Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• 6absbulldog

tag

válasz peetyy #2 üzenetére

Amióta ráakadtam, semmi ingerem visszamenni Elite-be :)

Tegnap átmentem egy olyan szektorba, amelyben dúlt a harc a két frakció között. Egy űrállomást támadtak, giga hadihajók meg tucatnyi vadászok. Én meg függetlenként repkedek köztük és nézem a csatát (VR-ban persze).
    Aztán rájöttem, hogy a roncsok hagynak maguk után cargo-t, persze randomizált, mi van benne. De elkezdtem azokat begyűjteni és a közeli állomáson (amit épp támadtak) eladtam. Rájöttem, hogy nem is rossz kezdőpénz keselyűsködni. :D
    Szóval most épp abból élek, hogy nem veszek részt a csatában, csak begyűjtöm a roncsokból a visszamaradt cuccokat és eladom. :D

• peetyy

őstag

válasz 6absbulldog #1 üzenetére

Köszi az ismertetőt!
    Nem lehet rossz játék :)
    Rosszabb grafikára számítottam, mint ahogy leírtad. Azt hittem valami C64-es színvonal :DDD
    Sztem teljesen vállalható, grat a készítőknek :R

• 6absbulldog

tag

Itthon, nem igazán ismert ez a sandbox space sim, ezért gondoltam nyitok neki egy topikot. A játék olyan, mintha az Elite Dangerous-t és az X (rebirth, foundation) játékokat összegyúrták volna.

Igazi underdog, ugyanis egy ember fejleszti (legalábbis egy kezdte, de azt hiszem most már többen is vannak), már 10+ éve. Emberünk 1989-ben kezdte a játék fejlesztést és szinte csak kisebb űrhajós játékokat csinált, aztán a kilencvenes évek vége felé az árkád vonalról a szimesebb irányba mozdult el.

Az Evochron több iterációt élt meg az elmúlt 20 évben, vannak spin off-jai, van amelyik kizárólag a harca összpontosít, de a Legacy SE (amely konkrétan 2010 óta készül) igazi sandbox űr szim. 2016 vagy 2017 óta pedig teljes VR támogatással is bír.

Miben más ez, mint mondjuk az Elite? A húzóereje a hajó szimulációjában rejlik. Teljes Newtoni fizikát használ, amely miatt teljesen más élmény repülni, mint bármely űrhajós játékban. Sokáig tartana leírni, hogy ez pontosan, mit is jelent és hogyan kell elképzelni, ezért helyette itt a videó magától a játék fejlesztőjétől:
    [Hajó fizika]

Míg a legtöbb űrszim irányíthatósága kérdéses (inkább árkád vonalon mozognak) és a világűrt igyekeznek életszerűre venni (hosszú utazási idő, magányos űr), addig az Evochron Legacy SE a hajó fizikáját veszi reálisra, de nem szívatja a játékost hosszas utazással. A szektorok között, amolyan csillagkapuk segítik a közlekedést, szektoron belül pedig (hajtómű függvényében) kisebb hipertér ugrásokkal lehet közlekedni. Nem lehet egy ugrással eljutni a szektor egyik végéből a másikba, de nem is kell túl sokat ugrani hozzá. Amennyiben több szektoron keresztül visz az utunk, olyankor természetesen eltarthat pár percig, míg megérkezünk. Van útvonal tervező és autopilot, szóval magától is odatalál a hajónk.

A világűr élettel teli (annyira nem, mint az X-foundation-ben), ha nem veszel részt a két frakció rivalizálásában, akkor is zajlik az élet. A gazdasági rendszer is logikus és okos (akármivel is kereskedsz, vagy akármit bányászol, érdemes tájékozódni, hol fizetnek érte többet). Ha valamivel elárasztod az adott szektort, annak csökken az értéke, stb. Az NPC-k reagálnak a tevékenységedre, ha egy aszteroidaöv közelében felépítesz egy állomást, akkor előbb utóbb megjelennek az NPC hajók kereskedni, majd idővel ők is elkezdenek bányászni az övben.

Mit lehet csinálni a játékban:
    Bányászás, kereskedés, felfedezés, kalózkodás, roncsvadászat, űrállomás építés, kvázi birodalom építés akár gazdaságilag, akár harcászatliag. Küldetéseket az űrállomásokon, bolygók városaiban, vagy egyéb módokon lehet felvenni (például elfogott rádióadás segítségével). Két frakció harcába csöppenünk, bármelyik mellé állhatunk, de lehetünk függetlenek is (ekkor mindkét frakció állomásait használhatjuk, igaz nem ingyen). Bolygókra is le lehet szállni (bárhova), illetve, ha van annyi kredited, akkor lehet venni ilyen mech lépegetőt, amivel ki is lehet szállni a hajóból és járkálni a bolygón.
    Single player alapvetően, de van benne old school multiplayer is. Összeszedsz pár érdeklődőt, valaki indít egy szervert és megadja az IP címét a többieknek.

Eddig túl szép, hogy igaz legyen, úgyhogy akkor pár negatívum. Mivel egy emberes szenvedély projekt, ezért a grafika messze elmarad a mai sztenderdektől. A hivatalos oldal fórumán vannak persze modok, amelyekkel lehet valamelyest javítani rajta:
    [Hivatalos oldal]

Nekem olyan nagyon nem okoz gondot, hogy nem üti meg a mai mércét, a VR miatt úgyis be tud rántani.
    Ami még furcsa lehet, az a funkcionális menürendszer. Semmi csilli villi tablet kijelzős menürendszer nincs, hanem simán felugrik egy ablak (például inventory, vagy navigációs térkép), ahol egyszerűen fel vannak sorolva a dolgok és kész.
    Nincs átvezetőkkel és karakterekkel tarkított kampány. Simán megírják, hogy mit kell tenned és ha végeztél megköszönik, ennyi. Sandbox, open world space sim. 😊
    A hivatalos youtube csatornán vannak oktató videók a harcról, kereskedelemről, felfedezésről, építkezésről, stb.
    [Oktató videók]

Támogat mindenféle kontrollert, gamepadot, hotas-t. Én XBOX controllert használtam és tökéletesen beállítható minden funkció. Akinek mégis gondja akad bármivel, akkor maga a fejlesztő elég gyorsan szokott válaszolni, akár STEAM-en, akár a saját fórumán. Volt olyan user, akinek valami egyedi hotas-a volt és kapott hozzá külön egy beállítást. Szóval a vásárlói kiszolgálás elég magas színvonalú.
    Szerencsére gondolt arra is, hogy VR-ban nem látni a billentyűzetet, pedig elég sok funkció van a játékban. VR nézetben, ha felnézünk, akkor vannak egérrel kattintható gombok, így sok minden elintézhető onnan, nem kell mindenre bemagolnunk egy gombot.

Mielőtt bárki összezavarodna: VR támogatással bír, de természetesen VR nélkül is játszható.

Később lehet, hogy összerakok egy amolyan „mit hogyan érdemes csinálni” kommentet, tippekkel és trükkökkel. Például, hogy kerüljük el, hogy mikor kijelöljük a térképen a megérkezési helyet, akkor közel lépjünk ki a hipertérből hozzá (mondjuk egy állomáshoz), de ne annyira közel, hogy a falára kenődjünk. :D
    De egyelőre még én is új vagyok a játékban, úgyhogy majd később.

Steam-en lehet beszerezni és olyan 25 euró körül mozog az ára.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés