- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- bambano: Bambanő háza tája
- Hieronymus: Amikor reggek nem indul az autó, küzdelem az ólomszulfát ellen
Új hozzászólás Aktív témák
-
szucsi
őstag
Sziasztok, nincs meg véletlenül valakinek az English File 2 hanganyaga?
-
szucsi
őstag
Bővebben: link konkrétan Bővebben: link
Ez az adatbázis is eléggé rendben van, eddig mindent megtaláltam itt, amit kerestem. -
szucsi
őstag
válasz
Viktor0610 #2248 üzenetére
OMFG --> ez vajon mi lehet?
-
szucsi
őstag
3,5k egyáltalán nem piszok drága, ez egy átlagos óradíj. Én 4 és 5k között kérek 90 percért, ennél töbet fizetnének ha nyelviskolában tanítanék, de főállás mellett csak magántanítványok mennek. Ha meglesz a doktorim, természetesen feljebb viszem az óradíjat, az egyetemen is többet fognak fizetni az előadásokért.
Egyébként nekem is vannak lusta tanítványaim, én nem dobtam ki őket, mentek szépen 6x-8x rigóutcába, aztán a sok vizsgázástól olyan rutinjuk lett, hogy megcsinálták 60 fölött. Mondjuk a rigó nyelvvizsga soha nem mért gyakorlati és használható nyelvtudást, általános intelligenciát, absztrakciós készséget, emlékezeti kapacitást annál inkább. Nagyon intelligens tanítványaim elsőre átmentek, azóta sem tudnak kiböffenteni egy árva mondatot élesben, viszont az összes szabályt és kivételét azóta is fújják. Nekem a kétnyelvűek közül az IH jön be a legjobban, azt méri, amit egy nyelvvizsgának mérnie kell: mennyire hatékonyan kommunikálsz az adott nyelven szóban és írásban. -
szucsi
őstag
Látom annyira még nem itatódtál át a tudománnyal, hogy elhagyd ezt a részben erősen autoriter (a szabály minedenek felett) részben kisiskolás helyes-helytelen látásmódot. A nyelvtan nem vérrel írott erkölcsi posztulátum, vagy isteni parancsolat, sőt, mint entitás, nem is létezik. Vannak a nyelvekben általánosítható logikai elemek, amelyek leírása révén többé-kevésbé bejósolható, hogy egy adott nyelvi egység az adott nyelvet beszélő számára fog-e értelmes egészet alkotni. Ez a nyelvtan. Arra való, hogy megértsük a nyelv logikáját, és ezáltal könnyebbé tegyük az elsajátítását. Nincs jó angol, meg rossz angol, helyes, vagy helytelen angol. A nyelv arra való, hogy úgy küldjünk vele jelet, hogy lehetőleg kiemelkedjen a zajból (ne legyen félreértés). Pl. ahol a nyelv redundáns, ott az amerikai angol egyszerűsít, mert a célja nem a szabályok betartása-betartatása, hanem a hatékony kommunikáció. ''Where's my keys?'' A többesszám jelölve van, minek mégegyszer jelölni? ''That's the best movie I ever saw'' Az ever jelölte a perfectet, minek még + 2 helyen jelölni? Dialektusa válogatja, hogy mi hol hogyan terjedt el, el kell fogadni, hogy a nyelv egy folyamatosan változó használati eszköz, és nem egy felülről, kőbe vésett törvények által irányított rendszer. A nyelvész pedig adatot gyűjt, szabályokat keres, és megpróbálja minél pontosabban megragadni a logikai rendszert, amit az adatokban (a nyelvben) benne talál. Sajnos az egész jelenlegi magyar oktatási rendszer erkölcsi, fekete-fehér alapon működik. Megparancsolja, hogy mi hogy helyes, ezért jutalmat oszt, és megbélyegzi, ami helytelen. Nem gondolkoztat, hanem ítél.
Egyébként: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
szucsi
őstag
válasz
Marianna #1679 üzenetére
Érthetőbb, amikor eggyel rövidebb:
Oysters oysters eat eat. Az osztrigaevő osztrigák esznek.
Oysters oysters oysters eat eat eat.
Ez a keményebb:
Az osztrigák, akiket osztrigaevő osztrigák esznek, esznek.
Valahogy így tagolnám: Oysters, (whom) oysters (whom) oysters eat eat, eat. -
szucsi
őstag
válasz
parandroid #1659 üzenetére
Might have to --> mighta: szerintem nincs ilyen összevonás, max valami nagyon nonstandard E-ben. Might to - ilyen meg sztem nincs.
-
szucsi
őstag
válasz
God Vazzeg #1441 üzenetére
Nem a furkóságról beszéltem, ha elolvasod, angolul is oda lehet tetkózni, hogy ''killer'', meg hogy ''fuck machine''. Pusztán arra vagyok kíváncsi, hogy miért pont angolul fejezi ki az énazonosságát valaki. Azt gondolom, azért, mert angolul olyan elvontabbnak, meg menőbbnek tűnik, meg minden.
[Szerkesztve] -
szucsi
őstag
De miért pont angolul? Annyira menő dolog még mindig, ha angolul van valami? Szerintem ez a 90-es évek elején-közepén még oké volt, mostanában már nem annyira. Inkább snassz, sztem, semmiképpen nem eredeti.
Szerintem latinul pl. sokal májerebb lenne az a tetkó. És sokkal titokzatosabb is.
Esetleg valami skandináv nyelven, cirill betűkkel, arabul?
Esetleg Old English-ben ha már angol. Olyan Beowulf-os betűkkel.
szvsz
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- EAFC 25
- Futás, futópályák
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Musk szerint bajban van a Tesla humanoid robotja
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Hobby elektronika
- Xbox tulajok OFF topicja
- Proxmox VE
- További aktív témák...
- Ifi Zen Signature V2 DAC CAN AMP fejhallgató erősítő stack
- Philips 600i légtisztító garanciás
- Elado Thinkpad T480s, Macos is megy rajta, 24 GB RAM-mal, 85 ezerert
- Intel Core i5 4460 / Corsair 8GB DDR3 / Gigabyte B85M-HD3 / 240GB SSD / FSP HEXA 500 félkonfig
- AMD I Phenom I Athlon I A10 I FX I Ryzen I FM2 - AM4-ig 2.000ft-tól
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest