- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
Új hozzászólás Aktív témák
-
ladybug
őstag
Ma bableves és palacsinta volt az ebéd nálunk. Nálunk ez így bevett menü. Ti mit esztek a palacsinta előtt, ha az az ebéd?
-
akkor:
krumplifőzeléket nálunk is paprikásan főzik, de én azt nemszeretem, a menzán viszont tejfölösvolt mindig, és kocka krumpli helyett karikák voltak benne. azt imádtam
halászlébe pedig nem kell se tészta, se krumpli, csak csípjen. minél többféle hal, annál finomabb. ponty, keszeg, kárász, amur.. nyamm. finom friss kenyérrel. -
peterszky
őstag
197/75
Én a balatoni halászlevet jobban szeretem (végülis az életem kb negyedét ott töltöttem eddig).
Mi így főzzük:
-alaplé - hagyma, paprika, 2db krumpli, kevés paradicsom, egészbors, kárász/keszeg, potykafej (hogy sűrű legyen).
- miután jól megbuggyant a bográcsban, nekiesünk turmixgéppel, az jól bedarálja a cumót
- egy tésztaszűrő szerűséggel a zacc nagyrészét leszűrjük (szálkáknak annyi)
- vissza a tűzre, pirospapresz, halszelet, ikra, tej bele
- még egy kicsit forraljuk
- kenyérrel tálaljuk
(de éhes lettem)
Van egy nagyon jó kis rézbográcsunk, kb 20-25 embernek elegendőt lehet benne megfőzni.
-
qestion
aktív tag
válasz
concret_hp #32 üzenetére
lol,
gyorsan elkészíthető fini étkeket tudtok ajánlani? -
dokar
addikt
elutazok pár napra romániába konferenciára, brassóba.
tudtok vmi spéci ételt ott, amit feltétlenül kóstoljak meg? -
ladybug
őstag
A babos tészta baranyai étel. Kétféleképpen készíthető. Vagy egy fahérbabból készült sűrű babfőzelék+sós vízben kifőzött hosszúmetélt, vagy sós vízben kifőzött bab kis vöröshagymán megpirítva, átpasszírozva, hogy pempősebb legyen, és ezt keverik össze hosszúmetélttel. Az második mellé savanyúságot is szoktak fogyasztani. Nagyon finom.
Pacák: Felénk, itt Zalában, babstercnek hívják.
dragonfx: Köszönöm. Valóban nagyon szeretek főzni.
Az utóbbi hetekben egyébként sorra kaptam az erdei gombákat szatyorszámra. Eleinte utálattal néztem a nagy mennyiséget, és hogy mennyi munka van vele, de utólag rájöttem, megéri. Az erdei gomba íze össze sem hasonlítható a boltiéval. Készítettem belőle gombapaprikást, gombakrémlevest, gombás pulykát. A nagy részét pedig leforrázva a mélyhűtőbe tettem ínséges időkre.
-
concret_hp
addikt
válasz
concret_hp #31 üzenetére
és ismét sikerült lehalasztanom egy jól pörgő totyikot
-
concret_hp
addikt
nálunk mé' lehet minden vízparton lángost kapni máshol meg nem?
-
G@ben
addikt
válasz
kicsitomi88 #27 üzenetére
Az albiban nincs egy bödön zsírom.
A micsurint nem kajának ismerem, hanem ilyen növénykeresztező embernek.
-
tbs
addikt
Búzagánica. Vas megyében hívják így. Ha valaki tudna egy receptet adni...
-
-
dragonfx
veterán
Nem de ha aza G@ben vagy akire gondolok nincs is rá szükséged
Nem nem ezek azok.
Az első hasonlít rá, de nem olyan.
Lehet azt mondjátok sokan csórók kajája, de ezekből áll kb>>
-4-5 szemkrumpli
-valamennyi tarhonya
-hagyma, paprika, paradicsom, tetszés szerint
-és akkor mindne olyna szalámi ami van ott kockázgatva (plurista, olasz, párizsi, paprikás..de a paraszt/lecsó kolbász kell bele az íze miatt mindne képp)...vízbe bele mindet, kb 3/4 óra közepes tüzőn gázon. ócsknak tünik, de ha eltalálód..hát khmmmm..nálam még a pizzát is üti.
-
Pacák
senior tag
Tócsi: nyers krumpli reszelve, aludttej, tojás, só, bors kizsírozott tepsibe öntve, aztán be a sütőbe. Ha alul megsült, akkor a nagytepsiben felkockázni, 16-20-25 kockára - tepsiméretől függően - azután megfordítani a szeleteket. A végén rétegesen lerakjuk a szeleteket egy lábasba, minden réteget (fokhagymás)tejföllel megkenünk. Lehet, hogy kell bele liszt is?
Tócsni: tulajdonképpen ugyanez lehet, de még csak a munkhaelyi menzán ettem, ízre hasonló. Alapvetően az lehet a különbség, hogy belecsapják a cuccost a forró olajba és abban sütik ki. A tálalásnál meg szintén tejföllel kenik meg, de megszórják reszelt sajttal.
Babpempő!
Ismeri ezt még valaki rajtam kívül?
Fogyasztás után már majdnem a vegyifegyver kategóriába megyünk át.
Megfőzött szárazbabot tűz fölött kevergetve törünk össze némi liszt hozzáadásával - súlyosbításként megkenjük a tányéron némi apróra vágott sült hagymával...
(zsiradék, só, pirospaprika, hagyma)
-
dragonfx
veterán
vazzz mek
Ladybug>>te nagyon jól tudhatsz főzni mert már jó pár receptet írtál a másikba is, biztos fincsik is nyalás on>>jó pár nőnek példát kéne statuálnod kishazánkban
off.
..amugy a babostésztát nem ismerem....de hogy speckó ételt írjak, gezemice....ha ezt ismeri valaki és leírja mikből van ővé az autóm
Amugy nem gondoltad soha nyitsz egy kifőzdét vagy elmész szakácsnőnek?A new stíle donpepe pizzát hogy híják?
..tejföl, , sajt , sonka, főtt tojás karikák, hagyma
-
#53246592
törölt tag
Csak kapkodom a fejem. Halaszleben teszta? Krumpli?
-
ladybug
őstag
Jut eszembe a babos tésztát ki ismeri?
-
ladybug
őstag
Én imádok főzni. Már jó ideje átálltam a kímélő ételekre, mert kedvesem gyomra nagyon érzékeny. Viszont azt mondom, hogy minden, ami sertésből elkészíthető, azt szárnyasból is meg lehet csinálni. Imádom a zöldségféléket és a tésztákat.
Zalában lakom, de a tökfőzeléket tejfölösen szeretem és ecet nélkül. A krumplifőzeléket viszont paprikásan készítem, sőt még darált paprikát is teszek bele, mert úgy sokkal finomabb.
-
dokar
addikt
válasz
kicsitomi88 #11 üzenetére
akkor te is biztos alföldi vagy, mert dunántúlon úgy vettem észre, hogy nem ismerik a majomfogót. bár nekem ez az étel mindig a babérleveles fehér színű krumplifőzeléket jelentette, ami enyhén ecettel tovább ízesítettem. de itt veszprémben az asszony csak a paprikás-hagymásat hajlandó megcsinálni.
-
kicsitomi88
őstag
kis szótárbővítés:
krumplifőzelék - majomfogó
Azt megtudja valaki mondani, h Nógrádban hogy hívják a paprikáskrumplit? Ott is valami fura neve van.
-
Thrawn
félisten
-
G@ben
addikt
Azért, mert azt úgy kell enni! Ezt tősgyökeres bajaiként mondom!
Persze nem sima tészta, hanem spéci halászlétészta kell bele.
Én azt nem tudom felfogni, ha krumplit tesznek bele. Sőt, pesti ismerőseink fogják a hal fejét és belereszelik csonttal meg mindennel együtt, mert úgy lesz jó sűrű! -
Thulcandra
senior tag
Nekem való a topik, imádok enni, főzni, tegnap pl. lángost csináltam, meg marhahúsos babgulyást.
Most meg épp bagett tésztát dagasztok mindjárt, aztán később egyik b.nőmmel főzünk hozzá gombamártást.
Gyorsan bevések még pár kajanév eltérést amitől sokan falramásznak:smarni - császármorzsa
pejsli - szalontüdő
paraj - spenót
Na majd még idenézek, de most dolog van.
-
dragonfx
veterán
Na akkor beszállnék ha lehet.
Én is szeretek enni szinten ilyen magsság súllyla rendelkezem kb.
Étkezési szokások>>én szeretem a magyar konyhát, tehát úgy vélem igenis egy ételbe kell paprika, hagyma só....attól jó, legalábbis a hazai receptek nagyjai.
Amugy az olasz konyha a kedvencem>>lasagne, pizza, makaróni és társaik...minden félében.Azért mert ott aza szokás, ez olyna mint miért bajai meg szegedi egy halászlé.tájszokás ennyi, ottaniakat kell megkérdezni.
..amugy ettem már olyat fincsi, de én sme úgy szoktma meg.
Szerintme valamit keversz a kettő legalábbis nekem az itthoni étkek alapján 2 különböző étel, a pörkölthöz inkább a brassóit hasonlítanám, a paprikás, meg lehet pl:harcsapaprikás avgy bármi más erősne paprikával készült étel is....De ez is azt mutatja mennyi elnevezés szokás, van neke így hogy paprikás nem mond semmit az étel neve.
-
dokar
addikt
Nekem az egyik kedvenc szabadidős elfoglaltságom. 185 cm magasságomhoz 80-85 kg párosul, ergo nem vagyok kövér.
Imádok enni és különböző ételeket kipróbálni.
Érdekelnek a tradíciók, hazánkban és egyéb országokban lévő étkezési szokások, etelekkel kapcsolatos kultúrák.
Amit szeretnék mellőzni ebben a topikban: elhízás, diéta, gyógynövény, káros kaják... stb és ehhez hasonló off dolgok.Topikindítónak fel is teszek gyorsan kérdést:
Miért csinálják dunántúlon pirosan-hagymásan a tökfőzeléket, krumplifőzeléket?
Mi a különbség a paprikás és a pörkölt között?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF -Számla, garancia, WIN11
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z RGB 3600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Samsung Galaxy S24 Ultra 5G! 12+256GB Szürke
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest