Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• corlagon

senior tag

válasz Kiralybali #22 üzenetére

Jól sejted! Írom a választ, csak előbb tápolok.

Na tehát:

Kaptam karácsonyra egy Panasonic NV-GS11EG típusjelű DV mini kamerát.
    A hozzá adott USB kábellel és software-el csak állóképeket tudtam leszedni a számítógépemre.

A legtöbb kamera Firewire (jobbanmondva IEEE 139valahány) porton visz át mozgóképet, USB-n nem.

Némi görcsölés után beszereztem egy firewire kábelt és Windows Media maker segítségével már le is tudtam szedni a felvett anyagokat DV avi formátumba. Ezek mérete azonban mellbevágó.

A Media Maker alapból tömörítetlen DV-AVI-t (abból is asszem 2-es fajtát) hoz létre a vinyódon, vagyis egyszerűen átmásolja szalagról. Lehet tömöríteni is, a MM wmv-t is gyárt elég egyszerűen, de én hanyagolnám, a divx avi jobb.

Az alaplaphoz kaptam egy WIN DVD Creator Platinum 2 software-t. Azzal még nem próbáltam ki a letöltést a kameráról, de gondolom az is kb hasonló méretű avi-t produkálna. /Azért gondolom ezt, mert ezzel a progival összevágott filmecske is olyan hosszú, mint a movie maker-rel összebarkácsolt./

Ha nincs tömörítés, pont ugyanolyan hosszú lesz.

Ez után találtam egy számítógépes újság CD-jén egy Dr Divx progit (15 napos verziót), amivel sikerült összetömöríteni az avi-kat, és még a képminőség sem romlott.

Sosem használtam Dr.Divx-et, de mivel az is veszteséges tömörítés (bár persze maga a DV is az), romlik a minőség, de persze te választod meg, mennyire.

- Van-e ebből a Dr Divx csodából valahol ingyenes verzió?

- Van-e esetleg más olyan ingyenes progi, ami kezelésében hasonlóan egyszerű, és divx, vagy xvid formátumba tömöríti a DV avi-kat?

Tisztázzuk: a divx és xvid az codec, az .avi az formátum (kép és hang együtt). A Divx 5.2.x kereskedelmi codec, de van ingyenes (majdnem full) verziója, az Xvid 1.0.x ingyenes és kb. ugyanazt tudja. ''Keret''programnak (amin keresztül a codeceket használod, azaz tömörítesz) jó az ingyenes, félmegás VirtualDub. 1.6.2 a legújabb, ez már kezeli a DV-AVI type 2-t.

- DV avi-t milyen más formátumba érdemes még tömöríteni, milyen ingyenes progival?

Lásd előző pont, én a xvid (kép) és mp3 (hang) kombinációt szeretem.

Húh ez jó zavaros lett, meg hosszú (éhes vagyok :) ), ajánlom a köv. alapvető linket:
    Bővebben: link

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák