Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KisApám
üzenetére
Akkor, ha se a gépházas megoldás, se az általam javasolt progi nem segített, akkor tényleg valamilyen hardveres reszettel kellene próbálkozni.
Illetve most beugrott a ködös távoli múltból, hogy korábban ilyen esetekre volt olyan javaslat, hogy ha van az alaplapon PS/2 csatlakozó, akkor a billentyűzetet arra csatlakoztatni egy átalakítóval, és úgy próbálni a Del, vagy F2-öt nyomni, ugyanis előfordulhat, hogy a normál USB-s kapcsolattal van valami gondja a BIOS-nak, és mire normálisan felismerné azokat, és reagálna a kiadott parancsra, addigra már a BIOS ezen túllép, és betölt a Win, ezért nem tudod elérni a BIOS-t.
Ilyen átalakító kellene, ha van PS/2-csati az alaplapon. [link] -
válasz
KisApám
üzenetére
Az Asusnak van egy erre a célra szánt progija, ezt letöltöd, az indító ikonját kirakod az asztalra, elindítod a progit, géprestart, és máris a BIOS-ban kellene lenned. Én már a tatárjárás óta Asus lapokat használok, és ez a progi még nem hagyott cserben sosem. [link]
Még annyit, hogy működött Win 7-en. és most a legújabb Win 11 van fent, és nálam ezzel is működik. -
Üdv!
Asus lapokat használok már jó 10 éve, így van némi tapasztalatom. Amennyiben normál körülmények között nem tudsz belépni a BIOS-ba, akkor telepítsd fel ezt a segédprogit, az Asus Boot Setting-et [link] . Nálam az asztalon van kirakva egy külön mappába, hogy szem előtt legyen, ha kell. Elindítod, rányomsz a "Direct BIOS"-ra, újraindítja a gépet, és garantáltan a BIOS-ban találod magad. Legalább is nálam mindig ez történt, ha néha napján nem tudtam belépni.
Az, hogy nálad mi okozza, azt nem tudom, belépve nézz szét alaposan, és pl. kapcsold ki a Boot menüben a gyors indítást(Fast Boot), mert ez okozhat ilyen anomáliát, nálam legalább is korábban volt ilyen gond, azóta csak kikapcsolt állapotban van ez az opció. -
válasz
Kiborg777
üzenetére
Üdv!
Mivel egy-két alapvető infót nem írtál, így csak kombinálok.
Gondolom, hogy először a hagyományos pendrive-os módszerrel próbáltad, ott két szempontra figyelj, az egyik, hogy lehetőleg minél kisebb kapacitású legyen a pendrive, én pl. erre a célra, egy tatárjárás idejéből itt maradt 2 GB-ost használok, és a másik szempont, hogy FAT 32-re legyen formázva.
Esetleg kipróbálni másik pendrive-val is, hátha azzal megy.
A másik dolog, hogy nem írtad, milyen operációs rendszert használsz. Ha Win 10-en vagy, akkor a legutolsót, a 2021.08.09.-én kiadott 3004-est felesleges felrakni, mert ez csak a Win 11-hez szükséges TMP-s beállítást teszi a korábbi alapértelmezett letiltottról, engedélyezettre, de ezt BIOS frissítés nélkül, manuálisan is át tudod állítani, ha Win 11-et akarsz. Erre én is csak akkor jöttem rá, amikor felraktam, és csak ennyi változást láttam, a korábbihoz képest. Az én alaplapom egyébként, egy Asus Prime Z390-A.
Az azt megelőző BIOS, a 3002-es, az meg csak egy béta BIOS, a Resizable BAR támogatására adták ki, szerintem teljesen felesleges vele foglalkozni, úgyis csak pár játék támogatja ezt a funkciót. Én se kínlódtam vele, főleg nem béta állapotban.
Az azt megelőző BIOS, ugye az a 2021.03.16-án kiadott 2820, na ez lenne a legfrissebb, és egyben stabil BIOS, a Win 10-hez. Kérdésem, hogy ezt nem tudod felrakni, vagy melyik verziót szeretted volna?
Ja, és még valami, BIOS frissítés előtt próbálj meg, egy CMOS resetet, pl. egy csavarhúzóval, az alaplapi leírásban meg van, hogy hol kell resetelni. -
válasz
PofaJenö
üzenetére
Szia!
Ahogy nézem, ez az alaplap nem épp mai gyerek már, az utolsó kiadott BIOS 2012. októberi. Amennyiben ez az utolsó verzió (1604-es) van a lapodon, akkor sok teendőt nincs ez ügyben, de ha nem akkor mindenképp próbáld meg a frissítést. A VGA-ra is a legutolsó driver legyen felrakva.
Esetleg, ha nem tudod, hogy milyen verziójú BIOS van az alaplapodon, mivel nem tudsz belépni, a Rendszerinformációval megtudod nézni.
Más ötletem nincs, illetve van az Asusnak egy kis segédprogija, amit elindítva, géprestart után, elvileg a BIOS-ba rak. Ezzel is tennék egy próbát, hátha. A progi, az Asus Boot Setting [link] -
válasz
viktorgtr
üzenetére
Üdv!
Látom, hogy jó 10 napos téma ez nálad, de az én javaslatom.
Nekem ugyan már a tatárjárás óta, csak Asus cuccaim vannak, de szerintem az MSI-nél is működhet. "nyilván nincs választásom RESET a megoldás!" Ez konkrétan CMOS reset-et jelent, azaz vagy az elem kivétele 10-15 percre, vagy az erre szolgáló két tűn csavarhúzóval, vagy valami már fémtárggyal történő rövidre zárást jelent? Mert ha ezt még nem lépted meg, akkor első körben ezzel próbálkoznék.
Ha így is marad a probléma, akkor még megpróbálnám azt, hogy az eggyel korábbi BIOS-t felrakni a hagyományos pendrive-os megoldással , ami egy 2021 januári verzió, ha jól néztem az MSI oldalán. Ha ezzel a BIOS-al tökéletes minden, akkor nem piszkálnám egyelőre, használnám ezzel, amíg nem jön egy újabb verzió, és azzal újra lehet próbálkozni.
Persze, ha a régebbivel is gond van, akkor mindenképp gari. -
válasz
Tappancs2001
üzenetére
Szia!
mint írtam is, ha a legutolsó, 2016-os BIOS verziónál nincs olyan megjegyzés, hogy frissítés előtt kérné valamelyik korábbit, akkor szerintem a legújabbat rakd fel.
Hibaüzenet frissítés közben, az nem túl szerencsés, szerencsére én még ilyennel nem találkoztam, szóval én ez ügyben nem sokat tudok mondani. Arra az általános szabályra ügyelj, hogy a frissítés alatt ne hogy áramszünet lépjen fel, ezért arra az időre egy szünetmentes tápot próbálj valakitől kölcsön kérni, ha nincs, vagy vidd el hozzá a gépedet. -
válasz
Tappancs2001
üzenetére
Szia!
igen, alap esetben elég a legutolsót feltenni, mert elvileg abban a korábbi dolgok is benne vannak. Viszont, a biztonság kedvéért, a legrégebbitől kezdve, haladva a legfrissebbig, olvasd el a BIOS-hoz tartozó megjegyzéseket, mert nagy ritkán lehet olyan, hogy egy frissebb verzió telepítéséhez, kéri valamelyik korábbi telepítését, de egyébként nem ez a jellemző. -
válasz
Flash82
üzenetére
Akkor, vagy elviszed egy olyan ismerősödhöz, akinek van szünetmentese, és nem teljesen analfabéta egy ilyen művelethez, vagy ha ez az opció se járható, akkor egy helyi számtech üzletbe. Ott is megcsinálják, nem egy ökör áráért.
Viszont célszerű lehetőleg mindig a legújabb, vagy ahhoz közeli BIOS-t használni, főleg a legújabb Win 10-es verziókhoz, meg az újabb hardverekhez, sok anomáliát előzhetsz meg vele.
Én pl. már hosszú ideje, csak külső, USB csatlakozású DAC-okat használok, az alaplapi hangkeltő borzalmak helyett, és pár éve jártam úgy, az egyik DAC-al, hogy hiába volt a legújabb driver felrakva, sokszor eldobta a hangot, akadozott, pattogott néha a hang, mígnem felraktam a legújabb BIOST, ami valószínűleg az USB-s csatlakozásokra is hatással volt, mert onnantól vaj simán ment minden. -
válasz
Flash82
üzenetére
Pedig nem vészes. Keresel egy kisebb kapacitású pendrive-ot, én egy 2 GB-ost használok erre a célra. Letöltöd a Giga oldaláról a BIOS-t, kicsomagolod, majd rámásolod a a pendrive-ra.
A gépet leállítod, a pent csatlakoztatod, lehetőleg egy USB2-es csatiba, majd géprestart, belépsz a BIOS-ba, és ott megkeresed a frissítési opciót. Amennyiben a már említett mindkét frissítési opciót tudja a lapod, kiválasztod az USB-s lehetőséget. Megnyitod, kiválasztod a pent, és onnan már szerintem egyértelműek a lépések, legalábbis az Asus lapoknál így van, Giga lapom még nem volt.
Szünetmentes tápot viszont mindenképp használj a frissítés alatt, ha nincs próbálj kölcsön kérni. -
válasz
Flash82
üzenetére
Nem tudom, hogy milyen idős alaplapod van, de már a jó pár éve kiadott alaplapok esetében, magában a BIOS-ban van két opció a frissítésre. Az egyik az internetes keresésen alapuló, a másik a pendrive-os, hagyományos, ami inkább javasolt.
Az én alaplapomnál konkrétan így néz ki a BIOS, ahol ki lehet kiválasztani a két opció közül az egyiket:
Szóval, én az USB-s vari mellett teszem le a voksom, nálam kb. 2,5 -3 perc alatt le szokott futni, az indítás után. Van szünetmentes tápom, így ha pont beleszaladnék a frissítés alatt egy áramszünetbe, akkor se lenne gond. Mondjuk a netes verzió esetében, ha pont frissítés közben szakadna meg a net, amit ugye nem lehet kivédeni lehet, hogy nem lennék túl boldog, az eredményt illetően.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Üdv!
Adva vannak a profilomban látható cuccok, amelyek közül a Phenomot akarom lecserélni egy FX-6300-as procira. A gondom csak az, hogy az alaplapom UEFI-je 1.10-es, és az FX-hez minimum az 1.50-est kéne felrakni, de az alaplapom hívatalos honlapján látom, hogy a legújabb már az 1.90-es. Az eb ott van elhantolva, hogy lassan betöltöm a hatvanat, de ez az UEFI frissítés eddig kimaradt az életemből. Utánna olvasgattam a témának, már ami a magyarul elérhető, mert az angol leírások nem játszanak nálam, ugye a hatvanas években még az orosz lőn a kötelező.
Tehát addig eljutottam, hogy a pendrive formázva(FAT 32). Ezután letöltöttem a legújabb UEFI-t, a letöltés mappába.
Következő lépésbe ugyanide kibontottam.
Ha nem tévedek, akkor ezt a 970P3190 nevű 90 db fájlt tartalmazó cuccmákot kell elküldenem a pendrivre.
Ezután az UEFI-t visszaállítom az alapbeállításokra, majd restart, az UEFI-ben a BOOT menüben kiválasztom, hogy a pendrivról bootoljon(USB). Ez lenne az:
Utánna megkeresem az Instant Flash menüt, indítás, és sűrű imádkozások közepette várom a pozitív végkifejletet.
Az lenne a tiszteletteljes kérésem, hogy aki már profi ebben az egészben, nézze már át a fentieket, és ha valami nagyon nem klappol, akkor tereljen vissza a helyes útra. Előre is köszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone Xs 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Samsung Galaxy S24 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3756, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Gondolom, hogy először a hagyományos pendrive-os módszerrel próbáltad, ott két szempontra figyelj, az egyik, hogy lehetőleg minél kisebb kapacitású legyen a pendrive, én pl. erre a célra, egy tatárjárás idejéből itt maradt 2 GB-ost használok, és a másik szempont, hogy FAT 32-re legyen formázva.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)