Hirdetés
-
LOGOUT.hu
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gibbs
csendes tag
Üdv. az Uraknak!
Régóta olvasója vagyok a fórumnak, úgy kezdtem, hogy az elsőtől az összes hozzászólást végigolvastam. Amit a LED és lámpa technikáról tudok, azt szinte mindent itt tanultam tőletek, köszönet ezért a hozzáértőknek. Valószínüleg ezután is inkább olvasó leszek. Amiért most regisztráltam, az, hogy segítséget szeretnék kérni a szakemberektől.
Több lámpát vettem már a DX-en. Van egy UltraFire WF-1000L lámpám is, amiben most tönkrement az MC-E emitter, leszakadt az akril dóm róla. Hozzáragasztották a reflektor aljához. A lámpa 6-15V bemeneti feszültséget kíván (2x18650/4xCR123).
Vennék bele egy XM-L emittert, de nem tudom, hogy ahhoz drivert is kell-e cserélnem. Nem tudom megmérni az emitterre menő feszültséget, mert az a dropinban van rögzítve, nem lehet levett reflektorral hozzáférni. Úgy tudom, hogy az MC-E-k négy "magja" párhuzamos és soros táplálással is működik, nyilván ettől is függ a driver kimenő feszültsége. Csak annyi tudott, hogy 1800mA a szabályozott árama. Ha jól látom, az emitter 4-4 lába oldalanként össze van forrasztva. Aki ismeri ezt a típust és tud tanácsot adni, abban is, hogy hol érdemes megvenni, nagy szívességet tenne, akár itt, akár bővebben privát üzenetben. Előre is köszönöm a segítségeket. -
Gibbs
csendes tag
válasz macikos #1135 üzenetére
Üdv. Macikos!
Túl sok hővezető pasztát nyomtak az alaplap alá, kinyomódott az emitter fölé és az egész beleragadt aluról a reflektorba. Ráadásul az alaplap alá becsipték a neg. vezetéket is, így az csálén is áll. Nem volt elég fényes a próba során, gondoltam megtisztítom a meneteket, bezsírozom a gumigyűrüket. Amikor kicsavartam a reflektorból az emitter tartóját, a ragasztó paszta lehúzta a dómot és az bennmaradt a lyukban. Magas fényen világít a lámpa, de a fénye kevés, az alacsony fény pár próba után elment, éppen csak annyit világít, hogy nyugodtan bele lehet nézni. Megmértem az áramfelvételt, de csak 1150mA. Ha a négy mag párhuzamosan van kötve (mint ahogy látszik), akkor elég kevés, de még a leírásában megadott 1800mA is. Ha max. 1000 lument akartak belőle kihozni, akkor lehetne 2800mA is. Amit még nem tudok, hogy van-e benne valamilyen konverter, mert párhuzamos hajtásnál-mint írod-a négyszer CR123 feszültsége (de valószínüleg a 2x3,5-4,2V is) sok lenne. Vajon hány voltot viselnek el az MC-E ledek károsodás nélkül?
Párhuzamos kötésnél nem azt a kb. 3,5 max. 4,2V-ot kellene kapnia egy-egy magnak, mint pl. a P7-nél.
Van egy SpyderFire P7-em is (amit pontosan a te korábbi véleményedre alapozva vettem meg). Ott a direkt hajtás miatt a led az akku feszültségét kapja. Ezek is így mehetnek?
Úgy okoskodom, hogy a széles feszültséghatárok miatt (6-15V) és a párhuzamos kapcsolás miatt a driver kimenő feszültségét talán lekonvertálták 4V körülire, akkor viszont jó lehetne akár az MX-L meghajtására is, csak az áram kevés. Mi a véleményed, véleményetek?
A lámpa egyébként két napja jött me. Okt. 28-án rendeltem, november 1-én indították el, több, mint négy hétig jött. A lámpát nem akarnám visszaküldeni, csak gondoltam írok nekik reklamáló levelet, de az angol tudásom enyhén szólva hiányos. Nem tudom mi a tapasztalatok a reklamációk intézése során?[ Szerkesztve ]
-
Gibbs
csendes tag
válasz macikos #1138 üzenetére
Szia Macikos!
Írtad, hogy a led működik a dóm nélkül is. Kipiszkáltam a reflektor lukjából a beragadt dómot, megtisztítottam a környékét, és kipróbáltam a lámpát a csupasz leddel. Tényleg világít, ezek szerint a belsejében nem szakadt el semmi. Összehasonlítva a SpyderFire SSC P7-el, ennek erősebb, de szűkebb hotspotja van, elég jól világít így is (rokkantan), csak az alacsony fénye ment el.Vajon lehet így tartósan használni, nem hal meg rövid idő alatt a dóm nélküli led?
Ez a lámpa is két fokozatú, amit a farok-kapcsoló vált, vajon ennél is csak egy ellenállás van a gyengébb fénybe iktatva, mint a SF-nek? De akkor miért nincs meg az alacsonyabb fényerő? A kapcsolót nem tudtam még szétszedni, olyan mélyen van a rögzítő gyűrű, hogy nem ér le oda a fogóm, pedig már vékonyabbra is köszörültem. Tüskével (sasliktűvel) viszont nem bírtam kilazítani.
Ha az XM-L-hez nem lesz jó ez a driver, akkor kellene hozzá egyet választanom, de egyiknél sem látom, hogy a kimenő feszültségét megadnák, csak a bemeneti feszültséget és a max. áramot tüntetik fel (legfeljebb) a leírásokban. Vagy én nem jól értelmezem ezeket az adatokat? De az is lehet, hogy az MC-E-n kívül minden egymagos emitter azt a 3,3-4,2V-ot kapja, amit írtál? Látok olyan drivert is, amit P7-hez és MC-E-hez is ajánl, de lehet, hogy csak párhuzamos kötéshez. Valamelyik vásárlói észrevételben viszont azt olvastam, hogy MC-E-nél a soros meghajtás a jobb hatásfokú, ahhoz viszont 14-16V-os táplálás kellene (Inverterrel?), kb. 700-1000mA szabályozott áram mellett, de a drivereknél ilyenekről nem írnak. Jól gondolom és látom? -
Gibbs
csendes tag
válasz macikos #1141 üzenetére
Nnnna...Nagy nehezen szétszedtem a farokkapcsolót. Baromira meg volt szorítva. Egy ellenállás van benne, már az R2 jelölésből gondolom, mert ilyennel még nem találkoztam. Színjelölés nincs rajta, nem tudom milyen értékű lehet.
DX-en végignéztem a drivereket, de egyik sem igazán jó, mert amelyiknek a bemenő feszültsége max. 8,4V, az csak 1050mA-t ad le, az meg kevés. Csatolok két fotót a LED-ről és a kapcsolóról, hátha valamit nem jól láttam. -
Gibbs
csendes tag
Szevasztok!
Tudna valaki tanácsot adni, hogy hogyan lehet kíméletesen eltávolítani a jó bőséges kínai hővezető ragasztóval beragasztott emittert a tartóból? -
Gibbs
csendes tag
válasz macikos #1173 üzenetére
Kösz a válaszokat, megpróbálom.
Jött ma nekem is egy XP-G R5, azt akarom beletenni az XR-E Q5 helyébe egy TrustFire TR-801-be. Kíváncsi vagyok lesz-e látható különbség, mert csak kb. 1000mA-t ad nagylángon a TR-801.
Szilveszter napján megjött a Kaidomain-től a dec. 18-án rendelt XM-L T6, amit a WF-1000L-be szántam a sérült MC-E helyett, de még mindig nem tudom mitévő legyek a driverrel. Próbaképpen betettem egy 30W Police-ba, 3db AAA elemmel direktben hajtva. Ezekkel is jó fénye lett a lámpának, de max. 900mA-t tudnak adni.
Még beszerelés előtt rákötötte egy feltöltött 16340 nem védett akkut, azzal baromira világított, de kb. 10 másodperc múlva már szinte sütött, annyira felmelegedett.
Ma megjött a DX-től dec. 17-én rendelt UF SF-15 lámpám is (a SpiderFire P7 helyett, amit a sógorom elkunyerált). SSC P7 D-bin van benne. Jó kis lámpa, kb. úgy világít, mint a SpF P7, de a WF-1000L-nek jóval erősebb a központi fénye.
Most azon spekulálok, hogy erre a WF-1000L-re rendelnék egy 5xCree R2 cserélhető drop-in-t, ami állítólag 1200 lumen. Van ilyennel tapasztalatotok? Az is lehet, hogy hamarosan csinálnak 3xXP-G R5 drop-in is, hasonlóan (csak egy fejben), mint a Fenix TK-45. Az vetekedne az SST-50-ekkel is. Persze, hogy a hőelvezetést hogyan lehetne megoldani...? A drop-inek ilyen szempontból nagyon rosszak. Lehet, hogy maradna az alufólia tekergetés.
Más. Múltkor írtam, hogy a WF-1000L-nek nagyon halovány a kis fénye. Méregettem a kapcsolónál lévő ellenállást, szinte nem tudtam kétszer egyformát mérni, de kb. 250Ohm lehet. Ha ez a mérés jó, akkor vszleg azért ilyen halovány. Megpróbálom kicserélni az ellenállást egy 30Ohm körülire, csak olyan picik ezek az SMD ellenállások, hogy nem biztos hogy boldogulok az én nagy szerszámaimmal, pákámmal. -
Gibbs
csendes tag
válasz macikos #1177 üzenetére
Hát igen, én is a melegedésétől félek, azt hiszem várok még egy kicsit.
A C3 nagyon jó, praktikus kis lámpa, kiváló EDC. Én a DX-en vettem hosszabbító csővel együtt kb. 13,x $-ért. Csak AA Li elem(ekk)el próbáltam, azzal is nagyon jó fénye volt, de az igazi 14500-al lett volna, de egyik barátom megkapta szülinapi ajándéknak.
Ez az X-2000 is érdekesnek tűnik, tényleg tiszta Led Lenser.
Én a Manafont-on egy 7370 típusu lámpával szemezek. Forgó gyűrűs (talán mágneses) a módozat választó kapcsolója, ami praktikusabb és gyorsabb, mint a farok kapcsolók, ha jól működik. Egy Q5 led van benne, tehát olyan túl nagy fénye nem lehet, de azt kicserélném, ha a driver adna elég áramot pl.XP-G-hez, SSC P7-hez, vagy XM-L-hez. Ha valakinek lenne vele kedvező tapasztalata, megvenném, legfeljebb abból is ajándék lesz. Ide tenném a linket, de nem tudom hogyan kell csinálni. Én ilyen kis tudatlan vagyok számítógépileg (is). -
Gibbs
csendes tag
Én eddig még nem raktam össze lámpát, csak vásároltam, az átalakítást most kezdem. Ma pl. vettem egy 30W-os forrasztó pákát, mert a régi 100W-al nem tudnám az icipici SMD ellenállást (hossza 2mm!!!) ki, illetve beforrasztani. Így sem biztos, hogy sikerül, de próbálkozom.
Az előző hsz. mellé próbáltam Macikos instrukciói alapján linket mellékelni, de valamiért nem működik, próbálom újra.
Az eddig vásárolt lámpáimat pedig testvér, barát, sógor kapta, vagy vette meg, illetve az ő kérésük alapján rendeltem, mert ők nem tudnak, vagy akarnak vele foglalkozni, én meg élvezem és olyan izgi mindig várni a csomagot -
Gibbs
csendes tag
Hello Urak!
A ma esti lámpapróbán elégett a WF-1000L farok-kapcsolója.
Érdeklődnék, nincs-e valakinek 12mm-es, háromállású feleslegben??? -
Gibbs
csendes tag
válasz magorov #1207 üzenetére
Macikos ajánlásával és indoklásával teljesen egyetértek.
Talán még egy kérdést kell tisztázni, hogy a lámpánál hosszú ideig ki akarsz-e tartani. Ha igen, akkor vedd meg a drágább, jobb minőségűt, pl. a Fenixet.
Ha viszont úgy járnál, mint itt vagyunk egy páran, hogy az örökös kíváncsiság miatt mindig újabb és újabb lámpákat veszünk, akkor a drága lámpák cserélgetésére, próbálgatására rámegy a gatyád. Ezért veszünk (legalábbis én) olcsóbb, DX-es lámpákat. Külcsínra ezek is már elfogadható minőségűek, de a fényteljesítményük legjobb esetben is legfeljebb a ledre igaz és a lámpán elöl ennek max. 70%-a jön ki, de ez is nagyon fényes tud lenni. -
Gibbs
csendes tag
válasz macikos #1206 üzenetére
Szia Macikos!
Régen jelentkeztem, de közben azért történt ez-az. Nem tudom, azt írtam-e, hogy keserves kínokkal sikerült a dómsérült MC-E-t kifeszegetni a WF-1000L-ből és beraktam helyére egy XM-L T6-ot. Sajnos itt is magasságkülönbség van a két led között, így nem fekszik fel a refi aljára az új emitter. Az eredeti driverrel megy, ennek ellenére úgy látom, egy kicsit erősebb, mint az MC-E volt. Sajnos közben elolvadt a farokkapcsolója és egy piacos kapcsolót applikáltam bele és csak a magas fényerő van meg. Ez a kínai piacos kapcsoló viszont sokkal stabilabbnak, terhelhetőbbnek tűnik, mint az erdeti. A forrasztás sem viselte meg. Mivel senki nem szánt meg egy kapcsolóval, a DX-en most rendelte öt félét, mindegyik csomagban öt darab lesz, úgy hogy el leszek látva kapcsolóval rendesen.
A TR-801-ben az XR-E Q5-öt kicseréltem XP-G R5-re. Nagyon sokat kellett vele küszködni, a refi alját el kellett köszörülni, hosszában kihézagolni és még így sem fekszik fel a refi a ledre. A köszörülés során a fogás miatt az ujjamtól kissé megmattult a refi felső része is. Ezek után nem lettem elégedett azzal a fénnyel, amit az XP-G ad. Nem rossz, de többet vártam. Persze ez is csak 1100mA-et kap maxon és nagyon kicsi méretű a reflektor is. Úgy látom, hogy ezekhez az újabb, laposabb ledekhez spec. reflektorra lenne szükség. Ez a fajta átalakítás nem tökéletes, persze úgyis hamarosan másik ledekkel próbálkozunk, amikor megjelenik valami újabb...
Amúgy a Manafont-on megrendeltem a korábban nem teljes sikerrel linkelt 7370 típusu lámpát. Időközben kiderítettem, hogy ez egy UltraFire gyártmány és ZF 7370 a típusa és valóban a Jetbeam RRT-I koppintása. 7371 típusjelzéssel az RRT-2-t is utánozzák. Egy német fórumon szétszerelték, bemutatták, elég jó véleménnyel voltak róla. Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogyan fog működni a Hall-elemes mágneses választógyűrűs megoldás.
A kaidomain-en is árulják, de egy kicsit drágábban és most "sold out". Ennek a moddingolása viszont vszleg nem fog menni, mert a driver lapjára vannak a Hall-elemek is felfogatva, ezekkel együtt kellene a drivert cserélni, ilyet pedig nem hiszem, hogy fognak csinálni a barkácsolók számára. Majd meglátjuk. -
Gibbs
csendes tag
Jó estét!
Ma megjött a Manafont-tól 11-én rendelt Ultrafire ZF 7370 (JeatBeam RRT1 koppintás) lámpám. Kemény, formázott, körben lehegesztett műanyag csomagolásban volt és még beletették mindkét oldalon dupla buborékos lapok közé. Alig bírtam felbontani. A weboldalon 18650 akksit írtak hozzá, a csomagoláson meg 2xCR123 van írva és annak is van meg a helye, de nem tettek mellé. Úgy tudom az RRT1 is 2xCR123-al megy. Kipróbáltam mindkét akkuval, nem láttam különbséget a fényerőben. A leírása szerint Q5 led van benne. A fej átmérője 55mm, mint a WF-1000L-nek és nagyon mély a reflektora. Túl sokat nem vártam tőle, csak a forgógyűrűs, Hall-szenzoros szabályozása izgatta a fantáziámat. Nos, a gyűrű jól működik, jól arretál az egyes módozatoknál. Egy szépséghibája van, hogy a ledet nem sikerült nekik középre ragasztani, kicsit csálén áll a refiben. Kíváncsiságból összehasonlítottam az XP-G R5-el ellátott TR-801-el, de azt úgy leveri, mint a vak a poharat. A nagy és mély refi miatt egy nagyon szűk, de nagyon erős hotszpotja van, a szórt fény jóval kevesebb, de nagyon szabályos a sugárzási kör határa. A magas és a közepes fény között alig van látható különbség, az alacsony jól elkülönül a közepestől. Nem hagyott nyugodni a dolog és összeeresztettem az XM-L T6 ledes WF-1000L-el is, aminek nagyon fényes a közepe. Hát nem hittem volna, ezé még fényesebb, csak sokkal kisebb, inkább keresőfénynek lehet használni, mint munkaterületet megvilágítani.
Ez a forgógyűrü viszont nagyon tetszik. Nem kell végignyomkodni az összes módozatot és rögtön ott indul a lámpa, ahova állítom. Még nem mértem meg mennyi árammal megy, majd holnap. Úgy tűnik ezt (is) megtartom, de lehet, hogy egy nem ennyire hegyes led kerül bele. Ennek a mély reflektora és egy XP-G nagyobb sugárzási szöge talán egy jó kompromisszumot adna. -
Gibbs
csendes tag
válasz poweradi #1246 üzenetére
Hello!
Minden HongKong-i webáruház-a megnyitásakor-értesítette a kuncsaftokat, hogy jan.28-tól febr. 7-ig(vagy 10-ig) a holdújévi vígasságok miatt a beérkező rendeléseket csak ezen időpont után dolgozza fel. Ez most nem volt szerencsés időpont választás. Vszleg lesz egy hónap míg ideér.
Az én DX-es jan. 11-i rendelésemet 19-én postázták, de még nem ért ide. Amit a Manafont-tól ugyanakkor rendeltem, az tegnap megjött.
A lámpák, amit rendeltél, jók lesznek. Én a fekete/piros akkut rendeltem volna (20392). A kék is jó, de az enyémek a SpiderFire-ben a magas fényt nem tudták adni, mert a direkt hajtással a P7 led több, mint 4A-t képes felvenni, a kék akku védelme pedig 3A-nál lekapcsol. Valószínüleg a tiéd is ilyen lesz, többen írtak itt már erről. A kisebbik lámpához viszont a kék is jó lesz.
Töltőt sem jót választottál. Én is vettem ilyet, mert nekem vannak 16340-es kis akkuim, azokat is ezzel akartam tölteni, de a látszat ellenére arra a célra nem jó, mert a hosszanti rugózott érintkezők nem mennek elég közel egymáshoz, a keresztirányúak pedig nincsenek bekötve és ott is kb. 3-4mm-el hosszabb a fészek, mint az akku.
A jó töltő a TrustFire TR-001 (12594). Annak a rugózott érintkezői közé be lehet tenni a 16340-eket is és még jóval olcsóbb is. Ha tudod módosítani a rendelésedet, azt javaslom. -
Gibbs
csendes tag
Ma megméregettem a ZF-7370 áramfelvételét különböző akkukkal.
18650-es cellákkal (kékkel is, piros/feketével is) kis fényen 210-220mA, közepesen 650-660mA, magas fényen 860-880mA-t mértem. Aztán jött a 2x16340-es akku, amivel kis fényen 210mA, közepesen 860mA és magas fényen 660mA-t mértem. Többször végigmértem, mindíg ugyanaz adódott, hogy a közepes fényen nagyobb az áramfelvétel, mint a magason!!!de csak a 16340-ekkel. A 18650-ekkel minden a helyén van. Ez vajon mitől lehet?
Viszont egy jó dolgot is tapasztaltam: megpiszkáltam a hűtőlap alól kicsit kikandikáló ragasztót és lássunk csodát, kenődött, ráragadt a piszkálóra, nem ragasztó, hanem hővezető paszta!!! Lehet mozgatni a 17mm-es fészekben a 16-os hűtőlapot. Okosan csinálták a kis kínaiak, könnyű lesz benne emittert cserélni. Úgyis bele akarok próbálni egy XP-G-t. -
Gibbs
csendes tag
Ma szétberháltam a ZF-7370-et, megnéztem a belsejét, a Hall-szenzoros drivert. A TR-801-ből áttettem ebbe az XP-G-t. Összerakás után próba, hát csak az SOS-t nyomja, akárhova fordítom a gyűrűt. Nem figyeltem eléggé és 180 fokkal elfordítva tettem vissza drivert, így a gyűrűben lévő mágnes nem a Hall-szenzorok előtt mozgott, hanem a túloldalon. Pfúúúú lehetett újra szétszedni az egészet. Az újabb összerakás utáni próba eredménye, hogy kicsit nagyobb lett a központi szúrófény (nem sokkal) és egy kicsit erősebb is lett. Nem sokkal, mert a driver most is csak 220-660-850mA-t enged az XP-G-re a három fokozatban. A 16340-es aksikkal most is megfordul az áramfelvétel a közepes- és a magas fényerőnél, úgy hogy a kék 18650-el hajtom, ennyit az is sokáig bír.
A 7370 emitterét a 16-os hűtőlappal együtt áttettem a TR-801-be, így annak ismét lett egy szép hotspotja is, mert az XP-G-vel csak szórt fényt adott. Sajnos a sok forrasztás közben elvesztek a módozatok, de szerencsére a legmagasabb fényerő maradt meg. EDC-re így is jó, legalább nem kell végignyomkodni az összes módot.
Vacsora után kimegyek a sötétbe próbálni:
UltraFire WF-1000L, XM-L T6-al, 3x16340 akkuval
" SF-15 SSC P7-el, fekete/piros 18650 cellával
" ZF-7370 XP-G R5-el, kék 18650 cellával
TrustFire TR-801 XR-E Q5-el, fekete/piros 18650 cellával
MXDL 3W ismeretlen emitter, 16340 akkuval -
Gibbs
csendes tag
válasz Veriakilis #1254 üzenetére
Hello!
A 3xAAA elem helyett tudok megoldást, nekem egy régi Police lámpámban működött. Barkácsboltokban, vagy szerelvényboltban lehet kapni olyan villanyszerelési műa. védőcsövet, ami kívül 22,5-23mm átmérőjű, belül pedig 19-19,5mm. Ebből kell egy 4-5cm-es darab és ebbe a 18500 LiIon akku passzol a 3xAAA helyére. És még marad 2,95m csöved... -
Gibbs
csendes tag
válasz Veriakilis #1258 üzenetére
Persze , hogy az akkukonténer helyére megy. A 3xAAA elemekkel/akkukkal működő lámpák belső átmérője kb. 23mm. Ebbe pontosan passzol a védőcső, abban egy picit lötyög a 18500 akku. A 18650-es túl hosszú, de a 18500 az pont jó, csak jóval ritkább méret. Az viszont valószínü, hogy az AAA elemek direktben hajtják a ledet, de ez a led a LiIon akku áramát driver nélkül nem viseli el.
-
Gibbs
csendes tag
Hello Urak!
Találkozott valaki darabonként megvehető 4x7135-ös, vagy más, 1400-1500mA-t leadni képes, 3 mód. 17mm-es driverrel? Kai-n találtam, de csak 10db-os csomagban és nem írják a módozatokat.
Lehet, hogy össze kellene állnunk-ha másnak is kell-és megvenni a 10-es pakkot? -
Gibbs
csendes tag
válasz poweradi #1426 üzenetére
Biztos, hogy jól mér a műszered?
Én is a fekete-piros cellákat ajánlottam, mert az enyémek sokkal jobban terhelhetők, mint a kékek. Persze lehet, hogy nekem meg gyengébb kékek jutottak.
A SpiderFire SSC P7-ben a teljesen feltöltött piros-fekete nálam is csak felvillant és az akku védelem lekapcsolt, de 5A-nél. Amikor a feszültség 4,15V-ra csökkent, 4,8A-t vett fel a led és ettől kezdve folyamatosan világított. Addig kisebb fényerőn használtam és pár perc múlva már nem volt gond. 4,1V-on 4,6A-t, 4,07V-on 4,5A-t, 3,93V-on még 3,95A-t mértem rajta. Ezek az akkuk tavaly nyáriak, de amiket most januárban vettem, azok is ilyenek.
A tavaly ősszel vásárolt kék akkuból max. 3,35A-t tudtam kivenni, de az SSC P7-hez, XM-L-hez, MC-E-hez ez is bőven elég. Lehet, hogy nekem szerencsém volt az akkuimmal.
Mielőtt leszeded a védelmet az akkuról, próbáld meg egy másik (kölcsön?) műszerrel, vezetékkel megmérni, de nagy valószínüséggel a védőelektronika lesz a bűnös. Ez sajnos benne van a pakliban. -
Gibbs
csendes tag
válasz poweradi #1433 üzenetére
Vszleg a védőelektronika a bűnös. Ha le akarod venni, akkor óvatosan fejtsd le a külső fóliát. Nem kell félni, alatta van még egy, az eredeti. Ezért vastagabb a védett. A cella - pólusa alatt meglátod az elektronikát (emiatt hosszabb a védett cella) és onnan a + pólusra vezető vékony szalagot. Ezeket kell eltávolítani.
-
Gibbs
csendes tag
Nem tettél semmi rosszat, csak mindenki átszaladt a kéréseden és újabb témához szólt hozzá.
Szóval nem igényel olyan nagy hűhót a töltő téma. Pár alapvető dolgot kell nekik tudni és a minőségük attól függ, hogy ezt teszik, vagy sem. Általában többé-kevésbé megfelelnek az elvárásoknak.
A legfontosabb, hogy a töltés végén a feszültséget ne engedje 4,2V fölé menni, mert azt a Li-ion akku nem viseli el. A töltők ezt általában tudják is. Ha nem, akkor a fórumokon ezt bőven kitárgyalják.
Eltérés van a töltőáram nagyságában, ami a töltés időtartamát határozza meg. Általában 500-600mA a szokásos, én eddig max 1A áramúval találkoztam. Nem célszerű a magas töltőáram, mert a Li-ion akku kényes a töltésre.
A jobb töltőkön lehet állítani a sec. feszültséget, így univerzálissá válnak, lehet velük a 3-3,2V-os és a 3,7V névleges feszültségű akkukat is tölteni.
Az is célszerű, ha az akkufészkekben a rövid (RCR123) és a hosszabb (10440, 14500, 17670,18500 stb.) cellák is befoghatók, tölthetők, így méginkább univerzális lesz.
Jó, ha a töltőn két cellafészek van és azok külön-külön szabályozottak, így két különböző nagyságú és/vagy töltöttségű cella is egyidejűleg tölthető.
A töltők általában rendelkeznek a töltés állapotát csatornánként jelző leddel. Amíg folyik a töltés pirosat mutat, a töltés befejeződésekor átvált zöldre. Amikor a töltés befejeződött, a cellát ki kell venni.
Az akkukról Macikos kolléga írt bővebben-igaz nem neked válaszolva.
Általában elmondható, hogy töltés közben nem célszerű felügyelet nélkül hagyni a Li-ion töltőt, mert bármilyen hiba esetén hamar tűz, vagy robbanás lehet belőle és mindig éghetetlen anyagra kell tenni.
Talán hirtelen ennyit a töltőkről. Viszonylag sokféle töltőt árulnak, persze az összes feltételnek már kevés felel meg, de ki-ki az igényének és a pénztárcájának megfelelőt meg tudja találni. Itt is érvényes, hogy az ár és a minőség között elég szoros kapcsolat van (de nem minden esetben és nem korlátlanul).[ Szerkesztve ]
-
Gibbs
csendes tag
Én eddig csak a DX-en vettem olcsó töltőket, de alapvetően mindegyik jól teljesített:
OEM: 1A-el tud tölteni, két független csatornán, de csak 18650 és17670 méretű cellákat fogad. A rövidebbeket (RCR123,16340 stb.) úgy lehet tölteni, hogy a - pólus rugója és a cella közé vmilyen fém betétet kell tenni. Nem nagy ügy, könnyen megoldható.
Uf-139: Kisebb a töltőáram(500mA), elvileg univerzális, de a védett 18650 nagyon szorul benne, úgy kell ki-be feszegetni. A 16340-eshez készült keresztirányú csatornák nincsenek bekötve és olyan hosszúak, hogy nem érik el az érintkezők a cellát, hosszirányban pedig a rugózott - pólus nem megy elég közel a +-hoz, azért nem érik el az érintkezőket. Szóval ez a típus ebben a formájában nem ajánlott, de többféle kivitele is van.
TrustFire TR-001:Minden szempontból megfelelő, 500mA-es töltőárammal, mindenféle nagyságú cellát fogad. Egy hátránya van csak, hogy a sec.feszültséget nem lehet rajta állítani, de nekem arra még nem volt szükségem.
Az előzővel teljesen megegyezik az UF-138, ami ezt is tudja. Remélem jól emlékszem a típusra.
Azt hiszem a drágább eladóknál és drágábban árult töltők is ugyanilyenek. Az egyik fórumon olvastam, hogy a JetBeam-nek az UF gyártja a töltőket.
A fonarik-ot ismerjük, van párja is:fonarevka.ru ami még szélesebb körben ad infokat.
A TK-35-höz gratula, jó kis lámpa, nekem ilyen drága lámpám még nem volt. Ami akkut vettél hozzá, az pedig az egyik legjobb a kategóriájában.[ Szerkesztve ]
-
Gibbs
csendes tag
Szevasztok!
Tegnap este megmókoltam a legrégebbi, kínai piacos led/lézer zseblámpámat. Még azelőtt vettem , hogy ezt a fórumot elkezdtem olvasni. Eredetileg fegyverre szántam, de a fénye olyan halovány volt, hogy semmire nem volt jó. Az oldalán lévő kapcsolóval lehetett a lézert és a ledet felváltva bekapcsolni. A farok fedélben csak rugó volt.
Közben itt a fórumon sok újat elsajátítottam a korszerű led-es technikáról és több jó lámpám volt és van most is.
A régi lámpa Al háza viszont piszkálta a csőrömet, hogy mit lehetne vele kezdeni.
Nnna két napja megjött a Kaidomaintől a febr. 22-én rendelt 25mm átm. 19mm mély Al OP reflektor és nagyon jól néz ki. 2,53USD-t nagyon megért. Ez a refi olyan passzentos lett ebbe a régi lámpaházba, mint még a legdrágább lámpámnál sem. Az akkufedelet kifúrtam, tettem bele egy farok-kapcsolót meg egy narancs színű sapkát és megoldottam a rögzítését is. ( A sapkák is most jöttek, igaz, hogy 16-os zöld GITD-ket rendeltem és helyette 12-es kéket és narancsosat küldtek, de 1,80USD-ért nem fogok reklamálni. Ők a sapka legkülső átmérőjét veszik névleges méretnek, én meg a nyomógomb átmérőjét, így nem jók egyik lámpámhoz sem). Farokkapcsolósra akartam alakítani, mert az eredeti kapcsolónak az egyik kivezetése a sok hajlítgatástól letörött. A farokban viszont nem fért volna el egy ellenállás a kisebb fokozatnak, így mégiscsak oldalkapcsolós maradt. Még Karácsony előtt megjött a DX-től egy marék különféle kapcsolóm, abból faragtam (szó szerint) bele egy háromállásút.
Egy régi NDK alu. 1 márkásból csiszoltam bele egy tartót a lednek. Az eredeti műanyag tömböt, ami a kapcsolót és az akku + érintkezőjét tartja hosszirányban olyan méretűre csiszoltam le, hogy az egész belsőrészt összepréselve szorosan áll minden, mert sajnos a fejet sem menet rögzíti, hanem a szoros illesztés.
Az 1 márkás lapra hővezető pasztával ráillesztettem egy Q5 ledet, (ami az UF RRT-1 másolatból való, mert abba tettem egy XP-G R5-öt), az egymárkás peremét még a cső mellett körbekentem hővezető pasztával és az egészet szorosra összenyomtam. Tettem bele három szedett-vedett régi AAA elemet, amiket már valamiből kivettem (direkt hajtás), aztán próba.
A lámpa kiválóan működik mindkét fokozatban és nagyon elégedett vagyok a fényével (na és magammal). Jobb fénye lett, mint a TF-801-nek, amiben szintén Q5 led van és új 18650 cella hajtja! Hiába, a nagyobb reflektor megtette a hatását. Jó ez a refi, veszek még belőle, van még egy régi Police lámpában műanyag refi, azt kicserélem vele. És a Q5 led sem eldobásra való.
Ilyen lett a régi/új lampocsek (mellette az eredeti fényvető/lézer betét): -
Gibbs
csendes tag
A most vásárolt reflektorhoz még hozzá tartozik, hogy szinte a Q5-höz (meg talán az R2-höz) gyárthatták, mert olyan passzentosan illik bele a dóm kerete, hogy ha lefele fordítom, nem esik ki a súlyánál fogva.
Most este még egy kicsit módosítottam a lámpán. Írtam, hogy a farokba először tettem kapcsolót, de a két fokozat miatt mégis oldalkapcsolós lett. A kapcsolót alulról tartó műanyag tömbben el tudtam helyezni az alacsony fok 10 ohmos ellenállását. Hogy ne kelljen az alacsony-magas-kikapcs. sort végigkapcsolni, visszatettem a farokkapcsolót is, így most azzal lehet ki-bekapcsolni, az oldalkapcsolóval pedig a fokozatot kiválasztani és az a kiválasztott módon maradhat is. Most úgy működik, mint a "nagyok".[ Szerkesztve ]
-
Gibbs
csendes tag
válasz Zsolt74 #1654 üzenetére
A CPF-en olvasható teszt szerint a C-bin P7-esből hűtés nélkül 2,8A-el max. 731 lumen volt kihozható, labor körülmények között. Ventillátoros hűtéssel ez felment 742 lumenre. 1000 lument biztosan nem lehet 2,8A-el egy lámpában előállítani. Labor táppal túlhajtva 6A-nél 998 lumen volt az elérhető maximum hűtés nélkül, ventillátoros hűtéssel még 7A-el is hajtható volt, ekkor 1114 lument sugárzott a P7 C-bin. Ezt persze huzamosabb ideig a led nem viseli el.
A D-binről még nem láttam tesztet, de az kb. 5%-al tudhat többet. -
Gibbs
csendes tag
Én is azért várom már nagyon őket, mert ezeket 4000mAh-nak árulja az UF!!! Kíváncsi leszek, a valóságban mit fognak bírni. Ezeket egy régi laptop akku felújítására szánom, de a most használt gépembe is kellene rendelnem, mert már csak kb. fél órát bír ki az akku és a gép még nincs két éves sem. Ráadásul harmadszor megy Brnoba javításra! Ezzel jól megszívtam.
-
Gibbs
csendes tag
Hello!
Jött már meg valakinek a buyincoins-tól küldeménye?
Az én rendelésemet állítólag márc. 5.én feladták a HongKong Post-on keresztül, de sem ott, sem a Magyar Postánál nincs nyoma. A regisztrációs száma nem HongKongi, hanem kínai. CN-re végződik. Járt már valaki így és mi lett a vége? Írtam nekik levelet, de nem válaszoltak.[ Szerkesztve ]
-
Gibbs
csendes tag
válasz macikos #1980 üzenetére
Szia!
Vegyél egy Sky Ray 3xT6-ot is! Legalább lenne valaki, aki beszámolna róla. Én is egy ilyen összeállításon gondolkodom. Van egy ugyanilyen (UF WF-1000L) lámpatestem, amiben most egy T6 van és egy 3x-os drop-in-t vennék bele és T6-okat, de kellene hozzá még egy hosszabbító, hogy 3x18650-el lehessen hajtani. Nem találtam ilyen hosszabbítót sehol, csak a TR-1200-hoz van gyárilag. Azt most 35USD-ért árulják 5xQ5-el. Azon is gondolkodom, de ez a 3xT6 mégis jobb lenne, de ehhez is 3x18650 kellene. -
Gibbs
csendes tag
Azért jó a 3x18650 meghajtás, mert-mint "korn" kolléga kísérletei igazolják- így a három led sorosan direktben meghajtható és a kommersz cellák 3-4A max. tudását az XM-L vszleg el is viseli. Így nem kell driverrel vacakolni, ami ugye a legbizonytalanabb láncszem a lámpákban. Persze így hosszú üzemidőre nem lehet számítani, de ezek a lámpák úgyis csak "játszósak", nem napi használatra készülnek.
-
Gibbs
csendes tag
válasz duffbeer #2229 üzenetére
Minden elismerésem a vállalkozó szándékod miatt.
Lenne egy javaslatom: a hűtés szempontjából jobban járnál, ha a ledet rajta hagynád a hűtőlapon és a reflektor alját esztergáltatnád meg úgy, hogy maradjon hely a vezetékeknek és csak a lyuk mellett maradna kis kúpos váll. Szerintem van rajta annyi anyagvastagság, hogy meg lehet csinálni, mint az újabb R5-höz készült refiknél. Igy a réztartón nem kell a középső borda és a led teljes hűtőlapjával felfeküdhet rajta -
Gibbs
csendes tag
Rendeltem egy ilyen 3xXM-L T6 drop-int az UF WF-1000L lámpámhoz. Sajnos a KD nagyon szűkmarkúan bánik az adatokkal és a méretekkel. Remélem jó lesz és hozza azt, amit a többi 3xT6 lámpa is tud.
http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx?ProductId=11462 -
Gibbs
csendes tag
Ma megérkezett a Kaidomaintől a szept. 30-án rendelt 3xXM-L T6 drop-in. Az UF WF-1000L lámpámba tettem, pontosan passzol, minden mérete jó, de a kidolgozása nem tökéletes, nem mindegyik led van a refi közepén. Lesz rajta igazítani való. A fényétől többet vártam. Falon próbálva az SSC P7 spotja is erősebb, bár ezé -mint várható volt-jóval nagyobb. A korábbi 1xXM-L T6 drop-innal a spot sokkal erősebb, pedig az áramfelvétele annak sem nagyobb. A kapcsolónál a két fullra töltött (8,4V) akkuval csak 960mA-t vett fel, két nem tejesen feltöltöttel (8,2V) 1060mA-t.Úgy tűnik, hogy egy driver csere aktuális lesz. Sajnos most csak 17mm-es driverem van itthon, ebbe meg 21mm-es kell. Tudnátok ajánlani ehhez való jó drivert?
A DX-től és a Manafonttól még nem jött meg az ugyanakkor rendelt cucc. -
Gibbs
csendes tag
Ma megjött a Manafonttól is a szept. 30-án rendelt cuccom. Nem regisztrált küldemény volt. Csak két TF 18500-s akku és 10db PCB-vel szerelt farokkapcsoló volt benne. Ez is HK-Post.
Macikos! a te lámpád megjött? Úgy emlékszem te is 30-án rendelted.
Utoljára marad a DX a szállítással, az a csomag csájníz postával jön.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Cyberpunk 2077
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung LCD és LED TV-k
- Politika
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus