- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
RP1980
tag
Sziasztok!
9h mr fix-el kapcsolatban van valakinek tapasztalata,véleménye? Pár youtube videón elég meggyőzően produkált. Haver leharcoltabb autójára gondoltam megajándékozni egy kerámiával, nem is az ára bántana, ha szar a cucc, hanem az előkészítésre és a felvitelre áldozott idő és anyag....
-
1stVikman
senior tag
Sziasztok!
Előre is elnézést, ha mostanában előkerült a téma, de ~400 hsz lemaradásban vagyok.
Autón fent a Fusso, de már koszos a kocsi. (Kényes fekete metál.)
Kaptam ajándékba még karácsonyra, egy Astonish Wash and wax sampont (flakonja nem pont ilyen, hanem ez), adatlapja alapján pH 4.0-6.5. [kép]Ezzel moshatom a kocsit kézzel, vagy ne?
A másik kérdés, hogy ha nincs időm kézi mosásra, akkor mivel járok a legjobban?:
1.: Hagyom a kocsit úgy, ahogy van.2./a: Lándzsás mosóban lecsapatom csak az ozmós vízzel és hagyom megszáradni. ( Utoljára ocsmány foltos lett tőle a kocsi, de lehet köze volt hozzá, hogy volt előtte homokos eső, csapvizes lecsapatás, poros környék, megint csak tiszta vizes érintésmentes "mosás".)
2./b: Lecsapatás után szárazra törlöm mikroszálassal. (Ez sejtem, hogy nem jó ötlet, mert e kocsin maradó apró retekkel végigszánthatom a lakkot. De pont a Fusso miatt lehet egy alapos lecsapatással le is jön minden kosz, és nem fog karcolni.)
3. Nyomjak neki egy aktív hab- öblítés-mosás-öblítés viaszolás nélküli kombót lándzsás mosóban, majd hagyjam száradni / vagy töröljem szárazra?
Előre is köszi: Vikman -
d4d
aktív tag
válasz
weres78 #34245 üzenetére
Viszonylag sűrűn mosom azzal nincs gond. Szerencsére van egy nagyon jó mosó a közelben, rendes nyomás van a pisztolyokban, jó az előmosójuk, van ozmozisos akármilyen (tiszta)víz is öblítéshez. Azért írom zárójelben, hogy tiszta, mert pl a Mol kútnál ahol korábban megfordultam, az öblítővízben volt vmi adalék, nem tudom valami száradást segítő szar? ki tudja, de szépen összeszarta az egész autót, csupa apró fehér pötty lett mindenütt.. na mindegy szóval, onnan kb 400 méterre van egy bevásárlóközpont, oda át tudok gurulni. A mélygarázsban árnyékban is vagyok és az utcához vagy akár az udvarunkhoz képest jóval kevesebb a por vagy ilyesmi ami problémát okozhat. Itt nyugodtan lehet dolgozni egy félreeső sarokban, pláne hétköznap amikor alig van mozgás. Jók a fényviszonyok is. A mosóban is lenne hely csak az a rész már nem fedett. Lényeg a lényeg, a Black Out mellett ez is kelleni fog. Amire most vissza akarok térni az az Autoglym beltérsampon, ezt is szeretem, az illata jobb mint az ipari verziónak. Nem azt mondom, hogy ezzel kell kitakarítani a komplett autót, mert ahhoz kicsit drága lenne, de ha már tiszta, akkor onnantól kezdve a rendszeres karbantartó takarításhoz sokáig elég ez az 500 milis flakon is.
-
Formaster
addikt
válasz
jozsi252 #34246 üzenetére
Jól látod, az ebay-es meg ezektől is gyengébb. Én többnyire azt mondom, hogy ha felrakunk valamit, az legyen profi, mert a munkaóra rengeteg vele, egyszerűen nem éri meg 8-12 hónapos kerámiákat felrakni, mert akkor ott a fusso töredéke áron. Viszont 36+ hónapos anyag már megérheti egyeseknek, de nem szabad elfelejteni, hogy a kerámia sem gondozás mentes. Sőt legalább olyan kényes, mint bármelyik wax/coating.
-
jozsi252
veterán
válasz
weres78 #34229 üzenetére
Akkor rétegelni lehet ezek szerint, viszont attól függetlenül nem lesz jóval hosszabb a hatása, viszont megragad valamennyire egymáson.
Kerámia témával kapcsolatban. Lehet ugye kapni aránylag jó áron CarPro CquartzUK kerámiát, akár 40-50 fontos áron. Elvileg ezek a kereskedelmi forgalomba kapható kerámiák, nem ugyanazok amiket a képesítéssel rendelkező kozmetikák visznek fel mi? Azokat ugye még rá is sütik infralámpával hogy tökéletes legyen, a kereskedelmi forgalomba amiket lehet kapni, azok meg talán egy lightosabb verziók?
-
weres78
senior tag
Ha sűrűn mosod az autót, akkor jó cucc. Szép fényt ad, hidrofobitása is van. Nem túl tartós, de ár - érték arányban teljesen jó. Ráadásul üvegen, műanyagon is jó...
Van jobb, tartósabb cucc, de sokkal drágábban. Ha mosod az autót amikor koszos lesz, és minden mosás után feldobod ezt, nem nagyon kell jobb.
550-650 gsm kendőkkel szeretem törölni az összes waxot, teflont, minden ilyesmit. -
d4d
aktív tag
Használja itt rajtam kívül még valaki a Wolfos viaszos gyorsfényt? Régebben vettem még a felnik szépítgetésére, de most újra elővettem mondom megnézem már az autón is (régi 20 éves szekér), és baromi sokat dobott a megjelenésén. A Black Out mellett asszem ezt is rendszeresíteni fogom, de ha van még tipp hasonló gyorsan felhordható viaszokra amikkel látványos eredményt lehet elérni ki vele. Hány gsm-es kendő a legideálisabb ilyesmik visszatörlésére?
-
Formaster
addikt
válasz
KisBundi #34236 üzenetére
Polírozás előtt ajánlott a gyurmázás, ez is a dekontaminálás része. A dekontaminálás azt takarja, hogy eltávolítunk mindent szennyeződést a lakkról, ehhez sajnos nem elég a vegyszer. Ajánlott, mert magadat szivatod meg, ha felkapsz valami komolyabb szennyeződést és végig karistolod vele a lakkot.
A prewasht waxhoz 1:8-1:10 arányban kell keverni, de ha polír előtt akarsz előmosni mehet durvábban is. Fél liter bekvert oldat biztosan elég lesz, viszont utána azt vettem észre, hogy idővel gyengül a bekevert anyag, a színe is homályosabb lesz, szóval a legjobb frissen használni, de annyit sosem tudsz pontosan kikeverni, hogy ne maradjon egy kicsi.
-
Newlachka
őstag
én nem használom azt a szivacsot,mert nem szeretem.de lehet azzal is csinálni.
Én abból indultam ki,hogy youtube-on annyi videó van,hogy maguknak csinálják az emberek.
Mondom nem igaz,hogy mindenki megveszi 300-400$-ért az alapanyagot.. utána keresgéltem..
Fentebb válaszoltam neked is.
Amúgy ha azt számolja az ember,hogy a 210ml-s SONAX szett 20k akkor az sem drága. -
Newlachka
őstag
válasz
weres78 #34235 üzenetére
írd már meg,hogy mi lett belőle, ha túl vagy rajta.
annyi,hogy én ugyanúgy zsírtalanítok mint ti,és utána kenem fel vékonyan.Sanki: Nekem 2 kocsira elég volt, plusz két szett felnire.
Érzed amikor elég az anyag és azt is amikor nem.
Én valami olyan packot vettem elsőre, amiben van Degreasant is(zsírtalanító) de most az istenért nem találom.
Kell két "rongy" az egyikkel zsírtalanítasz a másikkal meg viszed fel.Nem szabad túl nagy területet egyszerre csinálni,ugyanúgy mint waxnál.
Lemosom a kocsit,áttörlöm tisztára,majd zsírtalanítom,és kenem folyamatban ahogy haladok.
Ugye ami kimarad nekem az a gyurma/polír,így sosem lesz hibátlan,de nekem jobb mint a wax.(tuti én vagyok balf@sz a waxhoz) -
KisBundi
őstag
Polirozás elött kell a gyurma is vagy elég a dekontamináló is? Milyen a legjobb keverési arány VP citrus prewash és Alta Foam 2000 habosítóval? 1 autóra mennyit keverjek be? Ha marad, az később is jó lehet vagy újat kell keverni?
-
Newlachka
őstag
válasz
weres78 #34233 üzenetére
polírozás, zsírtalanítás,felvitel,szárítás.
ezt a márkát használom
ebaybiztos,hogy nem egy nanolex,vagy servface, vagy sonax,de működik
SONAX
SONAX szett ha ezt leosztod 50ml-re akkor ez is vagy 4k körül vande ha legközelebb megyek mosóba,csinálok videót,hogy hogy dobja a vizet.
-
FeRRaR1
őstag
válasz
athomi #34227 üzenetére
Nem létezik, számtalan autóra és felnire tettem fel, sokkal kevésbé tapad a kosz, illetve ami rajta marad az szinte lejön egy öblítéstől, de a habos élőmosótól biztosan.
RBJ
Én nem feltétlenül a nyomásból indulnék ki, mert vannak olyan olcsó márkák ahol egyszerűen nem jön elég víz akár mit is írnak rá. Általában a Karcher és a Nilfisk bizonyos típusait szoktuk otthonra ajánlani. Nekem volt K4 és K5 most K7 premium full control plus. 5 év garral, és ez az ami miatt nem niléfisket vettem, az 1-2 év garancia. Nem azért volt ennyi mert tönkrementek, eladtam, feljebb váltottam... Kivéve az utolsó K4 azt kint felejtettem és szétfagyott, de garba azt is megcsinálták habár az én hibám volt.
A mostani K7 nyilván a legjobb, 10 méteres magas minőségű feltekerhető tömlő, digitális nyomás állítás a pisztolyról, és egy fej tud 3 funkciót. De főleg a rövid slag zavart, ha jól rémlik 4 vagy 5 méter volt a K4, a kocsi meg pár centi híján 5 méter, folyton pakolgatni, takargatni kellett. Mióta K7, csak ott hagyom a garázs előtt takarásban a sarkon, és simán kényelmesen lemosom az egész verdát. Tudni kéne a keretedet, meg hogy mire és milyen gyakran használnád.
-
Newlachka
őstag
válasz
weres78 #34229 üzenetére
azt nem próbálná ki valaki,hogy elhagyjátok a waxokat, és szentségtörés, de helyette kerámiát tennétek fel?
Nekem sokkal jobb az eredmény úgy is,hogy :
1, amatőr vagyok
2, nincs kerámiázás előtt polír
3, az udvaron csinálom (igaz szélvédett helyen,és hűvös időben)
Első körben én a fussoval próbálkoztam,a linkelt ebayes usertől vettem.Nekem egyáltalán nem jött be...Heti 1x lemosom lándzsás mosóba a kocsit.. Kb Szeptemberben kentem fel az első kerámiát,és még mindig jó, bár én évente fel fogom kenni ez 100%
Ebayes 3-4 ezres csomagokban amiben van zsírtalanító,meg kerámia folyadék bőven megfelelő home made-nek. Nem fog addig tartani,mint egy erre szakosodott műhelynél felrakott védőréteg.
Így nézett ki tavaly amikor felkentem 2017/09/22
Így most 2018/04/19Ugyanúgy mosom,ugyanazokkal a szerekkel, kap bogár oldót,felni tisztítót,alsó díszlécek alatt még habos kefét is.
-
weres78
senior tag
válasz
athomi #34227 üzenetére
Tudom miről beszélsz, de ez inkább érzéki csalódás. Próbáld ki, hogy leszeded a fussot mondjuk a motorháztető feléről (például polírral), és nem teszel rá semmit. Akkor lesz viszonyítási alap...
Ez a sárga virágpor ami most pár napja tombol errefelé (Magyarország nagy részén) egyébként jól meg tud ülni a fussozott felületen is! Szóval akár emiatt is lehet, hogy koszosabb az autód...jozsi252
Ha fusso maradványait átkeni fussoval elméletileg semmi problémát nem okozhat. Bár nem tudom ilyenkor mi történik, volt már, hogy frissítettem így a bevonaton, és akkor jónak tűnik. Sajnos azt a munkát nem láttam pár hónappal később, hogy mennyire tartós az eredmény...
-
Formaster
addikt
válasz
athomi #34227 üzenetére
Nem te vagy az első, aki ezt mondja, viszont én nem vettem észre ilyet. Úgy másfél éve kentem fel utoljára, mondhatjuk, hogy már semmi nincs rajta és azt is mondhatom, hogy azóta sokkal jobban koszolódik az autó, amióta nincs fent. Igazából azt tudom elképzelni, hogy mielőtt felraktad alaposan lemostad az autót, az arra mélyen ráragadt koszt és most sokkal jobban feltűnik, ha koszos lesz a verda.
-
athomi
veterán
Múlt hét szombaton kentem fel a Fusso-t. Szerintem jobban tapad rá a kosz, mint a wax-olatlan felületre. Mintha ragadna bele a mocsok. Mosni, szárazolni viszont gyorsabban ment vele.
-
Peti78
őstag
A fusso-t polírral kell leszedni oszt jóvan
-
RBJ
addikt
Hitachi nagynyomású ajánlott?
-
RBJ
addikt
Valaki írta. Az ajánlott specifikáció nagynyomasuaknal min 150bar és 500l/perc.?
-
jozsi252
veterán
válasz
Formaster #34220 üzenetére
Én ha megfigyelitek akkor szoktam csak ajánlani erre a célra otthoni mosogatószert, amikor az illető nem akar kiadni "nagyobb" összeget specifikus szerre. Jelen esetben is ez a helyzet, nagyon sok tippem nem volt mit használjon, otthoni szerek közül gondoltam ez teszi meg a hatását legjobban.
Dekontaminálásra persze hogy nem való, nem is arra ajánlottam neki. De ha valaki ragaszkodik hozzá, és nem akar venni Eraser-t vagy EX-et vagy PREP-et pl. akkor a JAR még mindig több mint a semmi.
Én speciel tuti hogy nem mosnám le vele a kocsim, de nem vagyunk egyformák, egy minőségi szett amibe van minden simán van 100$. Ha már a TarX meg IronX-et veszem az több mint 10k.(#34221) weres78
IPA-t adok neki, aztán mondom hogy azzal menjen át rajta, legalábbis azzal zsírtalanítsa. Utána meg vigye fel a Fusso-t megint azt kész.
(#34222) FeRRaR1
Jaja mondom neki, adok egy 2dl IPA-t neki hogy azért felvitel előtt még egyszer menjen át rajta hogy tutira legyen lezsírtalanítva normálisan, aztán kész.
-
FeRRaR1
őstag
válasz
jozsi252 #34213 üzenetére
Egy ismert oldó szere van, saját maga. Úgy hogy egy zsírtalanító jaros mosás után nyugodtan tegye fel még egyszer. IPA nem oldja a teflont, inkább a dörzsölés hozná le akkor is, így nem ajánlanám.
Formaster
Jart helyén kell kezelni, zsírtalanításra, habosításra, traffic film lekapásra teljesen kiváló. Carnauba waxot lekapja, szintetikus PTFE-t nem.
-
weres78
senior tag
Egy normális apc megfelelően hígítva, esetleg némi áztatás után leszedi róla a koszt.
Ápolás anyagától, állapotától függ. (APC töménysége is)jozsi252
Simán lehet. Elég szívós a fusso.
Szerintem az ipa sem tuti. Ha bekötött a fusso ezek az alkoholos dolgok nem nagyon bántják.
Inkább talán erősebben lúgos előmosót használnék. Vagy még párszor jar, ha ez nem lehetséges... -
Formaster
addikt
válasz
jozsi252 #34213 üzenetére
Igazából hagyjuk már ezt a JÁRÓZÁST gyerekek
Egy fusso-t tuti, hogy nem fog leszedni, mert a teflonnak nincs oldószere.
Teflon-PTFE "Majdnem minden oldószer és kémiai anyaggal szemben ellenálló 0-14 pH között"
Ha a Jar annyira durva lenne, mint egy pH14-es előmosó, akkor elég sebes lenne mosogatás után, a még kezünkön maradt bőr. Arra jó, hogy átlagos waxokat leszedjünk vele, de nem dekontamináló szer, nincs benne sem szálló rozsda, sem kátrány és gyanta oldó. Ráadásul fogalmam sincs mennyi egy flakonnal, de a profi tisztító szerek "akár" 1:500-as higítási arányával nem hiszem, hogy bárkit földhöz vágnának. És azok arra valók, amire kitalálták, nem lekváros tálcát mosogatni.
Persze, ha nincs más, csináljuk Jar-al, de már olyan magasztalásokba megy át ez a dolog, mintha a mindent kiváltó, örök élet elixírje lenne
-
weres78
senior tag
Eleinte jó, de amim volt hamar elkoszolódott (hiába tisztítottam) és utána karcolt. Olyan lakkon lehet még használni, ami atom karcos és telibe kell tolni durva polírral is.
Lehet vannak jobb cuccok is.RBJ
Komolyan írtam amit írtam. Te írtad, hogy kezded komolyan gondolni az autóápolást, legalábbis nekem ez jött le. Értelmezd amit írtam úgy, hogy jó tanácsot adtam, nem kioktattalak.
A jar mosogatószer, nem elsősorban wax eltávolításra való, de ha nincs jobb, megteszi. Mint ahogy az újságpapír sem seggtörlésre való, de ha összefosod magad a mezőn jó az is... -
ReFleXx
addikt
válasz
weres78 #34204 üzenetére
végul igy csinaltam, jarral gyurmaztam le, nem volt masabb mint a kapott lötty a gyurmahoz, ilyen tiszta meg sose volt a kocsi, itthon nem ertettek mi a francot csinalok mar meg mindig a kocsin, amikor 5otodjere megyek at ugyanazon az elemen
fentrol kezdtem ugye, eleinte mondom ez a gyurmazas nem sokat er, de lentebb haladva lehetett erezni jotekony hatasat, pl a kerekek utan az ajto alja meg a hatul a hatso lokosnel volt mit lekapnia, elso lokos szinten. kiprobaltam a benzint is , frankon vitte le a kátránypöttyöket.
most kiprobaltam a wolf-os felnitisztitot, de ez sem vitt le par fekete pöttyöt a felnirol, nemtom mi lehet, de kb mintha bele lenne egve a felnibe. -
Iki77
csendes tag
A dekontamináló szivacsról volt itt már szó? Nem találok róla semmit.
-
jozsi252
veterán
Az létezik szerintetek hogy ismerősöm egy kiadós JAR-os mosás után nem tudta teljesen eltávolítani a Fussot a kocsijáról? Fel akarná újra kenni, de még mindig maradt rajta a 12month Fusso-ból. Szóval IPA a tuti megoldás ezek szerint.
-
Iki77
csendes tag
A dekontamináló szivacs van olyan jó mint a gyurma?
-
i-sti
senior tag
Kormányt mivel lehet zsirtalanitani/tisztítani /karban tartani?
-
weres78
senior tag
Ha kicsit is komolyan gondolod, akkor a mosogatószerrel mosogasson aki akar edényt. Autó mosásra előmosót és sampont érdemes használni, abból pedig annak alapján megválasztani a megfelelőt, hogy mi a cél és mi a keret.
Habosítóban felhabzik minden ami habzik, csak a megfelelő koncentrációt kell eltalálni. Más lapra tartozik, de tapasztalatom alapján van amit érdemes habosítani és van ami sokkal gyengébb lesz úgy. -
RBJ
addikt
Szerintem fertőzött lettem. Látom ajánlott minimum karcher k5 felfelé.
De valahol valaki ajánlotta az aldis lidl magasnyomasut. Jól ertelmeztem? -
RBJ
addikt
válasz
weres78 #34204 üzenetére
Gondolom a jar csak összefoglaló értelembe megyen. Bármilyen mosogatószer leold mindent.
Cif is jó?
Kezd elkapni a fertőzés, ha minden igaz nyár vége ősz környékén kertesbe megyünk.
Akkor kénytelen leszek magasnyomású, habosító dologra ráfeküdni.
Igaz ez csak fagyhatárig megyen utána úgy is kézimosó lesz.
Érdekes a kézi habosítónál kiemelik, hogy lugos hoz, de mi ph semlegessel dolgozunk. -
ReFleXx
addikt
válasz
Safranek #34202 üzenetére
Köszi. Mondjuk en forditva terveztem. reggel le lett mosva 2 vodrossel, ma este terveznem gyurmazni, es holnap reggel menne a jar-os mosas, oblites, szarazoles es a vedelem felvitel.
sajna nem tudok arnyekban melozni rajta csak reggel meg este.
tehat nalam gyurma - jar - vedelem , nalad meg jar - gyurma - vedelem. -
ReFleXx
addikt
vettem gyurmat (wolf) , ti hogy szoktatok, az egesz adagot hasznaljatok egyszerre folyamatosan gyurogatva , vagy felezzem meg pl?
illetve mivel tudom hazilag elokesziteni a feluletet "wax"-hoz (sonax p&s) ha nincs itthon IPA? Jar-os mosas? Ecetes viz? Egyeb?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- VoLTE/VoWiFi
- Ukrajnai háború
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Subaru topik
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC, 168e km, fapad, Alkuképes
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT Rampage SHIVA Zalman 500W
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad Gaming 3 Garancia: 2026.07 // R7 5800H / GTX 1650 4GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest