Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Murphistic

aktív tag

válasz Beri #15849 üzenetére

Ha minden csatornát fogni szeretnél, akkor az tényleg bonyolulttá teszi a dolgot.

Először is gond lehet az antennával:
    - nem biztos, hogy ugyanarról sugároz a magyar és a szlovák adótorony
    - a magyarok horizontális polarizációval, a szlovákok vertikálissal adnak (hosszanti irányba el kell fordítani az antennát 90 fokkal, de jó vételi körülmények között akár működhet e nélkül is)

Ha ezzel nincs gond, akkor a szabadon fogható csatornák vétele általában rendben van, mert ami jó a MindigTV-hez, az visszafele kompatibilis a szlovák rendszerrel.

Kódolt adásoknál előjön az a probléma, amit zichie is említett, az eltérő kódkártyák. Ráadásul jogilag csak a Plustelkára (a szlovák előfizetéses földi adásra) tudsz előfizetni. Némelyik plustelkás STB-be állítólag be van építve a kódkártya szóval még csak cserélgetni se lehet, bár sajnos az STB-kben nem olyan univerzális kártyaolvasót használnak mint a TV-kben. Szóval, ha a fizetős adásokra is fáj a fogad akkor jobban jársz két antennával és két STB-vel. Amúgy tényleg bonyolódik a helyzet ahhoz képest, hogy tegnap este még csak az RTL Klub volt a listán :) .
    Én a helyedben maradnék az ingyeneseknél, abból is bejöhet olyan 13 körül + ilyen-olyan promo csatornák vagy ha mázlid van, akkor még az osztrákok is.

• azbest

félisten

válasz Beri #15841 üzenetére

Ha jól nézem a szlovák edigitalnál is kapni set-top-boxokat [link]

Ha csak nézi az ember és nem akar sok spéci funkciót kihasználni, akkor a waytek hd95cx is jó lehet, már ha kártyás kell.

Ha nem előfizetéses lesz, akkor kevesebbért is vannak a listán ingyenes adáshoz valók.

• Murphistic

aktív tag

válasz Beri #15843 üzenetére

Viszont a Strong 5xxx típusúakat felejsd el. Ezek nem jók a magyar csatornák vételére, mert csak az MPEG2-t tudják.
    Egyébként valószínűleg ezért is gyengébb a magyarországi vételre alkalmas STB-k felhozatala Szlovákiában, mert ami a MindigTV-hez szükséges az a szlovák vételnél prémium kategória (ha jól rémlik egy MPEG4-es ingyenes csatorna fogható csak, a többi előfizetéses, de ahhoz úgyis masfajta STB kell).
    A 8102-es gondolom azért nincs listázva, mert már az Euronics is a raktárkészletét árusítja ki, de attól még jár hozzá a garancia.

• Murphistic

aktív tag

válasz Beri #15839 üzenetére

Új szabvány miatt biztosan nem kell kidobnod a készüléket. DVB-T2-t ott használnak, ahol később álltak át mint Magyarországon (pl. Ukrajna) vagy ahol korábban és kellett a HD adáshoz (Anglia, vagy Ausztria is). Ebben a 2010-es cikkben ez szerepel:
    "Az Antenna Hungária rövid és középtávú terveiben nem szerepel az rendszer bevezetése, de aki a szomszédos országok műsorait is venni szeretné a jövőben, az mindenképpen számítson rá, hogy erre nem feltétlenül lesz képes a készüléke!"
    Ehhez képest a csehek már most csúsznak, mert csak tesztüzem van DVB-T2-n, meg ők is elkezdtek HD-ben adni DVB-T rendszeren.

Pár hónapja a Tescoban láttam akciósan ilyen 6500-7000Ft-ért STB-t. Online most a Mediamarktot találtam, ahol van valami lehetőség, hogy MOL benzinkútra is szállítanak (gondolom mint a PikPakPont).

Strong Prima VI (SCART-tal, működik a MindigTV-vel): [link]
    Triax TR 43 (a Triax oldala szerint SCART-tal és persze ez is jó MindigTV-hez): [link]

Adatlap alapján az Evolveo Arcadia is jó a MindigTV-hez, bár néhány hozzászóló panaszkodott ilyen-olyan hibákra (pl. valakinek hetente lefagy a készülék...)

Személy szerint csak a két említett STB-vel volt tapasztalatom. A kettő közül nekem a Strong 8110-es jobban tetszett, így eléggé részrehajló vagyok :) . Most valószínűleg én a Primát venném...

• Beri

addikt

válasz Beri #15837 üzenetére

Evolveo arcadia esetleg? Vagy valami más? Örülnék, ha elhangzana legalább egyetlen egy ajánlott készülék, amit nem kell két hónap múlva kidobnom, mert jön az új szabvány (T2, vagy tudomisén).

Oké, elhangzott, hogy Nekünk otthon két STB-nk van: egy magyarországi Strong 8110-es és valamilyen cseh forgalmazó által átcímkézett kínai. Ez most azt jelenti, hogy vegyek 8110-et? Kerestem, találtam is egy helyen, 46 euróért. Hol vannak azok a bizonyos 7000 forint alatti csodálatos hiperszuper STB-k?

• Murphistic

aktív tag

válasz Beri #15833 üzenetére

Akkor szerintem nincs nagy gond és működni fog az STB.

Ahhoz, amit Kernel írt én ezt tudom mondani, bár lehet, hogy hülyeség, így inkább várd meg az ő válaszát is (ez a topik leginkább az ő és azbest felségterülete, én inkább csak ilyen belekotyogó vagyok most :D ), nem bírtam megállni, hogy ne írjak:

DC-vezérelt AV : ha bekapcsolod az STB-t, akkor a TV automatikusan átkapcsol az STB-re, ez nem fog működni

képarányváltás: ha változik az adás képaránya 16:9 és 4:3 között, akkor nem az STB rak rá fekete keretet (16:9-es adásnál), hanem kiadja a teljes képet és "szól" a TV-nek, hogy húzza össze a megjelenített képet. Így elméletileg jobb minőség érhető el. - ez speciel ebből a topicból rémlik, de lehet, hogy rosszul :). Az STB-n viszont be lehet állítani, hogy arányhelyesen jelenjen meg az video a kimeneten, úgyhogy szerintem ez nem akkora gond

RGB-kimenet: SCART-nál lehetőség van külön is átvinni az egyes színösszetevőket. Ez megint csak jobb képminőséget eredményezhet, ha tudja a TV. Sőt, itt a topikban volt róla szó, hogy bizonyos esetekben HD videójel is átvihető SCART-on, de ez nem érint téged.

Szerkesztés: legalább le tudom ellenőrizni, hogy mennyire stimmel a válaszom Kernelével :)

• Kernel

nagyúr

válasz Beri #15830 üzenetére

A SCART-csatlakozó szolgáltatásai közé tartozik, hogy lead például 12V AV-kapcsolófeszültséget, ami eredetileg a videómagnók, DVD-lejátszók PLAY állapotában jelent meg. A TV ezt érzékeli és automatikusan átáll a SCART-bemenetre. A set top boxok szintén leadják ezt a "play" kapcsolójelet, csak állandóan, bekapcsolt állapotban.

Ez hasznos lehet, mert vannak olyan régi TV-k, amelyiknél bekapcsolás után mindig manuálisan kell AV-re váltani, nem jegyzi meg, főleg idősek számára ez kényelmetlen.

Korszerűbbnek számító képcsöves TV-knél a vertikális eltérítés is vezérelhető (függőleges képméret összébb húzódik, a 16:9 aránynak megfelelően) a 12 V felére csökkentésével, vagy a videojelbe ágyazott kapcsolójellel. Utóbbi átmegy kompozit-csatlakozón is, vagy az RF-bemeneten is, előbbi csak a SCART-on.

A képeltérítés csökkentésével megvalósított 16:9 váltás szebb képet eredményez, mert így a sorok száma nem változik, továbbra is a standard PAL 576 sor lesz, csak összébb szűkítve.

Ezzel ellentétben, amikor a box teszi letterboxba a képet, az alsó-felső fekete sávokra is elpazarolódik az 576 sorból valamennyi, vagyis kevesebb marad a hasznos képtartalomra, romlik a felbontás. 51-55 centinél ez még nem is annyira érdekes, 66 cm képátló felett kezd látható lenni a különbség. (Ezeket az A66xx típusjelű képcsöveket nevezi a köznyelv 72 centisnek, pedig olyan nincs is, a kereskedők terjesztették el ezt a baromságot annak idején.)

Van még egy másik kapcsolófeszültség is, ami a SCART-on keresztül RGB-módra képes átállítani a TV-t, ami jobb képminőséget biztosít, mint a kompozit átvitel, a képcső RGB-katódjaink lényegében egyenes úton történő vezérlésével.

ALI-chipes boxok további szolgáltatása, hogy SD RGB komponensek helyett HD komponens (Y Pb Pr) kiadására is átállítható a SCART, a menüben.

Mindennek manapság persze nincs olyan nagy jelentősége, nekem is már csak a konyhában van képcsöves, de meglepően szép képet lehet látni még az SD adóknál is, RGB-átvitel mellett, a MinDigről.

• Murphistic

aktív tag

válasz Beri #15830 üzenetére

Milyen az az ezeréves TV? Van rajta SCART-bemenet? (ha mondjuk valamilyen 90-es évek közepétől újabb Tesla, OVP vagy OTF, akkor jó eséllyel van rajta) (ilyen hosszúkás, fekete csatlakozó) Ha van, akkor ilyen átalakítóval és a hozzá passzoló kábellel tudod összekötni a TV-t és az STB-t: http://www.alza.sk/redukce-scart-3x-cinch-d44986.htm A vicces az, hogy kábelt nem találtam az Alzánál...

Ha nagyon régi a TV és csak antennabemenet van rajta, akkor másfajta STB kell, amin van antenna kimenet, vagy ez a doboz és valahonnan egy videomagnó, de ez kicsit már házibarkács :) .

• Kernel

nagyúr

válasz Beri #15827 üzenetére

Meg egyéb hátrányai is lehetnek a SCART hiányának (DC-vezérelt AV és képarányváltás, RGB-kimenet), de ha úgyis HDMI-n használod, akkor ez mellékes.

T2 vevőkkel nálunk nem nagyon foglalkozik senki, nem aktuális egyelőre.

• Murphistic

aktív tag

válasz Beri #15827 üzenetére

Egy dologba tudok talán belekötni: úgy tűnik nincs rajta Scart kimenet, csak külön az analóg hang, kompozit videó. Ez nem tudom okozhat-e nálad gondot. Ha egy korábbi Scart kimenetes STB helyére veszed, akkor átalakítóra is szükséged lesz.

Egyébként az adatai alapján rendben lévőnek tűnik. A tartósságát meg elég nehéz megjósolni szerintem.

• Murphistic

aktív tag

válasz Beri #15823 üzenetére

Igazából mindegy, hogy melyiket veszed, csak arra ügyelj, hogy tudja a DVB-T MPEG4 kombinációt. Azt hittem, hogy magyarországi üzletben nézelődtél (pedig még az adatlapodat is megnéztem :D ), így ezt nem írtam (meg ugye az általad belinkelt Sencorral nem volt ilyen gond).
    Az 5000-es sorozatú Strong STB-k pont nem jók, mert azok csak az MPEG2 szabványt ismerik, ami jó (volt) a szlovák adók vételéhez. Én abból szoktam kiindulni, hogy amelyik STB-n nincs HDMI kimenet is, akkor az valószínűleg nem jó a magyarországi vételhez.

Javítás: Alzáéknál megint pályát tévesztettek, mert a HD-vételre alkalmas készülékekhez naná, hogy besorolnak olyat is, ami nem tudja azt :( . Nagyon úgy néz ki, hogy tőlük akkor marad csak az a Sencor... Ha az Alzánál maradunk, akkor ezeknek jóknak kell lenniük (tehát elvileg lesz kép és hang is, mivel alkalmasak a HD vételre): http://www.alza.sk/televizory/set-top-boxy/dvb-t-pozemne/hd-prijem/18851804.htm , meg természetesen az általad linket Sencor, ami már a T2-t is tudja. Ezek után én a Sencor mellett döntenék.

Nekünk otthon két STB-nk van: egy magyarországi Strong 8110-es és valamilyen cseh forgalmazó által átcímkézett kínai :) - no nem mintha a Strong is nem Kínában készült volna . Hasonlóan működik mindkettő, csak az átcímkézettnek elég furcsára sikerült a magyar fordítása, szóval az érthetőség kedvéért angolon hagytam.

Esetleg, ha jártok Magyarországra bevásárolni, akkor körülnézhetsz a hiperekben is. Gyakran vannak 7000Ft alatt is STB-k és azokkal biztos nem lesz gond.

• wassermann

Topikgazda

válasz Beri #15823 üzenetére

Az 1., nyitó hsz. 2008. augusztus 1.-én született, akkor még nem lehetett kapni STB-ket. A másik oka annak, hogy méltatlanul kevés szó esik róluk: talán az, hogy a PROHARDVER egy főleg PC-s dolgokkal foglalkozó portál.

A jobbfelső sarokban a keresővel rákereshetsz különböző szavakra pl: STRONG, STB... : ))

• Murphistic

aktív tag

válasz Beri #15820 üzenetére

Szia!
    Ha szeretnéd az ukrán*, szerb* TV-adásokat is nézni, akkor kiváló :) , mert tudja a DVB-T2 rendszert is. Magyarországi vételhez fölösleges és lehet találsz olcsóbban is pl. valamilyen Strong STB-t, vagy azok közül, amiket korábban ajánlottak a fórumban .

*-természetesen ez függ a lakhelyedtől is. Egyébként az osztrák DVB-T2 vételhez nem jó, mert nincs benne kártyaolvasó és ők úgy tudom csak kódolva adnak a T2 rendszeren

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés