- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.Skynet
senior tag
válasz
Medical #11546 üzenetére
Fussunk neki újra... Ahogy látom páran komolyan vették amit írtam
, hogy cpu csere is meg a többi, de igázából csak kiverte a biztosítékom, hogy csak mert lehetne bele 8Gb-ot rakni akkor tegyük bele a 8-at feleslegesen, erre értettem a gépedbe tehető legnagyobb azaz 540M procit is a meglévő 450M helyett, meg a 640Gb vinyó is, nem tuti, de azt hiszem ez a legnagyobb vinyó ami még 9,5mm vastag és fizikailag belefér a gépedbe stb... Szóval az értelmetlen bővítés és a logikátlan fejlesztési mániát akartam tovább ragozni...
Az SSD-re költésnek lenne a legtöbb értelme ezt mások is megerősítették és az 500-as vinyódat szánnák rack-be. Mint feljebb írtam is, az összes mai gép leglassabb része a vinyó, 5400rpm és 7200rpm vinyó közt is nagy különbségek vannak, de ami brutálisan kiugró sebességet okoz, az egy SSD, már csak azért is, mert az elérési ideje mérföldekkel előrébb van, mint egy HDD-nek. Szóval ha gyors rendszert szeretnél akkor egyértelműen az SSD kérdése, nem pedig az, hogy 4-8Gb memóriád van amiből használsz talán 1,5-2,5Gb-ot. Gondolj arra, hogy a memóriádat ~5-7Gb/sec sebességgel tudod írni-olvasni-másolni, a cpu ennél még gyorsabban dolgozza fel az adatokat. De ahhoz, hogy a memóriába bekerüljenek az adatok, a cpu tudjon dolgozni az adatokkal, azt a vinyónak kell beolvasnia és jelenleg a vinyód olvasási sebessége attól függően, hogy fizikailag a vinyó lemezének belső vagy külső széle felé helyezkedik el az adat, meg mennyire töredezett a vinyó ugye, ~40-90Mb/sec sebességgel tudja olvasni. Egy SSD ezt ma már bőven 200Mb/sec felett teszi, de nagyon fontos az elérési idő, egy HDD-nek időbe telik, mire a fej a lemez felett megfelelő helyre áll be és olvassa az adatokat, SSD-nél mivel memória alapú, szinte nincs is elérési idő.... Egyébként ha nem tetszik mások 5lete, hogy az 500Gb vinyód usb-vel rack-ben lifegjen a géped mellett, akkor a dvd íród helyére beépíthető megfelelő rack-el az 500Gb vinyód, ebben az esetben persze a dvd íród kényszerül usb házikós megoldásra, de ha fél évente írsz lemezt, ahogy én is, akkor ez talán nem olyan nagy probléma...
Lehetne rengeteget írni erről a hdd-sdd dolgokról, meg nem ilyen konyha nyelvan ahogy én tettem, de itt már ez is eléggé OFF téma, szóval a memóriás kérdésedre priviben válaszoltam.
-
A Zéé
addikt
válasz
Medical #11546 üzenetére
Attól. hogy több memóriát pakolsz a gépedbe, nem lesz gyorsabb a műveleti sebessége.
Akkor lenne gyorsabb, ha egyszerre ilyen 6-7 gigákat olvastatnál be vele.
De mivel ez a te esetedben kizárt, ezért nem is vennéd észre, a különbséget.Ha tuningolni akarsz, akkor butaság volt notit venned. Ezek nem arra vannak kitalálva. Ezt a gépet meg felesleges is, és nem is igazán lehet.
Nagyjából ennyi pénzért viszont tényleg lehetett volna jobbat is venni, még Asuson belül is. Pláne, ha vártál volna még egy kicsit, és azt a 40-et, amid most van hozzáteszed.Cserélhetnéd a processzort a gépedben, amitől nem számottevően, de egy picit jobb lenne, de akkor ugrik a garancia, illetve cseréhetnél SSD-re, ami tényleg sokat gyorsítana a rendszereden. Videókártyát viszont már nem tudsz cserélni.
Szerintem törődj bele, hogy a mostani géped ennyit tud, és többet nem tudsz kihozni belőle ésszerű keretek között. Mert mutogatni lehet fórumokon meg haveroknak, hogy neked bezzeg 8 gigád van, de ennyi. Más "haszna" nem leszHa meg mindenáron számítógépet fejlesztgetni akarsz, akkor add el a géped, és vegyél az árából asztalit. Ott aztán kényedre-kedvedre cserélgetheted a hardverelemeket, de a laptop az nem az a gép, amit lehet, és szabad össze-vissza alakítgatni.
Sem a hűtése, sem az alkatrészei nem olyanok. Vagy ha erre a gépre akarsz mindenáron költeni, akkor vegyél hozzá egy külső monitort, aztán akkor nézheted valóban fullHD-ban a fullHD filmeket. Más reális dolgot nem tudnék elképzelni hozzá.lassan írok hozzászólást
mire megfogalmaztam, már írtak mások is
-
ro_bert17
őstag
válasz
Medical #11546 üzenetére
Szia!
Azért érdemes lenne megfontolnod a többi hozzá szóló tanácsát is. A +4GB rammal semmit sem fogsz tudni elérni. A géped nem lesz gyorsabb, sem "erősebb". Ha használnál valamilyen jellegű virtualizációt, vagy más memória habzsoló szoftvert, akkor talán.
De arra a célra amit megfogalmaztál, a világon semmit nem fog dobni.
A processzor csere lehetőségét meg nem csak azért vesd el, mert baromi nagy macera, de a géped garanciájának vesztésével jár.
Gyerekcipő, vagy sem, jelenleg messze a legtöbbet egy ssd beszerelésével nyernél. 40 k-ért bizony már van pl. intel 80-as ssd. A jelenlegi vinyód meg mehetne keretbe, adatot tárolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti 6GB / 16GB / 500GB SSD
- T14 Gen1 14" FHD IPS i5-10310U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Precision 7550 15.6" FHD IPS i9-10885H RTX 3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- XPS 15 9520 15.6" FHD+ IPS i7-12700H RTX 3050Ti 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX8 - prémium garanciával!
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged