- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Aktív témák
-
válasz
Yushchenko #1399 üzenetére
Miért voltál kénytelen hazavinni? Tegyék be egy lapba, és mutassák meg, hogy tudja a gyári időzítéseket... Az persze még mindig elég karcsú egy normális RAM-tól...
-
Yushchenko
őstag
Ha off akkor is leírom:
alienbe ma visszakapom ramot, hogy tökéletes. Mondja a kis tetü szervizes, hogy rá van írva ez:
1000* 5-5-5-15
*=Manual setting via BIOS
Szerinte ez azt jelenti hogy a RAM csak via chipes alaplappal megy. Hát attem ráborítom asztalt, azért felvilágosítottam hogy mit jelent a mondat, de kénytelen voltam hazavinni. Itthon ugyanúgy nem hajladó 5-5-5-15-be menni 1000-en. Valaki valami okosat vagy vigyem vissza? -
westlake
félisten
válasz
Lalaboy #1393 üzenetére
tudom... termeszetesen az utolso mb/s-et is ki akarom huzni a modulokbol.. ddr920 cl2-on olyan 2260kb/s lehet.. ha jo a proci, akkor meglesz a 2300 is
remelem nem gondolod, hogy most kizarolag csak azert kuzdok, hogy teged megelozzelekengem csak a tuning erdekel.. a winrar helyezes annyira masodlagos
[Szerkesztve] -
Lalaboy
őstag
-
westlake
félisten
crucial ballistix 2.7055v cl 3 3 4 3 ddr916
(egyelore csak single) istentelen, amit ez a ram bir
)
-
Lalaboy
őstag
válasz
westlake #1381 üzenetére
Remelem a hetvegere megjon a multimeter, akkor kimerem, de erosen ketlem, hogy csalna!
Ami miatt ugytunhet, hogy lodit a Maximizer, az az, hogy nincs feszultsegingadozasa, mint az alaplapi feszultsegnek es emiatt picivel alacsonyabb feszen is stabilak a ramok, mint ha siman az alaplaptol kapna a feszt. -
Gorneck
legenda
válasz
Temple-Anzan #1383 üzenetére
A szűkített körrel nincs semmi gond...a lapod topikjában előbb kapsz választ, mint itt. Ezért is linkelt azt...
-
westlake
félisten
válasz
Temple-Anzan #1379 üzenetére
ha van a kocsidon vonohorog, akkor mar csak egy kotel kell
egyebkent ez nem pont az a topik, ahol ilyen kerdesekre szertunk valaszolni
Gorneck lesz olyan szives es megmutatja, hova kell faradnod -
Temple-Anzan
tag
valaki tudna segíteni húzni a gépemen? eddig p3am volt azon meg soha nem húztam...szóval egyáltalán nem vagyok jártas ebbe pls help
-
westlake
félisten
válasz
Lalaboy #1372 üzenetére
bocs, de ezt nem vagyok hajlando elhinni... persze, ram lehet sutni, hogy csak irigy vagyok, de az igazsag az, hogy jonehany kit jartmar nalam, de meg csak hasonlot sem lattam.. sot, azt is megmerem kockaztatni, hogy meg a nagy kulfoldi tuningosok sem.. jol latom, hogy ez egy magyar ''eredmeny''? (vagy csak te toltodded fel a kepet?)
-
Hmm mar okosodtam 4-4-4-11 re raktam
cask azt ne mertem hoyg everest testel vizsgalodtam es egy p3 as ban levo ddr es memoria gyorsabb volt az enyemnel...
ddr II 667 tol jobbat vartam...
Olvasas 2931 Iras 2898 Masolas 2510 Kesleltetes 149,6 a masik hoyg nemtudom sajnos hogy a 6:8 DRAM
SB ratiot hol tudomat allitani hahtha az segiteni kcisit gyorsitani na mind1 egyebb helpet varnek.. amugy ha netan sikerul gyrsitani miben veszem eszre?
-
Lalaboy
őstag
válasz
westlake #1369 üzenetére
Ettol felek en is, hogy ugyanazt a teljesitmenyt mar nemhozzak 2.8-2.85V kornyeken, mint korabban, ha kicserelik gariban! Egy dolgot mindenesetre kiprobalok majd! Osszerakom a megmaradt Mushkin modult 1 db. TG-vel! Ugyan hogy mehetnek egyutt?
A Patriot tudtommal ad a minosegre, igy kicsit csodalkozom a nem eppen fenyes szereplesukon!
[Szerkesztve] -
westlake
félisten
de jo.. a garbol visszajott ket mushkin csodaram kozul az egyik eleg szar.. valojaban nem egy uj kitet kaptam, hanem ket modult, amit valszeg a gyarbanjavitottak es utana leteszteltek dualban.. azegyik modul olyan jo, mint a ket eredeti volt, de a masik eleg siralmas.. latszik, hogy nem egy szeriabol kerultek ki..
-
westlake
félisten
válasz
SzlobiG #1359 üzenetére
nem az volt a kerdes, hogy fellephet-e ez a dolgo, vagy sem.. nem is igazan ertem a hozzaszolasod lenyeget.. en tenyeket kozoltem.. olyan tenyeket, amik eddig (szamomra) nem voltak konkretumok.. szo sem volt most olyan dologrol, hogy gyari fesz, vagy sem.. tisztaban vagyok azzal, hogy gyari ertekek felett, vagy alatt, senki nem garantal semmit..
-
Gorneck
legenda
válasz
Yushchenko #1366 üzenetére
Szóval akkor 400fsb 2.5-es szorzó mellett se hajlandó feljebb menni, mint 1000?! Ha meg teszi, akkor nem a gyári időzítésekkel...
-
Gorneck
legenda
válasz
Yushchenko #1362 üzenetére
2:3-ba 4:5-ben sem?
-
válasz
ROBERTOH #1360 üzenetére
Asszem Tom's Hardware-ről származik, még DDR1-es időkből, tehát ne kössünk bele a számokba.
''A memóriaterületen az adatok sorokban és oszlopokban van elhelyezve. Az egyes chipek kapacitása határozza meg a sorok és oszlopok számát a modulon. Ha sok tömb található, akkor ''memory bank'' (oldal) is képződik.
Az egyes chipek elérése kontroljel segítségével történek. A sor címzése a RAS (row address strobe), az oszlopé pedig a CAS (column address strobe). Van még ''write enable'' (WE), ''chip select'' (CS) és számos egyéb parancs is (DQ). Azt is fontos tudni, hogy egy adott pillanatban melyik sor az aktív a mátrixon belül.
A modern számítógépekben a parancsok sebességét általában a BIOS határozza meg, ez általában 1-2 ciklus. Ez azt mutatja meg, hogy a RAS mennyi idő alatt kerül végrehajtása a chip kiválasztása után.
A memóriavezérlő kiválasztja az aktív sort, ám mielőtt az ténylegesen aktívvá válna, s lehetne küldeni a CAS jelet, a vezérlő 2-3 ciklust vár - tRCD (RAS-to-CAS delay). Ezután jöhet az olvasási parancs, amit szintén késleltetés - a CAS latency - követ. A DDR RAM-oknál a CAS latency jellemzően 2, 2,5 vagy 3 ciklus. Miután az idő letelt, az adat a DQ lábakra kerül. Az adat lekérdezése után a vezérlő ismét deaktiválja a sort, amit a tRP idő (RAS precharge time) alatt történik meg.
Van még egy technikai korlát: a tRAS (active-to-precharge delay). Ez azt jelzi, hogy legkevesebb mennyi cikluson keresztül kell aktívnak lennie egy sornak, mielőtt deaktiválni lehetne. A tRAS átlagosan 5-8 ciklus.
Az időzítéseket általában fontosságuk sorrendjében szokták feltűntetni:
2-3-2-6
CAS-RAS to CAS-RAS precharge-active to precharge''
Ha a szövegből nem derülne ki, akkor a CL a CAS Latency rövidítése.
[Szerkesztve] -
válasz
Yushchenko #1358 üzenetére
Na várjá', ha a gyári értékeket nem viszi, akkor cseréltesd ki garba azonnal!
[Szerkesztve] -
ROBERTOH
őstag
Sziasztok!
Átolvastam majdnem az egész fórumot, de sehol nem találtam, hogy mi az a cl3. Meg tudnátok nekem mondani, hogy pontosan mi az, illetve hol jelenthet problémát (memória mhz stb.)?
A másik kérdésem az volna, hogy van-e tapasztalatotok Geil value 6400 2x1 GB-os memókkal? A konfigom: P5BD wifi+E6300. Ezzel rendben megy?
Előre is köszi a választ! -
Yushchenko
őstag
Mostmár elegem van ezekből az A-datákból. Már nemtom mit baxok el...
Nincs már olyan fesztültség kombináció amit nem próbáltam volna. 1000Mhz-et nem viszi sehogyse rendesen, csak ilyen 5-7-7-(itt már túlfutott az integert) időzítésekkel. A gyári érték szerint az 1000Mhz-et 5-5-5-15-ön kéne vinnie. Erre most 800-on megy 5-5-5-18-on. Ha valaki tud valami okosat, az ne tartsa magába. Ha túl sok feszt akartam adni a cuccoknak, pl. ddr2: +0,6, mch: +0,3, fsb: +0,2, cpu: 1,5 akkor a rendeszer már teljesen meghal, el sem indul. -
westlake
félisten
megint egy erdekes dolog.. lassankezdem azt hinni, hogy a memoriagyartok direkt raultetnek a modulokra egy ''hibas'' ict.. mar a masodik kitnel veszem eszre, hogy az egyik modul teljesen meghal magas feszultsegnel de kizarolag mindig csak egy ic hibajabol!
a patriot 1000mhz-es kit is azert verzik el magas fsb-n, cl 3 3 4 3-al (mint a wintec), mert van egy gyenge ic.. egyebkent azok a modulok, amik mukodnek, azok kozul erdekes modon a gkx 16mhz-et raver a gmh-ra.. igaz, hogy a patriot csak 512-es modul... a hibalehetoseg a fele.. -
-
detroitrw
addikt
egy olyan kérdésem lenne hogy
1GB ram mellé érdemes venni egy 256-os ramot pusztán a dual miatt?
a helyzet az hogy valszeg nem lesz keret 2*1GB ra
4*512-t meg nem akarok venni
inkább most 1GB s majd késöbb még egy, de addig vegyek egy 256-eset mellé hogy működjön a dual funkció? -
2.4V BIOS vagy valós feszről beszélünk? Az én moduljaimra azt írja a gyártó, meg egyéb, a témával foglalkozó oldalak, hogy vagy GMH vagy GKX-szel vannak szerelve, viszont biztosat ugye nem tudni róluk. Túlzottan nagy feszt nem tudok adni nekik, mivel 2.65V a BIOS vége, ami valósban jó, ha 2.55V.
A modulok 850-en 2.55V BIOS feszen mennek 3-3-3-4-et, 2.4V BIOS feszen 800-on ugyanezt. Nem mintha számítana, de ezek alapján ez inkább GKX, nemde?
[Szerkesztve] -
westlake
félisten
válasz
Lalaboy #1351 üzenetére
igen, pontosan azert tesztelem egyesevel (is) a ramokat... nem egy vicces dolog, amikor az egyik modulban meg joval tobb van, mint a masikban.. a 2.4 volt cl3 azert jo, mert egy agrssziv idozites, viszonylag alacsony feszultsegen.. pont ez a lenyeg.. nagyon jo ez a progi!
mentd el egy flie-ba az spd-t, aztan nyisd meg pl. notepad-al.. vicces, hogy ennyi adat hogy fer bele ket sornyi kodba.. nem is ertem..
[Szerkesztve] -
Lalaboy
őstag
válasz
westlake #1350 üzenetére
Gondolom azert teszteled a modulokat egyesevel is, mert a lassab, ill. amelyik instabilla valik visszafogja a jobban teljesito parjat!?
A 2.35V 3-3-4-3 sok ramnak szuk lehet! Otthon nem a jo 800-as modulok az elterjedtek sajnos. Az is igaz, aki Core 2-t vesz es hasznal, annak illik jo memoriat is rakni a proci melle.
Megprobaltam valami hasonlot csinalni a ramjaimmal 3-3-3-4-be, de 2.55V-nal meguntam! A masik gondom, hogy tenyleg nemmennek 2.2V alatt a ramok, de ezt az elvarazsolt SPD-re vezetem vissza! Igy nez ki az SPD-m
[Szerkesztve] -
westlake
félisten
válasz
Lalaboy #1349 üzenetére
mar egy ideje irogatok egy tuninglistat, de meg nem tudtam ertelmezheto formaba onteni..
az a lenyege, hogy harom ertelmesebb feszultsegen tesztelem a ramokat, ketfajta idozitessel.. konkretabban:
1.84v - cl 4 4 4 4
2.35v - 3 3 4 3
2.70v - 3 3 4 3
ugy gondolom, hogy ez a harom feszultseg meg nevezheto atlagosnak (eleg sokan adnak ennyi voltot a ramoknak.. kiveve talan a 2.7 voltot)
a memoriakat darabonkent is tesztelem (ez nagyon fontos!) es persze dc-ben is.. mivel gyarilag kit-ben kerultek forgalomba.. -
Lalaboy
őstag
válasz
Fail3D! #1342 üzenetére
A ramok tuningja nehezebb, mint a procie! Sokkal egyszerubb eltolni egy beallitast, ellenben nehezebb rajonni, hogy mit tolt el az ember.
Erdemes keresni olyan netes oldalt, ahol leirjak, hogy melyik rovidites mit is jelent valojaban. Hab a tortan, hogy ezzel meg az ember nemmegy semmire sem, mert a kerdeses ramot ki is kell ismerni. Mindenesetre a dolog annyira bonyolult, hogy a forumokban nem valoszinu, hogy valaki segitene. Neked kell utannajarnod es minden uj infot megprobalni hasznositani. Hosszu ido, mire az ember nem felve kezdi el a ramjait huzni!
-
westlake
félisten
válasz
Fail3D! #1342 üzenetére
ha ennyire kezdo vagy, akkor nem itt kene nezelodnod
egyebkent az asroc klap nem valami tuningbarat deszka.. ha megis vannak benne ilyen opciok, akkor a cpu-z memory fulen lathato elso 4 clocks nevet ird fel sorban.. aztan aszerint nagy valoszinuseggel meg fogod lelni a beallitasokat a biosban is..
-
Ehez nagyon kontar vagyok... vagy cask az alaplapom disznoul buta ami nem kizart...
Asrock 775 dual vsta- m van de hoyg hol van az ahol 4-4-4-4 tudok bealitani nemtudom... csomo olyan van ahol egyesevel leeht bealitani a szamokat de abbol van v 8 ami a ramhoz tartozik szoval ebben kene help... mert nem igazan ertem a lenyeget a ram huzasnak
pl a kesletetest kisebbre veszem akkor kell feszt huzni? v mi a fene van itt tiszta kaosz nekem a ram huzasa...
-
westlake
félisten
megnem teljesen biztos, de a gkx-gmh viszonylata kb igy nez ki..
a gkx alacsony feszen jobban megy mind cl4-ben, mind cl3-ban, viszont a ghm tovabb skalazhato, mert birja a magasabb feszt is.. -
westlake
félisten
visszakaptam a mushkin ramjaimat a garbol es jott meg melle egy kit 2 giganyi super talent ram
reszkessetek (hogy ez a super talent mennyire egy minosegtelen csomagolasu es osszeszerelesu
)
-
westlake
félisten
válasz
Yushchenko #1327 üzenetére
erre szeritnem nem nehez rajonni.. a fail-t azert irja ki, mert nagyon elter a gyari feszultsegtol.. nem azert, mert hibasan kezeli a feszultseget.. az ellenorzo resz a gyari feszultseg +0.2 voltra van beallitva (asszem)
-
Lalaboy
őstag
válasz
Gorneck #1326 üzenetére
Azt mar en is eszrevettem, hogy ugyanazon ram masik alaplapban maskepp teljesit! Ha megnezed a MemSet subtimings adatait a ket lap sok esetben ketfelekeppen allitja be, ami persze kihat mind a teljesitmenyre, mind a memoria terhelesere. A masik dolog a BIOS nem megfeleloen tamogatja a kerdese ramot, abbol is problemak szarmaznak. Mindkettobol szarmazhat melegedesi problema is. A 2.1V sem 2.1V a ketfele lapban.
-
Gorneck
legenda
válasz
Yushchenko #1327 üzenetére
Sokkal nem megy jobban...
Kíváncsi vagyok több fesszel mire mész majd...
Ezen stabil is?
Majd kérem az eredményeket a táblázatomhoz...persze a stabilt.
[Szerkesztve] -
Yushchenko
őstag
válasz
Gorneck #1321 üzenetére
500FSB max... E felett nemtom mit kezdeni. Feltettem f7e BIOS poénból
semmit nem segített a helyzetemen
Lalaboy: még megnézem akkor nagyobb fesszel is.Most 2.3V volt a max
Más... már ez nem feltétlenül ide tartozik. Ha nagyobbra veszem (kb+0,3v felett) a ddr2 feszet, akkor a hardware monitoringnál pirossal a DDR18V(aszem) mellett ez jelenik meg FAILSzerintetek gigabyte bug? vagy táp? Legalább memó már kizárható
-
Lalaboy
őstag
válasz
Yushchenko #1317 üzenetére
Ezeknek a ramoknak az alapjarata 2.2V!!!! Az enyemet az elobb jarattam kivancsisagbol 2.88V-on! A tiednek nyugodtan adhatsz 2.4V korul es akkor mar erdemes megnezni, hogy mit teljesit! Igazabol 2.45V valos felett indulnak be gyonyoruen!
-
Gorneck
legenda
válasz
Yushchenko #1320 üzenetére
Fsb-ben ez mit jelent?
2.3-ig mehetsz sztem... -
westlake
félisten
válasz
Zoli329 #1314 üzenetére
ez nem nagy eredmeny egy amd-vel... probalnad elerni ugyanezt az eredmenyt egy c2d-vel
egyebkent meg semmi jelentosege a sandra eredmenynek.. winrar-t kell futtatni, az megmutatja mi a valodi teljesitemnye.. hiba 10k sandra eredmeny, amikor egy c2d-s rendszer elkalapalja memkezelesben (is). -
Gorneck
legenda
válasz
Yushchenko #1317 üzenetére
Pedig ő már gmh-s...
2.3-at biztos, de nem ártana oda egy venti is...bár nemtom mennyire meleg a borba...
Éppen viszi mit jelent?
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
válasz
Yushchenko #1315 üzenetére
És meddig jutottál vele?
-
Yushchenko
őstag
Na, jól benéztem
Elbaxódott a pótramÍgy kénytelen voltam venni valamit, mert mire ez megérkezett volna... Na mind1, adata vietsta 1000+-t vettem
-
Zoli329
addikt
Majdnem 10k Sandrával:
[link] -
-
-
Lalaboy
őstag
válasz
Yushchenko #1300 üzenetére
Egy kicsit ''santit'', hogy a D9GMH a legjobb chipek mostanába!
Ugyanis az igaz, hogy a legjobban feszultsegturo, kitunoen skalazhato teljesitmenyu Micron IC-k ezek, a GKX-ekkel karoltve, de ha nem valogatottak (binned, ill. high binned) az IC-k, akkor meg az sem biztos, hogy jobban teljesitenek egy jobb Elpida, vagy Promos csipnel!
[Szerkesztve] -
Lalaboy
őstag
válasz
Yushchenko #1307 üzenetére
A G.Skill 6400-as GBHZ-ja mar bizonyitott vilagszerte! Ha igazan jo ramot szeretnel, akkor nagyon melyen kell a zsebbe nyulni sajnos! A folyamatosan jo minoseget es teljesitmenyt is produkalo, tuningramok nagyon dragak!
-
Gorneck
legenda
válasz
Yushchenko #1305 üzenetére
20-50 fsb még amit ki tudsz préselni a lap/ram/proci kombódból...szal meg fogsz állni jó gyorsan...
-
Achill3uS
nagyúr
válasz
Geil Ultra-t ne vegyél, sokféle ic-vel szerelik sztem, vagy valami leválogatott GMH-k vannak rajta, mert sokszor 900CL5-nél se mennek többet..
G.Skill-ből a HZ-t különösen ajánlom, 1200mhz-ig gyakran elmennek..
A-Data sztem marha drága 2x512-höz képest..
Szóval sztem rendelj külföldről -
Gorneck
legenda
válasz
Az Ultrán ez a kettő lehet: Micron D9GCT, Micron D9GMH.
Sztem a válogatás alaposabb a Gskill-nél.
Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- További aktív témák...
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest