Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HZoli87
veterán
válasz Picturemaker #8503 üzenetére
A legfrissebb verzióval nézzed meg: SSDOK 1.5.2
- Ha ez sem segít, akkor a mail cím, ahol jelezni tudod a hibát a program írójának.
[ Szerkesztve ]
-
xuldar
addikt
válasz Picturemaker #8585 üzenetére
Előfordulhat, hogy a 4. mag nem azért lett gyárilag letiltva, mert 3 magos kellett a piacra, hanem mert tényleg hibás volt. Ezen kívül ez nem hivatalos, támogatott (értsd: kitesztelt) megoldás, tehát lehetséges hibaforrás. A CPU gyártója az eredeti specifikációkra vállal garanciát, minden más megoldás tuningnak számít és nem garantál hibátlan működést.
Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.
-
Csontbrigád
tag
válasz Picturemaker #8590 üzenetére
Szia,
4 eve megy 4 maggal 3.2GHz-en, alapfeszen. Eddig csak 1 HDD volt alatta WD Black 1TB. -
ggg666
őstag
válasz Picturemaker #8774 üzenetére
"Az SSD-n az optimális működéséhez kb. 15% szabad helyet kell hagynunk. Ezt a szabad helyet mindegy, hogy particionált, vagy a nélküli helyen hagyjuk meg, a lényeg az, hogy az SSD kapacitásának kb. 15%-a legyen szabadon. Ha több ez a szabad hely, az nem baj."
-
Mezey Lipót
tag
válasz Picturemaker #8774 üzenetére
Biztonsági megfontolásból célszerű partícionálatlanul hagyni azt a rész, amit az SSD vezérlője az memória cellák pihentetése érdekében tartalékként használ.
A 120GB-os SSD-k is valójában 128GB-osak, csak a gyártó már elrejtve meghagyott 8GB-ot erre a célra.
Ezt a tartalék területet célszerű egy kb. ugyanekkora terület meghagyásával növelni(így jön ki a kb. 15%).
Nem kötelező, ám ezzel a megoldással biztosan mindig marad szabadon annyi hely, amiből a vezérlő akkor is gazdálkodhat, amikor az SSD kapacitása kezd betelni.Rendes vagyok. Segítek másoknak hogy legyen egy igazán sz@r napjuk.
-
Mezey Lipót
tag
válasz Picturemaker #8783 üzenetére
"Biztonsági okokból, vagyis, hogy az egységsugarú j(l)úzer nehogy teleírja? "
Inkább csak azért írom mindig kicsit sarkítva a dolgokat - tudom, utána jön a pontosítás - hogy aki idetéved és beleolvas, annak az alapelv egyből jöjjön át.
A finomabb technikai részeleteknek az érdeklődő meg úgyis utánaolvas...
120GB-ot, a mai terrás HDD-s időkben egy ahhoz szokott júzer simán teleírhat.
Ezért is javasoltam az alulparticionálást és nem pedig azt amit Balázs1986 írt.
Ettől persze még az a megoldás is jó lehet.Rendes vagyok. Segítek másoknak hogy legyen egy igazán sz@r napjuk.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Picturemaker #8884 üzenetére
Ez a tanács jelen esetben is helytálló?
Drivernél ez látszik: Intel Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller
Driver version: 11.5.0.1207 | 7-9-2012http://logout.hu/bejegyzes/fire_soul_cd/windows_7_telepitesi_utmutato_ahci_edition.html
Itt írja Fire/SOUL/CD:
"Intel - Megfelelő sebességet képes produkálni, a piac jelenlegi legjobb vezérlője."
Aztán van még ez:
Driver és javaslat: Megfelelő verziójú Intel® Rapid Storage Technology driver-t automatikusan lehet telepíteni.
Intel® Rapid Storage Technology (W8 támogatás): iata_enu_11.7.0.1013.exe
iata_enu_11.6.0.1030.exe
[...]
(jelszó: fscd)Sk8erPeter
-
laceeeboy
tag
válasz Picturemaker #8889 üzenetére
Ne verjétek a fejeteket a falba, de hosszú napom volt, fáradt vagyok és jelenleg világtalan a státuszom
Honnan/hogyan tudom leszedni az OS alapértelmezett AHCI driverét? -
laceeeboy
tag
válasz Picturemaker #8892 üzenetére
Köszi srácok!
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Picturemaker #9016 üzenetére
Mutathattál volna valami durvább képletet, ez még az emberi teremtmény által is egész könnyen áttekinthető kategóriába tartozik.
A lapozófájlos kérdést azért tettem fel, mert annak a mérete mindig "attól függ"-érték. Nálam például nem lett volna elég, amikor 8 GB RAM-om volt. Függ a használt alkalmazásoktól, attól, hogy az OS mennyit akar és egyáltalán tud kilapozni, hogy akar-e valaki crash dumpot, ha igen, akkor milyet, stb.
Példa az "attól függ"-re, nálam, amikor 800 MB-nál kisebbre állítanám (12 GB RAM, jelenleg initial size: 800 MB, max. size: 3000 MB):
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Picturemaker #8889 üzenetére
"Természetesen olvastam az összefoglalót. Próbáltam kétféle Intel AHCI drivert. Mindkettőnél stabilabb és gyorsabb a Win sajátja (nálam). Az Inteles driverekkel két mérés között volt 40% eltérés. Érdekes módon a második mindig lassabb volt. Az alap AHCI driverrel még senkinek nem volt problémája."
laceeeboy esetében azért kérdeztem, hogy helytálló-e lecserélni az Intel Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller 11.5.0.1207 | 7-9-2012 drivert, mert egyrészt írta Fire/SOUL/CD, amit idéztem, hogy "Intel - Megfelelő sebességet képes produkálni, a piac jelenlegi legjobb vezérlője", másrészt saját teszt alapján minden alkalommal az Intel éppen említett drivere jött ki győztesként, azonos körülmények között, miután épp most lecseréltem (lényegében ez downgrade egy korábbi verzióra) a Microsoftos "Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller" driverre (tehát az utóbbi vesztett vele szemben).Itt az én példám CrystalDiskMarkkal (3.0.3 x64) mérve, minden esetben a javasoltaknak megfelelő beállításokkal (5X1000 MB, All 0x00 (0 Fill)), Samsung 830 128 GB-os SSD-vel, Windows 7 SP1 x64:
ELŐTTE:
Intel Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller Driver 11.5.0.1207:
UTÁNA:
Microsoft Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller driver (2006.06.21., 6.1.7601.18231):
Az értékek tekintetében az utóbbi, tehát a Microsoft alapdrivere rosszabb teljesítményt mutat (direkt 3-3 mérést készítettem).
SSDOK:
=======================================================
Amúgy ha már belementem, készítettem screenshotokat a drivercseréről, ahogy visszaállítom a Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller drivert, hátha másnak még jól jön:
1. Win+R, utána devmgmt.msc (Eszközkezelő)
2. jobb klikk a csomópontra, Update Driver Software (Illesztőprogram frissítése)
3. Browse my computer for driver software (Illesztőprogramok keresése a számítógépen)4. Let me pick from a list of device drivers on my computer (Választás a számítógépen található illesztőprogram-listából)
5. Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller (Szabványos AHCI 1.0 Serial ATA-vezérlő) kiválasztása (az Intel Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller helyett), aztán Next (Tovább)
6. Értesítést kapunk a sikeres telepítésről, újra kell indítani a számítógépet. ("Your hardware settings have changed. You must restart your computer for these changes to take effect. Do you want to restart your computer now?")
7. Újraindítást követően telepíti az háttértárak drivereit:
Eszközkezelő ezután:
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Picturemaker #9022 üzenetére
"De hogy ez hogy jön a lapozófájl méretéhez??? "
Ugye megnézted, melyik hsz.-re válaszoltam?
Válasz: sehogy.A képeket csupán "esettanulmányként" linkeltem, hogy saját tapasztalat az, hogy a Microsoft saját drivere adott esetben rosszabb teljesítményt nyújthat, mint az Intelé. Persze nyilván attól függ, melyik Intel driverről van szó.
(#9021) Bodor :
nincs mitSk8erPeter
-
Hadron
csendes tag
válasz Picturemaker #9038 üzenetére
Kábelcserét még nem próbáltam, este megteszem köszi.
Másik gépben is kipróbálom esetleg holnap...Köszi!
-
Doky586
nagyúr
válasz Picturemaker #9256 üzenetére
..az enyémhez képest igen..
-
Bodor
veterán
válasz Picturemaker #9258 üzenetére
Most adtam el az ugyanilyen típusú és méretű SSD-met, 5 TB feletti írással, és ugyanolyan sebességet produkált eladáskor, mint az első napon, szóval nem kell aggódnod.
Más:
Formázást direkt nem írtam, mert az csak utolsó megoldás szerintem. Mondjuk még ott van a firmware frissítés is, mint lehetséges opció ( lehet, hogy a legújabb van már rajta) , de azt akkor érdemes megcsinálni, ha üres a meghajtó, szóval közvetlen formázás után. -
pjen
félisten
válasz Picturemaker #10318 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- WD Gold 18TB 3.5" 7200rpm 256MB SATA GARANCIÁLIS
- Sata III vezérlő 2 , 4 , 6 port , Sata III + IDE vezérlőkártya, PCI-e riser kártya
- ORICO M2P2-C3-C NVME M.2 SSD Duplicator Klónozó olvasó állomás
- Adata Legend 710 1TB GARANCIÁS!
- HP ProLiant DL ML Gen8 Gen9 Gen10 SFF 2.5" SAS SATA HDD SSD Caddy tray keret tálca 651687-001
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest