Keresés

Aktív témák

• vati

senior tag

válasz Panther #30 üzenetére

1. ne keverjük az evolúciót és a kozmológiát. Két külön dolog.
    2. a véletlen mellett nem szabad csak úgy elmenni, hogy muszáj annak lennie. ez ugyanolyan vallásos dolog mint a Teremtővel magyarázni mindent. Ezt a kérdést kreacionizmussal nem vádolható elméleti fizikusok is feszegetik, pl. Paul Davies. ''Valószínűtlen'' és ''nehezen hihető'' két teljesen különböző dolog.
    3. élet-halál, természettörvények kontra isten kérdéskörben két idézet Ludwig Wittgensteintől (Tractatus Logico-Philosophicus, 1918):
    ''6.371. Az egész modern világszemlélet alapja az az illú­zió, hogy az úgynevezett természettörvények a ter­mészeti jelenségek magyarázatai.
    6.372. Úgy állnak meg a természettörvényeknél, mint valami érinthetetlennél, mint ahogy a régiek álltak meg az Istennél és a Sorsnál.
    És mind a moderneknek, mind a régieknek igazuk is van, meg nem is. A régiek annyiban mégis vilá­gosabban láttak, hogy elismertek egy világos határt, míg az új rendszerek esetében szükségszerűen látszik úgy, mintha minden meg lenne magyarázva.''
    ...
    ''6.431. Mint ahogy a halál bekövetkeztével sem változik meg a világ, hanem véget ér.
    6.4311. A halál nem eseménye az életnek. A halált az ember nem éli át.
    Ha az örökkévalóságon nem végtelen időtarta­mot, hanem időtlenséget értünk, úgy örökké él az, aki a jelenben él.
    Életünk éppúgy vég nélküli, ahogy látóterünk ha­tár nélküli.
    6.4312. Az emberi lélek időbeli halhatatlansága, ami tehát egyet jelent a halál után is tartó, örök továbbéléssel, nemcsak hogy semmiképpen sincs biztosítva, hanem ami a legfőbb, e feltevés egyáltalán nem nyújtja azt, amit általa mindig elérni kívántak. Megoldódik-e bármiféle rejtély azáltal, hogy örökké életben mara­dok? Végül is nem éppen annyira rejtélyes-e ez az örök élet, mint a jelenlegi? A térben és időben való élet rejtélyének megoldása téren és időn kívül fek­szik.
    (Nem természettudományos problémákat kell itt megoldani.)
    6.432. Milyen a világ - ez a feletteálló számára teljesen közömbös. Isten nem nyilatkozik meg a világban.
    6.4321. A tények mind csak a feladathoz tartoznak és nem a megoldáshoz.
    6.44. Nem az a misztikum, hogy milyen a világ, hanem az, hogy van.''

4. én magam egy, a tudományos monizmus szemléletében felnőtt ateista volnék.
    Uff, ez már vélemény?

• Dalai Láma

őstag

válasz Panther #54 üzenetére

Az túl snassz lett volna. Így azért mégis csak Nagyobb trükk, nem? Mert embert simán tud teremteni, de így a fehérjékkel és a kiválasztódással szórakozva sokkal nagyobb dolog az egész. Ezenkívül Isten az idő fölött áll. Vagyis a téridő fölött.

• rii

nagyúr

válasz Panther #30 üzenetére

[0.] engem erdekel mi lesz ha meghalltam..... van pokol es van menny .... kizarasos alapon sem mennek a pokolba ..... kizarasos alapon is, ha a mennybe akarok jutni, Jezusba kell vetnem a hitem. ....
    [1.]az a szornzu ha valaki a pokolba megy .... en feltennem a nagy kerdest .... Mi van ha MEGIS VAN POKOL ....?
    [2.]nekem meg a teremtestortenetet konnzebb elfogadnom..... :)
    [3.]elegge komolyatlanul allsz hozza Isten letezesehez .... azert lecsokazni durva es emberek vallasat serti.... meg magat Isten is serti....
    [4.]a bizonyitek azok az emberek, akik megtertek Jezushoz, es elhagytak a drogot, az alkoholt, a cigit .... hovatovabb a csodakba had ne menjek bele, nehez terulet, de ujsagok is llehoztak halott feltamadasrol is cikkett... de erre biztos van valami ateista-magyarazat, csak hogy ne lehessen azt mondani, hogy: van Isten.....

• rii

nagyúr

válasz Panther #27 üzenetére

nekem meg senki ne meselje be, hogy a fold.... ez a gyonyoru termeszet, az allatok, a tenger egy nagy BADA-BUMM eredme'nye ... :)

amugy az ateizmus garantalja az utat a sirig ..... de utana magardra hagy .....

Aktív témák