- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peter789
senior tag
válasz
don_peter #4376 üzenetére
sajnos így most nincsen több ötletem mert nagyon nem ismerem az MPLAB IDE-t és fordítóját... akkor ugye az esetleges kiiratásnál történő konvertálási, formázási hibát próbálgatással kizártad, nem lehet hogy ott válik 0-vá az akármilyen érték?
a hobbyelektronika fórumán biztosan találsz releváns témát, ott valószínűleg kapsz rá megoldást...
-
Peter789
senior tag
válasz
don_peter #4373 üzenetére
A drag-and-drop csak a visual tft / glcd-re igaz - de így nagyon látványos kis GUI-t lehet hamar összeszórni egy kis LCD-re. Természetesen a lényegi funkcionalitáshoz már az alá is ugyanúgy kell programozni, ez csak a megjelenítés amit máshol is használsz (write parancs), legfeljebb kevésbé látványos az eredmény vagy sokkal többet kell érte izzadni. Az alap mikroe IDE-k rendes programozós környezetet adnak, csak sok az alapból beépített függvény (és az addon-ként elérhető plussz) aminek köszönhetően nem kell egyből a lowlevel hardver eléréssel bajlódni, ami hamar elriasztaná a kezdő érdeklődőt
Rámértél a lábra hogy valóban változik e rajta a feszosztó arányának megfelelően az érték? Ha nem, akkor félrekonfigolás miatt lehet erőszakkal lehúzza a lábat a földre... Ha ilyen gond nincsen, akkor próbáltál már az adc read helyett konkrét értéket adni a változódnak és azt kiiratni, hogy hátha ott a hiba?
A PORTA lábainak semmi extra konfig nem kell (mint a PBADEN a PORTB-n), elég csak analógnak és bemenetnek konfigolni. Viszont nem ismerem az adott IDE függvényeinek működését - lehet neked kell előre bekapcsolni az AD konvertert és kiválasztani a csatornát az ADCON0 regiszterben?
-
Peter789
senior tag
válasz
don_peter #4371 üzenetére
Az hogy deklarálva van minden, még nem feltétlenül jelenti azt hogy nincsen valami félredeklarálva
Az elakadás az analógnál mit jelent? Valami fix fals értéket sikerül olvasni róla, vagy le se tudod fordítani a programot?
"az a programozó vagyok aki a kódokat szereti látni és megtanulni őket leírni" - dehát itt használod a már kész ADC és egyéb függvényeket, nem magad piszkálod a regisztereket, tehát "csalsz"
Amivel persze semmi gond egészen addig amíg a kész függvények megfelelnek a céljaidnak. Elször én is a mikroe rendszer beépített UART olvasó függvényeit használtam pl, de hamar rájöttem hogy sokkal többre képes a vas és utánatúrtam hogy hogyan tudok saját IRQ alapú feldolgozást írni. De pont ez tetszik a mikroe-ben hogy tengernyi a példa és kész/félkész megoldás, lelkes a közösség, így könnyű elindulni és fejlődni...
-
Peter789
senior tag
válasz
don_peter #4369 üzenetére
MPLAB-al zeró a tapasztalatom, a mikroe IDE-ket viszont nagyon tudom ajánlani! Van C, Pascal, Basic alapú is 8/16/32 bites PIC, AVR, 8051 és ARM procikhoz egyaránt. Maguk az IDE-k is tele vannak hasznos függvénykönyvtárakkal, valamint a libstock rendszerében is már rengeteg plussz anyagot töltöttek fel a lelkes felhasználók. A VisualTFT / VisualGLCD segítségével pedig egészen látványos grafikákat is össze lehet kalapálni viszonylag kevés tudással - jobban mondva segít elindulni, kitanulni az alapokat - később már nyilván egyre kevesebb dolognál fogja használni az ember a kész/félkész megoldásokat és egyre többet farag sajátokat...
Igazából nem tudom hogy mennyire fér bele az általános C programozásba az ilyen téma, de azért leírhatnád hogy egyáltalán meddig jutottál el az élesztéssel, teszteléssel... Megy már valami csak bugos és nem tudsz úrrá lenni rajta, vagy már a PIC élesztéséig sem jutottál el?
-
Peter789
senior tag
Még mindig reménykedek hogy valaki tud segíteni... Az udp-recv hiába bi-dir, ez így nem jó nekem hogy először az udp-send -nek meg kell szólítania őt, hogy tudjon küldeni. Valaki tud egy egyszerű példával szolgálni arra, hogy hogyan lehet küldeni a rácsatlakozó GPSGate-nek tetszőleges sorokat?
-
Peter789
senior tag
válasz
sztanozs #4353 üzenetére
Az udp-recv.c -t nézem mert mint írtam nekem a szerver oldalra lenne szükségem, az udp-send.c pedig a kliens lenne ami rácsatlakozik - nálam a kliens az a GPSGate, TCP-Com vagy hasonló lesz aminek megadom a szerver IP címét és portját.
A gondom az a példával, hogy a szerver addig nem képes küldeni semmit a kliens felé amíg nem kap tőle legalább 1 byte-ot, hiába csatlakozott be előtte sikeresen. Ezt a byte-ot viszont nem várhatom el a GPSGate-től és barátaitól - mint ahogy pl a ser2net nem is vár semmit, azonnal képes küldeni ahogy rácsatlakozott a kliens. Valami ehhez hasonló példát keresek, csak eddig még nem találtam...
-
Peter789
senior tag
válasz
sztanozs #4350 üzenetére
Persze, a példaprogram pár csak azt passzolgatja egymásnak, ami benne van a kódban, nem randomot... De ebben ahhoz hogy a szerver képes legyen küldeni, először mindenképpen érkeznie kell min 1 byte-nak a klienstől. Nekem ez nem jó, mert a kliens programok amelyekkel működnie kellene nem nagyon küldenek semmit a csatlakozás után... Pl a ser2net is képes arra hogy mindenféle beérkező byte nélkül is közvetíti a rácsatlakozó kliensnek azt, ami beérkezik a másik oldalán (megnyitott sorosport). Ezt hogyan oldják meg? Erre tudtok valami rövid példát mutatni?
-
Peter789
senior tag
Sziasztok ismét!
Szeretnék egy UDP szerver programot írni, ami adatokat tud küldeni a rácsatlakozó kliens programnak. A kliens lehet akár a GPSGate vagy a TCP-Com amelyek az UDP forrásból virtuális sorosportra közvetítik az adatfolyamot (tetszőleges platformon) de vannak olyan programok is amelyek közvetlenül tudnak csatlakozni UDP portra (NMEA0183 sorok), nem csak sorosra
Ezt a példaprogramot találtam a témában legközelebbinek, viszont ez sem tökéletes. Egymással természetesen tökéletesen beszélgetnek, viszont ennek feltétele hogy a kliens egyszer küldjön valami szemetet a szervernek. Hogyan lehetne anélkül küldeni, hogy bármi beérkezőre csomagra várna a szerver oldal?
-
Peter789
senior tag
válasz
skylaner #4280 üzenetére
Köszi, ez volt amit kerestem...
Közben felmerült egy másik kérdés is: van elegánsabb/gyorsabb megoldás több fájl egyidejű törlésére, mint a system("rm valami*") ? Vagy ki kell listázni, szűrni és egyesével törölni? A platformfüggőség nem katasztrófa, lévén hogy ez a program kizárólag openwrt-n fog futni és a fejlesztés is ubuntun zajlik, viszont az erőforrásigényt jó lenne minimalizálni amennyire lehet...
-
Peter789
senior tag
Sziasztok!
Hogyan lehet egy float változót egy string-be átrakni megformázva? Valami hasonlót keresek, mint amit itt csinál a printf, de egy karakterlánc string-be kellene kerülnie az eredménynek amit utána fel tudok használni pl egy fájlnév megadásánál az open függvényben...
float ftmp = 19.52466;
printf("%.1f",ftmp);kimenet: 19.5
Előre is köszönöm a választ!
-
Peter789
senior tag
köszönöm a tippeket a 9 adatbites témában, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy egyéb okoknál fogva akkor sem úszom meg egyelőre a PIC használatát, ha még meg is oldom valahogy a ST olvasást szoftverből linux alól... ugyanis kell még nekem 1-2 csatornányi input freq capture funkció is, amit értelmesen csak interrupt kezelős kernel modul szinten lehetne szerintem megvalósítani - és akkor jön még a probléma hogy hardverfüggő lesz a kód... még nagyon messze állok attól hogy ilyenekbe belemerüljek...
So, you want to write a kernel module. You know C, you've written a few normal programs to run as
processes, and now you want to get to where the real action is, to where a single wild pointer can wipe out
your file system and a core dump means a reboot.továbbá még pár ki/bemenetre is szükségem lesz amiből nincsen elég a célvason. vagy valami port expandert építek - vagy akkor már olcsóbb és egyszerűbb ha mindezt egyetlen USB-re kötött PIC-el lefedem...
-
Peter789
senior tag
sziasztok!
a következő problémámban kérném a segítségeteket: vadászom hogy hogyan tudnék lekezelni egy speciális soros protokolt, ahol van egy 9dik adatbit is, ami azt mondja meg hogy új csomag kezdődik. PIC-el nem nagy mutatvány, ott az újabb típusokon erre van egy plussz regiszter amit lehet paritásként vagy 9dik adatbitként szoftverből írni/olvasni. viszont ahogy látom, ez nem igazán megoldott PC-s környezetben, de ezt találtam rá, mint szoftveres hack: [link] - néztem az alul linkelt libmip oldalt és az onnan letölthető csomagot is. a küldés részt azthiszem sikerült megértenem - megtaláltam a mip/MipBus.cpp-ben a 160-dik sortól. nekem viszont az írás nem kell, az olvasása viszont annál inkább. ezt eddig nem sikerült felfognom, átlátnom... valaki aki kicsit jártasabb a témában tudna segíteni kitúrni? erősen kezdő vagyok még C-ben ( eddig leginkább pascal / delphi / php -vel foglalkoztam ), de ezt szeretném összehozni. ami még tovább árnyalja majd a történetet az az, hogy végül egy OpenWrt-s MR3220-as routerre szeretném ráfordítani, de első körben PC-n szeretném látni hogy működik...
előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- ZEN.com
- Nintendo Switch 2
- Hardcore café
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Valós időben generálhatja a jövőben a GPU a fákat
- Vízpart, vakáció és hardverek
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- BANKMENTES részletfizetés Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- Macbook White 13" unibody
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest