Hirdetés

2019. december 14., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Olcsi


Olcsi
(senior tag)

Azért nyitottam ezt a topikot, mert egyrészt hasonló témával foglalkozót még nem találtam itt a fórumon, másrészt pedig a közeljövőben egy kis hétvégi utazgatást tervezünk Erdélyben. Mivel még nem jártunk ott, így szívesen látok bármilyen utazással, szállással kapcsolatos hasznos tanácsot. Gondolok itt olyanra, hogy hova érdemes menni, mit érdemes megnézni, hol van a legközelebb elérhető helyen tipikusan erdélyi látkép, stb. ? Élménybeszámolókat is szívesen olvasnék, mivel azok is sokat segítenének!

Tehát a téma adott, várom a hozzászólásokat!
Köszi! :K

[ Szerkesztve ]

(#2) Piero89 válasza Olcsi (#1) üzenetére


Piero89
(aktív tag)

Hello

Én tavaly nyáron voltam Erdélyben. Amiket szerintem kötelező megnézni :

-Gyilkos-tó és környéke,továbbá ott már elég közel van hozzá Békás -szoros is ami szintén gyönyörű.

-Szent Anna tó is nagyon tetszett :) természetvédelmi terület szóval büfét a tónál nem találsz,a hegy tetejéig fellehetett menni autóval (igen a hegy tetején van a tó :K engem lenyűgözött) onnan tovább kicsi túra,de megéri..

-Parajdon a sóbánya is igen nagy látványosság,jó mélyen a hegy gyomrában (pontosan nem tudom milyen mélyre is vittek le) .

Nah meg az egész,út tetszett nekem...alföldi srác hegyek dombok között képzelted :DDD

(#3) James 08


James 08
(tag)

jó gondolás támogatom az ötletet viszont én még nem voltam erdélyben de majd megyek egyszer ugyis

Üldöz a tudás, de én gyorsabb vagyok. :D

(#4) Olcsi válasza Piero89 (#2) üzenetére


Olcsi
(senior tag)

Köszi a tanácsokat, nagyon szép helyek, a többségükről hallottam is már... A probléma ezekkel az, hogy ha jól tudom a Gyilkos-tó eléggé az ország belsejében található, és mivel egy hétvégi utazást tervezünk, nem biztos, hogy bemegyünk addig. Bár az lenne a legjobb, sőt minden álmom feljutni a Madarasi-Hargitára, de gyanítom, hogy egyelőre arra sem tudunk majd sort keríteni. Mindenesetre várom a további ötleteket! Köszi

(#5) AMD Power válasza Olcsi (#1) üzenetére


AMD Power
(titán)

Szerintem ez ide bőven befért volna...

Xbox One X White Special + Samsung UE55NU7023KXXH 4K UHD LED + Samsung M450 2.1.

(#6) aXXon válasza Olcsi (#1) üzenetére


aXXon
(senior tag)

Én a közelmúltban voltam Erdélyben. Na mostan az van, hogy legalább olyan távolságra érdemes elmenni, mint Parajd. Több indokból is, egyrész, az ott már egy szeletke Magyarország, a tenyeredből esznek, főleg a környező falukban. Másrészről itt vannak civilizált szállások és annyi látnivaló van viszonylag közel, hogy besza-behu... Ezeket majd később részletezem, ha esetleg sikerül felkeltenem az érdeklődésed. Másrészről viszont egy hétvége nagyon kevés. Olyan 8-9 órás az út ide, ha végig az E60-oson mész, ami egy európai színvonalú út, szinte végig lehet 90-el csapatni neki, NEM szabad hagyni a gps-nek, hogy eltántorítson ettől, ha Parajd, vagy Szováta a cél. Nekünk 48 óránk volt arra, hogy élvezzük a környéket, de gyakorlatilag semmire sem volt elég. Szeptemberre tervezem, hogy visszamegyünk egy pár napra, mert megszeretnék nézni még mindent amit lehet.

Még valami : a határ közelébe nem érdemes menni...

Ha bármi kérdésed, kérésed van, írj nyugodtan, szívesen segítek, msn-em is van, de NEM az adatlapomon szereplő ;)

"Van, amikor azt hiszed rosszabb már nem lehet. Erre két dolog mindig rácáfol: a Firefox és a magyar kormány ;)" - bartucc // ''Ember Te asztán nem kímélsz senkit, odab@szol a fílingnek!'' by Lev Andropov

(#7) joshua7


joshua7
(veterán)

Szerencsére többször voltam már Erdélyben, főleg mivel rokoni szálak is kötnek oda, de nálam a kedvenc a Fogarasi-havasok, szerintem must see kategória annak, aki Erdélyben jár.

Semper Fi

(#8) Olcsi válasza aXXon (#6) üzenetére


Olcsi
(senior tag)

Mindenképpen kíváncsi lennék bővebb leírásra is akár...esetleg turaútvonalakat tudsz javasolni?
Mint kiderült, Hargitafürdő közelében lenne a "bázis", tehát az úticél az lenne, nyilván a környéket be szeretnénk barangolni, amennyire lehet. Az tény, hogy 2 nap sajnos nem lenne túl sok mindenre elég, de a semminél mindenképp jobb, illetve legalább kis ízelítőt kapunk a jóból. Az biztos, hogy a nem alvás, illetve a kevés alvás nem zavarna.

AMD: nem vagyok újonc, ráadásul még az a topiknyitogatós fajta sem vagyok, sőt igencsak oda szoktam figyelni az ilyen dolgokra, sokszor a moderátorok segítségére is sietek ilyen esetekben. Nem véletlenül nyitottam ennek a témának topikot, úgy érzem ez egy különleges téma, egy különleges hely nekünk, aminek esetleg egy hangyányival különösebb figyelmet kellene szentelnünk, mint pl egy siófok, vagy teszemazt Horvátország. (Persze nem az említett helyek értékét akartam becsmérelni, érzékeltetni akartam, hogy az nyaralás...ez valami egészen más szerintem.)

(#9) orkester


orkester
(senior tag)

Mi tavaly voltunk, Tusnádfürdőn szálltunk meg. Ajánlom a Büdös-barlangot, különleges élmény, kirándulni remek; Szent Anna-tó; fürödni meg pl. Medve-tó. :)

[ Szerkesztve ]

PSN: orkester ** Steam: orkester ** XBOX: orkesterUK ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet

(#10) Piero89 válasza orkester (#9) üzenetére


Piero89
(aktív tag)

Én meg is fürödtem a Szent Anna tóban,igaz kicsit hideg volt a vize,de jólesett :D egyébként jobban beúszva a tó közepe felé, ott nagyon jó volt szétnézni,hogy körülvesz a fenyvessel borított hegy... de sokan ezt csónakban teszik meg,azt ott lehet bérelni.

A Medve tavat csak úgy távolról csodáltuk meg,olyan sokan voltak, hogy nem volt kedvünk ott fürödni.

Igaz ez,hogy vannak olyan meleg részei a Medve-tónak ahol nem nagyon lehet megmaradni mert égeti a talpad a meleg víz :F ?

(#11) orkester válasza Piero89 (#10) üzenetére


orkester
(senior tag)

A Medve-tóban mi sem fürödtünk csak haza felé megnéztük, mert számítottunk a hatalmas tömegre és be is jött. :)

PSN: orkester ** Steam: orkester ** XBOX: orkesterUK ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet

(#12) Olcsi


Olcsi
(senior tag)

Nekem most a Békás-szoros tetszett meg nagyon... Tudna valaki linkelni egy használható, nagyítható, esetleg magyar nyelvű térképet? Köszi előre is!

(#13) aXXon válasza Olcsi (#8) üzenetére


aXXon
(senior tag)

Napok óta tervezek neked egy leírást, de annyira lusta vagyok, hogy hihetetlen. Inkább tegyél fel pár kérdést, aztán majd azok kapcsán válaszolok, meg csapongok az információtengerben :D

"Van, amikor azt hiszed rosszabb már nem lehet. Erre két dolog mindig rácáfol: a Firefox és a magyar kormány ;)" - bartucc // ''Ember Te asztán nem kímélsz senkit, odab@szol a fílingnek!'' by Lev Andropov

(#14) Olcsi válasza aXXon (#13) üzenetére


Olcsi
(senior tag)

Igazából nekem sincsen konkrét kérdésem, ezért írtam, hogy várom az élménybeszámolókat is.
Max tényleg valami jó online térképet keresnék, amibe mondjuk van távolságmérés, meg hasonlók. Így igazából még azt sem tudtam meglesni, hol is van az úticélunk, Hargitafürdő...
A Madarasi-Hargitát mennyi időbe telik megmászni, honnan érdemes elindulni, vannak kiépített túraútvonalak? Persze egyáltalán nem biztos, hogy tudjuk teljesíteni, de hátha...
Székelyudvarhelyre is nagyon kíváncsi vagyok... De igazából térkép és rendes leírás hiányában még kicsit tanácstalan vagyok, mit lenne reális tervezni. :) Azért csak várom az a leírást! :)

(#15) aXXon válasza Olcsi (#14) üzenetére


aXXon
(senior tag)

Nos, nem akarlak sokkolni, de Hargitafürdő cca. 600km, ami kb 10 óra út, ha minden sebességkorlátot betartotok és hidd el, érdemes betartani. Ameddig tudtok, mindenféleképpen kövessétek az E60-as utat, a térkép szerint. Vigyetek térképet!! A navigáció levisz sajnos az E60-osról idő előtt, akármit b@szol neki és azt nem szabad. Az út utolsó részében kell csak letérni erről az igen jó minőségű útról, akkor is a DN13A, vagy a DN13B jelű útra, most pontosan nem emlékszem és az útvonaltervező is másik útvonalat dob ki, mint egy hete, mikor nézegettem, hogy merre is kell mennetek :U

Ami fontos még, hogy amint átértek a határon, vegyetek úthasználati matricát!! Ez romániában mindenkinek kötelező, egy hétre ha jól emlékszem 13 RON, azaz lei.

Kérdezz, kérdezz, kérdezz, mert így nem tudok aktívan írni neked :DD

szerk : sajnos a saját bőrömön tapasztaltam, hogy egy hétvége nagyon kevés, mi ugyan érkezéstől indulásig kb 48 órát tölthettünk ott el, de sajnos bizton állíthatom, hogy ez marha kevés volt belőle és azt is bizton állíthatom, hogy én előtte menni se nagyon akartam és mégis ez a véleményem.

[ Szerkesztve ]

"Van, amikor azt hiszed rosszabb már nem lehet. Erre két dolog mindig rácáfol: a Firefox és a magyar kormány ;)" - bartucc // ''Ember Te asztán nem kímélsz senkit, odab@szol a fílingnek!'' by Lev Andropov

(#16) Telomanikus


Telomanikus
(senior tag)

Kőrősfeketetó

...nem kis vásár...és finom kürtös kalács :D és miccs minden mennyiségben ;)

instagram.com/bodnar.b

(#17) jjeahh


jjeahh
(nagyúr)

No, téma innen ide áthozva, mert ott off. És ezáltal megpróbáljuk feléleszteni is a topikot :D

Egyúttal hozok is egy helyet ahol most jártam először, mégcsak nem is tudtam a létezéséről sem, pedig nem rossz a hely, elég szép kilátás... És íme Perkő:

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#18) sheratan válasza jjeahh (#17) üzenetére


sheratan
(titán)

Az utolsó képen az egy üstökös, vagy repülő?

(#19) jjeahh válasza sheratan (#18) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

Lampion :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#20) sheratan válasza jjeahh (#19) üzenetére


sheratan
(titán)

Ezt így szabad? Nem okozhat tüzet? :Y

(#21) jjeahh válasza sheratan (#20) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

Nem tudom, de valszeg nem veszélytelen... :N

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#22) konyi79 válasza jjeahh (#17) üzenetére


konyi79
(addikt)

Na itt nem offolunk ezzel! :DDD
A Gyilkos-tó környéke elvileg tele van túraútvonalakkal, de elég nehéz megtalálni némelyiket. Majd most jól leszólhatnak a környéken lakók, de szerintem az nem több egy tónál néhány rönkkel, rengeteg bazárral a partján. Viszont az oda vezető út, meg tovább a békás szoros felé elképesztően szép. Ha már elmegy valaki a tóhoz, akkor érdemes a túracipőt felhúzni, és elindulni akár a Gyilkos-kő kilátó felé. (Térképről nagyjából belőve) Ezt Gyergyószentmiklós felől közelítve a tó parkolója után a műúton fel jobbról, a 17-es villát jobbról kerülve a vízmosáson felfelé, a vízmosásból felérve a tanyát balról kell kerülni a piros négyszög nyomvonalán, ez a kerítés mellett halad. Utána fel a mezőn tovább, a kék dupla kör visz a kilátóhoz. A környékére, mert nem könnyű megtalálni az erdőben, de megéri. Távot nem mértem, 1,5 óra alatt fel lehet érni. Papucsban, szandálban ne induljunk neki.

[ Szerkesztve ]

(#23) jjeahh válasza konyi79 (#22) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

Én nem szóllak le, sőt egyetértek, bár pont a Gyilkos-kőnél nem voltam, nem is tudtam róla amíg nem említetted :D . A képed meg állat :Y :R

Ha már Békás-szoros, akkor a Nagyhagymás-Hegységet is érdemes meglátogatni szerintem, erről is sokan nem tudnak, még a helyiek sem, ugyanahhoz a Nagyhagymás Nemzeti Park-hoz tartozik elvileg mint a Békás.
Kép alatt még több kép:

A hegy alatt szinte közvetlenül ott vannak a Nagyáj vendégházak, simán ki lehet bérelni őket, a házaktól pár méterre meg két kristálytiszta patak és egy forrás :))

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#24) konyi79 válasza jjeahh (#23) üzenetére


konyi79
(addikt)

Az ilyenekről dobj már be ha lehet koordinátát, vagy térképrészletet. Innen nézve a Nagyhagymás hegység nagyon tág fogalom.

(#25) jjeahh válasza konyi79 (#24) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

Bocs, koordinátát nem tudok, Hargita megyében van Szentdomokoson, románul Sândominic, középen van az Egyeskő, az elég híres és turistalátogatott hely, a két oldalán meg két szép nagy hegy, ezek szebbek szerintem, én a jobb oldali hegyről beszélek :B . Mapson kb itt van a hely, streetview-el nem lehet kimenni teljesen.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#26) konyi79 válasza jjeahh (#25) üzenetére


konyi79
(addikt)

:K
Igen, így már bárki megtalálja.

(#27) Novics


Novics
(senior tag)

Ugyan a blog még fejlesztés, feltöltés alatt - hiányzik pár régi túránk, és pl a téli Páringot ma küldte korrektúrára, a nyári meg még sehol, pedig jövő pénteken megint megyünk -, meg én amúgy csak menni szoktam, általában fogalmam sincsen, hogy hol vagyunk, szóval sokat nem tudok hozzátenni. :DDD
James elég részletes leírásokat szokott összehozni, azok alapján már "utánunk lehet csinálni".

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#28) konyi79 válasza Novics (#27) üzenetére


konyi79
(addikt)

Köszi, ezek is jó leírások! :R

(#29) Muerte68


Muerte68
(addikt)

Jó lesz ez Jók a képek a leírások menni fog ez :C :R

Csak erdély vagy más helyeket is lehet ajánlani?

[ Szerkesztve ]

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#30) konyi79 válasza Muerte68 (#29) üzenetére


konyi79
(addikt)

Fene tudja, majd a topik alapítói megmondják :DDD
Lehet nem lesz ez olyan zsúfolt topik, ne férjen meg más benne, ha van jó helyre ötleted...

(#31) Novics válasza konyi79 (#30) üzenetére


Novics
(senior tag)

Át lehetne nevezni Kárpát-medencére, a Seychelle-szigeteki tippeket meg majd máshol osztjuk meg. :DDD
Mi pl. jövő nyáron Kárpátaljára akarunk menni.
Jah... bevillant valami korszakalkotó ötlet, csak... jah, megvan. :D Tudom még ajánlani a Magyarországi Kárpát Egyesület honlapját. A Kárpáti Lapokban minden évben megjelent a nyári túránk leírása. (Azt hiszem. :) ) Na meg persze az EKE. Azt hiszem az EKE-seknél kevesen ismerik jobban Erdélyt.

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#32) jjeahh


jjeahh
(nagyúr)

No, nem egy híres hely, de ha valaki eltölt egy kis időt Csík környékén, érdemes lehet kisétálni ide is, ahogyan mi is tettük tegnap:

A helyet Csere-tetőnek becézik a környéken, Fitód és hosszúaszó közötti erdős-dombos részről van szó itt ni: [link]

+ a kötelező gombászás sem maradhatott el :DDD Túlzás nélkül most annyi a gomba, hogy ha beállnánk egy furgonnal az erdő alá és megraknánk is bőven maradna még :))

És ha már itt vagyok hozok három Csíksomlyót:

Egy Fitódot:

Egy Szécsenyt:

És egy Csíkszeredai látképet a helyi köbánya mögül:

Ez mind kb. fél óra-1 óra gyalog Csíkból, szal az összes a város közelében van.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#33) konyi79 válasza jjeahh (#32) üzenetére


konyi79
(addikt)

Na hallod mennyi jó hely kimaradt nekem!

(#34) jjeahh válasza konyi79 (#33) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

Jövőben majd hátha összejön, beszerzek egy adag kullancsirtót, oszt mászkálhatunk reggeltől-estig, sőt éjszaka is, ha kint mersz maradni csillagfotózni :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#35) sheratan válasza jjeahh (#34) üzenetére


sheratan
(titán)

Van medveírtód is estére, vagy csak kullancsok ellen? :D

(#36) konyi79 válasza jjeahh (#34) üzenetére


konyi79
(addikt)

Hogyne, napnyugta-napkelte time-lapse között egy kis star-trail :DDD

(#37) jjeahh válasza sheratan (#35) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

Nincs :D De az a Fitódi viskó a miénk, ha ott fotózunk és jönnek a medvék-disznók, oda be lehet menekülni :D Anno nagyapámmal sokszor aludtunk ott, mókust etettünk meg szarvast kergettünk és másnap hajnalban indultunk gombászni egészen estig. Igaz akkor nem volt ennyi medve mint most :(

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#38) jjeahh


jjeahh
(nagyúr)

Na szokásos Csíksomlyói séta :D

+ a kötelező gombulás sem maradhatott el :DDD

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#39) jjeahh


jjeahh
(nagyúr)

Csobotfalva

Csíksomlyó

Fitód

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#40) Muerte68 válasza jjeahh (#39) üzenetére


Muerte68
(addikt)

:C nálatok minden ilyen szabályos íves? :F

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#41) konyi79 válasza jjeahh (#39) üzenetére


konyi79
(addikt)

Próbálok a környékre jövő nyáron is lejutni, remélem összejön!

(#42) jjeahh válasza Muerte68 (#40) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

Kösz! Ja, Fitód környéke ilyen :D

konyi79: Gyere, ha be akarod járni a környéket én egy kis mászkálásra mindíg kapható vagyok :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#43) jjeahh


jjeahh
(nagyúr)

Úgy tűnik én tartom életben a topikot, de sebaj :DDD . Néhány újabb lövet a környékről:

Mindszent

Szécseny

És a szénnéfotózott Somlyó :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#44) konyi79 válasza jjeahh (#43) üzenetére


konyi79
(addikt)

Én meg nézem, csak nemigen tudok érdemben hozzászólni :)
De a képeknek mindig örülök.

(#45) jjeahh


jjeahh
(nagyúr)

El is felejtettem ezt a topikot, nagyon kevés a mozgás erre, de egy pillanatra ha már itt járok felébresztem a lakókat (ha vannak olyanok még :D )

Csíkcsomortán

Egyes-kő

Csíki-havasok

Csíkszentkirály

Csíksomlyó

Az összes Hargita megyében van, nagyjából Cskszereda környékén :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#46) konyi79 válasza jjeahh (#45) üzenetére


konyi79
(addikt)

Tök jó, mit kihozol az mft szenzorral a kitobiból. Bár látom a g3-at leváltotad.

(#47) jjeahh válasza konyi79 (#46) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

Szerintem ellennék én valami 1" szenzoros sony kompaktal is túrázgatás közben, sőt, a zsebrevágós méret/kisebb súly miatt még jobban boldogulnék vele :D . G6 a G3 mellett is megvolt mindíg, csak a G3-at jobban szerettem használni. Képminőségben nagy különbség nincs...

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#49) jjeahh válasza bonsaifacska (#48) üzenetére


jjeahh
(nagyúr)

Nem rossz, de azért minden tuti hely nincs benne, valszeg ahhoz nem is lenne elég egy utazás :D .

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#50) jjeahh


jjeahh
(nagyúr)

"A világ legszebb úti céljai között Erdély"

És akkormár hozok pár őszi-téli képet is, hátha valakinek kedve szottyan felénk jönni :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: n_barna | Strava: bit.ly/2HvMboG

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.