Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
orion1025
őstag
Az átültetéshez persze illik jó minőségű földet használni, de az nem olcsó, illetve a talaj nem csak ebből épül fel. Elég sok helyen kapható az Agro nevezetű bonsai föld, ez egy fokkal jobb, mint a többi kapható talaj.
Igazából én a bolti földet igyekszem elkerülni, de ha muszáj, akkor kaktusz-és bonsai földet keverek, illetve rakok bele egy kis tőzegmohát, abból is csak a pici darabokat. A tál legaljára, jó vízelvezetésű nagyon apró kavicsot illik rakni, pár mm vastagon, így ebben a rétegben biztosan nem tud megrekedni a víz. Persze ez csak egy fapados bonsai ültetőközeg, de a bolti zacskósnál jobb. Tápoldatozni én az átültetés után 2-3 héttel kezdek minden növényemnél, addigra kicsit észhez térnek. Ha nekiálltál tápozni, onnantól kezdve hetente-kéthetente mindig kell, mert szintén meg tudnak zuhanni a növények.
Átültetéskor minden elhalt, illetve nagyon barna gyökeret le kell vagdosni, a gyökérzet harmadát el kell távolítani. A tál vízelvezető lyukához érdemes valami hálót ragasztani, hogy ne tudd kimosni a földet.
-
Pá
addikt
válasz
orion1025 #438 üzenetére
Köszönöm a részletes tanácsot.
Szeptember végén vettem őket, egyszerre 4 félét. A másik kettő jól érzi magát, ezekkel volt gond.
Sajnos nem sokat értek hozzájuk, úgy voltam vele, hogy megveszem őket aztán majd belejövök.Kb 4 naponta locsolom őket egy bő deci vízzel.
Hétvégén átültetem az első fát. Valamire kell figyelni ennek kapcsán? Spéci föld ilyesmi?
A másik fát meg akkor visszanyesem, jó lenne ha még menthető lenne, már lemondtam róla igazából. Bár öntöztem továbbra is, hátha lesz valami.
-
orion1025
őstag
Első fához:
Milyen ütemben van locsolva? A túlöntözés jele is lehet, én is jártam már így, igaz kényesebb növényeknél, azok is hasonló tüneteket produkálnak. A másik fontos kérdés az, hogy mikor lett vásárolva? Ha fogpiszkálót böksz a földjébe, ~1-2 percig benne hagyod, majd kihúzod, látni fogod, hogy megközelítőleg milyen nedves a talaj alsóbb része. Gyökérrothadás jele is lehet, ez esetben komplett átültetés segíthet, de a helyedben mindenképpen megnézném, mi is a helyzet gyökér fronton. Amit még megnézhetsz az az, hogy egy vastagabb ágat levágva, milyen a szerkezete. Ha látod, hogy kicsit plöttyedt, akkor érdemes lejjebb is megvágni.
Második fa:
Egyik növény sem tolerálja jól, a szárazon hagyást, pláne az ilyen kevés földben lévők nem. A helyedben kicsit visszavágnám ( 2cm maximum ), illetve normál ütemben öntözném. Ha egy hét után sem látszik eredmény, akkor egy drasztikusabb vágással próbálkoznék, mivel a levelek elszáradása is energiát von el a növénytől, ilyenkor célszerű a nagy százalékos kopasztás.
-
Pá
addikt
Sziasztok!
Van pár bonsai fám és az egyikkel van valami... Két fő ága van, az egyik mintha elhalt volna, teljesen kifakultak a levelek és olyan élettelennek tűnnek (bár nem száradtak ki). A másik ág eközben szép üde zöld, sőt még új hajtásokt is hoz. Mi lehet a gond? Teszek be 1-2 képet, hátha úgy könnyebb segíteni.
Sajnos a mobilomon nem annyira jönnek ki a színárnyalatok közötti különbségek. Élőben sokkal kontrasztosabb a két oldal, de azért talán a lényeg látszik.Bal oldalon a problémás rész
Van egy másik fám is. Sajnos karácsonykor 8 napra elutaztunk így egyedül hagytam őket ennyi időre és attól megmakkant. Gondolom kiszáradt, a levelek elég szárazak és felpondörödtek, illetve ezek is teljesen kifakultak. Ugyanakkor nem hullanak le vagy sárgulnak meg vagy ilyesmi. Csak mintha kómába esett volna a fa kb.
Ez még vajon menthető valahogy, vagy esélytelen? -
orion1025
őstag
válasz
concret_hp #435 üzenetére
Nem túl igényes jószág, illetve nem sok törődést kíván, így remélhetőleg sok örömöt lelsz benne, amikor kicsit igazgatsz majd a formáján. Tápozás ügyileg viszont várj vele egy kicsit, ki tudja, hogy eddig mit és mennyit kapott, majd a saját, megszokott ütemedben adagold neki a továbbiakban.
-
concret_hp
addikt
válasz
orion1025 #434 üzenetére
azért remélem nem sikerül húsvétra kidögleszteni
azt írták, hogy viszonylag "igénytelen" ezért aggódom picit, bár azt mindenhol írták, hogy klímaváltozás után 2-3 héttel levelet hullajt.
nem tettem ki levegőre, a nappaliban van, viszonylag stabil hőmérséklet és nem kap sok fényt (bár ez télen gondolom nem nagyon lenne lehetséges amúgy sem) -
orion1025
őstag
válasz
concret_hp #432 üzenetére
Ez így kicsit le van sarkítva, de ha optimális számáta minden, akkor minimális lesz a további levélhullás. Azt sem szabad elfelejteni, hogy megviseli a klímaváltozás, mint minden más növényt, tehát ennek is betudható lehet. Személyes véleményem szerint nem éri meg ezzel a fajjal bajlódni, szépet sosem lehet belőle összehozni, kezdésnek persze oké, de hamar meg lehet unni.
-
Zotya21
senior tag
válasz
concret_hp #432 üzenetére
én ezért nem szoktam a ficusomat kitenni még nyárra se a levegőre mert egyből dobál
akkoris dobál ha túlöntözöd, akkor is ha hideget kap hirtelen
hát a régi levelek helyén nemfog sztem új nőni max ha majd egyszer ha már jól érzi magát és megerősödött levélmetszel
aztán akkor kihajt lejjebbről is mint most -
orion1025
őstag
válasz
concret_hp #430 üzenetére
Normális, természetesen abban az esetben, ha rendszeresen van öntözve, és nincs huzatban. mellesleg a Ficus folyamatosan cserélgeti a leveleit, tehát elhanyagolható ez a levélszám.
-
concret_hp
addikt
vettem bnőmnek egy ficus ginseng-et rá van írva a kis cetlijére, hogy a költöztetés után 2-3 héttel ledobálhat jelentős mennyiségű levelet, na ez úgy tolja, hogy ma éjjel ledobot tkb. 20-30 levelet, meg korábban még ennyit kb. de közben meg növeszti az újakat... 3 hete van meg kb. ez így normális?
-
orion1025
őstag
A ficus érzékeny a huzatra, tehát ez is probléma lehet, szereti dobálni a leveleit ilyenkor. Azt sem szabad elfelejteni, hogy "lombhullató", tehát napi rendszerességgel vedlik. Hőfok optimális neki, viszont a páratartalom már nem, érdemes lenne naponta többször spriccelni, bár ezt egyébként is illik megtenni, lágy vízzel, hogy ne legyen vízköves a levélzet. Öntözni elég 4-5-6 naponta, a földjén látszik úgy is, ha kívánja a vizet, illetve illik jól kicsöpögtetni a tálkájából. Próbálkozhatsz azzal is, hogy vizes tálkát raksz alá, hogy fel tudja szívni talajon keresztül a nedvességet.
-
_seth_
veterán
Mit lehet tenni a Ficus Ginseng levélhullása ellen?
Körülmények: 24-25 fokos lakás, 1 méterre van az ablaktól, ha messzebb rakom is elöbb elhalványul a levele majd sárgul és leesik, nem 1-2 hanem több is. 45% páratartalom.Hogyan érdemes öntözni?
-
Timoboy
tag
Sziasztok!
Növényes akváriumom "újra telepítése" van folyamatban. Első sorban még gyűjtögetés van...
Az új arculatba tervezem, hogy a fák formáját kb. három darab 10-15 cm hosszúságú bonsai fa adná.
Ehhez kérném a segítségeteket. Biztosan akad köztetek olyan, akinek valamilyen oknál fogva esetleg elszáradt, vagy nem maradt meg eme csodálatos növény.
Kérném, aki már nem boldogul vele, illetve akinek van olyan elszáradt (10-15 cm hosszú) bonsai fája, ne dobja ki!!!! Újra életre kelhetne nálam, egy szép növényes akváriumban.
Természetesen még fizetnék is érte!Előre is köszönöm!
(Ha van köztetek, aki tudna ilyet, kérem, hogy privát üzenetben válaszoljon!!!)
Üdv, Tomi
-
Zedroxine
tag
Sziasztok!
Én is az újdonsült és lelkes bonsai amatőrök klubbját erősítem immáron
Nagyon nézegettem már a bonsaiokat, és ma belefutottam egy pár Ficusba a Tacskóban, Ez az egyed tűnt a legegészségesebbnek. Itt egy album (6 kép) róla: [link]
Némi segítséget kérek. A földje elég puhának tűnik,de nincs az a tipikus föld érzése. Átültetés gyanús? Ha igen a kérdés mikor? Valamint abban kérnék némi helpet, hogy attól az egy szem satnya hajtástót amit le is fényképeztem szabadítsam meg most? Vagy várjak még vele? Egyátalán úgymond alakítás szempontjából "piszkáljam meg" vagy várjak vele tavaszig? Valamint ihlet nélkül állok, hogy milyen stílusú fácskát lehetne belőle varázsolni, szóval 1-2 alakulgató fácskát megnéznék a tieitekből is ^^. Tervezek még egy Kínai szilt is beszerezni de az szerintem csak tavasszal lép életbe.
Bonsai eszközök hiányában ilyen kicsi fácskánál használhatóak/helyettesíthetőek-e a spéci eszközök? Vagy intézzem minél hamarabb a "Starter toolkit-et?"
A segítséget előre is köszönöm
-
Sequadon
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fujifilm X
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Yettel topik
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Tudományos Pandémia Klub
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Eladó egy szinte új Kukirin G2 elektromos roller! Hétfőig jegelve!
- MultiPro Go FDP22.130GY
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztalok
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba Ár! HP ProBook 650 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest