég lenne tudnom, hogy a Kingston gyári borda magassága nem lóg-e a PCI-e csatlakozó fölé magasságban.
Ha alatta marad, akkor tuti fölé fér a PCI-e kártya.
Bár lehet inkább egy Kingston KC3000-et veszek alternatívaként.
Ha jól látom az elvan csupaszon is, mint a mostani EX920-am.
Bár ezek az alacson bordák tetszenek. -
Brekkk
senior tag
Vettem egy ilyen PCI-e NVME adaptert.
AXAGON PCEM2-N
A doboza szerint csak PCI-e 3.0 szabványú, de 4.0-ás módban megy.
Most egy Kingston Renegade 1 TB-os NVME SSD csücsül benne és szinte teljes sebességgel üzemel.
Mivel az X570 chipset-re PCI-e sávokra csatlakozik, nem pedig a CPU PCI-e sávokra KB 10% lassabb mint a gyári adat.
De ez így teljesen normális, ez ilyen.Csak infóként írom ide, hátha valakinek érdekes lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
válasz Pyttawrx #51733 üzenetére
7300 MB/s helyett 6500-et tudott olvasásban egy Kingston Fury Renegade 1 TB-os.
Irás 6000 helyett 5500 körül állt meg.
X570-es chipset korlát. Ezzel csak ennyi jön ki.
Tesztet már nem tudok csinálni, mert átalakítottam ma a gépet.
Kikerült az adapter. Az az NVME drive került bele amire szántam. Egy HP EX920-as.Az adapter most egy PCI 2.0 4x-es slotban üzemel egy ősrégi HP gépben a fent említett HP EX920-al.
Azért került ki a HP drive, mert azt hittem haldoklik. Maximum írási sebessége 460 MB/s-re korlátozódott az AMD-s rendszeremben.
#51591-es hozzáslásban látható.Ezzel az adapterrel és Intel rendszer alatt az írási lassulás megszünt. 1300 MB/s sebességgel ír. Ami PCI-e 2.0 4x módban teljesen rendben van.
AMD X570-hen ne használjunk SMI SM2262ENG vezérlővel ellátott NVME SSD-t.
Neten kutakodva többeknek is volt vele gond. Mindegy, hogy HP, Intel v Adata által gyártott SSD-ről volt szó ezzel a vezérlővel.
Bár ezek már kikoptak, újonnan már nemigen lehet ilyenhez jutni.[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
Ha valaki vásárolt Kingston SSD-t amihez elvileg jár az Acronis True image klonozó szoftver és nem találná a kódot.
A szofver kódja a csomagoláson belül található ráragsztva a papír csomagolásra.
Ha kiszeded a műanyag csomagolást és szétfeszíted a papírokat ott lesz belül az egyik oldalon felragasztva.
Tegnap kerestem rá pont, hogy hol van a kód, mert már nem külön kis lapon adják, mint pár évvel ezelőtt.
Igen zavaró megoldás. Rengetegen dobhatták ki a kódot análkül, hogy tudták volna, hogy ez jár.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Politika
- Horgász topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Bluetooth hangszórók
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- Ukrajnai háború
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- 1db wd red 3tb wd30efrx és 2db wd30ezrx 100/100 keveset mentek
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BONTATLAN! WD Western Digital My Passport 2TB USB 3.2 Black (WDBYVG0020BBK)
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest