Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• jeffo

tag

válasz M107 #11116 üzenetére

Köszi a tippeket. Kis helyzetjelentés:

- AHCI módra nem sikerült átállítani a rendszert. Jól emlékeztem, a biosban IDE-re van állítva a Storage Configuration-ban az SATA vezérlő. Ha a biosban átállítom, akkor nem jön be a rendszer, egyből újraindul. Neten keresgélve több leírás is úgy hozza, hogy driver frissítéssel fel kell rakni az AHCI drivert, és csak utána átnyomni a biosban, azonban a WinXP nem fogadja el az ASUS oldalról letöltöttet, eldobja, hogy a fent lévő frissebb. Szerintetek távolítsam el a drivert és tegyem fel úgy? Bár nem akarom szétbarmolni a rendszert, mert most nincs időm újratelepítésre. Tartok attól, hogy esetleg használhatatlan állapotba kerül, ha leszedem az SATA drivert.
    Netes leírásokból a WinXP-re úgy olvastam, hogy jobb tiszta telepítéssel feltenni az AHCI-t, ha alapból integrálva van a telepítőbe, pl. NLite-tal, vagy pedig floppy lemezről kell betallózni a telepítés során (mondjuk nem tudom, hogy más merevlemezről engedné-e, ha van több hdd a gépben).
    (Elvileg 1 hónap múlva lesz pénzem SSD-re, és felteszek Win7-et arra, vagy addig előkeresek egy régi HDD-t, és kipróbálom egy friss XP rendszerrel az AHCI módot.)

- A driver verziókból nincs frissebb az alaplap gyártó oldalán. Nem egy mai alaplap, így ez érthető. Driver frissítés kereső programmal nem próbáltam, az talán találna valahol.

- BIOS-t nem sikerült frissíteni. Csak pendrive-ról engedte betallózni a frisset, az ASUS EZ Flash, ám valamiért nem tudta lefuttatni az előző verzió törlését. Arra gondolok, hátha valami jumperrel le van tiltva, vagy pedig túl új amit rá akartam tenni, talán meg kellene próbálni a fent lévő utánit tenni, vagy sorban minden újat, bár van jó pár, mivel nem frissítettem soha, vagy csak egyszer a gép összeszerelésekor sok éve.

- 1.02-es firmware-el nem hozott jobb eredményt a NEC AD-7260S a Verbatim Digital Movie lemezre.
    Az 1.60, 1.61 szerintem ehhez meg a TTH02-eshez sem ajánlott, mert a Media Code Speed Edit programmal betallóztam ezeket a firmware-eket, és nem hozta rá a MCC02RG20, TTH02 mideket.

Megpróbálom még az NEC-en 1.02-es firmware-el 4x-es sebességen az IT Media Pro Glossy lemezt, mert a Verbatim-nál is jobb eredményt hozott a PIE-re a 6x-os íráshoz képest. Ha lesz kedvem, akkor este berakom újra az LG 4163B-t a gépbe, és a Verbatim lemezekkel is kipróbálom az írást.

• M107

addikt

válasz Flashget #11117 üzenetére

:R

Jeffo

Ajánlom hallgass a mester úrra :) ő nagy szakértő ebben akárcsak mint Verybigboy

• Flashget

félisten

válasz jeffo #11115 üzenetére

az 1.60 és 1.61 sony fw nem ismer minden midet. nálam volt lemez amit jobban írt volt amit rosszabbul mint az 1.02 vagy 1.03.
    én az 1.02-t használom.

• M107

addikt

válasz jeffo #11114 üzenetére

Innen szedj le minden fontos drivert az alaplapodhoz a megfelelő oprendszer szerint :

[Asus]

Nézd meg hogy a legfrissebb BIOS van e rajta mármint az alaplapodon.

1.60 - 1.61 valami módosított firm lehet ahogy ki tudtam bogarászni a külföldi fórumokból, én ezt raknám fel :

[offical 1.03]

UI:

De ha mindenképp módosítottat akarsz akkor az 1.61.

[1.61]

• jeffo

tag

válasz jeffo #11114 üzenetére

Közben megtaláltam a NEC AD-7260S módosított firmware linket, innen tettem fel az 1.03 bt-set. Van 1.61-es is, az frissebb, akkor mondjuk rakjam fel azt?

• jeffo

tag

válasz M107 #11111 üzenetére

Köszi a részletes válaszokat. Korábban is volt pár kérdésem, pl. lemez tárolás kapcsán, arra is válaszolhatsz, vagy valaki, ha éppen ráértek.

- IDE-SATA adapterhez nem volt driver, általa az írót felismerte a gép, bár a hardver felismerés üzenet után nem indítottam újra a rendszert.
    Alaplapi IDE-t talán megpróbálom, meg átnézem a bios beállítást, driver verziókat. Úgy rémlik a biosban mintha IDE-re lennének állítva az SATA opciók. Most megnéztem a kézikönyvben ez a "Storage Configuration/OnChip SATA Type" alatt van. Azt írja, hogy az AHCI-vel jobb teljesítményt nyújthatnak az adattároló meghajtók. Szerintem erre gondoltál az AHCI mód bekapcsolása kapcsán. Majd beállítom mindenképp, meg felteszem az AHCI drivert is, ha hazaérek, most épp nem vagyok otthon.
    Elképzelhető, hogy 2011 decemberében más miatt kavarodott be a rendszer (pl. túl régi telepítés volt), vagy ha be lett volna kapcsolva az SATA-kra az AHCI, akkor nem lett volna gond az IDE-n az LG íróval sem.
    Egyébként ez az alaplap van a gépemben: ASUS M4A79XTD EVO

- Opti Drive Control 1.51-et használom. Feltettem az 1.70-et vagy 2 hónapja, de hibásan tesztelt meg POF-et is számolgatott, és ezért fura volt, visszaraktam a régit.

- NEC AD-7260S 1.03-as firmware van, valami módosított, e topicból ajánlott valaki tavaly linket, onnan szedtem le. Még megpróbálhatom az 1.60-ast, azt azért nem raktam fel eddig, mert valahol azt olvastam, hogy a TTH02 mid nincs benne. Bár lehet, hogy a Verbatimot azzal szebben írná.
    Egyébként este áttettem az alaplapi másik vezérlőre (Marvell 88SE6121), és azzal sem lett jobb a Verbatim Digital Movie lemez írási eredménye. Az 1. írásnál a PIF total felment 7000 körülren (a végén valamiért lett egy nagyobb csomó), a 2. írásnál 4500 körül volt, a PIF max 4-5 körül, 5 csak egy-két tüske. 4x-esen írtam, a PIE értékek azonban egész jók lettek.

- A Samsung íróból azért szerintem rendelek következő fizetés után, legalább jó lesz tartaléknak.

Verbatim UAE-t írtam egyet vasárnap, csak közben apám elvitte vetítésre a helyi műv.házba, már nem volt idő ODC tesztre. Majd ma este visszakérem tőle, és felteszem az eredményt, kíváncsi vagyok mit produkált a NEC-el.

• M107

addikt

válasz jeffo #11106 üzenetére

Pioneer DVR-215L: A fenti lemezből 2 darabot is próbáltam, valamint Verbatim Digital Movie-t, és mindegyiknél mikor elkezdte volna az írást, elszállt "Power Calibration Area Error" üzenettel.
    Ez az író mióta megvettem a NEC AD-7260S-t, az egyik polcon volt tárolva egy zacskóban. Itt a gépemmel szemben, de a kályhától szerintem elég távol. Nem hiszem, hogy meleget vagy párát kaphatott. Habár sok lemez volt vele írva, és régebben is előfordult vele ez a hibaüzenet, de jobban pl. Philips CMC MAG mid-es lemezeknél.

Igaz ő egy 4165B LG egy külső 4 portos IDE kártyára kötve.

Verbatim Digital Movie 8X írás Nero 12 portable W8 Pro

Így sikerül, szép de nem a lg írója mint a Ricoh 8X Japan lemeznek s itt is a vége felé sajnos :(

• pami5

aktív tag

válasz M107 #11109 üzenetére

Hengeres Verbatim RW 4x használok most. Nem jó a teszt képe.
    A 8x jobb? Említették még a Platinum+RW 4x és a Fuji+RW-t,
    ami 4-6-8x is van.
    De melyik jobb tartósság és minőség szempontjából?

• M107

addikt

- LG GSA-4163B: IDE-SATA adapterrel próbálkoztam. Van IDE csatlakozó az alaplapomon, de 2011 decemberében egyszer beraktam a gépbe ezt az írót, és utána meghülyült az op.rendszer, újratelepítés lett a vége. Ezért nem akartam IDE-re berakni. Akkor 1 lemez írást próbáltam, Philips DVD+R INFOMER30-ra, és az tökéletes írás lett. Utána egy ismerősömnél a másik LG író helyett ezzel próbáltam írni, és nála volt több hónapig, amíg végre oda jutottam, hogy rendeljek neki egy új írót. Azóta csak egyszer próbáltam, újra összeraktam egy régi gépemet, és telepítettem vele WinXP-t.
    Most 4x-es írás tesztje során a lemez fele tök jónak tűnt, aztán felment olyan nagyra a hibaérték, amilyet még soha nem láttam (PIE max 1273, PIF max 206), le is állítottam a tesztet, egyfolytában jött a hiba a lemez 2. felére. A 8x-os írás tesztje nem futott le végig, az Opti Drive Control progi 4.9%-nál errorral leállt. A DVDInfoPro mutatta is, hogy read error van. E két lemez után már nem volt kedvem több próbához.

Jól felismerte, a IDE-SATA adaptert a géped, a legfrissebb illesztő van fent hozzá ?
    Ha az alaplapodon van IDE, igaz írtad, hogy régebben bekevart ?talán? én oda tettem volna s a legfrissebb alaplapi illesztővel teszteltem volna le a kis 4163B-t.
    Opti Drive Control verziószáma ?
    Ajánlott az 1.51 mer sok gépen az 1.70 bugos nálam még nem jött elő amikor használtam.
    Próbáld meg az alaplapi idevezérlőt, milyen.
    PCI ide kiegészítő kártyával esetleg még próbáld meg

- Pioneer DVR-215L: A fenti lemezből 2 darabot is próbáltam, valamint Verbatim Digital Movie-t, és mindegyiknél mikor elkezdte volna az írást, elszállt "Power Calibration Area Error" üzenettel.
    Ez az író mióta megvettem a NEC AD-7260S-t, az egyik polcon volt tárolva egy zacskóban. Itt a gépemmel szemben, de a kályhától szerintem elég távol. Nem hiszem, hogy meleget vagy párát kaphatott. Habár sok lemez volt vele írva, és régebben is előfordult vele ez a hibaüzenet, de jobban pl. Philips CMC MAG mid-es lemezeknél.

NEC AD-7260S a legfrissebb firmware van rajta ? A Pioneer DVR-215L szintén u.a kérdés ?

Előfordul gyári hibás, de nem nagyon találkoztam még vele. A legfrissebb Sata vezérlő van fent a lapodon a a sata eszközök vezérlésére. ACHII mód be van kapcsolva a biosban ?

Az IDE-SATA adapter tesztelésére van még egy íróm - Pioneer DVR-111, csak épp be van téve munkahelyi gépembe, szerintetek érdemes megpróbálkoznom vele? Vagy próbáljak venni külön I/O kártyát, és arra tegyem rá mondjuk az LG-t? Csak arra tippelek, hogy talán az LG elromlott. Úgy rémlik azért is vettem ki régebben a gépemből, mert egyes lemezeket nem írt meg jól. Talán pont a TDK-t nem szerette. Ha lesz kedvem, a héten visszarakom, és megpróbálom Verbatimmal. (Infome sajnos már elfogyott.) Bár pont a TTH02-es lett volna a cél, hogy keressek egy írót ami jól megírja. Végül is a NEC megírja, csak a PIE Total nagyon magas, miközben a PIF értékek elfogadhatóak.

Az elején írtad hogy van a lapodon egy IDE vezérlő én azért azon próbálnám meg 1-ként mindenképp, a TDK már csak a nevükben azok amúgy pocsékok főleg az Indiai midesek.

Vagy vegyek egy Samsung SH-224BB írót? E topicban ajánlotta valaki, és a vele írt lemezekre is jó teszteket találtam.

Nekem is van de prémium és Infome.. lemezeket csúnyán írja amúgy egy korrekt író és jól tesztel is bár jittert nem mér. de a te speciális estedben nem ajánlom.

Azért még megpróbálom a NEC-et átrakni másik SATA portra. Rájöttem, hogy 2 vezérlő van az alaplapomon. A 2. vezérlő az eSATA-hoz van, de van az alaplapon is egy SATA_E1 nevezetű fekete csatlakozóhely, szerintem átdugom oda. Azonban van az eSATA portra dugva egy külső rack, gondolom akkor jobb ha nem arról írom a fájlokat. De ha belegondolok, gyakran írtam arról fájlokat, és ha az külön vezérlőn van, és mégsem lett tőle jobb a lemez minősége, akkor már az íróval van gond, vagy a lemezzel.

Szerintetek baj lehet, hogy a NEC-el írás után még visszaolvastatom ilyen CRC (MD5/SFV) teszttel a lemezt? Elállítódhatott a lézer a sok olvasás használattól? Bár a Plextor még jobban igénybe volt véve, és az sem tudja jól megírni a fent említett lemezt, és attól tartok, hogy annál is elállítódhatott a lézerfej vagy mi.. Esetleg elképzelhető, ha a NEC csak írásra lett volna használva, akkor sokkal jobb minőségben tudna írni?

E kérdés megválaszolását inkább Flashget mesterre bíznám.

• M107

addikt

Átrágom magam a témán s később megpróbálok válaszolni, a kérdéseid nagy részére, amire persze tudom is a választ

• jeffo

tag

Lehet ilyen, hogy egy író állásában elromlik, ha nem megfelelő körülmények között van tárolva?
    Ma visszatettem próbára 2 régebbit a gépembe, hátha jobban megírják az IT Media Pro Glossy DVD-R TTH02 lemezt.

- LG GSA-4163B: IDE-SATA adapterrel próbálkoztam. Van IDE csatlakozó az alaplapomon, de 2011 decemberében egyszer beraktam a gépbe ezt az írót, és utána meghülyült az op.rendszer, újratelepítés lett a vége. Ezért nem akartam IDE-re berakni. Akkor 1 lemez írást próbáltam, Philips DVD+R INFOMER30-ra, és az tökéletes írás lett. Utána egy ismerősömnél a másik LG író helyett ezzel próbáltam írni, és nála volt több hónapig, amíg végre oda jutottam, hogy rendeljek neki egy új írót. Azóta csak egyszer próbáltam, újra összeraktam egy régi gépemet, és telepítettem vele WinXP-t.
    Most 4x-es írás tesztje során a lemez fele tök jónak tűnt, aztán felment olyan nagyra a hibaérték, amilyet még soha nem láttam (PIE max 1273, PIF max 206), le is állítottam a tesztet, egyfolytában jött a hiba a lemez 2. felére. A 8x-os írás tesztje nem futott le végig, az Opti Drive Control progi 4.9%-nál errorral leállt. A DVDInfoPro mutatta is, hogy read error van. E két lemez után már nem volt kedvem több próbához.

- Pioneer DVR-215L: A fenti lemezből 2 darabot is próbáltam, valamint Verbatim Digital Movie-t, és mindegyiknél mikor elkezdte volna az írást, elszállt "Power Calibration Area Error" üzenettel.

Az IDE-SATA adapter tesztelésére van még egy íróm - Pioneer DVR-111, csak épp be van téve munkahelyi gépembe, szerintetek érdemes megpróbálkoznom vele? Vagy próbáljak venni külön I/O kártyát, és arra tegyem rá mondjuk az LG-t? Csak arra tippelek, hogy talán az LG elromlott. Úgy rémlik azért is vettem ki régebben a gépemből, mert egyes lemezeket nem írt meg jól. Talán pont a TDK-t nem szerette. Ha lesz kedvem, a héten visszarakom, és megpróbálom Verbatimmal. (Infome sajnos már elfogyott.) Bár pont a TTH02-es lett volna a cél, hogy keressek egy írót ami jól megírja. Végül is a NEC megírja, csak a PIE Total nagyon magas, miközben a PIF értékek elfogadhatóak.

Vagy vegyek egy Samsung SH-224BB írót? E topicban ajánlotta valaki, és a vele írt lemezekre is jó teszteket találtam.

Azért még megpróbálom a NEC-et átrakni másik SATA portra. Rájöttem, hogy 2 vezérlő van az alaplapomon. A 2. vezérlő az eSATA-hoz van, de van az alaplapon is egy SATA_E1 nevezetű fekete csatlakozóhely, szerintem átdugom oda. Azonban van az eSATA portra dugva egy külső rack, gondolom akkor jobb ha nem arról írom a fájlokat. De ha belegondolok, gyakran írtam arról fájlokat, és ha az külön vezérlőn van, és mégsem lett tőle jobb a lemez minősége, akkor már az íróval van gond, vagy a lemezzel.

Szerintetek baj lehet, hogy a NEC-el írás után még visszaolvastatom ilyen CRC (MD5/SFV) teszttel a lemezt? Elállítódhatott a lézer a sok olvasás használattól? Bár a Plextor még jobban igénybe volt véve, és az sem tudja jól megírni a fent említett lemezt, és attól tartok, hogy annál is elállítódhatott a lézerfej vagy mi.. Esetleg elképzelhető, ha a NEC csak írásra lett volna használva, akkor sokkal jobb minőségben tudna írni?

• M107

addikt

Ma este volt egy kis időm, s betettem egy GSA-4165B (IDE) írót egy Silicon Image 0680 Ide Raid 133 kártyával meghajtva, mivel az alaplapomon nincs ide :( :O

S ha már volt egy kis időm, tesztelgettem párat bár arra rájöttem, hogy egy Raid card ami 2007 nem helyettesítheti 100 %-an a alaplapi ide-t, s voltak olyan lemezek is amik amikor (2006 June) kijött az író, még nem léteztek, így felemás eredmények is születtek, főleg (Rioch 8X Japan) lemeznél amit csak 4x-en volt hajlandó megírni az író és a lemez vége borzalmas lett.

Na de elég a rizsa jöjjenek a tesztek (Köszönet a lemezekért Verybigboy és GG72 Kollégáknak)

Windows 8 pro
    LG GSA4165B DL05 Firm
    Nero 12 Portable

Maxell Taiwan 8X írás (gyorsabban nem tudta írni) :

Maxell Xtreme Pro 12X írás (16X írást is felajánlotta) :

Philips Seri számos 8X írás (gyorsabban nem tudta) :

Ricoh 8X Japan Premium 4X írás (ennyi volt a max) :
    A vége valamiért okádék lett sajnos :O :((

Minden összevetve a lassan 7 éves !!!! RÉGI LG !!!! Ide értve 4163B, 4165B, 4166B, s a 4167B a minőséget képiselték, utánnuk már hanyatlott a márka, s ez még mindig tart.

• Pete1

tag

Megfogadva "Adler" tanácsát, OPC nélkül írtam meg ezt a lemezt:
    AD-7200S FW:1,0B, RITEK F16 IMGBURN 2.5.7.0 4x írás OPC nélkül:

Azt hiszem, ennél a lemeznél ez a maximum.
    Azt tapasztaltam, hogy OPC nélkül valamivel jobbak a megírt lemezek.

• Ottó58

senior tag

válasz M107 #11102 üzenetére

Ugyanez a lemez, nekem ilyen lett Optiarc 7621S íróval 6x-osan írva.

• M107

addikt

válasz smiti #11099 üzenetére

It médiás test :

IT Media PRO DVD-R 16x 50cake Glossy Fullprint *TTH02* UAE (IT8601)

UI :

Szépnek szép :)
    8x-an megnéztem volna azért, a 4X test helyett. De így is szép gratula. :P
    Mondjuk az író is az etalonok közé tartozik !

• Ottó58

senior tag

válasz smiti #11099 üzenetére

EZ!
    A Samsungnál szerintem magas a PI E érték, az Optiarc (5280,7261) szebben írja.

Új hozzászólás Aktív témák